Dodaj do ulubionych

Anglia-info

IP: 217.153.22.* 03.07.03, 09:56
Czesc,
Wielka prosba o wszelkiej masci informacje na temat kultury drogowej w UK; zwyczaje, roznice w przepisach, na co uwazac itp.
Jak jest z cenami promow do Dover, moze ktos cos napisze.

pozdr
Szary
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Anglia-info IP: *.telia.com 03.07.03, 12:07
      Gość portalu: szary napisał(a):

> Czesc,
      > Wielka prosba o wszelkiej masci informacje na temat kultury drogowej w UK;
      zwyc
      > zaje, roznice w przepisach, na co uwazac itp.
      > Jak jest z cenami promow do Dover, moze ktos cos napisze.
      >
      > pozdr
      > Szary
      ----------------------------------------------------------------------------
      Czec,
      Jest wielu przewoznikow,daje Tobie naszego
      www.stenaline.com , w angli musisz sie przestawic na lewa strone duchowo i
      praktycznie to nie bedziesz mial problemu.Co to znaczy,ze jak spojrze w lewo to
      mam kant drogi.Mysl caly czas o tym inaczej to odruchowo zjedziesz na
      prawo,orza wsytuacji groznej reagujesz jak w prawo stronnym ruchu to wtedy
      pomysle z lewej jest kant drogi.Pzdr.Michal
      P.S jak jest ciagla z boku na ulicy mozezsz sie zatrzymac na chwile jak sa dwie
      ciagle z boku nie wolno sie zatrzymywac.Rob co inni nie scigaj sie , bedzie
      dobrze i nerwy schowaj tam sie nikomu nie spieszy.
    • jaleo Re: Anglia-info 03.07.03, 13:49
      Poza Londynem jezdzi sie bardzo spokojnie, a tych z "kontynentalnymi" tablicami
      traktuje sie z duzym wyrozumieniem, wiec sie nie martw.

Ja mam wieksze doswiadczenie z jazda w UK niz w Polsce, ale przypuszczam, ze
      przy skrecaniu w prawo bedziesz musial uwazac, zeby odruchowo nie wjechac na
      prawa strone.

Wiekszosc skrzyzowan jest na zasadzie ronda, wtedy zasada jest bardzo prosta,
      wszyscy jadacy juz na rondzie z prawej maja pierszenstwo. Jesli jedziesz w
      lewo lub prosto, trzymaj sie zewnetrznej strony ronda, jesli jedziesz w prawo,
      jesli sa dwa pasy to ustawiaj sie od razu na prawo i jedz przy srodku ronda.

Na niektorych bardziej ruchliwych rondach sa swiatla, czasem trzeba sie
      zatrzymywac kilka razy zanim sie objedzie wkolo.

Natomiast na zwyklych skrzyzowaniach, jesli na Twojej drodze sa poprzeczne
      podwojne kreski, to znaczy Twoja droga jest podporzadkowana i musisz przepuscic
      wszystkich, z obu stron. Pierszenstwo przejazdu nigdy nie "zakreca" tak jak w
      Polsce.

W zasadzie dla przyjezdzajacych z kontynetu wymagane sa naklejki korygujace na
      swiatla przednie, mozna je dostac w sklepach typu Halfords, sa dwa rodzaje:
      continental to British i British to continental.

Klaksonu tu sie prawie nie uzywa, jezdze tu juz ponad 10 lat i klakson
      slyszalam chyba ze dwa razy :) W ogole jest wieksza wyrozumialosc, bo jezdzi
      tu duzo emerytow, babc po szescdziesiatce i tzw niedzielnych kierowcow. Ludzie
      tez sie czesto przepuszczaja, np jak chcesz skrecic w prawo i czekasz, blokujac
      ruch za soba, to ci nadjezdzajacy z przeciwka prawie na bank Cie przepuszcza.

Tak jak zaznaczylam na poczatku, w Londynie jest troche bardziej agresywnie, i
      w ogole jest taka prawidlowosc, ze im dalej na polnoc tym bardziej kierowcy sa
      zrelaksowani.

Jak mi sie jeszcze cos przypomni to napisze.

Pozdro i zycze przyjemnego pobytu na wyspie.

• Gość: ARAFAT Re: Anglia-info IP: *.in-addr.btopenworld.com 03.07.03, 16:48
        Witam!

Ja jezdze od tygodnia no i jest pewna zasada ktora pozwolila mi sie przestawic
        w dwa dni mianowicie

PAMIETAJ ZEBY KOLO KIEROWNICY ZAWSZE BYLO STRONA DO SRODKA ULICY!!! JESLI
        BEDZIESZ o TYM PAMIETAL NIC CI SIE NIE STANIE. Pamietaj o rondach jedziemy w
        lewo zawsze kiesy wyjezdzasz spod podporzadkowanej patrz najpierw na prawo bo
        na tym najblizszym pasie auta jada w do ciebie

Pozdrawiam ARAFAT
      • jaleo Re: Anglia-info 04.07.03, 00:02
        Acha, tak a propos rond w Anglii, to przypomnialo mi sie jeszcze: gdybys
        przypadkiem trafil na cos takiego:

www.swindonweb.com/life/lifemagi0.htm
        to nie panikuj - przejechac przez ten kalambur jest o wiele latwiej niz na
        pierwszy rzut oka wyglada. W Anglii uznano to za na tyle genialny pomysl, ze
        beda budowac wiecej takich rond :)
        • mirek79 Re: Anglia-info 07.07.03, 13:28
          To to nic,a probowales przejechac przez Hyde Park Corner w godzinach
          szczytu?Uwazaj na czarne taksowki,bo skubani nie puszczaja i do ostatniego
          momentu nie wymusisz i nie wiem czy masz takie mocne nerwy,zeby sie
          "wciskac".Nastepne promy to www.POferries.com albo www.hoverspeed.com
          Ja place okolo £200 za powrotne bilety(auto +5osob).Zobacz na
          www.visitlondon.co.uk albo cos w tym rodzaju.
          NA DROGACH NIE MA CHAMSTWA,chyba ze trafisz na czornego,albo cudzoziemca!
          Good luck pal>
    • franek-b Re: Anglia-info 07.07.03, 13:47

> Czesc,
      > Wielka prosba o wszelkiej masci informacje na temat kultury drogowej w UK;
      zwyc
      > zaje, roznice w przepisach, na co uwazac itp.
      > Jak jest z cenami promow do Dover, moze ktos cos napisze.
      >
      > pozdr
      > Szary

Ja mam troche inne doswiadczenia z anglii:-)
      Generalnie to uwazam, ze trzeba byc naprawde ostroznym, jazda po Mkach to
      faktycznie nie sprawia problemow (jezdzi sie wolniej niz na kontynencie), ale
      za to jazda po miastach to byl dla mnie horror. Moze to tez specyfika miasta )
      Leeds) gdzie bylem, a przyjechalem tam z kontynentu. Generalnie bardzo zwarta
      zabudowa + przyzwyczajenia skutkowaly, ze pare razy na mnie trabiono.
      Przestawienie sie nie bylo takie proste jak sie mowi (w moim przypadku).
      Oczywiscie bez paniki, ale trzeba byc ostroznym.
      Przeprawa to koszt ok. 120 funtow (cena zalezy za ile jest powrot i ile osob
      jedzie w aucie). Ciekawostka to ze po zjezdzie z promu bylem jedyny z kraju
      spoza unii, co nie bylo takie zle poniewaz nie bylo zadnej kolejki:-)))

pzdr
      • jaleo Re: Anglia-info 07.07.03, 22:23
        franek-b napisał:

> za to jazda po miastach to byl dla mnie horror. Moze to tez specyfika
        miasta )
        > Leeds) gdzie bylem, a przyjechalem tam z kontynentu. Generalnie bardzo
        zwarta
        > zabudowa + przyzwyczajenia skutkowaly, ze pare razy na mnie trabiono.

Fakt, po Leeds nie jest tak latwo jezdzic, bo maja bardzo skomplikowany system
        drog jednokierunkowych wokol calego srodmiescia, poza tym duzo sie tam teraz
        buduje w centrum i co chwile cos zmieniaja.

Ja bym w ogole radzila, jesli chce sie zwiedzic jakies wieksze miasto, to przy
        podjezdzie do miasta zwrocic uwage na tablice "Park & ride", mozna tam
        spokojnie zaparkowac i do centrum miasta dojechac kolejka typu metro, bez
        zadnego stresu :)
    • Gość: Doki Re: Anglia-info IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 07.07.03, 14:40
      Wlasnie dzis nad ranem wrocilem z Wlk Brytanii. Moje
      wrazenia:
      1. nie ma sensu plynac promem. Eurotunnel to jest to.
      Bilet weekendowy kosztuje 112 euro w obie strony, a
      przeprawa trwa 35 minut. Bardzo wygodne. Terminal po
      francuskiej stronie czysciutki, po brytyjskiej mniej.
      Sklepow "wolnoclowych" (w cudzyslowie, bo strefy
      wolnoclowej miedzy czlonkami Unii w zasadzie nie ma, ale
      sklepy zostaly) malo, mozna je obskoczyc w pol godziny.
      2. jezdzi sie bardzo spokojnie. Zasadniczo ograniczenie
      szybkosci do 70 mph na autostradzie, wszyscy jada 90 mph.
      Kamery rejestrujace wykroczenia sa zapowiedziane znakiem
      i pomalowane na tak jaskrawy kolor, ze trudno nie zauwazyc.
      3. diesel jest drozszy od bezolowiowej, o ok 2 pensy na
      litrze.
      W sumie bardzo mi sie podobalo. Jeszcze na pewno kiedys
      sie wybiore.
      • Gość: szary Re: Anglia-info IP: 217.153.22.* 08.07.03, 11:30
        Dzięki wszystkim.
        Dla potomnych: na www.promy.pl jest firma, która ma bilety na tunel za 300
        Euro, za wyjazd ponad 5-dniowy, o dowolnej porze dnia (podobno..). Jak mnie
        orżną, to dam znać.

pozdr
        Szary3D
        • mirek79 Re: Anglia-info 08.07.03, 11:51
          Wiesz co mozna zrobic,kupujesz bilet powrotny na dobe,wyjezdzasz z Francji
          promem,a z UK robisz tak samo,tylko inna linia.Nie jest to zbyt uczciwe,ale oni
          tyle kasuja za te promy,ze oplaca sie jezdzic autokarem.Ja lece z Pragi za £45
          w jedna strone do London Stanstead(autokar na London Victoria z lotniska chyba
          okolo £8).Link www.easyjet.com placisz kartka kredytowa i wysylaja Ci mailem
          numer referencyjny,na podstawie ktorego wpuszczaja Cie na samolot(i paszportu z
          nazwiskiem).Powodzenia M79
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka