Dodaj do ulubionych

Ciut za szybko

04.06.07, 17:35
www.sport.pl/zimowe/1,64996,4201297.html
Jak by tak było u nas, to 90% społeczeństwa miałoby zabrane prawo jazdy i było
bankrutami...
Obserwuj wątek
    • al9 jednak Polska 04.06.07, 17:39
      to piękny kraj...
      a skandynawowie mają cos z głowami.. moze to z zimna?
      al
    • emes-nju Re: Ciut za szybko 04.06.07, 18:12
      No tak... Szesciopasmowa autostrada i ograniczenie do 60 km/h. Alpejczyk nie dostrzegl powodu ograniczenia, a powod ograniczenia byl! Stal z radarem :-P Jak u nas!

W calej Europie kierowcy to dojne krowy systemu, a przekraczanie predkosci jest na pierwszym miejscu jako dojarka :-/
      • iberia.pl Re: Ciut za szybko 04.06.07, 18:26
        Emes -ciezko sie nie zgodzic z tym co napisales....
    • iberia.pl Re: Ciut za szybko 04.06.07, 18:26
      Skandynawowie sa znani z rygorystycznego rpzestrzegania predkosic
      oraz....bardzo dotkliwych kar finansowych.
      • conveyor Re: Ciut za szybko 04.06.07, 18:36
        Absurdalny w/g mnie powod skazania to jedno ale postawa skazanego to zupelnie cos innego. Tak wyglada wlasnie wpojone Skandynawom poszanowanie dla prawa i sadow, ktorego w Polsce ze swieca szukac zwlaszcza wsrod wicepremierow.
        • emes-nju Re: Ciut za szybko 04.06.07, 19:01
          conveyor napisał:

> Absurdalny w/g mnie powod skazania to jedno ale postawa skazanego to zupelnie
          > cos innego. Tak wyglada wlasnie wpojone Skandynawom poszanowanie dla prawa
          > i sadow, ktorego w Polsce ze swieca szukac zwlaszcza wsrod wicepremierow.

I dlatego trudno wymagac czegokolwiek od spoleczenstwa... Ryba psuje sie od glowy.
        • iberia.pl Re: Ciut za szybko 04.06.07, 19:03
          conveyor napisał:

> Absurdalny w/g mnie powod skazania to jedno

zgadza sie,tez nie rozumiem, dlaczego na takiej drodze ni z gruszki ni z
          pietruszki nagle jest ograniczenie do 60km/h,ale nie wiemy jak ta droga tam
          wyglada.... moze byl jakis luk na ktorym kilku sie przejechalo czy cus?

ale postawa skazanego to zupelnie c
          > os innego. Tak wyglada wlasnie wpojone Skandynawom poszanowanie dla prawa i
          sad
          > ow, ktorego w Polsce ze swieca szukac zwlaszcza wsrod wicepremierow.
          >
          • emes-nju Re: Ciut za szybko 05.06.07, 10:47
            iberia.pl napisała:

> conveyor napisał:
            >
            > > Absurdalny w/g mnie powod skazania to jedno
            >
            > zgadza sie,tez nie rozumiem, dlaczego na takiej drodze ni z gruszki ni z
            > pietruszki nagle jest ograniczenie do 60km/h,ale nie wiemy jak ta droga tam
            > wyglada.... moze byl jakis luk na ktorym kilku sie przejechalo czy cus?

Aamodt twierdzi, ze nie widzial powodu do ograniczenia. Zakret by chyba zauwazyl... ;-) Poza tym sa kraje gdzie ograniczenia nie sa stawiane po uwazaniu okolicznych kacykow na wniosek mieszkancow (ktorzy, jako, ze sa u siebie, nawet nie mysla o przestrzeganiu tego ograniczenia). Mysle, ze Norwegia nalezy do tych krajow.
            • simr1979 Re: Ciut za szybko 05.06.07, 10:51
              Zawsze mi się wydawało, że skandynawia to obóz koncentracyjny, tyle że
              zarządzany samorządnie przez więźniów...;)
              • emes-nju Re: Ciut za szybko 05.06.07, 11:10
                Chyba przez dosc kompetentnych przedstawicieli tych wiezniow :-)

Czasem sobie mysle, ze taki oboz moze byc lepszy od tego, co u nas. W calej rozciaglosci - nie tylko o drogach pisze.
                • simr1979 Re: Ciut za szybko 05.06.07, 11:49
                  emes-nju napisał:

> Czasem sobie mysle, ze taki oboz moze byc lepszy od tego, co u nas. W calej roz
                  > ciaglosci - nie tylko o drogach pisze.

Ja tam ambitny jestem...;) Wciąż wierzę, że stać nas na coś lepszego niż
                  najbardziej nawet luksusowy KL...;)
                  • emes-nju Re: Ciut za szybko 05.06.07, 11:54
                    Tu nie chodzi tylko o luksus. Mi bardziej przeszkadzaja pewne dosc niechlubne, bolszewickie standatdy uprawiania polityki dowolnego szczebla w Polsce.
                    • simr1979 Re: Ciut za szybko 05.06.07, 12:19
                      emes-nju napisał:

> (....)Mi bardziej przeszkadzaja pewne dosc niechlubne,
                      > bolszewickie standatdy uprawiania polityki dowolnego szczebla w Polsce.

No tak, ale "niebolszewickie" standardy obowiązują nie tylko w skandynawii
                      (danię bym wyłączył), niekoniecznie musimy się wzorować na szwedach, norwegach
                      czy finach....
                      • niknejm Re: Ciut za szybko 05.06.07, 19:21
                        A ja powiem tak - jak widzę, że goście pomykają >120km/h na zwężeniu (gdzie
                        jest może przesadzone ograniczenie do 40 - ale 60 miałoby dużo sensu), to nóż
                        mi się w kieszeni otwiera i mam ochotę sfinansować policji fotoradar. ;-)
                        Rozumiem że można przekroczyc prędkość o te 20-30km/h. Ale IMHO 120/40 to gruba
                        przesada.

Zresztą codziennie dochodzi tam do sytuacji niebezpiecznych i stłuczek. Właśnie
                        przez takich 'szybkich małpoludów'. Ciekawe kiedy ktoś tam zginie.

Pzdr
                        Niknejm
                        • emes-nju Re: Ciut za szybko 05.06.07, 19:48
                          niknejm napisał:

> Rozumiem że można przekroczyc prędkość o te 20-30km/h.

W Norwegii poszedlbys do pudla :-)

> Ale IMHO 120/40 to gruba przesada.
                          >
                          > Zresztą codziennie dochodzi tam do sytuacji niebezpiecznych i stłuczek.
                          > Właśnie przez takich 'szybkich małpoludów'. Ciekawe kiedy ktoś tam zginie.

Troche przez takich malpoludow, a troche przez tego, kto, jak sam zauwazyles, postawil ograniczenie nie dla ludzi. Jedna patologia (wadliwe znakowanie - sprzeczne z wyobrazeniem o tym jak nalezy organizowac ruch) generuje inna (sposob jazdy maploludow). Skutek wadliwego oznakowania jest taki, ze NIKT nie jedzie zgodnie z ograniczeniem - czesc jedzie bardzo niezgodnie...

pzdr
                        • kodem_pl hehehe 05.06.07, 19:53
                          Ale tu wlansie zadzialal system nauczenia ludzi, ze znaki sa do niczego. Jak
                          pisalem juz wielokrotnie: na poczatku, gdy otrzymalem upragniony kawalek
                          plastiku z moim zdjeciem chcialem jezdzic przepisowo: bo po cos te znaki sa,
                          nie? No i nie dalo sie... Z wielu powodow, glownie dlatego, ze bylem
                          zawalidroga, a dojazd gdziekolwiek zajmowal mi minimum 1/3 wiecej czasu niz
                          'normalnym' kierowca. Nastepnie staralem sie jezdzic 'rozsadnie', czyli wlasnie
                          ~20 km/h szybciej niz ograniczenia. Tylko z czasem okazywalo sie, ze czesto i 50
                          km/h bylo bezproblemowe w wielu miejscach. Ograniczenia predkosci, zakazy i
                          nakazy maja dla mnie teraz wartosc informujaca. Jest 40? Moze byc ostry zakret.
                          Moze, ale nie musi. Jak nie znam drogi, zwolnie do ~60-70, jak znam to jade
                          tyle, ile uwazam za stosowne. Skoro jadac 20km/h ponad ograniczenia i tak lamie
                          przepisy to co mi za roznica... I do tego wlasnie prowadzi robienie sobie z
                          prawa zwierciadla swojej obludy: ograniczenia predkosci, tereny zabudowane, dop.
                          zawartosc alkoholu we krwi.
                        • andrzejmat Re: Ciut za szybko 07.06.07, 10:47
                          niknejm napisał:

> Zresztą codziennie dochodzi tam do sytuacji niebezpiecznych i stłuczek.
                          Właśnie
                          >
                          > przez takich 'szybkich małpoludów'. Ciekawe kiedy ktoś tam zginie.
                          >
                          > Pzdr
                          > Niknejm

Zeszłej zimy na wiadukcie nad Jaggielońską zwykły, wykształcony, młody,
                          spokojny kierowca zabił 5 stojących na przystanku osób. Teraz - zniszczony
                          psychicznie - spedzi w więzieniu najpiekniejszą częśc życia.

Bezposrednią przyczyna było ograniczenie prędkości do 40 km/h, obowiązujące tam
                          od dawna (bo wiadukt się rozpada), które nie jest przez rozsądnych, bezpiecznie
                          jeżdźących ludzi przestrzegane, no bo rozpadu z fotela kierowcy nie widać, a
                          jezdnia jest trzypasmowa i nie zawsze zakorkowana. No i znalazł sie dureń,
                          który przejął się tak tym ograniczeniem, że wlókł sie 60km/h lewym pasem a było
                          slisko, prawie gołoledź. Nasz biedak jechał sobie normalnie 90 - 100, dogonił
                          wlokącego sie cymbała, dynamicznie i bezpiecznie, jak trzeba, skręcił w prawo,
                          żeby wyprzedzić. Renówka posłuchała, ale już nie była w stanie wyrównać na
                          pozostałych pasach, przejechała przez ludzi na przystanku i spadła na ulicę
                          poniżej. Jej pasażerowie nie doznali wiekszych obrażeń.
                          Jak widać, jeżeli sa tylko ograniczenia, to jeszcze pół biedy. Dopiero, jak
                          niektórzy sie wyrózniaja i usiłuja je trochę traktować poważnie - jest marnie.

pzdr. A
                          • mobile5 Re: Ciut za szybko 07.06.07, 11:12
                            andrzejmat napisał:
                            . Nasz biedak jechał sobie normalnie 90 - 100, dogonił
                            > wlokącego sie cymbała, dynamicznie i bezpiecznie, jak trzeba, skręcił w prawo,
                            > żeby wyprzedzić. Renówka posłuchała
                            O ile pamiętam, to był Focus z bardzo zaawansowanym zawieszeniem.
                            • andrzejmat Re: Ciut za szybko 07.06.07, 11:18
                              mobile5 napisał:

>
                              > O ile pamiętam, to był Focus z bardzo zaawansowanym zawieszeniem.

Nie założe się, może tak. Nie widziałem tego inaczej, jak na zdjęciach w TV i
                              gazecie, "upside down" i niewyrażnych, zawieszenia nie widziałem, chyba pisano
                              o renówce...
                              I pokazywano animację zdarzenia.
                              A.
                              • andrzejmat Re: Ciut za szybko 07.06.07, 11:30
                                andrzejmat napisał:

> mobile5 napisał:
                                >
                                > >
                                > > O ile pamiętam, to był Focus z bardzo zaawansowanym zawieszeniem.
                                >
                                > Nie założe się, może tak. Nie widziałem tego inaczej, jak na zdjęciach w TV i
                                > gazecie, "upside down" i niewyrażnych, zawieszenia nie widziałem, chyba
                                pisano
                                > o renówce...
                                > I pokazywano animację zdarzenia.
                                > A.
                                Racja, to Focus, i nie do góry kołami. Pamieć jest zawodna...

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8159353,wiadomosc.html
                          • niknejm Re: Ciut za szybko 14.06.07, 20:27
                            andrzejmat napisał:

> Jak widać, jeżeli sa tylko ograniczenia, to jeszcze pół biedy. Dopiero, jak
                            > niektórzy sie wyrózniaja i usiłuja je trochę traktować poważnie - jest marnie.

Czyli trzeba równać do najszybszych? 160/40? ;-)

Pzdr
                            Niknejm
    • the_cat Re: Ciut za szybko 07.06.07, 00:18
      W Polsce nie miałby problemu - nie ma dróg sześciopasmowych, chyba że w obie
      strony...
      • zgryzliwy1 Re: Ciut za szybko 07.06.07, 00:50
        the_cat napisał:

> W Polsce nie miałby problemu - nie ma dróg sześciopasmowych, chyba że w obie
        > strony...

ani w obie ani w jedna :-))
        nie ma czegos takiego jak drogi ".....PASMOWE"
        ale nie przejmuj sie bo jak widac nawet tropiciel niescislosci i prof.
        Znakologii Stosowanej tez o tym jeszcze nie wie :-((
        • babaqba Re: Ciut za szybko 10.06.07, 19:04
          zgryzliwy1 napisał:
          > ani w obie ani w jedna :-))
          > nie ma czegos takiego jak drogi ".....PASMOWE" (...)

podpisuj się "upierdliwy" a nie "zgryźliwy". Kogo obchodzą te urzędnicze pierdoły? Normalni wiedzą, co
          oznacza określenie "sześciopasmowy". Urzędnicze mózgi są głównym powodem nędznej jakości życia w
          kościelnym PRLu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka