Dodaj do ulubionych

Opony - ranking

IP: *.pkobp.pl 12.12.01, 19:21
Proszę, napiszcie jakiej firmy opony są najcichsze podczas jazdy.
Czy zmienialiście oponki i ile was kosztowały?

Pozdrawiam
zibi
Obserwuj wątek
    • Gość: 300M Re: Opony - ranking IP: 192.168.6.* 12.12.01, 20:28
      Jeśli masz na myśli opony zimowe - wszystkie są głośne, jedne bardziej drugie
      mniej ale w przypadku zimówek są generalnie znacznie głośniejsze od letnich czy
      uniwersalnych. Wynika to z konstrukcji i użytej mieszanki surowca do ich
      produkcji.Kupiłem Goodrich gdyż nie miałem kasy na Goodyeary i są bardzo głośne
      i bardzo twarde, ale jak sprawdziłem na zasnieżonych odcinkach znakomicie
      pomagaja wyhamować, bardzo pomagają przy koniecznych gwałtowniejszych skrętach
      na takiej śliskiej nawierzchni. Słowem zachowują sie tak jak tego oczekiwałem.
      Każdy będzie chwalił takie opony jakie kupił co jest rzecza normalną. Znajomi
      jeżdżą na Pirelli, Continentalach i twierdzą że tamte mają najlepsze
      właściwości. Sąsiad jeżdzi Sebringiem na Goodyearach i twierdzi że nie ma
      lepszych. Wszyscy jednak przyznają że zimówy są znacznie głośniejsze.
      Pzdr.
      • frugo3 Re: Opony - ranking 12.12.01, 20:33
        Nie do końca masz racje, jezdżę na michelinach alpin pilot - sa znacznie
        cichsze !niż dunlopy letnie- przynamniej w trakcie szybszej jazdy , natomiast
        na sniegu nie dokońca się niestety sprawdzają [:(]
    • Gość: Ralph Re: Opony - ranking IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.12.01, 21:09
      Nie mogę zgodzić się z autorem opinii, jakoby zimowe były zawsze głośniejsze od
      letnich. W tym roku kupiłem ContiWinterContact TS760, które wprost zszokowały
      mnie cichobieżnością (zresztą pisałem o tym wcześniej, tak byłem tym
      zachwycony).
      W lecie jeżdżę na Kleber i Barum, w drugim komplecie ('sportowym') mam
      PirelliDrago5000 i Gislaved306 i mogę z całą pewnością powiedzieć, że jeśli
      identyczne rozmiarowo K i B są znacznie głośniejsze od Continental, to
      (znacznie co prawda szerszy i 'niższy') drugi komplet jest już po prostu głośny
      w porównaniu nawet do 'zwykłego' letniego. Wszędzie bieżnik jest nowy/roczny.

Co do własności wydaje mi się, że trudno napisać coś miarodajnego na tyle, żeby
      można to było zobiektywizować (trzeba by po prostu być 'niezależnym' fachowcem).
      Aczkolwiek ośmielę się stwierdzić, że taniutkie jak barszcz Barum Brilant
      (szczególnie w drugiej połowie roku w Carmanie 13" kosztowały nieco ponad
      100pln; dokupywałem 1szt. po 'krawężniku'...) są świetne, zwłaszcza na wodzie.
      • Gość: Szybki Re: Opony - ranking IP: *.proxy.aol.com 13.12.01, 23:09
        To zalezy czy letnie czy zimowe,lecz na ogul ciche i bardzo miekie to sa :
        Goodyear,Michelin-energy,Bridgestone-Turanza,Pirelli,General i Continental.
        Naturalnie te co sa ciche i miekie nie wytrzymuja dlugo-trzeba zmieniac po
        40000 km. Te opony rowniez sa bardzo drogie(czym mieksze tym drozsze).
        Pozdrowienia z Kaliforni.
    • Gość: Emerson Re: Opony - ranking IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.01, 22:14
      Ja używam opon Goodrich. Jeździ się naprawdę super. Wcześniej miałam Barumy
      Polaris, więc mam porównanie. Fakt, że są trochę głośne, ale po kilku dniach
      można się przyzwyczaić. Kosztowały mnie w listopadzie 200 zł/szt. W cenie było
      wyważenie i montaż
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka