Dodaj do ulubionych

Nie oddadzą lewego pasa Daewoo i Spólka

IP: 10.10.10.* 12.12.01, 23:48
Nie jestem uprzedzony ale krew mnie zalewa wobec kierowców kapeluszników i tym
podobnych, którzy zdają się być manikutami. Godzina 18.30 droga z peryferii
jednego z miast wojewódzkich 1. Padążam od świateł za daewoo nexią siedzę
facetowi na zderzaku (może bystrzak się kapnie że za nim jedzie 6 aut) prawy
pas Fiat Siena urządzają wyścigi piatego biegu od 40 km/h, wrzucam kierunek nic
długie nic w końcu pod nosem klnę i po wygranej sieny wyprzedzam z prawej na
szczęście nie mam czasu bo bym nauczył Schumachera polskich szos że można
jeszcze wolniej (polecam wyprzedzić zawalidrogę i jechać jeszcze wolniej a jak
chce nas wyprzedzić to gazu i tak a piać od nowa blokować uczy ta metoda pokory
oraz tolerancji jedynie pochłania czasu sporo). Ale kawałek dalej kolejna
nexia scenariusz podobny i tak non stop ja chyba oszaleje. Aha prędkość
dozwolona to 70 a on pomyka 50 km/h. Nie chcę być tendencyjny ale z moich
obserwacji to kierowcy Fiatów (126p status VIP) Daewoo oraz ostanio Thalii
(szkoda mi Renault ) kochają skoki na lewo. Jak tak dalej pójdzie to zanosi się
na eskalację agesji
Zfrustrowany
Obserwuj wątek
    • Gość: jurek Re: Nie oddadzą lewego pasa Daewoo i Spólka IP: *.wartsila-nsd.fi 12.12.01, 23:59
      Gość portalu: Frustrat napisał(a):

> Nie jestem uprzedzony ale krew mnie zalewa wobec kierowców kapeluszników i tym
      > podobnych, którzy zdają się być manikutami. Godzina 18.30 droga z peryferii
      > jednego z miast wojewódzkich 1. Padążam od świateł za daewoo nexią siedzę
      > facetowi na zderzaku (może bystrzak się kapnie że za nim jedzie 6 aut) prawy
      > pas Fiat Siena urządzają wyścigi piatego biegu od 40 km/h, wrzucam kierunek nic
      >

> długie nic w końcu pod nosem klnę i po wygranej sieny wyprzedzam z prawej na
      > szczęście nie mam czasu bo bym nauczył Schumachera polskich szos że można
      > jeszcze wolniej (polecam wyprzedzić zawalidrogę i jechać jeszcze wolniej a jak
      > chce nas wyprzedzić to gazu i tak a piać od nowa blokować uczy ta metoda pokory
      >
      > oraz tolerancji jedynie pochłania czasu sporo). Ale kawałek dalej kolejna
      > nexia scenariusz podobny i tak non stop ja chyba oszaleje. Aha prędkość
      > dozwolona to 70 a on pomyka 50 km/h. Nie chcę być tendencyjny ale z moich
      > obserwacji to kierowcy Fiatów (126p status VIP) Daewoo oraz ostanio Thalii
      > (szkoda mi Renault ) kochają skoki na lewo. Jak tak dalej pójdzie to zanosi się
      >
      > na eskalację agesji
      > Zfrustrowany

też tak robię . Jak widzę sukinsyna pędzącego lewym pasem  na godzinę to
      zwalniam . Wiem , że się palant denerwuje i krew mu uderza do łba . Będzie żył
      bałwan krócej z tego powodu . I to jest mój osobisty wkład w fizyczną likwidacje
      debili na drodze , zanim dupek pozabija innych .

Zrelaksowany

• Gość: Frustrat Re: Nie oddadzą lewego pasa Daewoo i Spólka IP: 10.10.10.* 13.12.01, 17:49
    • Gość: szatan Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? IP: 10.128.128.* 13.12.01, 18:20
      poczytaj sobie "bardzo, naprawdę bardzo Cię proszę".....właściwie po co założyłeś
      wątek traktujący tą samą sprawę??

> Nie jestem uprzedzony ale krew mnie zalewa wobec kierowców kapeluszników i tym
      > podobnych, którzy zdają się być manikutami.

też jestem mańkutem... :)) ale jeżdżę prawym pasem..nie obrażaj leworęcznych bo
      badania wykazują że to zdolniejsi ludzie niż reszta...także manualnie

> szczęście

wyprzedzanie z prawej jest bardziej karalne niż jazda lewym pasem(mimo że prawy
      jest wolny)..jakby policja złapała was obu to ty byś dostał punkty i większy
      mandat...

> jeszcze wolniej (polecam wyprzedzić zawalidrogę i jechać jeszcze wolniej a jak
      > chce nas wyprzedzić to gazu i tak a piać od nowa blokować uczy ta metoda pokory

a inni użytkownicy dróg??? zastanawiałeś się ile taka zabawa może napsuć??

> Fiatów (126p status VIP) Daewoo oraz ostanio Thalii
      > (szkoda mi Renault ) kochają skoki na lewo.

tutaj to pojechałeś....akurat napotkałeś na takich..nie można uogólniać.......
      ...ja mam thalię98KM(obie wersje są dynamiczne)..i nie zdziw się jak ci wyląduję
      na zderzaku przy sporej prędkości jak mi nie zjedziesz:))) a potem to już tylko
      oddalającą się Thalię gdzieś na horyzoncie dostrzeżesz....
      kapelusznicy jeżdżą też mesiami...ale tak jak mówiłem nie ma żadnej zasady...

a jak tak bardzo chcesz wydawać opinie i przyporządkowywać do kierowców to nie
      związywałbym się z marką auta lecz rejestracją...znaczy z jakiego regionu
      pochodzi delikwent...chyba wiesz jakie opinie są o kierowcach z Ł...i Cie.....wa
      itd itp...ale tak jak mówię...uogólniać nie należy, wręcz nie wolno...PRECZ ze
      stereotypami...nie mów że kierowcy DU, Renault, Fiat, VW, Skoda tacy albo siacy..

pozdrawiam

• Gość: Niknejm Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? IP: *.pg.com 13.12.01, 18:29
        Gość portalu: szatan napisał(a):

> poczytaj sobie "bardzo, naprawdę bardzo Cię proszę".....właściwie po co założył
        > eś
        > wątek traktujący tą samą sprawę??

Poniekąd słuszna uwaga...

> wyprzedzanie z prawej jest bardziej karalne niż jazda lewym pasem(mimo że prawy
        > jest wolny)..jakby policja złapała was obu to ty byś dostał punkty i większy
        > mandat...

Z opisu Frustrata wnoszę, że był to teren zabudowany i dwupasmówka. Na
        dwupasmówce w terenie zabudowanym WOLNO wyprzedzać z prawej. Wbrew opinii wielu -
        nie jest to jednak przepis automatycznie pozwalający na jazdę lewym pasem, gdy
        prawy jest wolny.

> a inni użytkownicy dróg??? zastanawiałeś się ile taka zabawa może napsuć??

Prawda, cholernie niebezpieczne... Lepiej zacisnąć zęby, albo (jeszcze lepiej) z
        uśmiechem olać sprawę...

> tutaj to pojechałeś....akurat napotkałeś na takich..nie można uogólniać.......
        > ...ja mam thalię98KM(obie wersje są dynamiczne)..i nie zdziw się jak ci wyląduj
        > ę
        > na zderzaku przy sporej prędkości jak mi nie zjedziesz:))) a potem to już tylko
        >
        > oddalającą się Thalię gdzieś na horyzoncie dostrzeżesz....

Uciekniesz z miejsca wypadku po 'wylądowaniu na zderzaku'? (wiem, wiem, jaja
        sobie robię :-)).

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: Frustrat Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? IP: 10.10.10.* 13.12.01, 20:58
          Przede wszystkim napisałem że nie jestem uprzedzony do żadnej z marek! (sam
          jezdzę Renault który pożegna twoją thalię ruszając z dwójki) próbujesz mnie
          punktować - nie potrzebnie, ja dzielę się spostrzeżeniami że sporo osób we
          wspomnianych przeze mnie modelach jeżdzi w dość niekonwencjonalny sposób. Nie
          obrażam manikutów tylko ironizuję. Za bardzo wszystko traktujesz osobiście. A
          to że thalię kupują min. kapelusznicy to niestety prawda bo jest to
          konkurencyjny produkt dla sieny i lanosa. Silnik 1.4 16v to dobry motor ale
          żaden diabeł po prostu można zwinnie się poruszać. Żle mnie zrozumiałeś nie
          zajeżdzam drogi i hamuję jak inni bo jest to niepowżne ale wyprzedzam i jadę
          wolniej niż ten który mnie uparcie blokował. A jeśli się tobie wydaje że Thalia
          to pierwszy sort w Renault no cóż masz prawo tak myśleć. Zajrzyj do wnętrza
          clio już tam widać trochę lepsze plastiki...
          • Gość: xlink Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? IP: *.citicorp.com 18.12.01, 06:56
            I zgodze sie z przedpiszca. Niestety ale tez zauwazylem ze lanomasochistami,
            nexsmarkami itp. jezdza ludzie w gudtownych kapelusikach lub innych nakryciach
            glowy. Na pewno jest to spowodowane nawykiem z poprzednich samochodow bez
            ogrzewania ( syrena, kaszlak ) lub srednio niedzialajacym ogrzewaniem (
            kanciak, poldolomot ). W zwiazku z tym trzeba im wspolczuc nawykow
            ograniczajacych ich mozliwosci za kierownica ( nikt mi nie powie ze potencjalny
            kapelusznik dobrze jezdzi - ale tu sie chyba wszyscy zgadzamy :) ). Za to co do
            radosci jaka rozsiewaja wokol siebie tacy ludzie na trasie: zamiast trabki
            czasem mysle o zamontowaniu na tylnym zderzaku wielkiego chowanego napisu:
            SLOMA WYSTAJE CI Z BUTOW!
            Co do pomyslu z trabka jeszcze jedno doswiadczenie: jechalem kiedys w nocy za
            tir'em bez naczepy ( te to potrafia dawac czadu ) i razem podazalismy za takim
            wlasnie milym czlowiekiem w nakryciu pustaka. Kierowca "krol szos" nie trabil -
            jak nic z naprzeciwka nie jechalo wlaczych wszystkie mozliwe swiatelka
            przednie ... mial tego wystarczajaco. Wygladalo to dosc zabawnie. A, i
            poskutkowalo - kapelusz oddalil sie na lewa strone jezdni.
            • Gość: xlink Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? IP: *.citicorp.com 18.12.01, 07:09
              Prawa oczywiscie! I nie, nie wpadl do rowu :) Po prostu w koncu zauwazyl ze
              jezdnia jest szersza niz 2,10 od srodkowej linii - moze swiatla mial kiepskie :)
        • klemens1 Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? 18.03.02, 19:33
          Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Z opisu Frustrata wnoszę, że był to teren zabudowany i dwupasmówka. Na
          > dwupasmówce w terenie zabudowanym WOLNO wyprzedzać z prawej.

Na każdej dwupasmówce (niezależnie od zabudowań) wolno wyprzedzać z prawej pod
          warunkiem że owa dwupasmówka jest jednokierunkowa (a prawie zawsze jest). Co nie
          zmienia faktu że

> nie jest to jednak przepis automatycznie pozwalający na jazdę lewym pasem, gdy
          > prawy jest wolny.

• Gość: szatan Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? IP: *.pl 18.03.02, 22:44
            klemens1 napisał(a):

> > Z opisu Frustrata wnoszę, że był to teren zabudowany i dwupasmówka. Na
            > > dwupasmówce w terenie zabudowanym WOLNO wyprzedzać z prawej.
            >
            > Na każdej dwupasmówce (niezależnie od zabudowań) wolno wyprzedzać z prawej pod
            > warunkiem że owa dwupasmówka jest jednokierunkowa (a prawie zawsze jest). Co ni
            > e
            > zmienia faktu że
            >
            > > nie jest to jednak przepis automatycznie pozwalający na jazdę lewym pasem,
            > gdy
            > > prawy jest wolny.

ha ha ha....klemens to co napisałeś jest albo śmieszne albo żałosne...
            ...poza obszarem zabudowantm nie wolno wyprzedzać z prawej strony..koniec kropka
            • Gość: Piotr Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? IP: *.pioneer.com 19.03.02, 09:38

> ...poza obszarem zabudowantm nie wolno wyprzedzać z prawej strony..koniec kropka

mozna, jezeli jezdnia ma co najmniej trzy pasy do jazdy w tym samym kierunku...
              naprawde!

pzdr
              • Gość: szatan Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? IP: *.pl 19.03.02, 18:23
                Gość portalu: Piotr napisał(a):
                > > ...poza obszarem zabudowantm nie wolno wyprzedzać z prawej strony..koniec
                > kropka
                >
                > mozna, jezeli jezdnia ma co najmniej trzy pasy do jazdy w tym samym kierunku...
                > naprawde!

czytaj Piotrze cały post zanim zajmiesz głos bo mowa była o dwupasmówkach
                a swoją drogą w Niemczech wyprzedza się(przynajmniej nikt inaczej nie robił)
                tylko z lewej strony i trzymają się tam maksymalnie prawego pasa jak można a nie
                jadą środkiem jak u nas....

• klemens1 Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? 19.03.02, 18:03

> klemens1 napisał(a):
              > > Na każdej dwupasmówce (niezależnie od zabudowań) wolno wyprzedzać z prawej
              > pod
              > > warunkiem że owa dwupasmówka jest jednokierunkowa (a prawie zawsze jest).

> ...poza obszarem zabudowantm nie wolno wyprzedzać z prawej strony..koniec kropk
              > a

Zamiast dogmatami posłuż się trochę głową - oto cytat z KD:

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi
              pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
              1) na jezdni jednokierunkowej,
              2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na
              obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone
              są do jazdy w tym samym kierunku.

W przypadku p.1 nie ma nic o zabudowaniach i liczbie pasów, pasy muszą być
              jedynie wyznaczone, a więc z logiki wynika, że co najmniej dwa.
              Podobnie jak Ty (poza obszarem zabudowantm nie wolno wyprzedzać z prawej
              strony..koniec kropka) myśli 99% kierowców - będą godzinami jechać za kimś na
              lewym pasie zamaist wyprzedzić z prawej (a przecież tak im się spieszy).

> ha ha ha....klemens to co napisałeś jest albo śmieszne albo żałosne...

Śmieszne albo żałosne jest gdy ktoś wypowiada się na temat przepisów nie znając
              ich.
              • Gość: szatan Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? IP: *.pl 19.03.02, 18:20
                klemens1 napisał(a):

> Zamiast dogmatami posłuż się trochę głową - oto cytat z KD:
                powiedz to policjantowi który na dwupasmówce poza miastem da ci mandacik za
                wyprzedzanie z prawej strony...a nie mnie

> 2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na
                > obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone
                > są do jazdy w tym samym kierunku.

radzę Ci trzymaj się tego bo skoro jesteś taki logiczny to logika podpowiada
                pewien porządek i bezpieczeństwo...a jak nie ma porządku to nie ma bezpieczeństwa
                w Niemczech nawet na trzypasmówce wyprzedza się tylko z lewej a jak jest pusto to
                większość trzyma się prawego pasa mimo że dwa pozostają wolne...

> Śmieszne albo żałosne jest gdy ktoś wypowiada się na temat przepisów nie
                >znając ich.

śmieszne to jest jak ktoś sobie interpretuje niedoskonałe prawo jak chce, myśląc
                że jest mądrzejszy...i wszystkie rozumy pozjadał
                • klemens1 Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? 19.03.02, 18:54

> > 2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na
                  > > obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przezna
                  > czone
                  > > są do jazdy w tym samym kierunku.
                  >
                  > radzę Ci trzymaj się tego bo skoro jesteś taki logiczny to logika podpowiada
                  > pewien porządek i bezpieczeństwo...a jak nie ma porządku to nie ma bezpieczeńst
                  > wa

Jeżeli będę jeździł zgodnie z przepisami, to chyba jest to bezpieczne i nie
                  zagraża porządkowi? Czy może powinno się traktować przepisy wybiórczo : ten
                  podpunkt be, a ten super?

> w Niemczech nawet na trzypasmówce wyprzedza się tylko z lewej a jak jest pusto
                  > to
                  > większość trzyma się prawego pasa mimo że dwa pozostają wolne...

I bardzo dobrze - nie mam nic przeciwko temu.

> śmieszne to jest jak ktoś sobie interpretuje niedoskonałe prawo jak chce, myślą
                  > c
                  > że jest mądrzejszy...i wszystkie rozumy pozjadał

Nie interpretuję prawa tylko je cytuję. To co napisałem wcześniej świadczy
                  przynajmniej o tym że czytam kodeks drogowy i wiem co jego poszczególne punkty
                  znaczą (jest to oczywiście bardzo śmieszne, a może nawet żałosne). Twoje
                  wypowiedzi świadczą niestety o pewnym ignoranctwie w zakresie znajomości
                  przepisów więc wszelkie aluzje dotyczące zjadania rozumów kieruj wyłącznie do
                  siebie.
      • Gość: Frustrat Re: Nie oddadzą lewego pasa - zapytajmy dlaczego? IP: 10.10.10.* 13.12.01, 21:10
        CIe szę się że manikuci są zdolniejsi. Nie powiedziałem wszyscy kierowcy Du
        fiat itp to kapelusznicy!
        Jeśli kierowcy Renault to np. palanty no to ja tez
        Pozdrawiam i pomyślmy co robić z zawalidrogami
        P.S Fakt podobny post mnie zainspirował...
        • Gość: zx Re: Nie oddadzą lewego pasa - SPOSÓB NA TO IP: 212.45.227.* 17.12.01, 09:57
          Borykałem się z tym problemem wielokrotnie, szczególnie na "gierkówce" miedzy
          Częstochową i Katowicami.

Znalazłem jednak wspaniały sposób...

Za głupie 86 PLN nabyłem w Feu Vert Katowice wspaniały klakson - sprężarka z
          dwiema trąbami (taka miniaturka tego, co mają tiry). Tak daje czadu, że
          umarłego by obudził.

Robię więc tak:
          1. Jedzie kapelusznik lewym pasem np. 70 km/h (mowa o trasie oczywiście)
          2. Dojeżdżając do niego, na ok. 200 m mrugam tylko migaczem
          3. Mrugam (tylko raz) światłami
          4. Jeżeli to nie zadziała, podjeżdżam mu na 2 m do tylniego zderzaka i
          uruchamiam trąbę (sygnał ciągły, dopóki nie zjedzie)
          5. W 95% przerażony kołek natychmiast zjeżdża na prawy pas.

POLECAM WSZYSTKIM ZAKUP TEJ TRĄBY!!!
          DZIAŁA SUPER!!!
          • smirnoff Re: Nie oddadzą lewego pasa - SPOSÓB NA TO 17.12.01, 11:25
            >
            > POLECAM WSZYSTKIM ZAKUP TEJ TRĄBY!!!
            > DZIAŁA SUPER!!!

Mam kapelusz tak gleboko naciagniety, ze zaslania mi uszy i nic nie slysze. Wsadz se swoja trabe w dupe i
            wyprzedzaj pasem zieleni.
          • Gość: szatan Re: Nie oddadzą lewego pasa - SPOSÓB NA TO IP: 10.128.128.* 17.12.01, 12:25
            Gość portalu: zx napisał(a):

> Borykałem się z tym problemem wielokrotnie, szczególnie na "gierkówce" miedzy
            > Częstochową i Katowicami.
            wiesz że plany mówiły o bezkolizyjnej??.....nawet nie było prawie
            zabudowań...widać....plany poszły się je.... znaczy na spacer..
            droga obrosła i nawet jakby ktoś chciał zrobić bezkolizyjną to się opłaca nową
            drogę budować...bo takie koszta...

> Za głupie 86 PLN nabyłem w Feu Vert Katowice wspaniały klakson - sprężarka z
            > dwiema trąbami (taka miniaturka tego, co mają tiry). Tak daje czadu, że
            > umarłego by obudził.
            chociaż mam donośny klakson to też o takim myślałem żeby ten na którego trąbię
            (trąbię w ekstremalnych warunkach....raczej rzadko...nie na każdego co mi naruszy
            moją prywatność :)) wiedział że to nie przypadek...

> Robię więc tak:
            > 1. Jedzie kapelusznik lewym pasem np. 70 km/h (mowa o trasie oczywiście)
            > 2. Dojeżdżając do niego, na ok. 200 m mrugam tylko migaczem
            > 3. Mrugam (tylko raz) światłami
            > 4. Jeżeli to nie zadziała, podjeżdżam mu na 2 m do tylniego zderzaka i
            > uruchamiam trąbę (sygnał ciągły, dopóki nie zjedzie)
            > 5. W 95% przerażony kołek natychmiast zjeżdża na prawy pas.

wiesz...mam dylemat bo właśnie takiego zawalidrogę to może TAK przestraszyć że
            nie wiadomo co zrobi.....

> POLECAM WSZYSTKIM ZAKUP TEJ TRĄBY!!!
            > DZIAŁA SUPER!!!

a gdzie kupiłeś ??? mieszkam w Warszawie...może jakiś namiar...
            • Gość: zulu Re: Nie oddadzą lewego pasa - SPOSÓB NA TO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.01, 13:54
              Gdzie jest FEU Vert w Katowicach? PZDR
              • Gość: zx Re: Nie oddadzą lewego pasa - SPOSÓB NA TO IP: 212.45.227.* 17.12.01, 14:16
                W Katowicach jest przy Centrum handlowym Geant 3 Stawy (chyba tak się to
                nazywa), pomiędzy stacją ARAL/Mc Donalds a samym hipermarketem Geant.
            • Gość: zx Re: Nie oddadzą lewego pasa - SPOSÓB NA TO IP: 212.45.227.* 17.12.01, 14:21
              Piszesz, że masz donośny klakson, przypuszczalnie elektromagnetyczny - ja też
              taki miałem (przed zamontowaniem trąby). Problem jest w tym, zauważ, że jadąc
              te 90 - 100 km/h nie słychać go już na zewnątrz.
              Wady tej nie posiada trąba - klakson ze sprężarką - jest on na tyle głośny, że
              pozostaje słyszalny również przy dużych prędkościach.

W Warszawie nabędziesz go w również w Feu Vert - w Jankach przy Geant.
              Widziałem tam nawet model z 3 trąbami (mój ma 2 trąby).
              • Gość: zulu Re: Nie oddadzą lewego pasa - SPOSÓB NA TO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.01, 14:41
                Dzięki, jade szukać modelu z 2-3 trabami. W niedziele jechałem za CC - on
                lewym,powolutku, jezdnia czarna. No to podjeżdżam, najpierw kulturalnie
                migacz , potem 2 x światła, w końcu trabie, gość zjeżdża. Patrze co to, a za
                kierownicą gość w czapie - i było widać , że nie wie o co chodzi: "ON JEDZI".
                Pzdr.
                • Gość: zx Re: Nie oddadzą lewego pasa - SPOSÓB NA TO IP: 212.45.227.* 17.12.01, 15:03
                  Gość portalu: zulu napisał(a):

> Dzięki, jade szukać modelu z 2-3 trabami.

Jak już zamontujesz i użyjesz, napisz koniecznie, jak było ;-)))
          • Gość: Focus Re: Nie oddadzą lewego pasa - SPOSÓB NA TO IP: *.home.cgocable.net 17.03.02, 06:23
            Szkoda, ze to nie bedzie dzialalo w USA albo Kanadzie.
            By mnie tu zstrzelili albo wsadzili do pudla!!!
          • Gość: Wojtek Re: Nie oddadzą lewego pasa - SPOSÓB NA TO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.02, 21:38
            Gość portalu: zx napisał(a):

> Borykałem się z tym problemem wielokrotnie, szczególnie na "gierkówce" miedzy
            > Częstochową i Katowicami.
            >
            > Znalazłem jednak wspaniały sposób...
            >
            > Za głupie 86 PLN nabyłem w Feu Vert Katowice wspaniały klakson - sprężarka z
            > dwiema trąbami (taka miniaturka tego, co mają tiry). Tak daje czadu, że
            > umarłego by obudził.
            >
            > Robię więc tak:
            > 1. Jedzie kapelusznik lewym pasem np. 70 km/h (mowa o trasie oczywiście)
            > 2. Dojeżdżając do niego, na ok. 200 m mrugam tylko migaczem
            > 3. Mrugam (tylko raz) światłami
            > 4. Jeżeli to nie zadziała, podjeżdżam mu na 2 m do tylniego zderzaka i
            > uruchamiam trąbę (sygnał ciągły, dopóki nie zjedzie)
            > 5. W 95% przerażony kołek natychmiast zjeżdża na prawy pas.

A jaki bedzie pkt 5, gdy taki przerazony kierowca gwaltownie nacisnie na
            hamulec???
            • Gość: ARAFAT Re: Nie oddadzą lewego pasa - SPOSÓB NA TO IP: *.vx.pl 17.03.02, 23:09
              Wiecie co odkad napisałem ten post to nic sie nie zmieniło. Dalej zawalidrogi
              uczepili sie tego pasa. ostatnio nawet babka w Toyocie była ale to wyjatek
              potwierdzajacy regułę
              pozdrawiam
              ARAFAT AKA Frustrat
    • Gość: Marcin Re: Nie oddadzą lewego pasa Daewoo i Spólka IP: 195.94.213.* 18.03.02, 02:30

> podobnych, którzy zdają się być manikutami. Godzina 18.30 droga z peryferii
      > jednego z miast wojewódzkich 1. Padążam od świateł za daewoo nexią siedzę
      > facetowi na zderzaku (może bystrzak się kapnie że za nim jedzie 6 aut) prawy
      > pas Fiat Siena urządzają wyścigi piatego biegu od 40 km/h, wrzucam kierunek nic
      >
      > szczęście nie mam czasu bo bym nauczył Schumachera polskich szos że można
      >
      > oraz tolerancji jedynie pochłania czasu sporo). Ale kawałek dalej kolejna
      > nexia scenariusz podobny i tak non stop ja chyba oszaleje. Aha prędkość
      > dozwolona to 70 a on pomyka 50 km/h. Nie chcę być tendencyjny ale z moich
      > obserwacji to kierowcy Fiatów (126p status VIP) Daewoo oraz ostanio Thalii
      > (szkoda mi Renault ) kochają skoki na lewo. Jak tak dalej pójdzie to zanosi się
      >
      > na eskalację agesji
      > Zfrustrowany

Popieram w czesci Twoje zdanie , jednak nie zgodze sie ze stwierdzeniem ,ze m.in.
      to kierowcy Daewoo sa zawalidrogami.Tak masz racje mam Matiza...Samochod prowadzi
      kierowca-to od jego mentalnosci zalezy styl jazdy.Trzeba uczyc kierowcow jezdzic
      zanim dostana prawo jazdy-potem trzeba ich karac za jazde niezgodna z
      przepisami.Uczyc innych moglbys , gdybys mial uprawnienia instruktora , lecz po
      Twoim poscie mozna stwierdzic , ze nigdy takich uprawnien nie zdobedziesz-nie
      powinienes.
      • Gość: kicha Re: Nie oddadzą lewego pasa Daewoo i Spólka IP: *.wil.pk.edu.pl 18.03.02, 08:12
        ktoś wcześniej napisał, że na zawalidrogę, to jest sposób: wyprzedzić dziada i
        zwolnić, niech się podenerwuje.

Jade sobie spokojnie Bora-Komorowskiego, a tu jakiś szatan wyprzedza jadącego
        lewym pasem kapelusznika w Fabii (bez urazy) i zwalnia - co za baran!

Nie zawsze takie rozwiązania są dobre.
      • Gość: ARAFAT Re: Nie oddadzą lewego pasa Daewoo i Spólka IP: *.vx.pl 18.03.02, 22:03
        Masz rację nie jest to moja ambicją. Zresztą poziom naszych instruktorów jest
        co najwyzej przeciętny. Ja miałe szczęscie i trafiłem na madrego - jego cenne
        wskazówki nie raz mi tyłek urtowały...
    • jaa1 Re: Nie oddadzą lewego pasa Daewoo i Spólka 19.03.02, 08:20
      Myślę iż trochę Panowie uogólniacie. Moja żona jeździ lanosem często do Katowic
      od strony Bielska. Zawsze kiedy wraca klnie na zawalidrogów a nie na konkretne
      marki samochodów i wydaje mi się iż tak powinno się tę sprawę określić.
      Powinniśmy mówić o kierowcach i ich sposobie jazdy. Przecież nie każdy w
      droższym aucie to rajdowiec, a ten w tańszym to patałach liczą się umiejętności
      Panowie i Panie. Liczą się umiejętności !!! Czasami trafia mnie jak jedzie
      młodzik bez wyobraźni, ale też często starsi zapominają o podstawowych
      zasadach. Jeszcze raz Liczą się umiejętności a tych nie mierzy się marką
      samochodu.
      Pozdrawiam
      • Gość: jako Re: Nie oddadzą lewego pasa Daewoo i Spólka IP: *.stegny.2a.pl 19.03.02, 11:01
        nie mogę już zdzierżyć ciągle tego samego tematu wałkowanego na tysiąc
        sposobów na tym forum,zwłaszcza, że denerwuje mnie niepomiernie, więc
        postanowiłam dorzucić swoje trzy grosze
        Z góry mówię, że zwykle jeżdżę tak blisko prawej jak tylko możliwe (często
        niemożliwe np: Rakowiecka w Warszawie), ale są sytuacje gdy bardzo wcześnie
        zjeżdżam na lewy pas gdy chcę skręcić (bo korek i potem trzeba się komuś
        wciskać bo i tak wszyscy skręcają w lewo)
        Denerwuje mnie trochę ta nagonka na jeżdżących lewym, bo owszem przepisy mówią
        co mówią, ale:
        - dlaczego traktować je wybiórczo? jeśli jesteśmy tacy praworządni i jeździmy
        prawym to pilnujmy też ograniczeń prędkości!!! w tej sytuacji lewy pas rzadko
        kiedy będzie nam potrzebny
        - po co są 3 pasy w mieście??? jeśli jeździmy prawym, drugim wyprzedzamy, to
        po co jeszcze lewy?
        poza tym ciekawe jak by wyglądał ruch w Warszawie gdyby wszyscy jeżdzili
        prawym pasem ???
        Moim celem nie jest kłótnia, ale nie cytujcie mi tych samych przepisów, bo
        oprócz często durnowato brzmiącej litery prawa jest jescze duch prawa, czyli:
        z rozsądkiem.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka