Dodaj do ulubionych

citoen C5 vs ford mondeo

13.12.01, 13:45
poradzcie , ktory wybrac?
cena identyczna , wyposazenie tez , obydwa diesel 2,0 tdi 115 km
Obserwuj wątek
    • Gość: krzychu Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 14:21
      Nie wiem jaka cena, ale radzę też popatrzeć na 1.9dci Laguny III.
      • Gość: bazi Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 213.186.69.* 13.12.01, 14:25
        Gość portalu: krzychu napisał(a):

> Nie wiem jaka cena, ale radzę też popatrzeć na 1.9dci Laguny III.

Laguna III? to już trzecią generację wprowadzili?
        • Gość: krzychu Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 14:31
          Tą najnowszą.
          • Gość: bazi Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 213.186.69.* 13.12.01, 14:39

> Tą najnowszą.

a miałeś okazję jeździć ww. samochodami?
            • Gość: krzychu Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 14:59
              niestety nie, ale jestem entuzjastą Laguny (chodzi o tą co kombi nazywa się
              Grandtour)
              • Gość: bazi Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 213.186.69.* 13.12.01, 15:05

> niestety nie, ale jestem entuzjastą Laguny (chodzi o tą co kombi nazywa się
                > Grandtour)

wiem jak się nazywa, ale facet zastanawia się nad c5 lub mondeo, a nie nad
                laguną; moze stwierdził że laguna to jednak nie to:-)
    • Gość: bolek Re: forda mondeo IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.01, 15:12
      Jechałem jednym i drugim, 2 litry benzyna. Są to różne auta, ford jest prostszy
      ale przez to mniej skomplikowany. Zawieszenie w C5 jest super, ale elektronika
      żyje sobie swoim życiem. Znam gościa , co kupił sobie C5 2.2 diesel jesienią i
      silnik pracuje głównie w trybie awaryjnym. We wtorek inny kolega odbiera Mondeo
      2.0 DTi, to bedę wiedził więcej. PZdr.
    • dlugopis Re: citoen C5 vs ford mondeo 13.12.01, 16:02
      Czesc
      Zajrzyj na citroen.triger.com.pl/citroen_3.html
      Jest to lista fanatykow, ale jest tam archiwum listy oraz lista sympatykow na
      ktorej znalazlem dwie C5 z HDi. Moze goscie cos ci podpowiedza.
      Pozdrowionka
    • Gość: Sławek Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 192.168.3.* 13.12.01, 16:40
      Jedzdziłem C5 2.0 HDI na full wypasie (skórzane wstawki,imitacja drewna,itp) i
      jeśli mam być szczery to rzucił mnie na kolana ;-).Głównie za sprawą
      rewelacyjnego zawieszenia.Zimny na wolnch to delikatny bocianek,natomiast w
      jezdzie i po rozgrzaniu kapitalne wyciszenie.Silnik ciągnie ochoczo od około
      1500 obr/min.Bardzo ale to bardzo lekka praca skrzyni biegów.Jeśli ktoś ma
      awersję do hydro to problem powinna rozwiać gwarancja (chyba 200 000 czy jakoś
      tak).
      Mondeo nie jezdziłem.Jeśli jestem dobrze zorientowany to narazie posiada diesla
      od Transita bez common rail.
      Jestem pod wrażeniem C5 ;-)

serdecznie pozdrawiam
    • Gość: Jarek Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.unregistered.formus.pl 13.12.01, 17:16
      pakuz napisał(a):

> poradzcie , ktory wybrac?
      > cena identyczna , wyposazenie tez , obydwa diesel 2,0 tdi 115 km

Prawie wszystko takie same? A zawieszenie? Ciezko porownac mechaniczne z
      hydropneumatycznym. Jezdze Xantia i jak musze sie przesiasc do Xsary (miekko
      zestrojone zawieszenie) to mam wrazenie, ze na naszych dziurawych drogach leb mi
      urwie.

Silniki jednak troche roznia sie moca - Mondeo 115 KM, C5 110 KM. Silnik HDi jest
      dluzej na rynku, co powinno owocowac jego lepszym dopracowaniem (usuniecie tzw.
      wad "wieku dzieciecego"). Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze HDi moze dostarczyc
      wiele radochy z jazdy.

Wizualnie moje serduszko opowiada sie za Mondeo (widoczna poprawa w porownaniu z
      pierszym modelem), a nie za "napompowana" 5-tka (brak juz tej lekkosci, jak przy
      Xantii).

Powiem Ci krotko - wykonaj dluuuuugieeeee jazdy probne, a serce niech Ci podpowie.

Pozdr
      • Gość: pakuz Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 13:08
        czesc , dzieki za rady
        wykonalem wczoraj dlugie jazdy probne jednym i drugim autem i zdecydowalem sie
        na forda mondeo
        - lepsze przyspieszenia , C5 strasznie wolowaty
        - lepsza widocznosc
        - lepsze manewrowanie
        - roznica w zawieszeniu praktycznie niewyczuwalna (a testowany byl i na dobrej
        drodze i na dziurach)

co do laguny , ogladalem , ale zapomnialem napisac , ze interesuje mnie duze
        kombi - a laguna z dziwnych przyczyn jest scieta i w zwiazku z tym stracila
        kupe bagaznika
        nie rozumiem idei projektantow - przeciez maja w ofercie male kombi megane
        to po cholere z duzej laguny zrobili male kombi ????
        pozdro,pakuz
        • Gość: bazi Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 213.186.69.* 14.12.01, 14:04
          Gość portalu: pakuz napisał(a):

> czesc , dzieki za rady
          > wykonalem wczoraj dlugie jazdy probne jednym i drugim autem i zdecydowalem sie
          > na forda mondeo
          > - lepsze przyspieszenia , C5 strasznie wolowaty
          > - lepsza widocznosc
          > - lepsze manewrowanie
          > - roznica w zawieszeniu praktycznie niewyczuwalna (a testowany byl i na dobrej
          > drodze i na dziurach)
          >
          > co do laguny , ogladalem , ale zapomnialem napisac , ze interesuje mnie duze
          > kombi - a laguna z dziwnych przyczyn jest scieta i w zwiazku z tym stracila
          > kupe bagaznika
          > nie rozumiem idei projektantow - przeciez maja w ofercie male kombi megane
          > to po cholere z duzej laguny zrobili male kombi ????
          > pozdro,pakuz

dobry wybór
          gratuluję:-)
          • Gość: Suka Re: Do Pakuza IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 14:29
            Podjąłbym taką samą decyzję.Gratuluję wyboru.
        • Gość: Gordi Do Pakuza na temat Citroena IP: *.zigzag.pl 14.12.01, 16:51

> czesc , dzieki za rady
          > wykonalem wczoraj dlugie jazdy probne jednym i drugim autem i zdecydowalem sie
          > na forda mondeo
          > - lepsza widocznosc
          > - lepsze manewrowanie
          > - roznica w zawieszeniu praktycznie niewyczuwalna (a testowany byl i na dobrej
          > drodze i na dziurach)
          >
          > kupe bagaznika
          > pozdro,pakuz

Naprawde nie czujesz "różnicy w zawieszeniu"?.Nie jezdziłem żadną cytryną z
          hydroaktivem ale słyszałem,że podono jezdzi się swietnie,wręcz płynie a ty
          piszesz,że nie ma różnicy.Jak to jest?

• Gość: Jan Re: Do Pakuza na temat Citroena IP: 217.153.46.* 14.12.01, 17:09
            Przecież ten koleś w ogóle nie jechał Citroenem :-) Nie
            widzisz co napisał: nie widać żadnej różnicy / Citroen
            jest wołowaty. He he, tak się składa że jeździłem C5 i
            Mondeo gdy wybierałem auto. C5 wołowaty??? Ale ten
            facet pieprzy !! A zawieszenie jest REWELACYJNE !

Mondeo skacze na drodze.
            • Gość: bazi Re: Do Pakuza na temat Citroena IP: 212.106.160.* 14.12.01, 20:01
              Gość portalu: Jan napisał(a):

> Przecież ten koleś w ogóle nie jechał Citroenem :-) Nie
              > widzisz co napisał: nie widać żadnej różnicy / Citroen
              > jest wołowaty. He he, tak się składa że jeździłem C5 i
              > Mondeo gdy wybierałem auto. C5 wołowaty??? Ale ten
              > facet pieprzy !! A zawieszenie jest REWELACYJNE !

jechałem mondeo i nic nie skacze:-)
              >
              > Mondeo skacze na drodze.

• Gość: bazi Re: Do Pakuza na temat Citroena IP: 212.106.160.* 14.12.01, 20:06
            Gość portalu: Gordi napisał(a):

> Gość portalu: pakuz napisał(a):
            >
            > > czesc , dzieki za rady
            > > wykonalem wczoraj dlugie jazdy probne jednym i drugim autem i zdecydowalem
            > sie
            > > na forda mondeo
            > > - lepsze przyspieszenia , C5 strasznie wolowaty
            > > - lepsza widocznosc
            > > - lepsze manewrowanie
            > > - roznica w zawieszeniu praktycznie niewyczuwalna (a testowany byl i na do
            > brej
            > > drodze i na dziurach)
            > >
            > > co do laguny , ogladalem , ale zapomnialem napisac , ze interesuje mnie du
            > ze
            > > kombi - a laguna z dziwnych przyczyn jest scieta i w zwiazku z tym stracil
            > a
            > > kupe bagaznika
            > > nie rozumiem idei projektantow - przeciez maja w ofercie male kombi megane
            > > to po cholere z duzej laguny zrobili male kombi ????
            > > pozdro,pakuz
            >
            > Naprawde nie czujesz "różnicy w zawieszeniu"?.Nie jezdziłem żadną cytryną z
            > hydroaktivem ale słyszałem,że podono jezdzi się swietnie,wręcz płynie a ty
            > piszesz,że nie ma różnicy.Jak to jest?
            >

ja jechałem kiedyś xm i powiem ci, że byłem rozczarowany, spodziewałem się
            zupełnie czegoś innego; w tym samym czasie posiadałem omegę i wierz mi nie czułem
            żadnej różnicy in plus na korzyść xm'a :-(

• Gość: Niknejm Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.pg.com 14.12.01, 16:56

...bo ładniej wtedy wygląda (trochę jak coupe). To samo zrobili z AR156
          Sportwagon.

Życzę zadowolenia z auta i gumowych drzew.

Pozdrawiam,
          Niknejm
        • Gość: Sławek Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: 192.168.3.* 14.12.01, 20:32

Czy ma ktoś dane techniczne C5 vs Mondeo?
          -Wołowaty to chyba lekka przesada w przypadku najlepszego diesla Świata (HDI)
          vs "dostawczego" (mondeo)
          -niewyczuwalna to też przesada znając sportowe (typowe dla Forda),więc twarde
          nastawy zawieszenia Mondeo.Może OSy,łosie i inne duperele Ford pokonuje pewniej
          (może) ale żeby było to niewyczuwalne z punktu widzenia komfortu? Niemożliwe.

pozdrawiam
          > czesc , dzieki za rady
          > na forda mondeo
          > - lepsza widocznosc
          > - lepsze manewrowanie
          > drodze i na dziurach)
          >
          > kupe bagaznika
          > pozdro,pakuz

• pakuz Re: citoen C5 vs ford mondeo 14.12.01, 20:55
            witam ponownie,
            widze ze mi nie wierzycie , ale jazda probna C5 dla mnie tez byla rozczarowaniem
            naczytalem sie tych folderow , dostalem nawet z salonu cd-ka z prezentacja
            wszystkich detali i poczatkowo bylem napalony na cytryne
            ale naprawde jest wolowata , zwlaszcza przy ruszaniu i na niskich biegach
            co do zawieszenia - testowalem na asfalcie , dziurawym bruku i betonowych
            plytach na autostradzie pod szczecinem ( to taki odcinek na ktorym plomby
            z zebow wypadaja), dokladnie ta sama trase przejechalem mondeo - roznica
            jest niewyczuwalna
            dla mnie kierowca i samochod musi stanowic jedna calosc , trzeba sie z nim zgrac
            wszystko musi byc pod reka i samochod musi reagowac na kazdy najmniejszy ruch
            - ford to pod tym wzgledem nie ideal , ale w cytrynie czulem sie w ogole
            niezbyt potrzebny , to auto i tak jedzie po swojemu
            mozesz gazowac , a i tak nie uda ci sie zerwc opon przy ruszaniu , mozesz sobie
            merdac kierownica - a on i tak jedzie prosto ,mozesz zmieniac tryb zawieszenia
            - ale on i tak ma cie gdzies i wybierze za ciebie
            piszecie ze auto plynie - moze i tak ale po swojemu , a mi to nie odpowiada
            moze jestem po prostu za niski do c5 - mialem wrazenie jakby bylo konstruowane
            na co najmniej 190 cm ( wajcha biegow jest jak dla mnie za daleko)
            to samo z widocznoscia , moze po prostu wyzszy facet by sie z tym autem zgral
            - ja nie moglem
            pozdro, pakuz
            p.s. dzieki za te gumowe drzewa
            • Gość: PG Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.chello.pl 14.12.01, 21:50
              Gratulacje!
              Bedziesz z Ford'a zadowolony.
              Pozdrawiam
            • Gość: PG Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.chello.pl 14.12.01, 21:51
              Gratulacje!
              Bedziesz z Ford'a zadowolony.
              Pozdrawiam
              • Gość: Tom Ok Re: citoen C5 vs ford mondeo IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 23:28
                Słówko na temat wyboru zawieszenia: tryb pracy dzieli się na sport i komfort.
                Zasadnicza różnica sprowadza się do delikatnego utwardzenia zawieszenia i
                poprawienia precyzji prowadzenia (szczególnie po krętych drogach). Jest to
                jednak odczuwalne dopiero powyżej 100 km/h (o ile mnie pamięć nie myli).
                Poniżej tej prędkości nie czułem żadnej różnicy w obu trybach pracy (wersja
                3.0).

Hydropneumatyczne zawieszenie wymaga przyzwyczajenia. Gdybyś jednak miał okazję
                pojeździć co najmniej jeden czy dwa dni być może mógłbyś zmienić zdanie. Jeśli
                jednak już ktoś się uzależni ciężko będzie wrócić do konwnencjonalnych
                rozwiązań :)

Jestem zdumiony tym, że nie czułeś różnicy w pracy zawieszenia Mondeo i C5.
                Pozdrawiam
                Tom Ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka