woytas 06.07.03, 11:45 czy oplaca sie doplacac do focusa s z silnikiem 1.8 - czy brac 1.6. Moze ktos jezdzil oboma modelami i moze podzielic sie wrazeniami? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Adek Re: focus 1.6 i 1.8 IP: 62.233.231.* 06.07.03, 12:19 woytas napisał: > czy oplaca sie doplacac do focusa s z silnikiem 1.8 - czy brac 1.6. > Moze ktos jezdzil oboma modelami i moze podzielic sie wrazeniami? jezdziłem 1.4 i troszku słaby. a moze zamiast 1.8 19 tdci ?? Ja mam diesla vw i rakita niezła:)) Link Zgłoś
Gość: Lemmy Re: focus 1.6 i 1.8 IP: *.stacje.agora.pl 06.07.03, 17:55 Ja jezdzilem. 1,6 jest jednym najcichszych samochodow w klasie ale ma kiepska elastycznosc, co widac po czasie rozpedzania 80-120 na piatce (cos kolo 20 sek.). 1,8 podczas wyprzedzania radzi sobie o wiele lepiej, ale jest nieco glosniejszy (chociaz i tak cichszy od dwulitrowki). Ja wybralbym 1,8 Pozdrawiam:-) Link Zgłoś
Gość: Re: focus 1.6 i 1. Re: focus 1.6 i 1.8 IP: *.ipartners.pl 06.07.03, 12:28 moja szanowna małżonka jeździ 1.6 i regularnie narzeka na to, że ma trudności ze wstecznym. Jak jej powiedział serwisant, to wina niezsynchronizowanej skrzyni biegów, ten typ tak ma i nie da się nic zrobić. Natomiast 1.8 ma podobno skrzynię zsynchronizowaną. W związku z tym moja żona, która ma w głębokiej pogardzie pojemności silników i inne takie duperszwance, teraz żałuje że nie kupiła 1.8. PS. Moja żona mnie poprawia, że nie ma wcale w pogardzie pojemności silników. Link Zgłoś
greenblack Re: focus 1.6 i 1.8 06.07.03, 12:36 A co to znaczy "niezsynchronizowana skrzynia biegów"? Kłowa? Pozdrawiam Link Zgłoś
kicur Re: focus 1.6 i 1.8 06.07.03, 14:29 Gość portalu: Re: focus 1.6 i 1. napisał(a): > moja szanowna małżonka jeździ 1.6 i regularnie narzeka na to, że ma trudności > ze wstecznym. Jak jej powiedział serwisant, to wina niezsynchronizowanej > skrzyni biegów, ten typ tak ma i nie da się nic zrobić. Natomiast 1.8 ma > podobno skrzynię zsynchronizowaną. W związku z tym moja żona, która ma w > głębokiej pogardzie pojemności silników i inne takie duperszwance, teraz żałuje > > że nie kupiła 1.8. Eeee tam... ASO i niektórzy mechanicy mówiąc czasami (często?) takie głupoty i debilizmy, że jakbym ich słuchał, to bym raz nawet jeździł na oponie asymetrycznej, założonej częścią wewnątrzną na zewnątrz, bo mechanior nie wiedział, że oprócz opon kierunkowych i zwykłych są jeszcze jakieś inne! Szok! MNÓSTWO takich przykładów mógłbym podać! Co do wstecznego, to w instrukcji pisze, że po wciśnięciu sprzęgła trzeba ODCZEKAĆ kilka sekund, bo nie zawsze wchodzi od razu. Czasem się zdarza, że trzeba ponowić próbę - ot, wszystko. A co do 1.8, to hmm.. ja tam specjalistą nie jestem, ale W OGÓLE SĄ(!?) zsynchronizowane wsteczne?!? A jak są, to niby czemu to ma służyć: 1-nka, 2- jka,... wsteczny?? Nie rozumieć.... Czy tak tylko dla wygody? Czy co?? Link Zgłoś
x-darekk-x Re: focus 1.6 i 1.8 07.07.03, 12:51 niezsynchronizowana skrzynia? co to za bzdura? nie ma w tej chwili na rynku auta, ktore by mialo niezsynchronizowana skrzynie (biegi do przodu). ostatni byl maluch, ktory mial synchronizacje 2-ki, 3-ki i 4-ki, ale nie mial synchronizacji jedynki i dlatego, zeby wrzucic jedynke w czasie jazdy trzeba bylo dobrze zgrzytnac albo stanac. a co do biegu wstecznego, to jest dokladnie odwrotnie - zaden samochod nie ma synchronizatora tego biegu (poza niszowymi pojazdami roboczymi, ktore maja tyle samo biegow do przodu i do tylu)! i slusznie, bo w przeciwnym razie dalo by sie go omylkowo wrzucic w czasie jazdy do przodu! w ktorym aso nagadali takich idiotyzmow??? acha, czy w 1,6 i 1,8 nie ma tej samej skrzyni? pzdr Link Zgłoś
kicur Re: focus 1.6 i 1.8 06.07.03, 14:31 woytas napisał: > czy oplaca sie doplacac do focusa s z silnikiem 1.8 - czy brac 1.6. > Moze ktos jezdzil oboma modelami i moze podzielic sie wrazeniami? Zapraszam na Forum FocusKlubPolska na www.autocentrum.pl ! Pytania takie nie raz tam już były i szeroko temat omówiony. Ja tylko pokrótce powiem: 1.8 głośniejszy od 1.6, stosunkowo więcej spala (o co najmniej 15%) a przyśpieszenie podobne. Za to elastyczność 1.8 lepsza. Ja mam 1.6 sedana (cięższy od 3/5D) i sobie chwalę. Pozdrawiam! GG2823614 Link Zgłoś
dadys Re: focus 1.6 i 1.8 07.07.03, 10:52 woytas napisał: > czy oplaca sie doplacac do focusa s z silnikiem 1.8 - czy brac 1.6. > Moze ktos jezdzil oboma modelami i moze podzielic sie wrazeniami? mialem (mam) ten sam dylemat...jednak wybralbym chyba 1.6 Juz praktycznie bylem (jestem) na Focusa zdecydowany... Wyglad auta mi pasuje, wyposazenie i cena takze ale ostatnio poczytalem troche o tej rdzy w drzwiach (na spawach) i na klapie i sie troche zalamalem. Nie mam ochoty kupowac nowego auta i po 2 latach walczyc z rdza!!! Sprzedawca w Fordzie twierdzil, ze problem rdzy byl spowodowany polskim montazem i dotyczyl tylko wersji Ghia i tylnej klapy (zlego mocowania ozdobnej listwy) ale po lekturze forum Focusa stwierdzam, ze to chyba nie do konca tak jest (to samo jest w wersjach wyprodukowanych w Niemczech). Czy ktos moze wie czy problem rdzy nie wystepuje juz w nowszych modelach?? Pozdro. Link Zgłoś
greenblack Re: focus 1.6 i 1.8 07.07.03, 10:57 dadys napisał: > Sprzedawca w Fordzie twierdzil, ze problem rdzy byl > spowodowany polskim montazem Co znaczy "polskim montażem"? Focusa nigdy nie skladali w Polsce. Pozdrawiam Link Zgłoś
dadys Re: focus 1.6 i 1.8 07.07.03, 11:38 greenblack napisał: > dadys napisał: > > Sprzedawca w Fordzie twierdzil, ze problem rdzy byl > > spowodowany polskim montazem > > Co znaczy "polskim montażem"? Focusa nigdy nie skladali w Polsce. > > > Pozdrawiam wlasnie, ze chyba byl skladany w Plonsku. Byc moze polegalo to tylko na przykrecaniu kol, doczepianiu listw itp... Prawde mowiac nie ma dla mnie znaczenia czy skladany jest w Polsce czy w Niemczech (a w zasadzie to wole dac zarobic Polakom :) byleby nie rdzewial... :). Link Zgłoś
Gość: Art Re: focus 1.6 i 1.8 IP: 213.158.197.* 08.07.03, 17:39 dadys napisał: ochoty kupowac nowego auta i po 2 latach walczyc z rdza!!! > Sprzedawca w Fordzie twierdzil, ze problem rdzy byl > spowodowany polskim montazem i dotyczyl tylko wersji Ghia > i tylnej klapy (zlego mocowania ozdobnej listwy) Sprzedawca pieprzył głupoty. Problem dotyczy wszystkich Focusów w sedanie w wersji Ghia. Tym niemniej jest to chyby jedyny element na którym rdza sie pojawia (a faktycznie spod którego wychodzi rdza). Art Link Zgłoś
Gość: Marek Poczekaj na face-lifting IP: *.atlanta.ga.us 07.07.03, 13:14 Maja podobno zlikwidowac pare uciazliwych problemow Focusa - nierowne scinanie opon, hamulce itp. Link Zgłoś
Gość: Art Re: Poczekaj na face-lifting IP: 213.158.197.* 08.07.03, 17:41 To już nie face-lifting. To zupełnie nowy model, choć stylistyka nie zostanie znacząco zmieniona. Szkoda tylko że w sprzedaży pojawi się dopiero na początku nowego roku, a inne wersje (kombi, sedan) dopiero w połowie przyszlego roku Art Link Zgłoś
greenblack Re: Poczekaj na face-lifting 08.07.03, 17:53 Gość portalu: Art napisał(a): > Szkoda tylko że w sprzedaży pojawi się dopiero na początku > nowego roku, Chyba nie tak prędko. Premiera wiosną 2004. Pod koniec 2003 w sprzedaży będzie C-Max. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Art Re: Poczekaj na face-lifting IP: 213.158.197.* 10.07.03, 19:36 Premiera miała być we Frankfurcie, czyli we wrzesniu tego roku...Coś się zmieniło? Art Link Zgłoś
greenblack Re: Poczekaj na face-lifting 10.07.03, 21:18 Gość portalu: Art napisał(a): > Premiera miała być we Frankfurcie, czyli we wrzesniu tego roku...Coś się > zmieniło? Oczywiście. Premiera w Genewie 2004. > Art Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Marek Pare ciekawych stron IP: *.atlanta.ga.us 07.07.03, 13:17 www.sheller.com/PDF/focus_classaction.pdf www.fordfocusbrakeproblems.com/ www.consumeraffairs.com/news02/ford_focus.html (Wiem ze Focus to najlepszy samochod na swiecie, ale warto byc otwartym na opinie innych) Link Zgłoś