greenblack 26.06.03, 15:20 motoryzacja.interia.pl/news?inf=400262 Chyba nie, ale ciekawe, jak zachowują się takie minivany na bazie dostawczaków np.: Sprinter, Transit, Ducato. Chyba kiepsko. Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Sławek Re: Kolejne Renault na 5*? IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 26.06.03, 17:38 No dobra przenosimy rozmowe o vanach i dostawczakach tutaj ;-) Jak się zachowują? Sprecyzuj bo nie wiem o co konkretnie pytasz to pomyslimy ;-) pozdr Link Zgłoś
greenblack Re: Kolejne Renault na 5*? 26.06.03, 17:44 Gość portalu: Sławek napisał(a): > Sprecyzuj bo nie wiem o co konkretnie pytasz to pomyslimy ;-) Chodzi mi o rożnice konstrukcyjne aut o przeznaczeniu dostawczym i osobowych. Przecież głownym celem i założeniem konstrukcyjnym np. Transita jest przewożenie skrzynek z piwem czy worków cementu, a nie ludzi. Te samochody nie przechodzą testu słupa. W dostawczaku ładownia składa się z gołej blachy, która ma tylko chronić ładunek przed wypadnięciem, a nie ludzi podczas zderzenia. Czemu nigdzie nie ma crashtestów Ducato, Kangoo itd.? > pozdr Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Kolejne Renault na 5*? IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 26.06.03, 17:54 Właśnie,ciekawe jak zachowuje sie taki Master czy Ducatek z 16 miejscami siedzacymi jak pierdolnie w ścianke? Pewnie tak jak autobusy 40 lat temu.Albo jak koziołkuje. Z tego punktu widzenia takie vanowate wynalazki wymagają głębokiego zastanowienia. Z uwagi na fakt,ze są wyższe i cięższe od osobówek w zderzeniu z nimi mają przewage (choc nie mamy pewności,ze silnik nie wyląduje nam na kolanach jak we Fiacie Croma). pozdr greenblack napisał: > Gość portalu: Sławek napisał(a): > > > Sprecyzuj bo nie wiem o co konkretnie pytasz to pomyslimy ;-) > > Chodzi mi o rożnice konstrukcyjne aut o przeznaczeniu dostawczym i osobowych. > Przecież głownym celem i założeniem konstrukcyjnym np. Transita jest > przewożenie skrzynek z piwem czy worków cementu, a nie ludzi. Te samochody nie > przechodzą testu słupa. W dostawczaku ładownia składa się z gołej blachy, która > > ma tylko chronić ładunek przed wypadnięciem, a nie ludzi podczas zderzenia. > Czemu nigdzie nie ma crashtestów Ducato, Kangoo itd.? > > > > pozdr > > > Pozdrawiam Link Zgłoś
dreaded88 Pewnie niefajnie się zachowuje 26.06.03, 19:07 Co jakiś czas mamy takie wypadki - Transit czy coś innego wyładowane ludziskami wali w coś, kończy się zwykle hurtową masakrą :-( Link Zgłoś
greenblack Re: Pewnie niefajnie się zachowuje 26.06.03, 19:28 Kończy się masakrą przede wszystkim z takiego powodu, że te samochody nie mają pasów dla pasażerów, a jak nawet maja, to i tak nikt nie zapina. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Sherlock Holmes Re: Pewnie niefajnie się zachowuje IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 26.06.03, 22:56 No wlasnie! A ja gdzies widzialem crash-test VW T4 i wyszedl calkiem niezle. Wbrew pozorom samochody dostawcze tez sa testowane na okolicznosc wypadku i niezle sobie radza. I nigdy silnik nie wejdzie do srodka kabiny-po prostu jest za nisko. Wracajac do wypadkow busow na bazie aut dostawczych - pare lat temu byl wypadek na Zakopiance w Naprawie - jechala grupa poslanek i poslow. Przezyla jedna osoba - gosc, ktory siedzial z przodu (!) i jako jedyny zapial pasy. No comments Link Zgłoś
greenblack Dobló, Kangoo, Berlingo 08.07.03, 11:10 www.adac.de/Tests/Crash_Tests/Automodelle/Crashtest_Fiat_Doblo.asp?ComponentID=4656&SourcePageID=8650%231 To a propos wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6848412 Najnowsza konstrukcja i jednocześnie najgorsza. , www.adac.de/Tests/Crash_Tests/Automodelle/Crashtest_Renault_Kangoo.asp?ComponentID=4689&SourcePageID=8650%231 Renault trzyma formę, a po liftingu powinno być jeszcze lepiej. , www.adac.de/Tests/Crash_Tests/Automodelle/Crashtest_Citroen_Berlingo.asp?ComponentID=4649&SourcePageID=8650%231 Po liftingu powinno być lepiej. Pozdrawiam Link Zgłoś