Dodaj do ulubionych

IP: *.elartnet.pl 27.07.03, 21:06
Witam,
zadam glupie pytanie, jak uzna wiekszosc obytych forumowiczow,
aczkolwiek prosze o podpowiedzi szanownych kolegow, co zaoszczedzi mi czasu.
Mianowicie, kupuje samochod nowy w najblizszych dniach, dodam iz jest to moj
pierwszy samochod, pytanie jest nastepujace, jakia jest kolejnosc
postepowania by stracic najmniej czasu? kupuje, ubezpieczam, z faktura ide do
urzedu komunikacji, cos wypelniam ...
wiec co?, jak? kiedy? w jakiej kolejności?
Pozdr.
Tommi
Obserwuj wątek
    • Gość: polokokt Re: rejestracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 01:05
      o ile dobrze pamietam to jest troche inaczej (jak sie pomyle to niech ktos
      poprawi):
      1. idziesz do salonu gdzie wydaja Ci dokumenty ze nabyles samochod (wplacasz
      pieniazki gotowka, albo przelewem, to juz w zaleznosci jak sie dogadales z
      dealerem). Tam dostaniessz jakas fakture zakupu, jakies swiadectwa
      chomologacji, czy cos takiego. W kazdym razie wszystko co potrzeba do
      zarejestrowania pojazdu.
      2. ze wszystkimi papierami z salonu udajesz sie do wydzialu komunikacji i tam
      na podstawie tych swistkow, po oplaceniu wszystkiego co trzeba, wypelnieniu
      drukow i odstaniu swojego w kolejce dostajesz ksiazke wozu, dowod rejestracyjny-
      tymczasowy (po miesiacu odbierasz juz ten staly, ktory jak dla mnie wyglada
      identycznie, ale...), tablice rejestracyjne. Acha, jesli samochod chcesz aby
      byl na dwie osoby, czyli na wspolwlasciciela rowniez, to zadbaj aby od samego
      poczatku osoba ta figurowala w dokumentach i wszedzie ja wpisano, bo potem
      trzeba bedzie znow jezdzic i zalatwiac i kolejne koszty, nie male zreszta.
      3. z tym co juz masz udajesz sie do wybranego ubezpieczyciela i ubezpieczasz
      swoj woz (uwaga, jesli ubezpieczyciel nie wpisze dnia wczorajszego jako daty
      zawarcia umowy, ubezpieczenie dziala dopiero od polnocy!!!!) Albo druga opcja
      idziesz do salonu gdzie ubezpieczales auto i tam w promocji otrzymujesz
      ubezpieczenie (to tez w zaleznosci co wynegocjowales u dealera, lub tez u niego
      mozesz zazwyczaj wykupic takie ubezpieczenie w jakims promocyjnym pakiecie).
      4. w salonie jak juz tam dotarles to zakladaja Ci tablice na woz, wydaja
      kluczyki, mowia co i jak (we fiacie kiedys moj kolega jak odbieral samochod to
      prawie parade mu urzadzili z oficjalnym odslonieciem samochodu i takimi
      tam :))) i zycza szerokiej drogi oraz bezawaryjnej eksploatacji
      Na wszystko potrzeba minimum dnia, bo niestety jesli od salonu do uzedu masz
      kawalek to troche zajmuje czasu zanim wszedzie dojedziesz (bo skoro to Twoj
      pierwszy samochod to poruszasz sie jakas komunikacja miejska) a do tego
      wszedzie kolejki i zazwyczaj "mile" Panie w okienku ktore tez zazwyczaj maja
      ciezki dzien i ze wszystkim im sie dlugo schodzi :)
      Tak to wyglada w duzym skrocie :)
      Pozdrawiam
      • skolmi Re: rejestracja 28.07.03, 13:14
        Przy rejestracji nowego samochodu powinno się dostawać od razu nowy dowód,
        trzeba nalegać bo w końcu to oszczędność kilkudziesięciu złotych (nie płaci się
        za miękki dowód).
        Co do ubezp. to w PZU ważne jest od chwili zawarcia, a nie od północy.
        Raz zajmuje to cały dzień, a raz godzinę. Głównie zależy to od długości kolejki
        w Wydziale Komunikacji.
        Można to przyspieszyć o kilka minut, pobierając wniosek o zarejestrowanie
        pojazdu np. z Lex-a i wypełnić to poza urzędem.
        Zrobić wcześniej xero wszystkich dokumentów (włącznie z dowodem osobistym),
        żeby później nie tracić na to czasu.
        Uśmiechać się nawet jeśli obsługuje Cię jakiś wredny babsztyl, parę miłych słów
        i dostajessz ładne blachy.
        Reszta tak jak napisane w poprzednim wpisie.
        pzdr
      • Gość: A. Re: rejestracja IP: hpcache:* 31.07.03, 15:35
        Jeszcze gdzieś po drodze trzeba odwiedzić urząd skrabowy i opłacić podatek.
        • Gość: frequent flyer Re: rejestracja IP: 80.241.130.* 31.07.03, 15:41
          nawet jak się tam udasz, urząd skarbowy pośle cię na drzewo. od nowych nie
          płacisz opłaty skarbowej, starczy VATu i akcyzy. nie czytasz pytań?
      • ogon123 Re: rejestracja 31.07.03, 17:46
        5. I oczywiście zaraz po wyjeździe z salonu nie zapomnij o podjechaniu na
        stację benzynową aby ukochane autko zatankować ;)
    • Gość: els Re: rejestracja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.03, 13:34
      często w większych miastach są specjalne punkty gdzie rejesteuja tylko nowe
      samochody, najczęściej sa to dawne przejęte Polmozbyty gdzie teraz jest kilku
      dealerów w jednym miejscu. Przynajmniej kiedyś tak było że rejestracja w takim
      punkcie odbywała się prawie od ręki, nie było tam tłumu różnych ludzi od zmiany
      danych, przerejestrowywania, wymiamy tablic i całych tych wszystkich
      skompolikowanych i zajmujących czas operacji. Sprawdź jak jest u ciebie w
      mieście. Co do dowodu rejestracyjnego to jeszcze nie tak dawno dawali na nowo
      zakupiony nowy samochód od razu ten włąściwy, nie wiem po co ta checa z
      tymczasowymi jeśli mówimy o nowym I raz rejestrowanym pojeździe, nie daj się w
      to wpuścić, może trzeba powalczyć z "materią urzędniczą" ?

Pozdrawiam , els
    • Gość: Allegra Re: rejestracja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 00:33
      Jest dokładnie tak, jak napisał polokokt. Rejestrowałam nowa toyotę w ubiegłym
      tygodniu i wszystko udało mi się załatwić w pół dnia. Wzięłam od dealera
      fakturę zakupu i kartę wozu, pojechałam z tym do wydziału komunikacji (w-wa-
      ochota, zero kolejki, w ciągu 15 minut byłam obsłuzona). Dostałam stałe blachy
      i tymczasowy dowód. Przytomnie zapytałam po co ta heca z dwoma dowodami, pani
      powiedziała, że "sprawdzaja fakturę, czy rzeczywiście kupione u dealera i czy
      wszystko OK". Potem z tablicami pod pachą, szczęśliwa jak nieboskie stworzenie
      wsiadłam w autobus i pojechałam do dealera, gdzie ubezpieczyłam auto OC, AC,
      itd. W międzyczasie wręczyłam dealerowi tablice i gotowe.
      W urzędzie wydałam: 80 zl tablice, 33 zl dowód rejestracyjny plus 11 zł w
      znaczkach skarbowych za wniosek i załączniki. Za stały dowód też zapłacę 33 zł.

Pozdrr..
      Allegra
      • Gość: Mar można jeszcze tak IP: *.skorosze.2a.pl 31.07.03, 17:35
        jak się kupuje jaguara, alebo co najmniej jakieś mondeo w wersji najdroższej,
        to z miną lorda można powiedzieć sprzedawcy, żeby załatwił wszystkie
        formalności na podstawie udzielonego mu pełnomocnictwa. Chyba....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka