Dodaj do ulubionych

Kolejne Renault na 5*?

26.06.03, 15:20
motoryzacja.interia.pl/news?inf=400262

Chyba nie, ale ciekawe, jak zachowują się takie minivany na bazie
dostawczaków np.: Sprinter, Transit, Ducato. Chyba kiepsko.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek Re: Kolejne Renault na 5*? IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 26.06.03, 17:38
      No dobra przenosimy rozmowe o vanach i dostawczakach tutaj ;-)

Jak się zachowują?
      Sprecyzuj bo nie wiem o co konkretnie pytasz to pomyslimy ;-)

pozdr
      • greenblack Re: Kolejne Renault na 5*? 26.06.03, 17:44
        Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Sprecyzuj bo nie wiem o co konkretnie pytasz to pomyslimy ;-)

Chodzi mi o rożnice konstrukcyjne aut o przeznaczeniu dostawczym i osobowych.
        Przecież głownym celem i założeniem konstrukcyjnym np. Transita jest
        przewożenie skrzynek z piwem czy worków cementu, a nie ludzi. Te samochody nie
        przechodzą testu słupa. W dostawczaku ładownia składa się z gołej blachy, która
        ma tylko chronić ładunek przed wypadnięciem, a nie ludzi podczas zderzenia.
        Czemu nigdzie nie ma crashtestów Ducato, Kangoo itd.?

> pozdr

Pozdrawiam
        • Gość: Sławek Re: Kolejne Renault na 5*? IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 26.06.03, 17:54
          Właśnie,ciekawe jak zachowuje sie taki Master czy Ducatek z 16 miejscami
          siedzacymi jak pierdolnie w ścianke? Pewnie tak jak autobusy 40 lat temu.Albo
          jak koziołkuje. Z tego punktu widzenia takie vanowate wynalazki wymagają
          głębokiego zastanowienia.
          Z uwagi na fakt,ze są wyższe i cięższe od osobówek w zderzeniu z nimi mają
          przewage (choc nie mamy pewności,ze silnik nie wyląduje nam na kolanach jak we
          Fiacie Croma).

pozdr

greenblack napisał:

> Gość portalu: Sławek napisał(a):
          >
          > > Sprecyzuj bo nie wiem o co konkretnie pytasz to pomyslimy ;-)
          >
          > Chodzi mi o rożnice konstrukcyjne aut o przeznaczeniu dostawczym i
          osobowych.
          > Przecież głownym celem i założeniem konstrukcyjnym np. Transita jest
          > przewożenie skrzynek z piwem czy worków cementu, a nie ludzi. Te samochody
          nie
          > przechodzą testu słupa. W dostawczaku ładownia składa się z gołej blachy,
          która
          >
          > ma tylko chronić ładunek przed wypadnięciem, a nie ludzi podczas zderzenia.
          > Czemu nigdzie nie ma crashtestów Ducato, Kangoo itd.?
          >
          >
          > > pozdr
          >
          >
          > Pozdrawiam
          • dreaded88 Pewnie niefajnie się zachowuje 26.06.03, 19:07
            Co jakiś czas mamy takie wypadki - Transit czy coś innego wyładowane ludziskami
            wali w coś, kończy się zwykle hurtową masakrą :-(
            • greenblack Re: Pewnie niefajnie się zachowuje 26.06.03, 19:28
              Kończy się masakrą przede wszystkim z takiego powodu, że te samochody nie mają
              pasów dla pasażerów, a jak nawet maja, to i tak nikt nie zapina.

Pozdrawiam
              • Gość: Sherlock Holmes Re: Pewnie niefajnie się zachowuje IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 26.06.03, 22:56
                No wlasnie! A ja gdzies widzialem crash-test VW T4 i wyszedl calkiem niezle.
                Wbrew pozorom samochody dostawcze tez sa testowane na okolicznosc wypadku i
                niezle sobie radza. I nigdy silnik nie wejdzie do srodka kabiny-po prostu jest
                za nisko.
                Wracajac do wypadkow busow na bazie aut dostawczych - pare lat temu byl wypadek
                na Zakopiance w Naprawie - jechala grupa poslanek i poslow. Przezyla jedna
                osoba - gosc, ktory siedzial z przodu (!) i jako jedyny zapial pasy. No comments
    • greenblack Dobló, Kangoo, Berlingo 08.07.03, 11:10
      www.adac.de/Tests/Crash_Tests/Automodelle/Crashtest_Fiat_Doblo.asp?ComponentID=4656&SourcePageID=8650%231

To a propos wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6848412

Najnowsza konstrukcja i jednocześnie najgorsza.

,

www.adac.de/Tests/Crash_Tests/Automodelle/Crashtest_Renault_Kangoo.asp?ComponentID=4689&SourcePageID=8650%231

Renault trzyma formę, a po liftingu powinno być jeszcze lepiej.

,

www.adac.de/Tests/Crash_Tests/Automodelle/Crashtest_Citroen_Berlingo.asp?ComponentID=4649&SourcePageID=8650%231

Po liftingu powinno być lepiej.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka