Dodaj do ulubionych

Alternator w Focusie

IP: 192.168.1.* 05.12.01, 16:01
Witacie
Mam problemy z elektryka (jakieś dziwne spadki napiecia) W serwisie
powiedzieli, że byc może to alternator. Spytałem o koszt naprawy podzespołów a
oni że tam się nic nie naprawia i trzeba wymienic cały alternator (koszt ok
2000zł)
Jak wam się wydaje czy rzeczywiście alternator Focusa jest tak skonstruowany że
sie go nie da rozłozyc i naprawic?? Czy jest to zwykłe zagranie marketingowe
Forda żeby wymieniać wszystko na nowe (co po kilku wizytach w serwisie forda
dla mnie jest bardzo prawdopodobne) bez względu na koszty..?
Piszcie proszę co o tym myślicie...
Obserwuj wątek
    • Gość: ffmarkus Re: Alternator w Focusie IP: *.me.put.poznan.pl 05.12.01, 18:03
      Na przełomie 1999/2000 Ford przeprowadzał akcję wymiany alternatorów w
      silnikach 1.6 i 1.8( o ile się nie mylę). Może jeszcze nie poprawili jakości
      tej części. Będąc następnym razem w serwisie wspomnij coś o tej akcji. Może ich
      to zgasi i inaczej podejdą do sprawy. PZDR
      • Gość: Michal Re: Alternator w Focusie IP: *.telia.com 05.12.01, 19:14
        Na wszelki wypadek rozejrzyj sie za uzywanymi sprawdzonym na stole
        probierczym.W pradnicy AC jest jako czesc wymienna szczotko trzymacz ze
        sczotkami weglowymi z wbudowanym stabilizatorem napiecia / regulatorem pradu
        ladowania/ sprobuj kupic i zamontowac,ale jezeli jest spdek napiecia to byc
        moze ktoras z diod jest przebita tez trzeba sprawdzic,najlepiej postaraj sie o
        uzywany ten sam typ,jezeli masz data box ktory steruje motorem to jest caly
        szereg zabespieczen na pradnicy AC.Dlatego jerst wazne zeby byl ten sam typ.
        Pzdr.MIchal
        • Gość: greg Re: Alternator w Focusie IP: 192.168.1.* 05.12.01, 20:35
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Na wszelki wypadek rozejrzyj sie za uzywanymi sprawdzonym na stole
          > probierczym.W pradnicy AC jest jako czesc wymienna szczotko trzymacz ze
          > sczotkami weglowymi z wbudowanym stabilizatorem napiecia / regulatorem pradu
          > ladowania/ sprobuj kupic i zamontowac,ale jezeli jest spdek napiecia to byc
          > moze ktoras z diod jest przebita tez trzeba sprawdzic,najlepiej postaraj sie o
          > uzywany ten sam typ,jezeli masz data box ktory steruje motorem to jest caly
          > szereg zabespieczen na pradnicy AC.Dlatego jerst wazne zeby byl ten sam typ.
          > Pzdr.MIchal

DZięki za radę Tylko jedno pytanie Co to jest data box Kiedys mając malucha dużo
          przy nim robiłem więc się orientowałemPrzy Fordzie staram się za dużo nie grzebać
          wiec nie bardzo się jeszcze orientuje. Rozumiem że diody o których piszesz i
          szczotki dadzą się wymienić??
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka