Dodaj do ulubionych

Van albo kombi - co wybrac

IP: *.intersigma.cz / 192.168.0.* 06.08.03, 11:13
Kochani, poradzcie co wybrać.

Nie czytam czasopism branzowych, pobieznie wiem, co jest w tej chwili na
rynku. Potrzebuje rady od uzytkownikow lub bardziej zorientowanych.

Chce kupic NOWE kombi albo vana.

Ten samochod ma miec:
1. Minimum 5 miejsc
2. Wieeelki bagaznik (pies labrador plus wozek dzieciecy)
3. Silnik diesla
4. Cene 70-90 tys.
5. Daewoo, Fiat i Skoda odpada.

Będę wdzięczny za opinie użytkowników konkretnych marek: na temat
eksploatacji, awaryjności, funkcjonalności, komfortu prowadzenia, etc... Za
wszystkie rady z góry dziękuję.

pzdr
Obserwuj wątek
    • x-darekk-x Re: Van albo kombi - co wybrac 06.08.03, 11:16
      mitsubishi space star diesel full-opcja - ca. 65000
      opel zafira dti
      • Gość: Nina Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 06.08.03, 11:51
        x-darekk-x napisał:

> mitsubishi space star diesel full-opcja - ca. 65000

A widziales ile w tym samochodzie jest miejsca? Nawet fakt,ze mozna o jakies
        10 cm przesunac tylna kanape nie poprawia mizernej przestrzeni bagazowej.
        Pozdrawiam.
      • skolmi Re: Van albo kombi - co wybrac 06.08.03, 12:33
        x-darekk-x napisał:

> mitsubishi space star diesel full-opcja - ca. 65000
        > opel zafira dti

popieram, z jednym i drugim miałem doczynienia,
        za Mitsubishi przemawia doskonały diesel,
        za Oplem 7 siedzeń (ale to chyba w opcji).
        pzdr
    • former_almera Kup sobie kombivan.... 06.08.03, 14:21
      ...czyli 307 SW.
      No co ty, zartuje. Ja majac podobne potrzeby (choc nie mam labradora)
      zdecydowalem sie w koncu na Passata kombi. A bralem pod uwage i probowalem: ww.
      307 SW, Tourana, Zafire, Mondeo Kombi, Signum (przez pomylke, bo to zupelnie
      nie to). Zona byla za 307 bo ladny, corka za Touranem, bo ma osobny nawiew z
      tylu, a ja wybralem Passata bo - w tej wersji, ktora biore - ma 8 glosnikow, i
      wydal mi sie najcichszy ze wszystkich. W koncu kobiety zgodzily sie z moim
      wyborem, nie zebym im narzucal cos. Acha: bralem pod uwage diesle o co najmniej
      110 KM. Rzecz sie dzieje we Francji gdzie wszystkie wymienione samochody
      kosztuja podobne pieniadze (tylko 307 tanszy zdecydowanie).
      • Gość: Laikzupelny Re: Kup sobie kombivan.... IP: *.intersigma.cz / 192.168.0.* 06.08.03, 18:15
        Dzieki
        307 SW mi chodzi po glowie, nawet juz odbylem probna jazde, ale ciagle wydaje
        mi sie, ze ma malo miejsca, zwlaszca na tylnych siedzeniach jest ciasno.
        Touran to dla mnie wielka niewiadoma - jesli mialbym wybierac pomiedzy Passatem
        a Touranem, to tez wybralbym Passata kombi.
      • Gość: Henry Re: Kup sobie kombivan.... IP: *.telia.com 09.08.03, 08:34
        former_almera napisał:

> ...czyli 307 SW.
        > No co ty, zartuje. Ja majac podobne potrzeby (choc nie mam labradora)
        > zdecydowalem sie w koncu na Passata kombi. A bralem pod uwage i probowalem:
        ww.
        >
        > 307 SW, Tourana, Zafire, Mondeo Kombi, Signum (przez pomylke, bo to zupelnie
        > nie to). Zona byla za 307 bo ladny, corka za Touranem, bo ma osobny nawiew z
        > tylu, a ja wybralem Passata bo - w tej wersji, ktora biore - ma 8 glosnikow,
        i
        > wydal mi sie najcichszy ze wszystkich. W koncu kobiety zgodzily sie z moim
        > wyborem, nie zebym im narzucal cos. Acha: bralem pod uwage diesle o co
        najmniej
        >
        > 110 KM. Rzecz sie dzieje we Francji gdzie wszystkie wymienione samochody
        > kosztuja podobne pieniadze (tylko 307 tanszy zdecydowanie).

********************************************************************************

Co do pojemnosci bagarznika 307SW to b.sie mylisz, 307-ka ma wiekszy i wyzszy
        bagarznik niz VOLVO V70 ktore to z kolei ma wiekszy bagaznik niz VW Passat.
        Gdyby nie to ze w Polsce "ida" diesle albo LPG ,proponowalbym 307 SW 2.0 L.
        benzyniak z 136 kM , trzeba wziasc pog uwage ze narmalne 307 kombi ma
        wygodniejsze tylne siedzenia niz SW. Pzdr. HH

********************************************************************************
    • Gość: cytryniec Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.08.03, 20:19

Zobacz jeszcze C5 kombi.Jeżdżę (wbrew głupim opiniom) bez jakichkolwiek
      problemów.

> Ten samochod ma miec:
      > 1. Minimum 5 miejsc

Ma.

> 2. Wieeelki bagaznik (pies labrador plus wozek dzieciecy)

Ma wieeelki bagażnik,zmieścisz i wózek i psa.Nie wiem jak w innych samochodach,
      ale w C5 siatka oddzielająca bagażnik od kabiny jest w standarcie. B. wygodna
      otwierana tylna szyba,nie trzeba się męczyć z ciężką klapą. Rekord "wsadu" to
      kanapa na 3 osoby. Wlazła bez problemu.Po złożeniu siedzeń oczywiście.

> 3. Silnik diesla
      > 4. Cene 70-90 tys.

Z upustami się zmieścisz.

> Będę wdzięczny za opinie użytkowników konkretnych marek: na temat
      > eksploatacji, awaryjności, funkcjonalności, komfortu prowadzenia, etc... Za
      > wszystkie rady z góry dziękuję.

Co tu dużo mówić-przejedź się to sam zobaczysz co to jest komfort :)
      Oczywiście zawieszenie hydropneumatyczne nie nadaje się do szaleństw na
      zakrętach,ale też nikt nie mówi,ze jest to samochód wyścigowy.

Jakby co,to pytaj.

• greenblack Re: Van albo kombi - co wybrac 08.08.03, 12:50
      Na prawdziwego vana Ci nie starczy, a minivanów na bazie kompaktów się strzeż.
      Ostatni rząd to rząd straceńców - nie oferuje żadnego bezpieczeństwa i
      komfortu. Kup lepiej duże kombi - Opel Vectra, Citroen C5, Ford Mondeo.

Pozdrawiam
    • Gość: Pankracy Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 13:08
      Van ma 2podstawowe wady:
      -wiecej pali
      -ma gorsze osiagi

Oczywiscie jesli porownujesz wersje z tym samym silnikiem np. Corolla Kombi i
      Corolla Verso albo Astra i Zafira.
      • Gość: toni Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.tvgawex.pl 07.09.03, 16:14
        Gość portalu: Pankracy napisał(a):

> Van ma 2podstawowe wady:
        > -wiecej pali
        > -ma gorsze osiagi
        >
        > Oczywiscie jesli porownujesz wersje z tym samym silnikiem np. Corolla Kombi i
        > Corolla Verso albo Astra i Zafira.
        ...do wad van-ow,zalicz jeszcze slaba wentylacje w deszczu (parowanie szyb),a
        zima "cieniutkie" ogrzewanie.pozdr. 8)
    • Gość: Yatoja Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.dami / 192.168.1.* 10.08.03, 14:36
      Gość portalu: Laikzupelny napisał(a):

> Kochani, poradzcie co wybrać.
      Witam
      Wbrew pozorom wybór nie jest do końca taki łatwy.Sam zastanawiam sie nad
      podobnym zakupem (te same kryteria tzn disel oraz miejsce dla psa)tylko inny
      przedział cenowy ale
      Mając do dyspozycji sumę o której mówisz, nie brałbym pod uwagę minivanów
      (vany niestety są o wiele drozsze) ale duże kobi:
      Moje typy to:
      307 SW (albo niekoniecznie SW -wystarczy kombi) w przypadku SW dopłacasz nie
      małą sumę pieniędzy za szklany dach (fajny bajer)oraz trzy odrebne fotele
      zamiast tylnej kanapy.Czy jest to lepsze rozwiazanie? Dla dzieciaków z
      pewnoscią tak, poza tym istenieje mozliwość osobnej regulacji/przesówania
      kazdego fotela.Jednak osobiscie uważam, ze kanapa lepiej się sprawdza w
      przypadku przewozu 2 dorosłych osób z tyłu.
      Miałem okazję przejechać kilkaset km tym autem i jedyną rzeczą do której mozna
      się przyczepić to bardzo przecietna dynamika silnika.Pocieszajace jest
      naprawde niskie zuzycie paliwa oraz wzgledna cisza.
      Pozostałymi autami nie maiłem okazji jeździć, ale gdybym dysponowała
      odpowiednim portfelem w ciemno kupiłbym Avensis kombi- w tym przypadku relacja
      ceny do wyposazenia i jakości jest na najlepszym poziomie.

> Ten samochod ma miec:
      > 1. Minimum 5 miejsc
      > 2. Wieeelki bagaznik (pies labrador plus wozek dzieciecy)
      > 3. Silnik diesla
      > 4. Cene 70-90 tys.
      > 5. Daewoo, Fiat i Skoda odpada.

Twoje załozenia wg mnie spełnia jeszcze doskonale Mondeo.
      Osobiscie jednak skłaniałbym się ku Toyocie.
      Pozdrawiam
      • Gość: gosciu Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 17:54
        a ja bym sie osobiscie silnie sklonil ku nowej vectrze kombi, ktore wchodzi
        niedlugo.
        za 90 tys powinna byc mocno przyzwoita wersja. moze nie najnajbogatsza, ale
        niezla.

jesli nie, to wez mondeo po liftingu, kombi. to byl samochod prawie bez wad a
        te nieliczne usuneli.
        • Gość: Wiseguy Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.nsm.pl / 192.168.170.* / *.nsm.pl 10.08.03, 19:54
          Za 93900 zł będziesz miał Honde ACCORD Tourer 2.0 Comfort, z praktycznie ze
          wszystkim, oprócz alufelg, skórzanych siedzeń, szyber dachu i świateł
          przeciwmgielnych.

Jam mam Accorda ale trochę starszego, jak ten model jest choć w połowie tak
          dobry jak mój to polecam.
          więcej się dowiesz na www.honda.pl

Pozdrowienia Wiseguy
          • Gość: Laikzupelny Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.dialup.vol.cz 07.09.03, 00:59
            Zajrzalem na ten swoj watek, zeby skontrolowac, jesli nie pojawil sie jakis
            ciekawy wpis.

Ja co prawda objechalem juz od tamtej pory wiekszosc dealerow w Pradze
            czeskiej (gdzie chwilowo mieszkam) - i widze, ze podalem w watku troche
            niescisle warunki cenowe. Gorny przedzial ceny, jaka chce zaplacic za to kombi
            to bedzie w przeliczeniu ok. 90 tys. PLN.

Jestem juz prawie zdecydowany na nowa Toyote Avensis kombi silnik 2,0 d4-D.

Odradzacie czy goraco polecacie?
            A moze na jesien u innych dealerow szykuje sie cos extra w tej cenie, co
            bedzie mnie satysfakcjonowac?

Dzieki i pozdrawiam.
            • Gość: Henry Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.telia.com 07.09.03, 08:36

> Zajrzalem na ten swoj watek, zeby skontrolowac, jesli nie pojawil sie jakis
              > ciekawy wpis.
              >
              > Ja co prawda objechalem juz od tamtej pory wiekszosc dealerow w Pradze
              > czeskiej (gdzie chwilowo mieszkam) - i widze, ze podalem w watku troche
              > niescisle warunki cenowe. Gorny przedzial ceny, jaka chce zaplacic za to
              kombi
              > to bedzie w przeliczeniu ok. 90 tys. PLN.
              >
              > Jestem juz prawie zdecydowany na nowa Toyote Avensis kombi silnik 2,0 d4-D.
              >
              > Odradzacie czy goraco polecacie?
              > A moze na jesien u innych dealerow szykuje sie cos extra w tej cenie, co
              > bedzie mnie satysfakcjonowac?
              >
              > Dzieki i pozdrawiam.
              ________________________________________________________________________________

Toyota Avensis nie jest autem Japonskim,jezeli ufasz Angielskiej kwalifikacji -
              to kup to auto,ja bym tego nie zrobil,zbyt wiele o angielskich aut kwalifikacji
              wiem,nigdy nie robie tego samego bledu raz jeszcze . Pzdr. HH
              ________________________________________________________________________________
              • Gość: Henry Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.telia.com 07.09.03, 08:41
                Gość portalu: Henry napisał(a):

> Gość portalu: Laikzupelny napisał(a):
                >
                > > Zajrzalem na ten swoj watek, zeby skontrolowac, jesli nie pojawil sie jaki
                > s
                > > ciekawy wpis.
                > >
                > > Ja co prawda objechalem juz od tamtej pory wiekszosc dealerow w Pradze
                > > czeskiej (gdzie chwilowo mieszkam) - i widze, ze podalem w watku troche
                > > niescisle warunki cenowe. Gorny przedzial ceny, jaka chce zaplacic za to
                > kombi
                > > to bedzie w przeliczeniu ok. 90 tys. PLN.
                > >
                > > Jestem juz prawie zdecydowany na nowa Toyote Avensis kombi silnik 2,0 d4-D
                > .
                > >
                > > Odradzacie czy goraco polecacie?
                > > A moze na jesien u innych dealerow szykuje sie cos extra w tej cenie, co
                > > bedzie mnie satysfakcjonowac?
                > >
                > > Dzieki i pozdrawiam.
                >
                _______________________________________________________________________________
                > _
                >
                > Toyota Avensis nie jest autem Japonskim,jezeli ufasz Angielskiej
                kwalifikacji -
                > to kup to auto,ja bym tego nie zrobil,zbyt wiele o angielskich aut
                kwalifikacji
                >
                > wiem,nigdy nie robie tego samego bledu raz jeszcze . Pzdr. HH
                >
                > _

PS : francuzkie auta maja wyzsza kwalifikacje montazu,z lepszej blachy sa
                tloczone,mniej zlaczy w platformie niz auta angielskie,-popatrz na
                francozow,tam znajdziesz mocnego Van´a,bo jedynie takie auto Tobie odpowiada,z
                Twojego wpisu sadzac . Pzdr. HH
                • Gość: Milos Re: Van albo kombi - co wybrac IP: 62.233.141.* 07.09.03, 22:48
                  Gość portalu: Henry napisał(a):

> >
                  > > Toyota Avensis nie jest autem Japonskim,jezeli ufasz Angielskiej
                  > kwalifikacji -
                  > > to kup to auto,ja bym tego nie zrobil,zbyt wiele o angielskich aut
                  > kwalifikacji
                  > >
                  > > wiem,nigdy nie robie tego samego bledu raz jeszcze . Pzdr. HH
                  > >
                  >
                  > > _
                  >
                  > PS : francuzkie auta maja wyzsza kwalifikacje montazu,z lepszej blachy sa
                  > tloczone,mniej zlaczy w platformie niz auta angielskie,-popatrz na
                  > francozow,tam znajdziesz mocnego Van´a,bo jedynie takie auto Tobie
                  odpowiada,z
                  > Twojego wpisu sadzac . Pzdr. HH
                  >

Nie mam pojęcia o co chodzi z tą kwalifikacją. Przecież w Anglii są produkowane
                  nie tylko Toyoty ale i Hondy czy Nissany. W różnych fabrykach. Czy uważasz że w
                  ten sam sposób ? A Rovery, Jaguary czy Land Rovery ? Ta sama "kwalifikacja" ? A
                  Yaris produkowany we Francji jest pewnie lepszy niż Corolla z Anglii ? Przecież
                  to nie ma sensu.
                  Również mówiąc o "francuzach" sugerujesz że Renault i PSA to to samo ?
                  • Gość: Henry Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.telia.com 24.09.03, 08:28
                    Milos:))) .. Corolla z Angli.
                    H:))) ..na rozne rynki,z roznych krajow auta importuje sie,-w Szwecji "ida"
                    tylko Japonskie Corolle,mozna to sprawdzic po kombinacji liter w numerze
                    nadwozia,ci co kupuja Avensis .musza kupowac produkt angielski.
                    Milos ,jestem bardzo zaangazowany w Szwedzkich org. motoryzacyjnych m/in. w MRF
                    i OK,testy roznych marek i modeli samochodow mam na bierzaco,podziele sie z
                    Toba tymi ale sa pisane wylacznie po Szwedzku,terminy auto-techniczne
                    przetlumaczyc nie moge w 100% ,moze Michal?. Pzdr. HH
            • Gość: Adek Re: Van albo kombi - co wybrac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.03, 17:45

> Zajrzalem na ten swoj watek, zeby skontrolowac, jesli nie pojawil sie jakis
              > ciekawy wpis.
              >
              > Ja co prawda objechalem juz od tamtej pory wiekszosc dealerow w Pradze
              > czeskiej (gdzie chwilowo mieszkam) - i widze, ze podalem w watku troche
              > niescisle warunki cenowe. Gorny przedzial ceny, jaka chce zaplacic za to
              kombi
              > to bedzie w przeliczeniu ok. 90 tys. PLN.
              >
              > Jestem juz prawie zdecydowany na nowa Toyote Avensis kombi silnik 2,0 d4-D.
              >
              > Odradzacie czy goraco polecacie?
              > A moze na jesien u innych dealerow szykuje sie cos extra w tej cenie, co
              > bedzie mnie satysfakcjonowac?
              >
              > Dzieki i pozdrawiam.

To nie moja półka cenowa ale znasz taki wóż jak Avensis Verso??
              Widziałem,siedziałem,jechałem.
              Tylko , ze pewnei kosztuje powyzej 100....:((
              A moze nie?
              Praga powiadasz??

Pozdrawiam czesciowo z Opavy:)
              • Gość: laikzupelny Re: Van albo kombi - co wybrac IP: 213.151.83.* 23.09.03, 19:03
                Troche to trwalo, najezdzilem sie po salonach, ale w poniedzialek odbieram nowe
                autko.
                W finale rozgrywek zostaly dwa modele:
                nowa Toyota Avensis Wagon z silnikiem D-4D 2,0
                Mazda 6 Wagon z silnikiem CD 2,0

Ze wzgledu na to, ze Avensis mogl byc dostepny az w marcu 2004 (ostatni
                samochod z tego roku dealer mogl mi sciagnac ze Szwajcarii, ale wersje Sport za
                20 tys wiecej - w przeliczeniu) - sprawa jest jasna.

The Winner is Mazda 6!

Ostatnie kombi z dieslowym silnikiem 2,0, ktore bylo na sprzedaz w Europie w
                tym roku.

Obiecuje od czasu do czasu zajrzec i napisac jak sie jezdzi.
                Wszystkim uczestnikom watku dzieki za rady.

Pzdr, laikzupelny.
                • greenblack Re: Van albo kombi - co wybrac 23.09.03, 19:09
                  Już chciałem napisać, że mogłeś kupić Mondeo z tym samym, dość awaryjnym
                  silnkiem, którego dni są już policzone, i zaoszczędzić kilkadziesiąt tysięcy
                  zł. Ale zdaje się, że piszesz z zagranicy, gdzie ceny Mazdy 6 kształtują się
                  całkiem inaczej.

Pozdrawiam
    • Gość: hm Peugeot 406 kombi 2.0 - 2.2 HDi IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 05:49
      j. w.
    • kojonkoski Re: Van albo kombi - co wybrac - Ford Galaxy 24.09.03, 09:14
      Jest bardzo fajny van, który spełnia te warunki.
      Ford Galaxy 2.0 za 85,400
      Niestety nie jest to diesel, ale myślę, że da się to przeżyć.
      Masz za to bardzo duży i wygodny samochód
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka