pakuz 13.12.01, 13:45 poradzcie , ktory wybrac? cena identyczna , wyposazenie tez , obydwa diesel 2,0 tdi 115 km Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: krzychu Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 14:21 Nie wiem jaka cena, ale radzę też popatrzeć na 1.9dci Laguny III. Link Zgłoś
Gość: bazi Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 213.186.69.* 13.12.01, 14:25 Gość portalu: krzychu napisał(a): > Nie wiem jaka cena, ale radzę też popatrzeć na 1.9dci Laguny III. Laguna III? to już trzecią generację wprowadzili? Link Zgłoś
Gość: krzychu Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 14:31 Tą najnowszą. Link Zgłoś
Gość: bazi Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 213.186.69.* 13.12.01, 14:39 Gość portalu: krzychu napisał(a): > Tą najnowszą. a miałeś okazję jeździć ww. samochodami? Link Zgłoś
Gość: krzychu Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 14:59 niestety nie, ale jestem entuzjastą Laguny (chodzi o tą co kombi nazywa się Grandtour) Link Zgłoś
Gość: bazi Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 213.186.69.* 13.12.01, 15:05 Gość portalu: krzychu napisał(a): > niestety nie, ale jestem entuzjastą Laguny (chodzi o tą co kombi nazywa się > Grandtour) wiem jak się nazywa, ale facet zastanawia się nad c5 lub mondeo, a nie nad laguną; moze stwierdził że laguna to jednak nie to:-) Link Zgłoś
Gość: bolek Re: forda mondeo IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.01, 15:12 Jechałem jednym i drugim, 2 litry benzyna. Są to różne auta, ford jest prostszy ale przez to mniej skomplikowany. Zawieszenie w C5 jest super, ale elektronika żyje sobie swoim życiem. Znam gościa , co kupił sobie C5 2.2 diesel jesienią i silnik pracuje głównie w trybie awaryjnym. We wtorek inny kolega odbiera Mondeo 2.0 DTi, to bedę wiedził więcej. PZdr. Link Zgłoś
dlugopis Re: citoen C5 vs ford mondeo 13.12.01, 16:02 Czesc Zajrzyj na citroen.triger.com.pl/citroen_3.html Jest to lista fanatykow, ale jest tam archiwum listy oraz lista sympatykow na ktorej znalazlem dwie C5 z HDi. Moze goscie cos ci podpowiedza. Pozdrowionka Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 192.168.3.* 13.12.01, 16:40 Jedzdziłem C5 2.0 HDI na full wypasie (skórzane wstawki,imitacja drewna,itp) i jeśli mam być szczery to rzucił mnie na kolana ;-).Głównie za sprawą rewelacyjnego zawieszenia.Zimny na wolnch to delikatny bocianek,natomiast w jezdzie i po rozgrzaniu kapitalne wyciszenie.Silnik ciągnie ochoczo od około 1500 obr/min.Bardzo ale to bardzo lekka praca skrzyni biegów.Jeśli ktoś ma awersję do hydro to problem powinna rozwiać gwarancja (chyba 200 000 czy jakoś tak). Mondeo nie jezdziłem.Jeśli jestem dobrze zorientowany to narazie posiada diesla od Transita bez common rail. Jestem pod wrażeniem C5 ;-) serdecznie pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.unregistered.formus.pl 13.12.01, 17:16 pakuz napisał(a): > poradzcie , ktory wybrac? > cena identyczna , wyposazenie tez , obydwa diesel 2,0 tdi 115 km Prawie wszystko takie same? A zawieszenie? Ciezko porownac mechaniczne z hydropneumatycznym. Jezdze Xantia i jak musze sie przesiasc do Xsary (miekko zestrojone zawieszenie) to mam wrazenie, ze na naszych dziurawych drogach leb mi urwie. Silniki jednak troche roznia sie moca - Mondeo 115 KM, C5 110 KM. Silnik HDi jest dluzej na rynku, co powinno owocowac jego lepszym dopracowaniem (usuniecie tzw. wad "wieku dzieciecego"). Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze HDi moze dostarczyc wiele radochy z jazdy. Wizualnie moje serduszko opowiada sie za Mondeo (widoczna poprawa w porownaniu z pierszym modelem), a nie za "napompowana" 5-tka (brak juz tej lekkosci, jak przy Xantii). Powiem Ci krotko - wykonaj dluuuuugieeeee jazdy probne, a serce niech Ci podpowie. Pozdr Link Zgłoś
Gość: pakuz Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 13:08 czesc , dzieki za rady wykonalem wczoraj dlugie jazdy probne jednym i drugim autem i zdecydowalem sie na forda mondeo - lepsze przyspieszenia , C5 strasznie wolowaty - lepsza widocznosc - lepsze manewrowanie - roznica w zawieszeniu praktycznie niewyczuwalna (a testowany byl i na dobrej drodze i na dziurach) co do laguny , ogladalem , ale zapomnialem napisac , ze interesuje mnie duze kombi - a laguna z dziwnych przyczyn jest scieta i w zwiazku z tym stracila kupe bagaznika nie rozumiem idei projektantow - przeciez maja w ofercie male kombi megane to po cholere z duzej laguny zrobili male kombi ???? pozdro,pakuz Link Zgłoś
Gość: bazi Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 213.186.69.* 14.12.01, 14:04 Gość portalu: pakuz napisał(a): > czesc , dzieki za rady > wykonalem wczoraj dlugie jazdy probne jednym i drugim autem i zdecydowalem sie > na forda mondeo > - lepsze przyspieszenia , C5 strasznie wolowaty > - lepsza widocznosc > - lepsze manewrowanie > - roznica w zawieszeniu praktycznie niewyczuwalna (a testowany byl i na dobrej > drodze i na dziurach) > > co do laguny , ogladalem , ale zapomnialem napisac , ze interesuje mnie duze > kombi - a laguna z dziwnych przyczyn jest scieta i w zwiazku z tym stracila > kupe bagaznika > nie rozumiem idei projektantow - przeciez maja w ofercie male kombi megane > to po cholere z duzej laguny zrobili male kombi ???? > pozdro,pakuz dobry wybór gratuluję:-) Link Zgłoś
Gość: Suka Re: Do Pakuza IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 14:29 Podjąłbym taką samą decyzję.Gratuluję wyboru. Link Zgłoś
Gość: Gordi Do Pakuza na temat Citroena IP: *.zigzag.pl 14.12.01, 16:51 Gość portalu: pakuz napisał(a): > czesc , dzieki za rady > wykonalem wczoraj dlugie jazdy probne jednym i drugim autem i zdecydowalem sie > na forda mondeo > - lepsze przyspieszenia , C5 strasznie wolowaty > - lepsza widocznosc > - lepsze manewrowanie > - roznica w zawieszeniu praktycznie niewyczuwalna (a testowany byl i na dobrej > drodze i na dziurach) > > co do laguny , ogladalem , ale zapomnialem napisac , ze interesuje mnie duze > kombi - a laguna z dziwnych przyczyn jest scieta i w zwiazku z tym stracila > kupe bagaznika > nie rozumiem idei projektantow - przeciez maja w ofercie male kombi megane > to po cholere z duzej laguny zrobili male kombi ???? > pozdro,pakuz Naprawde nie czujesz "różnicy w zawieszeniu"?.Nie jezdziłem żadną cytryną z hydroaktivem ale słyszałem,że podono jezdzi się swietnie,wręcz płynie a ty piszesz,że nie ma różnicy.Jak to jest? Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Do Pakuza na temat Citroena IP: 217.153.46.* 14.12.01, 17:09 Przecież ten koleś w ogóle nie jechał Citroenem :-) Nie widzisz co napisał: nie widać żadnej różnicy / Citroen jest wołowaty. He he, tak się składa że jeździłem C5 i Mondeo gdy wybierałem auto. C5 wołowaty??? Ale ten facet pieprzy !! A zawieszenie jest REWELACYJNE ! Mondeo skacze na drodze. Link Zgłoś
Gość: bazi Re: Do Pakuza na temat Citroena IP: 212.106.160.* 14.12.01, 20:01 Gość portalu: Jan napisał(a): > Przecież ten koleś w ogóle nie jechał Citroenem :-) Nie > widzisz co napisał: nie widać żadnej różnicy / Citroen > jest wołowaty. He he, tak się składa że jeździłem C5 i > Mondeo gdy wybierałem auto. C5 wołowaty??? Ale ten > facet pieprzy !! A zawieszenie jest REWELACYJNE ! jechałem mondeo i nic nie skacze:-) > > Mondeo skacze na drodze. Link Zgłoś
Gość: bazi Re: Do Pakuza na temat Citroena IP: 212.106.160.* 14.12.01, 20:06 Gość portalu: Gordi napisał(a): > Gość portalu: pakuz napisał(a): > > > czesc , dzieki za rady > > wykonalem wczoraj dlugie jazdy probne jednym i drugim autem i zdecydowalem > sie > > na forda mondeo > > - lepsze przyspieszenia , C5 strasznie wolowaty > > - lepsza widocznosc > > - lepsze manewrowanie > > - roznica w zawieszeniu praktycznie niewyczuwalna (a testowany byl i na do > brej > > drodze i na dziurach) > > > > co do laguny , ogladalem , ale zapomnialem napisac , ze interesuje mnie du > ze > > kombi - a laguna z dziwnych przyczyn jest scieta i w zwiazku z tym stracil > a > > kupe bagaznika > > nie rozumiem idei projektantow - przeciez maja w ofercie male kombi megane > > to po cholere z duzej laguny zrobili male kombi ???? > > pozdro,pakuz > > Naprawde nie czujesz "różnicy w zawieszeniu"?.Nie jezdziłem żadną cytryną z > hydroaktivem ale słyszałem,że podono jezdzi się swietnie,wręcz płynie a ty > piszesz,że nie ma różnicy.Jak to jest? > ja jechałem kiedyś xm i powiem ci, że byłem rozczarowany, spodziewałem się zupełnie czegoś innego; w tym samym czasie posiadałem omegę i wierz mi nie czułem żadnej różnicy in plus na korzyść xm'a :-( Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.pg.com 14.12.01, 16:56 Gość portalu: pakuz napisał(a): > nie rozumiem idei projektantow - przeciez maja w ofercie male kombi megane > to po cholere z duzej laguny zrobili male kombi ???? ...bo ładniej wtedy wygląda (trochę jak coupe). To samo zrobili z AR156 Sportwagon. Życzę zadowolenia z auta i gumowych drzew. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 192.168.3.* 14.12.01, 20:32 Gość portalu: pakuz napisał(a): Czy ma ktoś dane techniczne C5 vs Mondeo? -Wołowaty to chyba lekka przesada w przypadku najlepszego diesla Świata (HDI) vs "dostawczego" (mondeo) -niewyczuwalna to też przesada znając sportowe (typowe dla Forda),więc twarde nastawy zawieszenia Mondeo.Może OSy,łosie i inne duperele Ford pokonuje pewniej (może) ale żeby było to niewyczuwalne z punktu widzenia komfortu? Niemożliwe. pozdrawiam > czesc , dzieki za rady > wykonalem wczoraj dlugie jazdy probne jednym i drugim autem i zdecydowalem sie > na forda mondeo > - lepsze przyspieszenia , C5 strasznie wolowaty > - lepsza widocznosc > - lepsze manewrowanie > - roznica w zawieszeniu praktycznie niewyczuwalna (a testowany byl i na dobrej > drodze i na dziurach) > > co do laguny , ogladalem , ale zapomnialem napisac , ze interesuje mnie duze > kombi - a laguna z dziwnych przyczyn jest scieta i w zwiazku z tym stracila > kupe bagaznika > nie rozumiem idei projektantow - przeciez maja w ofercie male kombi megane > to po cholere z duzej laguny zrobili male kombi ???? > pozdro,pakuz Link Zgłoś
pakuz Re: citoen C5 vs ford mondeo 14.12.01, 20:55 witam ponownie, widze ze mi nie wierzycie , ale jazda probna C5 dla mnie tez byla rozczarowaniem naczytalem sie tych folderow , dostalem nawet z salonu cd-ka z prezentacja wszystkich detali i poczatkowo bylem napalony na cytryne ale naprawde jest wolowata , zwlaszcza przy ruszaniu i na niskich biegach co do zawieszenia - testowalem na asfalcie , dziurawym bruku i betonowych plytach na autostradzie pod szczecinem ( to taki odcinek na ktorym plomby z zebow wypadaja), dokladnie ta sama trase przejechalem mondeo - roznica jest niewyczuwalna dla mnie kierowca i samochod musi stanowic jedna calosc , trzeba sie z nim zgrac wszystko musi byc pod reka i samochod musi reagowac na kazdy najmniejszy ruch - ford to pod tym wzgledem nie ideal , ale w cytrynie czulem sie w ogole niezbyt potrzebny , to auto i tak jedzie po swojemu mozesz gazowac , a i tak nie uda ci sie zerwc opon przy ruszaniu , mozesz sobie merdac kierownica - a on i tak jedzie prosto ,mozesz zmieniac tryb zawieszenia - ale on i tak ma cie gdzies i wybierze za ciebie piszecie ze auto plynie - moze i tak ale po swojemu , a mi to nie odpowiada moze jestem po prostu za niski do c5 - mialem wrazenie jakby bylo konstruowane na co najmniej 190 cm ( wajcha biegow jest jak dla mnie za daleko) to samo z widocznoscia , moze po prostu wyzszy facet by sie z tym autem zgral - ja nie moglem pozdro, pakuz p.s. dzieki za te gumowe drzewa Link Zgłoś
Gość: PG Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.chello.pl 14.12.01, 21:50 Gratulacje! Bedziesz z Ford'a zadowolony. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: PG Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.chello.pl 14.12.01, 21:51 Gratulacje! Bedziesz z Ford'a zadowolony. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Tom Ok Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 23:28 Słówko na temat wyboru zawieszenia: tryb pracy dzieli się na sport i komfort. Zasadnicza różnica sprowadza się do delikatnego utwardzenia zawieszenia i poprawienia precyzji prowadzenia (szczególnie po krętych drogach). Jest to jednak odczuwalne dopiero powyżej 100 km/h (o ile mnie pamięć nie myli). Poniżej tej prędkości nie czułem żadnej różnicy w obu trybach pracy (wersja 3.0). Hydropneumatyczne zawieszenie wymaga przyzwyczajenia. Gdybyś jednak miał okazję pojeździć co najmniej jeden czy dwa dni być może mógłbyś zmienić zdanie. Jeśli jednak już ktoś się uzależni ciężko będzie wrócić do konwnencjonalnych rozwiązań :) Jestem zdumiony tym, że nie czułeś różnicy w pracy zawieszenia Mondeo i C5. Pozdrawiam Tom Ok Link Zgłoś