rafi.gocha 02.12.07, 20:43 Witam, mam pytanko czy ktoś miał styczność z kablami sylikonowymi firmy Bosch , jeżeli tak to co o nich sądzicie.Dzięki. Link Zgłoś Obserwuj wątek
literka_m Re: kable zaplonowe Boscha 02.12.07, 22:04 a co mozna sadzic o kablach. nie przesadzajcie. chcesz bardzo dobrze i w przyzwoitej cenie, kup kable JANMORa z pabianic www.janmor.pl/ Link Zgłoś
primo555 Re: kable zaplonowe Boscha 02.12.07, 22:27 dobre kable i Janmor ? nawet nie zartuj NGK lub oryginalne Link Zgłoś
literka_m Re: kable zaplonowe Boscha 02.12.07, 22:32 nie zartuje, miales je chociaz w reku ? widziales je chociaz ? widziales jak i z czego sa zrobione? > NGK lub oryginalne oryginalne ? jakie oryginalne ? oryginalne od porsche czy oryginalne od duzego fiat ? widziales oryginalne kable chcocby w fiacie punto ? ja juz takie w 3 miesiecznym punciaku owijalem plastrem z apteczki bo auto sie w trasie podczas deszczu "rozkraczylo", wiec nie pisz mi bez konkretow o jakosci oryginalnych kabli Link Zgłoś
rafi.gocha Re: kable zaplonowe Boscha 02.12.07, 22:44 ja nie pytałem o kable JANMOR tylko o BOSCHA, Link Zgłoś
primo555 Re: kable zaplonowe Boscha 02.12.07, 22:48 wiedzialem ze jak napisze tylko oryginalne to tak bedzie, chodzi mi mianowicie o oryginalne ktore kupujesz w ASO Janmory mialem i na 3 komplety jeden byl w miare ok Link Zgłoś
primo555 Re: kable zaplonowe Boscha 02.12.07, 22:51 Mialem czarne Janmory i byla tragedia,w nocy niby nic jakas pojedyńcza iskierka przeskoczy to tu to tam,ale jak psiknolem zraszaczem to ja przepraszam. Kupiłem raz niebieskie Jan Mory i oddałem na drugi dzień.Chyba po to zrobili niebieskie,żeby nie było widać iż działają jak neony zwłaszcza w nocy Jak psiknołem zraszaczem to wogole jak na dyskotece było pod maską.Ten przewód od cewki do kopółki to bez jaj cały świecił na niebiesko. Od tamtej pory zwątpiłem w kable-podróby i kupuje ORYGINALNE na orginalne. Link Zgłoś
primo555 Re: kable zaplonowe Boscha 02.12.07, 22:52 apropo kabli Boscha akurat o BOSCHach to mogę się tylko wypowidzieć, że te kable to kupa.. kupione w sierpniu (W intercarsie) i aktualnie otwieram maskę i mam choinkę Link Zgłoś
rafi.gocha Re: kable zaplonowe Boscha 02.12.07, 23:06 ale przecież kable Boscha są montowane w seryjnie nowych autach Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: kable zaplonowe Boscha 02.12.07, 23:10 czy Bosch to jakaś biblia że ma występować w jednej wersji? części na pierwszy montaż powinny być pierwszej jakości bo producent traci gdy auto na gwarancji sie psuje. po doświadczeniach ze świecami czy wycieraczkami Boscha, przestałem tą firme powaznie traktować. NGK ma dobrą renomę Link Zgłoś
fredoo Re: kable zaplonowe Boscha 03.12.07, 09:02 Największą wytrzymałość dielektryczną mają kable polietylenowe(takie twarde jak w Polonezie)Te silikonowe sa drogie i gorsze ale przyjemne w dotyku i robią lepsze wrażenie. A same kable są prawie zawsze dobre i prawie nigdy się nie psują.Uszkodzeniu ulegają końcówki czyli podłączenie cienkiej żyły przewodzącej do metalicznego zakończenia.Technologicznie końcówki sa zaciskane i w trakcie pracy to podłączenie lubi się upalić.Powstaje wtedy przerwa i wtedy nawet najlepsze kable zawodzą i świecą w nocy. Zamiast kupować nowe wystarczy stare sprawdzic ohmomierzem i poprawić końcówkę(uciąć kawałek i zacisnąć ponownie). Kupować radzę jednak firmowe z rozłożoną rezystancją koniecznie. Link Zgłoś
skyddad Re: kable zaplonowe Boscha 04.12.07, 17:37 Z doswiadczenia to kable w dzisiejszych autach sa nierozbieralne nie mozna ich wyjmowac z mufy i zarabiac lub podcinac jest to komplet i juz.100%szczelnosci zadnej uplywnosci swoje w Toyocie polewalem woda wieczorem nierobilo nawet najmnieszgo wrazenia na silniku nawet sie nie zajaknal.Panowie tam w istalacji jest od 40kV do 60kV to zaciskany kombinerkami ma prawo miec uplymnwnosc. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
fredoo Re: kable zaplonowe Boscha 04.12.07, 17:45 To prawda ale z kablami walczą ci co mają auta 10 i wiecej letnie.Posiadacze aut z silnikami diesla w szczególności nie muszą wiedzieć o co chodzi. Link Zgłoś
rafi.gocha Re: kable zaplonowe Boscha 04.12.07, 18:41 co ile panowie trzeba wymieniac kable przy jezdzie na gazie. Link Zgłoś
loyezoo Re: kable zaplonowe Boscha 04.12.07, 20:19 Powiem tak jak to stwierdziło wielu (w tym niestety ja) częsci Bosch- a wrzuć do kosza. Link Zgłoś
mobile5 Re: kable zaplonowe Boscha 04.12.07, 20:36 Ponieważ oryginalne Bougicordy są chyba u nas niedostępne, nie kombinuj i kup NGK, na 100tys. powinny wystarczyć. Link Zgłoś
etom Re: kable zaplonowe Boscha 05.12.07, 01:49 fredoo napisał: > Posiadacze aut z silnikami diesla w szczególności nie muszą > wiedzieć o co chodzi. Nie tylko, niektorzy posiadacze aut z silnikiem benzynowym tez nie maja kabli WN. Link Zgłoś
fredoo Re: kable zaplonowe Boscha 05.12.07, 10:51 Prąd zawsze od + do - a tak naprawdę to odwrotnie. A w niektórych nowych autach cewki są bezpośrednio na świecach i nie na kabli w.n. tylko zwykłe przwody. Link Zgłoś
etom Re: kable zaplonowe Boscha 06.12.07, 00:18 wujaszek_joe napisał: > to którędy prąd biegnie? Jak zwykle - z cewki do swiec, ale bez posrednictwa kabli WN. Cewki sa nasadzone na swiece, jak tu : img151.imageshack.us/img151/4586/273607490ia7.jpg Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: kable zaplonowe Boscha 06.12.07, 06:54 a co to zmienia, prąd jeszcze dokładniej trafia tam gdzie ma trafiać? podobno w megane takie cewki lubiły się psuć i były drogie Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: kable zaplonowe Boscha 07.12.07, 02:42 wujaszek_joe napisał: > a co to zmienia, prąd jeszcze dokładniej trafia tam gdzie ma trafiać? pomyslisz, to moze(?) sie domyslisz > podobno w megane takie cewki lubiły się psuć i były drogie "takie cewki" niczym sie nie roznia od tych oddalonych o dlugosc kabli WN Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: kable zaplonowe Boscha 07.12.07, 08:34 zgryzliwy ciulu jak już piszesz to odpowiadaj na pytanie albo się nie udzielaj Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: kable zaplonowe Boscha 07.12.07, 23:05 wujaszek_joe napisał: > zgryzliwy ciulu jak już piszesz to odpowiadaj na pytanie albo się > nie udzielaj zwieracz ci puscil i zdrowo bluzgnelo cos ty qrna jadl ? ps specjalnie wybralem taki nick, by niedojdom ulatwic odgryzanie sie Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: kable zaplonowe Boscha 08.12.07, 01:30 sprawdz zatem czy nick ciul jest wolny Link Zgłoś
ciul_wujaszek_joe Re: kable zaplonowe Boscha 08.12.07, 03:41 wujaszek_joe napisał: > sprawdz zatem czy nick ciul jest wolny zajety :-( Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: kable zaplonowe Boscha 08.12.07, 19:21 mobile5 napisał: > Objawił się Mr Hyde. objawil sie wlazidu.pa a moze samowlazid.u.pa ? Link Zgłoś
chris62 Re: kable zaplonowe Boscha 07.12.07, 09:52 wujaszek_joe napisał: > a co to zmienia, prąd jeszcze dokładniej trafia tam gdzie ma trafiać? > podobno w megane takie cewki lubiły się psuć i były drogie Zależy jakie cewki zastosowano. Mój Scenic z roku 2000 ma wciąż oryginalne cewki. Zaletą tego rozwiązania jest brak strat napięcia na kablu przez co iskra jest bardzo mocna a to świetnie się sprawdza na dużych mrozach. Autko startuje "na dotyk". Poza tym nawet jak padnie jedna cewka to da się dojechać a kiedy miało się jedną to auto już stało i sytuację ratowało tylko posiadanie zapasowej lub dostarczenie auta do serwisu. Jeśli ktoś miał problemy z cewkami to zazwyczaj firmy Sagem, polecam wymienić na Denso. Problemy z cewkami jako takie nie biorą sie z niczego, czasem to wina użytkownika poprzez brak reakcji np na przedostawanie się wody na cewki co jest możliwe w przypadku przecieku w okolicy dyszy spryskiwacza szyb. A mnie w poprzedniej megance gdzie były kable WN, moduł załatwił nie kto inny jak pracownik ASO bo zdjął sobie kabel ze świecy przy pracującym silniku, żeby stwierdzić czy silnik będzie pracował mniej równomiernie. Link Zgłoś
fredoo Re: kable zaplonowe Boscha 08.12.07, 09:13 A czy godziwa to rozrywka Jak rozrywa go dziwka? Link Zgłoś