Dodaj do ulubionych

Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i?

30.08.07, 07:33
Witam, obnoszę się z zamiarem kupna jakiejś taniej beemki, tak na
początek. Liczę się jednak z faktem że silnik mający już na karku
200 tys. km szału nie będzie robił. Czy remont silnika w takiej
sytuacji cos da? Ewentualnie, gdzie mógłbym dostać jakis dobry
silnik do beemki zebym miał radoche z jezdzenia a nie patrzenia na
wóz w garażu, tudzież u mechanika:) pozdr
Obserwuj wątek
    • skyddad Re: Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i 30.08.07, 15:28
      Witaj Miszcz_g,
      Znalazlem zajelo to dobre 10 minut sa tysiace silnikow ale z E30 tio trzeba sie
      cofnac az do poczatku lat 90tych.
      1mila szwedzka ma 10km silnik jest opo 14.000mil czyli po 140tys km
      reszte dzwon i pytaj
      http://www.bildelsbasen.se/index.php?index=default&link=item&branch_id[]=1&branch_id[]=8&searchmode=1&vc[]=111105100&vc1=111&vc2=105&pc[]=120101100&pc1=120&sortfield=vehiclemodelyear&sortorder=1&page=31&id=12195219

Firma ta miesci sie w Stockholmie.
      Przy zamawianiu tylko podajesz ten numer magazynowy: W439398
      nie musisz sie martwic o nic wiecej,tylko o pieniadze i transport wlasny.
      To ich strony: www.allbildelar.se/
      To ich telefon 08-7469300 oczywiscie najpierw 0046- 8-7469300.

Chcesz sie pobawic i zobaczyc ile tego jest tylko do BMW;
      http://www.bildelsbasen.se/index.php?index=default&link=search&searchmode=1&group_id=&parttype_id=0&vpost_id=&company_id=&code_vc=&code_pc=&page=31&pc1=120&upc=&vc1=111&vc2=105&vc%5B%5D=111105100&pc1=120&pc%5B%5D=120101100&xcompany_id=&county_id=&fvehiclemodelyear=&tvehiclemodelyear=&vehicleeumile=&xcode_vc=&xcode_pc=&textsearch=&branch_id%5B%5D=1&branch_id%5B%5D=8&customfield=&sortfield=vehiclemodelyear&sortorder=1&listmode=&limit=
      Pzdr.Sky.
      • skyddad Re: Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i 30.08.07, 15:31
        Same linki;
        http://www.bildelsbasen.se/index.php?index=default&link=item&branch_id[]=1&branch_id[]=8&searchmode=1&vc[]=111105100&vc1=111&vc2=105&pc[]=120101100&pc1=120&sortfield=vehiclemodelyear&sortorder=1&page=31&id=12195219

http://www.bildelsbasen.se/index.php?index=default&link=search&searchmode=1&group_id=&parttype_id=0&vpost_id=&company_id=&code_vc=&code_pc=&page=31&pc1=120&upc=&vc1=111&vc2=105&vc%5B%5D=111105100&pc1=120&pc%5B%5D=120101100&xcompany_id=&county_id=&fvehiclemodelyear=&tvehiclemodelyear=&vehicleeumile=&xcode_vc=&xcode_pc=&textsearch=&branch_id%5B%5D=1&branch_id%5B%5D=8&customfield=&sortfield=vehiclemodelyear&sortorder=1&listmode=&limit=

Pzdr.Sky.
        • skyddad Re: Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i 30.08.07, 15:35
          Tutaj masz telefon i email do nich:
          Ring 08/7469300 eller maila allbildelar@allbildelar.se
          • skyddad Re: Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i 30.08.07, 15:38
            Zadzwonilem i sie wypytalem;
            Smutne ale prawdziwe sprzedano dzisiaj i niemaja zadnego wiecej.
            Szukaj w Niemczech.Bedzie ciezko.
            Pzdr,Sky.
            • skyddad Re: Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i 30.08.07, 15:40
              Szukaj u innych ;
              www.bildelsbasen.se/
          • landrynkaaa1 Do skyddad 30.08.07, 16:02
            Ty chyba masz naprawdę nie tak poukładane w głowie. Proponować komuś, aby
            kupował silnik w Skandynawii bez uprzedniego sprawdzenia jest kretynizmem
            (podobnie do oleju syntetycznego)- pomijając koszty przywozu do Polski.

Ja mogę ci sprzedać (bo zalega mi w garażu) silnik od E30 (M40)- oczywiście za
            odpowiednią cenę.
            Natomiast dziwię się twojej obawy dotyczącej silnika. Dobrze użytkowany
            wytrzymuje 350k km albo i więcej.
            • lopi1 Re: Do skyddad 30.08.07, 19:29
              350 tys. dla M40 to sporo. Ten silnik wg znajacych sie na rzeczy to nie
              najlepszy motor. Pasek rozrzadu trzeba zmieniac co 36 tysiecy km.
              Do tego trzy rolki. Lubi brac olej. Osiagi takie sobie a paliwka lubi pochlać.
              PZZDR
              • landrynkaaa1 Re: Do lopi1 31.08.07, 07:15
                Wg znających się na rzeczy - czyli kogo???

A ja ci z autopsji mówię, że takie przebiegi osiągają.
                Pasek trzeba zmieniać co 40 tys km - fakt.
                Co do rolek - są dwie prowadzące i jedna napinająca. Komplet: pasek
                (gates lub Contitech) + rolki to cena 360zł. Więc jesli chodzi o
                cenę nie jest jakaś porażająca w porównaniu z innymi markami.
                Co do oleju - zużycie gdy autem nie jeździ ,,rzeźnik,, jest niskie.
                Jeśli ktoś katuje auto, to każde spala olej.
                Osiągi - hmmm porównaj sobie auta z danej generacji - np VW Golf II
                1,6, Audi 80 1,6 oraz BMW E30 1,6 - zobaczysz jak powąchasz smród z
                rury wydechowej beemki. Nie można porównywać silników z lat 90 do
                nowoczesnych jednostek napędowych. Co do zużycia paliwa - kształtuje
                się na poziomie 7-10l/100km - no cóż diesel wolnossący to to nie
                jest.
                • lopi1 Re: Do lopi1 01.09.07, 22:54
                  No chociazby tych, co uzytkuja te silniki. Poczytac sobie mozna na ten temat i
                  to sporo na forum BMW. Wybacz le niektorzy robia 120 tysiecy w jeden rok. W tym
                  czasie 3 zmiany paskow z rolkami. Komplet mozna nawet kupic taniej niz podales,
                  niemniej nie zmienia to faktu, ze te 36-40 tysiecy km dla paska to stanowczo za
                  malo.
                  Co do oleju-jezdze jak emeryt a bierze 2,5 litra na 10tys km.
                  Nawet nie chce myslec ile by bral przy lekkim katowaniu.
                  Do tego dochodzi zbyt wczesne zuzycie krzywek, walka rozrzadu,
                  uszczelniaczy(stad przewaznie wynika zbyt duze zuzycie oleju)
                  Co do porownania z Golfem II, moge sie tu wypowiedziec, silnik 1,8, 90 konikow.
                  Jako ze Golf jest lzejszy wiec spokojnie wyprzedza taka Bejce z motorkiem M40
                  1,8 , bodajze 113 konikow.
                  Te 7 litrow to chyba z gorki, trzeba spokojnie liczyc w jezdzie mieszanej
                  minimum 9 litrow benzyny, gazu 11-12 litrow.
                  Moim zdaniem rozsadnym kompromisem miedzy osiagami a zuzyciem paliwa jest motor
                  2 litrowy-150 koni, do tego lancuch rozrzadu, nie trzeba sie pieprzyc z
                  wymianami paska co 40 kkm.
                  PZDR
                  • landrynkaaa1 Re: Do lopi1 02.09.07, 12:17
                    Szanowny kolego(koleżanko)
                    Od dobrych kilkunastu lat użytkuję tylko i wyłącznie samochody marki BMW.
                    Pierwszym modelem było E30 316i (M40). Owszem furory nie robiło, natomiast autem
                    było wdzięcznym i nie odmówiło mi posłuszeństwa ani razu przez okres 5 lat. I
                    tutaj mam porównanie z Golfem II generacji, który pod względem osiągów silnika,
                    oraz wyposażenia nie wspominając już o komforcie podróżowania odbiega nie tylko
                    od wspomnianego E30.
                    Zużycie paliwa było na poziomie 7 litrów przy spokojnej jeździe i 9 przy
                    bardziej żwawej. Oczywiście przy paleniu gumy wartość ta wzrasta do bliżej
                    nieokreślonej.
                    Następnym autem było E36 318iS - także ani razu nie zepsuło się podczas
                    eksploatacji. Zużycie oleju minimalne (136KM mocy w zupełności wystarcza do
                    wyprzedzania na naszych drogach). Natomiast jeden mankament na naszych drogach
                    to tuleje zawieszenia. Część nie jest droga natomiast wymiana dość męcząca.
                    Zużycie benzyny na poziomie 7,5 w trasie do 11,5 przy intensywnym użytkowaniu w
                    mieście. Auto z prawdziwym przebiegiem około 350k km zostało sprzedane i służy
                    właścicielowi do dnia dzisiejszego.
                    Teraz użytkuję E46 330d i także nie mam zastrzeżeń do co jakości ani zachowania
                    się pojazdu podczas jazdy. Zużycie ON na poziomie 6,5-7l w trasie i 9,5-10 w
                    mieście przy dynamicznej jeździe.

Teraz doniosę się do twojej wypowiedzi.
                    To, że kupiłeś złom, który zużywa ci 2,5l oleju na 10k km to już twoja wina.
                    Skoro nie znasz się na silnikach i nie umiesz ocenić ich stanu to nie dziw się,
                    że dzieje się tak a nie inaczej. Każdy silnik, który dobiega okresu swojej
                    wytrzymałości bierze olej. I nie ważne czy jest to M40 w BMW czy inny silnik w
                    zupełnie innej marce.
                    Jeśli piszemy już o kompromisach to nie 2,0 a 2,5 będzie rozsądnym wyborem, gdyż
                    koników jest znacznie więcej (192), radość jazdy większa a spalanie na
                    porównywalnym poziomie.

lopi1 napisała:
                    Wybacz le niektorzy robia 120 tysiecy w jeden rok

Wybaczam i dla nich polecam silniki wysokoprężne typu 3,0d 4,0d.
                    Co do zagazowywania tych bardzo ładnie brzmiących jednostek napędowych BMW - to
                    uważam to za profanację. Kupowanie silnika dużej pojemności i wstawianie go
                    niego gazu jest oznaką buraczanego podejścia do sprawy. I tak ci powie każdy
                    prawdziwy fan bmw - nie tylko na bmw.klub.pl.

I taka moja rada na przyszłość - zanim napiszesz coś na kogoś - dowiedz się z
                    kim masz do czynienia - tak jak w tym przypadku, gdyż
                    lopi1 napisała:
                    No chociazby tych, co uzytkuja te silniki....

Patrz wyżej

Pozdrawiam

• rapid130 Re: Do lopi1 03.09.07, 16:08
                      landrynkaaa1 napisała:

> Szanowny kolego(koleżanko)
                      > Od dobrych kilkunastu lat użytkuję tylko i wyłącznie samochody
                      > marki BMW. Pierwszym modelem było E30 316i (M40). Owszem furory
                      > nie robiło, natomiast autem było wdzięcznym i nie odmówiło mi
                      > posłuszeństwa ani razu przez okres 5 lat. (...)

Amen. :D
                      Mogę się tylko podpisać pod tym wszystkim.

Miałem E30 316i, służyła przez 5 lat. Bywało, że robiła po 4-5 tys.
                      km miesięcznie. 100 KM kontra niecałe 1100 kg, plus króciutkie
                      przełożenie przekładni głównej (4,27) sprawiły, że ten samochód
                      jeździł zaskakująco sprawnie, zachowując dynamikę zbliżoną do
                      przeciętnych samochodów klasy 1,8-2 litry. E30 316i nie robiło
                      wstydu BMW.

Silnik M40 rzeczywiście spokojnie wytrzymuje 300-400 tys. km z
                      zachowaniem reżimów serwisowych, przy normalnej eksploatacji z
                      unikaniem ekstremów pt. palenie gumy lub... jeżdżenie 300 metrów po
                      zakupy. :PPP

316i rzeczywiście pali w granicach 7-11 l/100 km, chociaż nie
                      zdarzyło mi się nigdy więcej niż 9 l/100 km. Może dlatego, że nie
                      jeździłem te 300 metrów po zakupy. (Aczkolwiek raz podczas zabaw
                      sprawnościowych na lotnisku raz wyszło ponad 17 l/100 km). Latając
                      po przeciętnych szosach, przejeżdżając wsie i miasteczka, z
                      prędkościami dopuszczalnymi + VAT, z reguły miałem wyniki 7-8 l/100
                      km.

M40 jest wrażliwy na jakość oleju i częstotliwość jego wymiany.
                      Źle pojęte oszczędności właścicieli (wlewanie taniego oleju
                      mineralnego, nieregularne wymiany) mszczą się przytykaniem
                      magistrali olejowej w głowicy i zatykaniem otworków dopływu oleju do
                      popychaczy hydraulicznych. To skutkuje awariami popychaczy i
                      przedwczesnym zużyciem wałka rozrządu.

Instrukcja serwisowa M40 przewiduje wymianę paska rozrządu co 80
                      tys. km lub co 4 lata.

Zakładając, że wymiana jest wykonana według wszystkich prawideł
                      sztuki, z użyciem dobrych części (a nie Boscha, Made in Taiwan), z
                      wymianą rolek (często pomijaną z "oszczędności"), ze dokładnym
                      napięciem wstępnym nowego paska, a silnik nie jest pałowany, wóz
                      jeździ na dłuższych trasach, to nawet w polskich warunkach drogowych
                      można przyjąć, że te 80 tys. km między wymianami jest wartością
                      zupełnie bezpieczną.

Złe opinie o M40 biorą się li tylko i wyłącznie z dwóch czynników:

1. Silniki mają u nas powszechnie zakładaną instalację LPG II
                      generacji, ze zwężką w dolocie, która ten zespół napędowy dosłownie
                      kastruje. Dodatkowo "wybuchy" gazu rujnują delikatny przepływomierz.
                      (Ciekawe, ale początkujący posiadacze E30 316i bez LPG są zwykle
                      zaskoczeni POZYTYWNIE osiągami, jak na tak niedużą pojemność).

2. Silnik jest już zmęczony nieumiejętną eksploatacją. Kiepski olej
                      przez lata robi wiele spustoszeń, niszczy także uszczelniacze
                      zaworów, przeważnie stąd bierze się jego duże spalanie. Normalne
                      zużycie oleju w M40, eksploatowanym na trasach, nie na krótkich
                      odcinkach wynosi 0,3-0,5 l/10,000 km. W praktyce między wymianami
                      oleju nie trzeba nic dolewać. Taki zużycie oleju miałem w
                      samochodzie ze stanem licznika 225 tys. km (wielce prawdopodobnie
                      faktycznie wyższym o 100 tys. km).

Fakt - M40 B16 nie robi już dobrego wrażenia w cięższym E36, tym
                      bardziej, że musi się zmierzyć z dłuższym przełożeniem przekładni
                      głównej.
    • recon4 Re: Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i 30.08.07, 19:53
      Witam! Też mi radocha z silnika 1,6 w takowej Beemce! Bierz min. 2 litry! ! 1,6
      to popierdółka!Pozdrawiam
      • skyddad Re: Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i 30.08.07, 21:07
        landrynkaaa1,
        wiele osob sprowadzilo silniki z Szwecji.Popierwsze cena jest atrakcyjna
        .Silniki sa z gwarancja.Silniki sa sprawdzone i przetestowane.Napewno nie kupisz
        sztrucla.Sa nawet silniki ponizej 100.000km z rozbitklow ale cena jest ich
        znacznie wyzsza.W wiekszosci silniki BMW sa eksploatopwane w Skandynawi na
        olejach tylko syntetycznych od 20 lat.W zwiazkuz tym przebieg niema znaczenia.
        Wejdz i zobacz;
        www.bildelsbasen.se/
        po otwarciu najpierw klikasz na marke po lewej stronie.
        Po otwarciu klikasz na typ BMW wtymn wypadku seria 3
        Po otwarciu likwidujesz M3 i klikasz na motor.
        Po otwarciu wybiersz "typ bensin" czyli benzynowiec
        Po otwarciu dostajesz liste autoryzowanych zszeszonych w calej Szwecji roznych
        zlomowisk,wybierasz te ktore leza najblizej polozone Polski.Lista zaczyna sie
        od modeli strzelonych z roku 2007 sa to w wiekszosci prawie nowki o przebiegu
        1000km lub paru tysiecy km.Ceny ich sa wysokie no chyba zrozumiale.Ciekawostka
        Harrys bil skrot lezy
        kolo Malmö w Årlöv bardzo dopbre polaczenie do promow z Polski.
        Stron jest bez liku az do lat 60 i 70 tych do tych starych rekinow i
        wielorybow.Popatrzcie jak to jest zorganizowane i czy by takiego czegos nie
        zalozyc w Polsce.Polska ma duzo aut i mieszkancow zawsze bylby pobyt na
        uzywane.Mam na mysli wprowadzic siec komputerowa na zlomowiska.Unas na kazdym
        zlomowsiku dogadasz sie trzech jezykach i nawet w polskim.
        Pzdr.Powalony Sky.
        • skyddad Re: Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i 30.08.07, 21:30

BMW 3-Series - Motor Bensin
          Falu Bildemontering, Tel: 023-25530, Fax: 023-16240 1992
          W23419
          Häggs Bildemontering, Tel: 0652-565000, Fax: 0652-19001 1988
          W21895

Häggs Bildemontering i Bollnäs AB, Tel: 0278-39100, FaW21895 Lägg i mina
          favoriter 4x: 0278-39490 1987
          W103360

Häggs Bildemontering, Tel: 0652-565000, Fax: 0652-19001 1987

Tyle znalazlem wlaczajac wyszukiwarke w calej szwecji,ale zawezilem poszukiwania
          od 87 do 92 roku.Silnik BMW E-30 ten byl produkowany i montowany od roku 1983 do
          roku 1993.
          Tamn sa podane przebiegi i ceny .
          Pierwszy;150 tyskm cena 7500sek z roku 1992.
          Drugi;tez 150 tyskm cena 3000sek z roku 1988
          trzeci; mil brak,cena 4000sek rok1987
          Czwarty 230 tyskm cena 3000sek z roku 1987.
          Takze jest z czego wybierac.
          czy taka wymiana jest oplacalna to juz inna sprawa.
          Pzdr.Sky.
          P.S Musialem wykasowac gdzy Wasz server nie akceptuje takiej ilosci znakow
          binarnych.
          • wowo5 Re: Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i 02.09.07, 04:57
            BMW 316 najlepiej sobie darowac. Kup sobie BMW z przyzwoitym
            silnikiem, najlepiej R6. Jak cie nie stac to kup inna marke. Focus
            albo Golf z silnikiem 1.6L maja sens. BMW z takim silnikiem to
            posmiewisko. Niby masz beemke, a byle Logan lub Fabia cie lyka.
            • landrynkaaa1 do wowo5 02.09.07, 12:28
              Skoro jesteś taki pewien to stań swoją Fabiedą czy Loganem na linię z powiedzmy
              318TDS w compakcie. Do dyspozycji tylko 90KM. Tylko się nie zdziw jak od startu
              jedynym widokiem będzie tym BMW a zapachem - smród z rury wydechowej tegoż auta.

Fakt, R6 jest mocniejsze. Idąc dalej można by napisać - R6 to gó.. - bierz
              tylko V8. Idąc tym tropem V8 to szajs - bierz tylko V12 - czyli 750.
              Natomiast cały post dotyczy E30 316i.

P.S. Takie przysłowie:
              Maszyna gwizda - tylko kierowca pi.....

I tym optymistycznym akcentem zakończę wypowiedź.
              • wowo5 Re: do landrynki 02.09.07, 20:42
                Napisalas duzo i bez sensu. Po pierwsze mowa jest o 316i, a nie o
                318TDS. Po drugie: jak kogos nie stac na BMW z porzadnym silnikiem
                to powinien sobie darowac. Na co dzien jezdze dwoma autami: jedno ma
                silnik 3,2L 258KM V6, a drugie ma 1,6L 100KM R4. Jakby zamienic
                silniki w tych autach to by byl obciach. Podobnie jest z BMW3 z
                silnikiem godnym slabego kompakta.
    • henryk245 Re: Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i 03.09.07, 11:26
      wymiana silnika,w Twoim przypadku - kup 2u litrowa rzedowa szostke
      cena b.zblizona , wejdzie na mce. 1,6 a "czadu" wiecej da. Pzdr.
    • rapid130 Re: Gdzie mogę dostać silnik 1.6 do BMW E-30 316i 03.09.07, 16:17
      miszcz_g napisał:

> Witam, obnoszę się z zamiarem kupna jakiejś taniej beemki, tak na
      > początek. Liczę się jednak z faktem że silnik mający już na karku
      > 200 tys. km szału nie będzie robił. Czy remont silnika w takiej
      > sytuacji cos da? Ewentualnie, gdzie mógłbym dostać jakis dobry
      > silnik do beemki zebym miał radoche z jezdzenia a nie patrzenia na
      > wóz w garażu, tudzież u mechanika:)

Nie kupowałbym używanego silnika M40, nawet jeśli miałby gwarancję
      rozruchową.

Wpakowanie silnika 6-cylindrowego w miejsce 4-cylindrowego nie jest
      takie proste. Wymusza też wymianę wielu innych części. To skutek
      większej długości silnika.

Trójki E30 z silnikami M20 mają inne skrzynie biegów, wał napędowy,
      przełożenie przekładni głównej, akumulator w innym miejscu,
      mocniejsze wersje wydajniejsze hamulce (z tyłu tarcze zamiast
      bębnów), itp.

Łatwiej byłoby dopasować M44 (E30 318iS) lub M42 (młodsza wersja M40
      stosowana od 1993 r. w E36 316/318i, z łańcuszkiem rozrządu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka