trombczanin 02.11.07, 19:57 przyznam się że strasznie się napaliłem i spróbujcie mnie przekonać że nie warto, znam wszystkie zalety piszcie o wadach, ewentualnie co innego za 90 tys. Link Zgłoś Obserwuj wątek
thorgal10 Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 02.11.07, 20:05 Czy "leczyłeś" się na: www.subaru.pl/forum/ ? Tam jest dużo o zaletach i troszeczkę o wadach... Pozdrawiam, Link Zgłoś
vafancullo Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 02.11.07, 23:32 90 - to cena nowego? jezeli tak to jego podstawowa wada jest ohydny wyglad. reszta ok. a szkoda bo poprzedni model byl ladny Link Zgłoś
trombczanin Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 03.11.07, 10:16 cena jest przeliczana bezpośrednio z euro, a euro teraz taniutkie jak nigdy, u autobrokerów widziałem nawet 85 tys. słyszałem o dolewkach oleju i szumach powietrza czy to przeszkadza Link Zgłoś
thorgal10 Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 03.11.07, 10:51 Mam styczność z 2.5 XT. Żadnych szumów i jak narazie po 77 tys. kilometrów nie dolewaliśmy oleju. W bagażniku cały czas "podróżuje" nie otwarty litr oleju Valvoline kupiony przy odbiorze auta we Wrześniu 2005. Pozdrawiam, Link Zgłoś
wsk175 Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 03.11.07, 10:59 O gustach sie nie dyskutuje. Subaru i tak ma wygląd milion razy lepszy od koreańskich "sangciongów". Link Zgłoś
obii Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 03.11.07, 08:42 Stać Cię - to kupuj. Wspaniałe auto. Link Zgłoś
wsk175 Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 03.11.07, 10:55 gdyby mnie było stać to bym sie nawet nie zastanawiał. Link Zgłoś
wio4litery Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 03.11.07, 11:17 To co mi przeszkadzalo: - spory hałas od silnika i wiatru (przyczyna - prymitywne - bo bez systemu domykania szyb - bezramowe okna, ktore sprawiaja, ze do srodka docieraja dzwieki ulicy w wiekszym stopniu niz w innych autach) - brak osiowej regulacji kierownicy - jesli masz posture Gosiewskiego nie bedziesz narzekac. - tylko piec biegow - wysokie spalanie - fotele o slabym trzymaniu bocznym - malo bezposredni uklad kierowniczy - upierdliwy brzeczyk niezapietych pasow - zbyt male przyciski na kluczyku - niewygodny w obsludze radioodtwarzacz - maska podparta pogrzebaczem Link Zgłoś
seydlitz Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 05.11.07, 13:51 Zgadzam się z wadami wymienionymi przez wio4litery może poza radiem, bo można sterować wygodnie z kierownicy. Jednak reszta to już bajka. 169kW Link Zgłoś
przemekthor Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 03.11.07, 14:21 Moj okciec kupil nowego forestera 2.0 przed paru miesiacami, sam mu z reszta doradzilem. Jak dotad - nie dopatrzyl sie zadnych specjalnych wad tego auta. Dzis mowi, ze teraz byc moze kupilby nowa impreze, bo mial okazje nia jezdzic i tez mu sie podobala. Prawdopodobnie tyle Ci odpowie 9/10 wlascicieli forestera. Link Zgłoś
scichy2 Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 03.11.07, 14:26 Nie warto o ile to ma być podstawowy samochód w rodzinie (o ile masz żonę/męża/partnera/partnerkę a w planach dzieci). W środku miejsca tyle co w P207, bagażnik mały i płytki. Wyprawa na wakacje wymaga założenia jednego dużego albo dwóch małych bagażników dachowych a i tak ciężko się jest zabrać. Więc samochód jest ok, o ile to drugi samochód w rodzinie, używany do dojazdów do pracy/jazdy po mieście. Drugi powód, dlaczego sobie odpuściłem subaru, to sposób pozycjonowana tej marki w Polsce przez głównego importera/ salony. W cywilizowanym świecie subaru to marka jak każda inna. Np w Szwajcarii jeździ tego po drogach prawie tyle co u nas Skód (procentowo). Natomiast dealerzy Subaru w Polsce próbują z marki zrobić ósmy cud świata... co w praktyce oznacza bardzo wysoki koszt utrzymania - serwis (przynajmniej jakiś 1 rok temu) jest bardzo drogi i ostro każą płacić za każdą duperelę. A w Foresterze trochę tych pierdół jest (np. tylne amortyzatory z mechanizmem samopoziomowania nadwozia 4tyś pln wymieniane po 100kkm) Też chorowałem, gdy pojeździłem trochę Legacy kolegi - przeszło. SEb Link Zgłoś
bz14 Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 04.11.07, 18:35 Mam od pół roku. ma być o wadach... bagażnik nie jest wadą - wystarczy przyciemnić szyby i miejsca z tyłu b. dużo. Szyby też nie są wadą - szumi ale latem gdy się otworzy drzwi z opuszczoną szybą.... to jest pięknie. Wady to szum wału napędowego (w moim), kiepski serwis i ceny części zamiennych. W Lublinie na przewód wys. napięcia czeka się tydz. Link Zgłoś
przemekthor Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 04.11.07, 18:41 > kiepski serwis Hehe, moj tatus mieszka we W-wiu, a swojego forestera kupil i serwisuje w Czestochowie. Link Zgłoś
trombczanin Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 04.11.07, 19:55 Dzięki za wszystkie opinie, szczególnie te od posiadaczy leśnika, przeraziły mnie trochę te amortyzatory za 4 tys. ale wiadomo auto każde lepsze auto kosztuje to nie panda. Jeszcze muszę żonę przekonać bo spotkała się z koleżką która Hondę ma CRV i narzeka że ładniejsza i większa, jak tu kobiecie wytłumaczyć zalety symetrycznego AWD Subaru, ale czekam na pierwsze śniegi, poślizga się trochę to sama będzie mnie przekonywać. jeszcze pytanie o spalanie czy jest jakaś szansa zmieścić się w 10 litrach i nie trzeba lać 98? Link Zgłoś
gosc1978 Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 04.11.07, 21:01 Ale po co masz zone przekonywac? Zaraz forumowi "znafcy" ktorzy jezdza glownie ikarusami sie oburza, ale twoja zona ma racje: CRV (i pewnie 10 innych samochodow) jest ladniejsze, wieksze i praktyczniejsze. Z twoich postow wynika ze raczej jednak na subaru cie nie stac (w PL - w Austrii czy Francji utrzymanie S jest na akceptowalnym poziomie). Serwis w PL kiepski (choc troche zalezy gdzie mieszkasz). Samochod malo praktyczny jesli nie mieszkasz w Bieszczadach, i zalet napedu pewnie nawet nie bedziecie w stanie odczuc... i odpowiedz na twoje pytanie: czy zmiescisz sie w 10 litrach? - mala szansa. Sorry ze tak brutalnie, ale naprawde (poza zazdroscia sasiada) niewiele przemawia za S. Link Zgłoś
trombczanin Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 04.11.07, 21:44 Twój post naprawdę otworzył mi oczy, jutro idę wpłacić zaliczką na ekonomiczna pojemną i niezawodną dacię logan mcv 1.5 dci ( by renoo), a za zaoszczędzone pieniążki kupię dzieciom kurtkę na zimę, jedną na dwójkę będą sobie pożyczać. Pracujesz w urzędzie skarbowym, że tak podliczasz kogo na co stać? Mieszkam na południe od Krk i wiem co jak jest kiedy zapomni o tobie drogówka Link Zgłoś
gosc1978 Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 04.11.07, 22:03 Ok, no dobra troche mnie ponioslo. Ale sprawdz sobie ceny serwisowania Forestera - amory, zrobienie rozrzadu itp. Otworz bagaznik i zobacz co sie zmiesci... Jesli jestes wysoki, to usiadz wygodnie i zobacz ile jest miejsca z tylu... no chyba ze nikt tam nie bedzie jezdzil. dowiedz sie czy u "twojego" serwisanta bedziesz czekal na czesci. i nie licz na to ze bedzie ci palil <10 l na 100km, bo jesli to jest dla ciebie problemem, to serio wez CRV - na dobrych oponach powinien sobie dac rade na nieodsniezonej drodze... ale jak ci pasuje, to kupuj sobie zdrow. Link Zgłoś
minimus Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 04.11.07, 20:13 Trochę za mało mocy. Może lepszym wyborem byłby używany Foryś 2.5 turbo? Link Zgłoś
moreti Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 05.11.07, 01:08 coz - mialem podobne dylematy - przejedz sie Audi Allroad - szybko przejdzie Ci forester - nawet do 80 tys kupisz w super stanie egz, z 2003-2004. Polecam 2,7T. Wlasciwosci porownywalne, natomiast to co to auto oferje w srodku, design, wyposazenie - nieporownywalne. Ot tyle. Nie ma innego w tej skiasie wyboru do 80 tys. Link Zgłoś
mameja21 Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 05.11.07, 14:41 moreti napisała: > coz - mialem podobne dylematy - przejedz sie Audi Allroad - szybko > przejdzie Ci forester - nawet do 80 tys kupisz w super stanie egz, z > 2003-2004. Polecam 2,7T. > > Wlasciwosci porownywalne, natomiast to co to auto oferje w srodku, > design, wyposazenie - nieporownywalne. Ot tyle. Nie ma innego w tej > skiasie wyboru do 80 tys. Wszystko się zgadza oprócz ceny. Raczej ciężko zaleźć w "super stanie egz, z 2003-2004." za 80 tys.zł. I rzeczywiście jeśli chodzi o stylistykę to wnętrze Forestera w porównaniu z Audi wygląda - delikatnie mówiąc - jak z jakiegoś Żuka czy Nysy. Link Zgłoś
mateusz_gorka Forester - WARTO ! 05.11.07, 14:19 Mam i uwielbiam to auto... W lutym kupiłem wersje 2.O WIN (nowa). Do zakupu przekonały mnie następujące elementy: - wygląd auta (podoba mi się klasyczny kształt auta, wnętrze stonowane, również wywarło na mnie pozytywne wrażenie) - cena (na auto przeznaczyłem około 140 tys, kupiłem za 90 tys. - 50 zaoszczędziłem :), - PROWADZENIE - trzeba, po prostu wsiąść i się przejechać, auto jest przyklejone do drogi, ma fantastyczne (jak na swoje gabaryty) osiągi - funkcjonalność, wygoda - wszystko ok, a mam 195 cm wzrostu. - obsługa w salonie - nigdzie, a oglądałem kilkanaście aut, nie spotkałem się z taką obsługą i profesjonalizmem jak w Częstochowie (BILEX). - ogólne opinie o marce (w większości pozytywne) - jazda próbna (auto kupowałem w zimie) I WSZYSTKO JASNE :) Auto nie jest pozbawione pewnych drobnych wad: - audio - nie jest najlepsze (do wymiany, albo przyzwyczajenia) - spalanie - miasto 15, trasa 10 - dodam tu jednak, że często prowadzę pod presją czasu i zawsze z włączoną klimatyzacją. Ogólnie polecam to auto każdemu, kto potrzebuje tego typu auta. Jest po prostu fantastyczne ! Link Zgłoś
tomeeeek Re: Forester - dlaczego nie warto kupić 06.11.07, 21:36 -brzydki -dużo spala (nie licz na mniej niż 10 przy normalnej jeździe, jest to możliwe, ale trzeba się nieźle starać) -szumi powyżej 150km/h, ogólnie aerodynamika telewizora -bagażnik mały -niezbyt tani w utrzymaniu ale -olewam krawężniki i dziury -rodzina (2+3) jakoś bez kłopotu się mieści. W dalekie podróże wystarczy boks na dach -w/w rodzina nagle stała się fanami marki, łażą z plecakami subaru, w polarach subaru, najmłodszy chce się bawić tylko imprezą -żona mi zabiera forestera właściwie przy każdej nadarzającej się okazji -następnym autem będzie forester albo jego następca -poprzednim był legacy i jakoś nie cierpię z powodu braku miejsca reasumując - tylko durnie mówią, że dobry napęd 4x4 przydaje się tylko na śliskim. Wchodząc raz w subaru już z niego nie wyłazisz. Zastanów się dobrze stary ;-) Link Zgłoś