Dodaj do ulubionych

Najlepsze paliwo na Statoil'u ?

IP: 195.94.215.* 12.07.01, 11:38
Nigdy nie korzystałem z tej stacji, kilka dni temu zatankowałem tam bezołowiową
95 eurosuper (czy euro coś tam - 3,22 za litr[carina E 1.6]) i...za 60 pln
przejechałem 300 km, jeżdżąc tak samo jak zawsze i z taka sama dynamiką głównie
po pomieście - zwykle robiłem ok 220/230 km
Konkretna różnica, może ktoś potwierdzi że to nie przypadek
ps
wczoraj zatankowałem też na Statoil'u i jezeli powtórzę 'wyczyn' to się do nich
przenoszę, no może niedosłownie
Obserwuj wątek
    • Gość: Pitz Re: Najlepsze paliwo na Statoil'u ? IP: 157.25.125.* 12.07.01, 11:47
      Mialem to samo tylko z Neste. Po "przeniesieniu" sie na Neste z PP okazlo sie,
      ze autko pali prawie litr mniej (Diesel) po miescie. Jechalem ostatnio z lodzia
      na Mazury. Jak w zeszlym roku zatankowalem zaraz za Radzyminem na PP zawiozlem
      lodz na Mazurki i wrocilem z przyczepa, to musialem dotankowac po drodze (duzo
      nie zabraklo, ale...). W tym roku zatankowalem na Neste, przejechalem po
      Warszawie kilkanascie km, zawiozlem lodz, zrobilem na miejscu ok. 40 km
      dodatkowo i wrocilem z przyczepa, a mialem w baku jeszcze cos z 8-10 l!!!
      Sprawa jest chyba jednoznaczna.
    • Gość: 18 Re: Najlepsze paliwo na Statoil''u ? IP: *.*.*.* 27.08.01, 23:44
      Zgadzam się w zupełności!!!!! Mam takie same odczucia po tankowaniu na stacjach
      Statoil''u !!!!
      • sarastro Re: Najlepsze paliwo na Statoil''''u ? 28.08.01, 00:53
        Ciekawe... Otóż ja tankuję wyłącznie (!) na Statoilu, więc nie mam porównania
        nawet :-))) No, prawie wyłącznie, bo np. w trójkącie Szczecin-Szczecinek-Lębork
        nie ma żadnego Statoila (tzn. w ww miastach są, ale wewnątrz trójkąta nie ma).
        Ostatnio tankowałem w Słupsku na Neste.
    • Gość: malko Re: Najlepsze paliwo na Statoil''u ? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 08:23
      Tankuję na różnych stacjach, ale głównie na Shellu i Statoilu (koło pracy i
      domu) i nie widzę różnicy. Może dlatego że nie zalewam na stacjach no name.
      Wsztstkie zachodnie stacje mają paliwo z polskich rafinerii więc nie powinno
      być różnicy.
      • Gość: Koli Re: Najlepsze paliwo na Statoil''''u ? IP: *.chello.pl 28.08.01, 09:37
        Gość portalu: malko napisał(a):

> Wsztstkie zachodnie stacje mają paliwo z polskich rafinerii więc nie powinno
        > być różnicy.

Zgadza się, ale nie do końca.
        Jeżeli chodzi o "zwykłe" paliwa, na 100% pochodzą z RafineriiG lub PetrochemiP.
        Wszystkie "rasowane" wachy są importowane!!!
        Neste ma swoją FUTURĘ
        SHEL V-POWER
        BP, ARAL, STATOIL też cóśtam ma w ofercie.
        PZDR

• Gość: MS Re: Najlepsze paliwo na Statoil''''''''u ? IP: *.rzesa.rzeszow.pl 28.08.01, 09:44
          Masz rację. Pytałem człowieka pracującego na Satoil i powiedział, że w
          przeważnie biorą z polskich rafinerii pomimo iż mają swoje. Ja mam upatrzoną
          małą stację Orlenu na skraju miasta i tam jest paliwo o całą klasę lepsze niż
          gdzie indziej. Potwierdzone to przez kilka osób.
          • Gość: malko Re: Najlepsze paliwo na Statoil''''''''''''''''u ? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 10:11
            Widze, że jesteś z Rzeszowa. Która to stacja?
            • Gość: MS Re: Najlepsze paliwo na Statoil''''''''''''''''''''''''''''''''u ? IP: *.rzesa.rzeszow.pl 28.08.01, 11:43
              Niestety jestem z Krosna, tylko łączę się przez Rzeszów.
              Pozdrawiam MS.
        • Gość: Niknejm Futura na Neste? IP: *.pg.com 29.08.01, 10:38
          Gość portalu: Koli napisał(a):
          > Wszystkie "rasowane" wachy są importowane!!!
          > Neste ma swoją FUTURĘ
          > SHEL V-POWER
          > BP, ARAL, STATOIL też cóśtam ma w ofercie.

Właśnie, jak to jest z Neste? Kiedyś mocno reklamowali swoją Futurę. Ostatnio
          tych reklam nie widzę, ponadto z dystrybutorów zniknął napis ''Futura''. Czyżby
          mieli w ofercie już tylko zwykłą 98 z krajowej rafinerii?

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: PTee Re: Futura na Neste? - No more... IP: *.bresa.com.pl 01.09.01, 03:30
            > Właśnie, jak to jest z Neste? Kiedyś mocno reklamowali swoją Futurę. Ostatnio
            > tych reklam nie widzę, ponadto z dystrybutorów zniknął napis ''''Futura''''. Czyżby
            > mieli w ofercie już tylko zwykłą 98 z krajowej rafinerii?

Ano, niestety... We wrześniu mija smutna piewsza rocznica odkąd FUTURA odeszła w
            niebyt ze stacji NESTE.. :((( Pozostaje nam krajowa zupka noPb98, miejmy
            nadzieję, że nie tuningowana olejem opałowym lub innym paskudztwem.

Pozdrawiam,
            PTee
        • Gość: PTee Re: Najlepsze paliwo na Statoil''''''''u ? IP: *.bresa.com.pl 01.09.01, 03:32
          > Zgadza się, ale nie do końca.
          > Jeżeli chodzi o "zwykłe" paliwa, na 100% pochodzą z RafineriiG lub PetrochemiP.
          > Wszystkie "rasowane" wachy są importowane!!!
          > Neste ma swoją FUTURĘ

FUTURA na NESTE skończyła się już rok temu... :(((

Pozdrawiam
          PTee
    • Gość: sknera Re: Najlepsze paliwo na Statoil''u ? IP: *.epsa.pl 28.08.01, 10:16
      Nie zachwycałbym się tak "firmowymi" stacjami, na nich pracują ludzie tak jak
      wszędzie. Paliwo może ochrzcić każdy i wszędzie. W zeszłym tygodniu w
      Wiadomościach TV była o tym informacja, pokazywali listę z kontroli paliwa
      miały nawet 68 oktan, jakiś gostek ma już zatarty silnik i chce się procesować.
      Stwierdzono, że kontroli jest za mało a proceder jest nagminny i dotyczy
      wszystkich stacji.
      W przedostatnim tankowaniu mój wózek spalił 7,4l gzie normalnie utrzymywał się
      poniżej 7l.
      Pozdrawiam.
      • Gość: m Re: Najlepsze paliwo na Statoil''''u ? IP: 10.9.65.* 31.08.01, 12:58
        człowieku zachwycony Statoilem. Nic do nich nie mam, ale uległeś chyba autosugestii. Przecież oni
        kupują paliwo m.in. w Płlocku i Gadńsku, a więc wlałeś to samo, co w stacji RG czy Orlenu!
        • Gość: owner Re: Najlepsze paliwo na Statoil''''''''u ? IP: 128.0.0.* 31.08.01, 14:18
          Wlasnie :))))
          Przeciez wszedzie jest to samo :)
          • sarastro Re: Najlepsze paliwo na Statoil''''''''''''''''u ? 01.09.01, 00:20
            No, nie do końca tak jest. Wprawdzie benzyna na Statoilach, BPs itp pochodzi z
            polskich rafinerii (przynajmniej ta popularna), jednak zupełnie inny jest po
            pierwsze system kontroli tej benzyny, potem system transportu i na końcu
            wreszcie sposób obchodzenia się z nią na stacji. Najgorzej jest na takich
            prywatnych no name''ach, bo tam właściciel przelicza każdy litr dolanego
            świństwa na konkretne pieniązki. Ponieważ własciciele stacji bywają osłami (jak
            wszędzie), więc czasem nawet przesadzić umieją. Taka np. sytuacja jest
            zdecydowanie mniej prawdopodobna na Statoilu, Shellu czy nawet Orlenie. Co jak
            co, ale na stacji prywatnej NO NAME, to ja bym nigdy nie zatankował.
            W Statoilu cenię sobie przede wszystkim uprzejmość obsługi - zdecydowanie widać
            różnicę w stosunku do WSZYSTKICH innych stacji w Polsce. Prawdopodobnie na
            szkoleniu wstępnym kłada na to znacznie większy nacisk niż gdzie indziej. Sami
            zaobserwujcie - bardzo rzadko się zdarza, żeby na Statoilu kasjer/ka nie był
            miły i uprzejmy (a na innych stacjach to jest norma, choć bywa różnie). A i
            benzyna jest pewniejsza niż na jakiejś petreocoś.
            • Gość: ffmarkus Re: Najlepsze paliwo na Statoil''''''''''''''''''''''''''''''''u ? IP: *.icpnet.pl 01.09.01, 12:40
              Na Shellu, Statoil''u i Aralu benza jest wzbogacana jakimiś extraktami, które podwyższają jakość
              paliwa. Nie wiem jak jest na innych stacjach( BP, Neste itp.), ale to może przyczyniać się do
              większych zasięgów naszych cacek oraz mniejszego spalania. PZDR
              • Gość: FF Re: Najlepsze paliwo na Statoil''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''u ? IP: *.ols.bptnet.pl 01.09.01, 22:56
                Nigdy nie tankuję na stacjach PP. Ktoś mi kiedys powiedział, że dolewaja
                wody... Nigdy nie wiadomo na której stacji na co sie trafi.
                A polskie/krajowe normy obrotu paliwem - nie mam do nich zaufania.
                Zwykle tankuje na BP i nie narzekam. Zostało mi to od czasu, kiedy byłem w
                Niemczech /1988/ i tam zawsze na BP wydawało mi się najlepiej. A na ich
                paliwie - Eurodiesel (wówczas miałem diesla) przejechana ilość kilometrów była
                zdecydowanie większa, poza tym paliwo ładniej pachniało i mniej sie pieniło.
                Dlatego z zadowoleniem przyjąłem BP w Polsce, aczkolwiek nie jestem maniakiem
                liczenia cen, zasięgu na jednym tankowaniu itp. Po prostu, podjeżdżam pod
                dystrybutor, nie patrzę nawet na cenę /a jak patrzę to i tak zaraz zapominam/
                tankuję do pełna, płacę i wyjeżdżam. A BP po prostu lubie, pomimo ze aby tam
                zatankować muszę jechać na drugi koniec miasta.
                O stacjach "no name" nie wspominam, szkoda mi samochodu aby tam w ogóle
                zajeżdżać.
    • Gość: Drapka Żubrówka IP: 10.0.4.* / *.atj.pl 01.09.01, 01:02
    • Gość: Andre Re: Najlepsze paliwo na Statoil''u ? IP: *.pcplus.com.pl 02.09.01, 18:47
      Dlaczego w Niemczech mogę pojechać bez problemów ponad 700 km na zbiorniku
      zatankowanym na dowolnej stacji???
      A III RP z trudem 650 km z paliwem nawet z najlepszej stacji.
    • Gość: Martin Re: Najlepsze paliwo na Statoil''u ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 19:13
      Benzyna wszędzie ta sama, ale różne dystrybutory. Na Orlenach zdarzało mi się
      tankować 65 litrów do 60 litrowego zbiornika (+ to co zostało). Dlatego też mam
      wrażenie, że na paliwie z zachodnich stacji zasięg samochodu jest większy, bo
      benzyny tankuje się więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka