20.07.07, 11:10
czy instalacja gazu do opla corsy C 1,2 się opłaca.jaki może być koszt?
Obserwuj wątek
    • czarat Re: gaz 20.07.07, 13:17
      Gaz zawsze się opłaca! Koszt instalacji sekwencyjnego wtrysku gazu, to ~ 2500zł.
      • macgregor-72 Re: gaz 21.07.07, 12:40
        Jestem zwolennikiem instalacji gazowych ale nie zawsze gaz się opłaca.
        • czarat Re: gaz 21.07.07, 15:14
          macgregor-72: możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Pani pyta...?
          • iberia.pl Re: gaz 21.07.07, 16:02
            nie oplaca sie jesli ktos autem jezdzi sporadycznie-czytaj raz w tygodniu do
            sklepu i do kosciola.Nim sie instalacja zwroci to duzo wody w rzece uplynie.
            • macgregor-72 Re: gaz 22.07.07, 09:59
              dokładnie
              dodatkowo nie bardzo opłaci się jeżeli ktoś jeździ nawet w miarę często ale krótkie trasy, bo może się okazać, że odpalając na benzynie (tak jak się powinno - ew. w lecie można odpuścić sobie odpalanie na gazie) na gaz przełącza się tuż przed dotarciem na miejsce trasy
              ja widziałbym sens wstawiania instalacji gazowej przy przebiegach ok. 8 tys km/rok, 10 tys dla instalacji sekwencyjnej - pod warunkiem, że zamierzamy nie sprzedawać samochodu przez co najmniej 3 lata
          • iberia.pl do czarat 21.07.07, 16:04
            poza tym wyobraz sobie co zostanie z bagazniczka corsy jak wpakujesz do niego
            kolo zapasowe....w nubirze kombi mnie drazni, ze kolo zajmuje polowe miejsca, a
            co dopiero w takim pudelku.
            • hogrzes Re: do iberia.pl 21.07.07, 18:36
              Moje żałosne Dziecko!
              Czytałaś dobrze pierwszego posta, że jazdy będzie sporo?
              Pomyślałaś,że Twoje koło jest bolsze a corsa ma nieco mniejsze?
              A w końcu: co Cię to obchodzi, jak z tym kołem poradzi sobie właścicielka corsy?
              • czytajacy_w_zbozu Re: do iberia.pl 21.07.07, 18:42
                "czy instalacja gazu do opla corsy C 1,2 się opłaca.jaki może być koszt?"

Iberia chyba przeczytała , a Ty ?

Gdzie jest napisane , że będzie dużo jeździć ?
            • macgregor-72 Re: do czarat 22.07.07, 09:49

> poza tym wyobraz sobie co zostanie z bagazniczka corsy jak wpakujesz do niego
              > kolo zapasowe....

proste rozwiązanie: butla w miejsce koła zapasowego a koło ... leży sobie w piwnicy - ja tak robię jak jeżdżę po Polsce, przy wyjeździe za granicę koło jednak już wolę zabrać
              • iberia.pl Re: do czarat 23.07.07, 12:03
                macgregor-72 napisał:

> proste rozwiązanie: butla w miejsce koła zapasowego a koło ... leży sobie w
                piwnicy - ja tak robię jak jeżdżę po Polsce,

dla mnie bzdura...moze zmienisz zdanie, jak zlapiesz gume na zadoopiu, w
                szczerym polu,w nocy, w deszczu, gdzie nie bedziesz mial zasiegu albo w komorce
                padnie Ci bateria...
                • pacanek_ten_prawdziwy Re: Do iberia.pl 24.07.07, 22:44

Hallo iberio !!!!

To co maja zrobic ci kierowcy ktorzy kupili sobie nowe samochody a w tych
                  "nowkach" nie ma kola zapasowego tylko maly kompresorek i taki "cudowny" plyn do
                  latania dziury w oponie ???
                  W moim i w samochodzie mojej corki nie ma kol zapasowych !!

Pozdrowienia od pacanka
                  • iberia.pl Re: Do iberia.pl 24.07.07, 23:34
                    to juz jest ich zmartwienie, nie moje.Ja woze kolo zapasowe i tyle.
                    • pacanek_ten_prawdziwy Re: Do iberia.pl 25.07.07, 00:02

Hallo iberio !!!

Uwazam ze jest to super odpowiedz !!!!!

Tak, my nabywcy nowych samochodow bedziemy sie martwic co robic w razie zlapania
                      gumy i to bedzie nasze zmartwienie .

Poraz ostatni bylem zmuszony skorzystac z kola zapasowego w roku 1987 ,czyli mam
                      ogromne szczescie ,bo to juz tyle lat temu !!!
                      Chyba jestem "szczynsciorz ,szczynsciorz"

Pozdrowienia od pacanka
    • czarat [...] 21.07.07, 22:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • macgregor-72 Re: Kukulska tez ma auto na gaz 22.07.07, 10:07

> Tylko szkoda, że nie widzi obciachowości swojej decyzji.

a nie piszą nic o amerykańskich gwiazdach masowo kupujących Priusy - kupują przecież z podobnego powodu - ekonomii i ekologii a chyba przede wszystkim mody?
      szkoda pieniędzy na tego brukowca - bardziej przypomina mi "Skandale" sprzed kilkunastu lat
      • raferi [...] 22.07.07, 11:53
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • gyrek Re: Kukulska tez ma auto na gaz 22.07.07, 15:32
      iberia.pl: ci..cip, cip...ziarno gospodyni rozsypała dla drobiu...!?
      • czepialski_anonimek Re: Kukulska tez ma auto na gaz 23.07.07, 11:36
        :-)
    • pacanek_ten_prawdziwy Re: Do carrollina80 24.07.07, 23:09

Hallo carollinko !!!

Sprawa oplacalnosci instalacji zalezy od stanu technicznego Twojego Opelka -
      to znaczy ile lat i ile kilometrow planujesz jeszcze tym samochodem jezdzic.
      Poniewaz ten Opel nie zuzywa za duzo bezyny na 100/km to i oszczednosc jazdy na
      gas nie bedzie za duza i ta instalacja za "szybko" sie nie zwroci!!
      ALE - i male "pieniazki sa nie do pogardzenia".
      Sa ludzie ktorzy kupujac drogie Alu-felgi z szerokimi oponami czy inne akcesoria
      do samochodu robia to dla "szpanu" lub dla zaspokojenia wlasnego "ego"
      Ty inwestujesz w instalacje i od pierwszego tankowania zbierasz "owoce" tej
      inwestycji !!!
      A kiedy "zwroca" sie inwestycje w Alu-felgi ????

I jeszcze dochodzi do tej decyzji czynnik "ochrony srodowiska" -
      spaliny ze spalania gazu sa "czystsze" niz z bezyny !!!

Koszty uzytkowania instalacji gazowej tez nie sa za duze -
      co 40000 km filter ( lub dwa) gazu i sprawdzenie instalacji to juz drobnostki !!

Pozdrowienia od pacanka
      • carrollina80 Re: Do carrollina80 26.07.07, 09:13
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi, a co do pewnej kwesti felg, to tak się składa,
        że mam alufelgi, ale nie ja je zakładałam hhahah.Aktualnie nie jeżdzę dużo, 200
        tygodniowo, czasem mniej, ale za miesiac lub 2 bede wiecej jezdzic okolo 400
        tygodniowo i to raczej sprawa na najbliższe pare lat z tymi dojazdami. Moj
        samochód jest w dobrym stanie tech., ma 3 lata, przebieg 37 tys.pozdrawiam
        serdecznie wszystkich, którzy odpisali na moje pytanie.
    • 10danek gaz? nie zawsze 24.07.07, 23:15
      Maly Opel corsa jest samochodem na tyle oszczednym i na tyle slabym ze gaz nie
      jest godny polecenia. Oszczednosci sa niewielkie a jakosc jazdy przy silniku
      benzynowym niewspolmierna. Nie nalezy oszczedzac tam gdzie sie to w zasadzie nie
      oplaca
      • pacanek_ten_prawdziwy Re: gaz? nie zawsze 24.07.07, 23:52

Hallo 10danek !!!!!

Co do Twojego stwierdzenia o oplacalnosci to musze powiedziec ze sie z Toba nie
        zgadzam !!!

Moja corka posiada Polo 1,2 L 3-zylindry ,a wiec tez cos porownalnego do Corsy.
        Rownierz ten samochod jest w miare oszczednym i slabym samochodem.
        Ale , po uplywie pierwszego roku ( chodzi o gwarancje) zostal ten samochod
        wyposazony w instalacje gazowa .

To tej pory corka przejechala okolo 40000 km na gazie .( w ciagu 2 lat )
        Zalozona jest instalacja firmy Prins VSI - zuzycie na gas jest okolo 15-20 %
        wieksze niz na bezynie - cena litra gazu srednio 2 zl + 20% = 2 zl i 40 gr .
        Czyli porownanie do 1 litra bezyny sredno 4 zl - 2,4 zl = 1,6 zl oszczednosci
        za jeden litr .
        Srednie zuzycie na trasie okolo 6 litrow czyli oszczednosc w granicach
        6 X 1,6 zl = 9,6 zl na 100 km
        96 zl na 1000 km
        960 zl na 10000 km
        3840 zl na 40000 km - to na trasie , bo w miescie zuzycie na 100 km jest
        jeszcze wieksze a wiec i "oszczednosc"" na gazie jest jeszcze wieksza .
        Ten samochod jest jak narazie 3 letni ,wiec jeszcze powinien wiele km
        przejechac i wiele "zlotoweczek" zaoszczedzic .
        Do tego rachunku nalezy jeszcze dodac koszty tankowania "benzyny startowej"
        dwoch filtrow gazu (suchego i plynnego)

A co utraty mocy na gazie to moge tylko powiedziec ze na dobrze ustawionej
        instalacji "wtryskowej" ( nie na Venturi) nie odczuwa sie tego spadku mocy .
        Na Venturi jest coprawda odczuwalny spadek mocy (choc niewielki) ale ktos kto
        kupuje autko z silnikiem 1,2 Litra napewno nie jest "rajdowcem" i potrafi sie z
        tym spadkiem mocy pogodzic !!!
        No i oczywiscie - ochrona srodowiska tez moze miec wplyw na decyzje o zalozeniu
        instalacji gazowej .

Pozdrowienia od pacanka

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka