beluga 22.11.07, 16:20 "...aby zmieniając bieg z niższego na wyższy, prędkość obrotowa..." Nie powinno być z wyższego na niższy? Link Zgłoś Obserwuj wątek
kaspaz Lexus na ósemkę 22.11.07, 16:56 a co za różnica ile ma przełożeń skoro to automat... Link Zgłoś
csi Re: Lexus na ósemkę 22.11.07, 17:04 "W teorii oznacza to, że gdy na pierwszym biegu silnik modelu IS F osiągnie 6 600 obr/min nastąpi redukcja na dwójkę do wartości 5200" Brawo! Od kiedy to redukuje się na wyższy bieg...??? he,he ps. osiem biegów w aucie osobowym to sztuka dla sztuki i bezsens, taka skrzynka będzie też potencjalnie słabsza i b.awaryjna Link Zgłoś
crannmer Re: Lexus na ósemkę 22.11.07, 17:32 kaspaz napisał: > a co za różnica ile ma przełożeń skoro to automat... Roznic jest kilka i sa one dosc zasadnicze. 1. Mozliwosc szybkiej jazdy ze stala predkoscia na srednich obrotach (dzieki dlugim nadbiegom). 2. Komfort podczas zmiany biegow przez male odstepy miedzy biegami, a przez to male skoki obrotow silnika. 3. Mozliwosc lepszego wykorzystania maksymalnej mocy przez ciasno zestopniowane biegi. To tak najwazniejszych rzeczy. MfG C. So you want to write a fugue? Link Zgłoś
kat.2 Re: Lexus na ósemkę 22.11.07, 19:04 wszystko piękne tylko po co taki silnik? Pożniej jakiś gostek, kupi takiego potwora, zorganizuje imprezę charytatywną by dać przykład jak szanować przyrodę.Nam, malućkim, wmawia się, że torba plaskikowa z sklepu to śmierć dla ekologii, a tu....Żenada Link Zgłoś
perotin zmieniając bieg (...), prędkość obrotowa spadła 22.11.07, 19:07 Ale gramatyka... Prędkość zmienia biegi i do tego spada - pewnie z drabiny, bo się nie trzymała :) Link Zgłoś
kodem_pl jeden art., tyle bledow... zal.pl 22.11.07, 19:41 To ja, szary ludek moge to zauwazyc. Jak mozna redukowac bieg na wyzszy?! To chyba mozliwe jedynie, gdy skrzynia wykryje, ze cofamy sie do przodu... No i slynne oktany amerykanskiej benzyny... Oktany w USA maja inna wartosc niz oktany w Europie. Liczone jest to wg innej normy, nie chce mi sie siegac do zrodel, ale i nikt mi za to nie placi. Jesli Panu Marcinowi Lewandowskiemu placa, to moze jednak powinien... Gazeto, zatrudnij mnie prosze do swojego dzialu motoryzacyjnego. Sklece zdecydowanie lepsze notki niz te, ktore macie na ciekawe tematy:-D Interesuje sie nowinkami ze swiata motoryzacji i pisze lepiej niz Pan M. Lewandowski. Nawet jezyki znam i nie gubie sie na targach motoryzacyjnych;-) Mlody, ambitny, dynamiczny, obyty w swiecie LoL Link Zgłoś
haha30 Re: Lexus na ósemkę 22.11.07, 20:23 czytajac wpisy na tym forum mam stale nieodparte wrazenie, ze na technice, samochodach i zaletach wiekszosci modeli poszczegolnych marek - znaja sie swietnie wszyscy. Szkoda tylko, ze nie wielu posiada pojecie choc zblizone do forumowicza o nicku Crannmer choc wiedza w kazdym temacie >wszystko<. Od malkontentow i krytykow, jakze chetnych zawsze do glupawych komentarzy, chciala bym sie dowiedziec: a... jezdzi ktorys z Panow fachowcow Lexusem? Mam spore watpliwosci i chyba wiem dlaczego. Po (kilku) BMW i DB jezdze Lexusem. Naturalnie nie tym opisywanym najnowszym IS F a >starym< GS (430 V8 z 6-cio stopniowym automatem). Daj Boze panom krytykom by mieli tyle zastrzezen do jednostek napedowych swoich wspanialych aut jak ja mam! :)) Link Zgłoś
mobile5 Re: Lexus na ósemkę 22.11.07, 22:06 haha30 napisała: > czytajac wpisy na tym forum mam stale nieodparte wrazenie, ze na > technice, samochodach i zaletach wiekszosci modeli poszczegolnych > marek - znaja sie swietnie wszyscy. Wrazenia jak to wrażenia, bywają też mylne. > Daj Boze panom krytykom by mieli tyle zastrzezen do jednostek > napedowych swoich wspanialych aut jak ja mam! :)) > Zastrzeżenia były raczej do autora artykułu, a nie jakości technicznej produktu pod nazwą Lexus. Link Zgłoś
haha30 Re: Lexus na ósemkę 24.11.07, 16:10 Masz racje co do genezy watku bedacej reakcja na redakcje wspomnianego artykulu i pracy jego Autora. Mnie raza glupie niby-przemyslane i "fachowe" wpisy forumowiczow programowo nastawionych na negacje kazdej technicznej nowosci. Niby sprawa dotyczy auta (i marki) ktora stanowi margines ogolnej ilosci pojazdow (przynajmniej w Europie), nawet na tle >konkurencji<. Jezdzic Lexusem to ani podbudowywanie (he, he) image, ani konkurencja dla segmentu aut rodzinnych (malzenstwo + dzieci), ani szczegolnie praktyczne (porownywalnie maly i niewygodny bagaznik ), w IS F i GS - nie rozkladane tylne siedzenie itp. Ale, jazda Lexusem (dla kierowcy) to wygoda i przyjemnosc z samej jazdy!. Szczegolnie modele z 8-mio cylindrowa jednostka napedowa!. Szescio-stopniowy automat w polaczeniu z tym silnikiem wydaje sie optymalnym rozwiazaniem szczegolnie dla tych ktorzy uzytkowali auta >konkurencyjnych< marek, ale... widocznie mozna probowac jeszcze lepiej i dobrze, ze firma tego probuje! Techniczne, swietnie wypunktowal to Crannmer. To nie jest i chyba nie bedzie auto dla scigantow-milosnikow BMW (ubranych w dres-y) czy szukajacych podbudowy watpliwego image uzytkownikow DB dowartosciowanych >tjuningiem< AMG. Gotowosc do >wyscigu< czekajacego przed zmiana swiatel wbitego w dres sciganta w BMW-325, >palacego gumy< z niecierpliwosci - mnie smieszy bo.... ja mam czym a On moze pomarzyc o 6-ciu sek. od 0-100 km/h :) Dla konserwatywnie jezdzacego kierowcy jest to auto nie znajace prawdziwej konkurencji i wcale sie nie dziwie czemu ponad 80% tych ktorzy przesiedli na Lexusa z innej marki (BMW, DB, Audi) pozostaje jej wiernym przy zakupie nastepnego :). pozdrawiam,- haha30 Link Zgłoś
bangui Re: Lexus na ósemkę 25.11.07, 16:46 Co ty o tych dresach ? Ja znam kilku dresów co mają Lexusy . Jakieś kompleksy ? Ja znam wiernych Mercedesowi ,BMW i Audi . Ze świateł ruszam szybko ,bo nie lubie spowalniac stojących za mną na światłach,a że myślisz że się stobą w tym momencie ścigam to już twój psychologiczny problem .Ludzie dajcie sobie na luz z tymi BMW - dresami i ruszaniem z piskiem .Jak ruszę wolniej od ciebie to zwolnisz ,żeby nie wyjsc na dresa ? . Pobił was ktoś z BMW ? Odezwał się brzydko i się popłakaliście ? Odezwac brzydko to może nawet sam premier czy prezydent np. "spieprzaj dziadu" ,albo po pijaku przemawiac do narodu .Garnitur kojarzy mi się z akwizytorami i pijanymi politykami . Skończcie z tymi kompleksami . PS. Mam BMW szybsze od twojego Lexusa ,ale możesz mnie "objechac" 20x razy ,bo mi to wisi .Możesz byc pierwszy na światłach ,bo mi to wisi . . Drugi mój samochód będzie z salonu BMW . Z Lexusów podabają mi się tylko LS i ...to wszystko . Link Zgłoś
haha30 Re: Lexus na ósemkę 25.11.07, 22:33 :) Ze Ty - bangui nie zaliczasz sie do dresow to tylko dobrze o Tobie swiadczy. Nie zmienia faktu iz prawdopodobienstwo sasiedzkiego oczekiwania na zmiane swiatel ze scigantem w BMW jest m/w 100 razy wieksze niz spotkanie takiego >palacza gumy< w Lexusie. Ty masz BMW - ja mialam i to trzy w ciagu ostatniego m/w 30-to lecia. Nie imponuj mnie synu tym "co ci wisi", bo moje pierwsze auto tej marki to byl 630 CSI w 1979 r kiedy Ty (najprawdopodobniej) jeszcze koszule w zebach nosiles, jesli wogole juz na Swiecie byles :( To co Tobie sie >podoba< (z Lexusow) - model LS to jest limuzyna z segmentu klasy S, konkurent w zamysle DB 500 i BMW serii 7. Przewodnia mysla konstrukcji aut tego segmentu nie jest jego kierowca ale przede wszystkim komfort, wygoda i jakosc przyjemnego podrozowania dla pasazerow korzystajacych z tylnych siedzen. Lexus GS to samochod nizszego segmentu, ubozszy w wyposazeniu dla pasazerow (tylnego siedzenia), mniejszy ale skonstruowany wlasnie dla uzytkownika-kierowcy z zamiarem dostarczenia jemu (i ew. pasazerowi siedzenia obok) najwiekszej przyjemnosci i komfortu (wygody) jazdy. Odpowiada m/w BMW serii 5 i ew. lepiej wyposazonej i zmotoryzowanej 3-ce, wiec aut szczegolnie ulubionych nie tylko przez Gentleman-ow jak Ty ale rowniez (niestety) >palaczy gumy< mniej starannie wychowanych jak i ubranych. pozdrawiam- haha30 Link Zgłoś
arturx2 Re: Lexus na ósemkę 22.11.07, 23:17 "Jak się konstruuje skrzynie biegów? Mówiąc w uproszczeniu tak, aby zmieniając bieg z niższego na wyższy, prędkość obrotowa silnika spadła z obrotów, przy których występuje moc maksymalna, do wartości, przy której silnik uzyskuje maksymalny moment obrotowy." Wiekszosc silnikow benzynowych ma obr mocy max ok.6.000 a obr momentu max ok. 2.500. W dieslach jest to 1.800/4.000. Wiec zgodnie z teoria autora tej powiastki wystarczylyby dwa, gora trzy biegi. Panie Liwandowski, wsiadz pan do jakiego merca czy innego biemdablju z automatem 6-7 biegowym i popatrz pan na obrotomierz. Tylko patrz pan takze na droge zeby nie bylo na mnie jakby co :-) Link Zgłoś
sin2001 Re: Lexus na ósemkę 23.11.07, 13:25 > Wiekszosc silnikow benzynowych ma obr mocy max ok.6.000 a obr > momentu max ok. 2.500 Pokaż chociaż jeden taki silnik:) Link Zgłoś
mobile5 Re: Lexus na ósemkę 23.11.07, 14:05 sin2001 napisał: > Pokaż chociaż jeden taki silnik:) Jeden jest: www.autocentrum.pl/go/367__autosalon_oferta_Porsche_Cayenne__341.html Link Zgłoś
sin2001 Re: Lexus na ósemkę 23.11.07, 16:09 mobile5 napisał: > sin2001 napisał: > > Pokaż chociaż jeden taki silnik:) > Jeden jest: > www.autocentrum.pl/go/367__autosalon_oferta_Porsche_Cayenne__341.html Nacigane:P Ten Prosiak ma mieć to maksimum płasko od 2500 do 5500 obr. Nie wierzę. Link Zgłoś
mobile5 Re: Lexus na ósemkę 24.11.07, 01:04 sin2001 napisał: >Nie wierzę. Turbo robi cuda: www.nextcar.com.au/i.volkswagen.golf.gti.2005.power.torque.jpg Link Zgłoś
xezaq Lexus na ósemkę 23.11.07, 09:21 > Jako, że auto jest dedykowane również na rynek amerykański, > do baku śmiało można nalać benzynę "Normal" (91-oktanową) Gwoli ścisłości - amerykańskie 91 oktan odpowiada europejskiemu 95 oktan. A to ze względu na sposób określania liczby oktanowej - u nich (RON+MON)/2 natomiast w europie podaje się RON. Link Zgłoś
wowo5 Lepszy test Lexusa IS-F 24.11.07, 04:15 Tutaj jest lepszy test. Bardzo ciekawe auto. magazine.windingroad.com/windingroad/200712web/?folio=1 Link Zgłoś