Dodaj do ulubionych

Fiat Brava czy Renault Megane?

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.03, 17:39
Co kupić? Oba autka 4latki. Megane 3tys. droższy. Przebieg podobny (ok.90tys)
Brava 1.2 , Megane 1.4. Bezwypadkowe, garażowane, stan bdb. Od bardzo dobrych
i „pewnych” znajomych, którzy nie mieli żadnych problemów ze swoimi autkami
(autka wychuchane i wypieszczone). Przeszłość bez „przygód” i bez ciągłych
wizyt u mechanika.
Co byście wybrali? I dlaczego?
Chodzi mi głównie o samą jazdę, ewentualne „niebezpieczeństwa”, zużycie
paliwa, sprawy praktyczne związane z eksploatacją, plusy, minusy obu autek.
Obserwuj wątek
    • dreaded88 Re: Fiat Brava czy Renault Megane? 11.08.03, 17:53
      Z tych dwu - Megane.

www.euroncap.com/details.php3?id=renault_megane_1998_99
      vs

www.euroncap.com/details.php3?id=fiat_brava_1998
      Ciekawym, czy ktoś mnie nie ubiegł we wstawianiu tych linków :-)
    • Gość: adam Re: Fiat Brava czy Renault Megane? IP: *.premex.pl 11.08.03, 17:57
      Jeździłem Bravą 5 lat, (1,4) i teoretycznie nie miałem żadnych problemów, zawsze wszystko było ok , przeglądy i części tanie. Jednak nawet to 1,4 było trochę za mało, na dalsze wyjazdy w 4 osoby (dwójka dzieci) po prostu jest za słaby i koniec. Schody zaczęły się właśnie po 4-5 latach jazdy, po okresie gwarancyjnym robiłem wszystko u stałego mechanika którego rodzine leczyłem (jestem lekarzem) więc raczej mu wierzyłem. Kiedy samochód skończył 4,5 roku mechanik powiedział: spredawaj pan go bo po pięciu latach zamieni się w skarbonkę.I niestety miał rację. W trakcie jak czekałem na nowy samochód władowałem 3 tyś w częsci które "nagle" zaczęły się sypać. Oddałem go do FIATA do sprzedania w Auto-expercie i z tego co wiem nieźle musieli się napracować żeby go odsprzedać dalej z półroczną gwarancją. Kolega z pracy w tym samym czasie co ja brawę, kupił megana. Co prawda po roku wymieniał układ kierowniczy ale aktualnie tylko dolewa benzyny i żadnych napraw.
      Pozdrawiam
      • n0ras Re: Fiat Brava czy Renault Megane? 12.08.03, 09:00
        Wychodzi na to, że FIAT to jednak nie rozwiązanie na
        lata. Mój brat jakiś czas temu napalił się na Bravo i
        szukał dobrego egzemplarza w sensownej cenie - i wydawało
        mu się, że taki znalazł. Ale okazuje się, że to auto jest
        uciążliwe - psują się pierdółki - regulator napięcia
        alternatora (przy okazji szlag trafił akumlator),
        przytarły się zaciski hamulca, uszczelka pod deklem
        zaworów - może nie są to poważne rzeczy, ale pozbawiają
        przyjemności używania auta.
    • Gość: Vaterland Re: Fiat Brava czy Renault Megane? IP: *.fttd-s.tudelft.nl 11.08.03, 17:58
      ja moge mowic tylko o jezdzie Megane. Mam 3,5 letnia 1.6 16V RXE i jezdzi sie
      wysmienicie, oprocz jednego zgrzytu. Okazuje sie, ze Renault potrzebuja bardzo
      dobrego paliwa (jak na polskie warunki). Wszelki tankowanie kiepskiego paliwa
      przyczyniaja sie do zniszczenia zaworow. Taka informacje otrzymalem od serwisu
      w Polsce i Holandii, oczywiscie w Polsce ta zdarza sie to czesciej i zapewne
      takze autom innych marek. Jesli tankowano dobre paliwo i w pore wymieniono
      cewki (tam byla wada fabryczna usuwana bezplatnie przynajmniej w silniku 1.6),
      to nie powinno byc problemow. Co do jazdy to kocham ten samochod, swietnie
      przyspiesza, w srodku duzo miejsca, wygodne fotele (u mnie z regulacja
      podparcia ledzwi), do 120 km/h jest cicho (bedzie jeszcze ciszej jak wymienie
      skorodowana koncowke tlumika). Lubie jego zawieszenie, sprezyste i dajace
      poczucie kontroli nad pojazdem. Wnetrze Megane chyba ladniejsze i lepiej
      wykonczone, widzialem te oblazace klamki w kazdym egzemplarzu Bravy. No i cos
      co jest rzecza gustu - dla mnie Megane jest ladniejsze od Bravy. Na koniec
      rewelacja - spalanie. Na drodze Zielona Gora - Harachov i z powrotem (okolo
      400 km w sumie) spalil 19 litrow paliwa (polowa po kretych gorskich drogach).
      Trase Zielona Gora - Haga (880 km)pokonuje na jednym baku (ok. 45 litrow, nie
      wierz w zapewnienia instrukcji mowiace o 60 l baku) przy predkosci 120-130
      km/h. Dla mnie rewelacja jak na silnik 1.6 i 110 KM. Wersja 1.4 powinna byc
      jeszcze oszczedniejsza. Przeglady i czesci moglyby byc troche tansze, ale to
      tylko moje subiektywne wrazenia, nie mam porownania z serwisami innych marek.
      • Gość: Doki Re: Fiat Brava czy Renault Megane? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.08.03, 18:23
        To ciekawe, bo moj Ojciec jezdzi wlasnie meganka 1.6 16v
        RXE, tankuje w Esso i nie narzeka. Poprzednio mial 1.4
        16V i to byl troche slaby motor. Ale zgadza sie, meganka
        jest bardzo oszczedna i wygodna. Mysle, ze to lepsze auto
        od Bravy (i pisze to mimo calej mojej sympatii do Fiata).
        • Gość: Vaterland Re: Fiat Brava czy Renault Megane? IP: *.fttd-s.tudelft.nl 11.08.03, 18:29
          i o to chodzi, tankowac w Esso, Statoil i Shell. Reszta niestety do niczego.
          Co do cewek i zaworow to ja nie twierdze, ze kazdy egemplarz Megane bedzie
          mial ten problem. Faktem jest jednak, ze cewki sa wymieniane nawet po
          gwarancji z 40% upustem, bo czesto sie psuly. A nadpalone zawory w Megane z
          przebiegiem 67 tys. km znam niestety z autopsji, serwis w Polsce zrzucil to na
          kiepskiej jakosci paliwo, serwis w Holandii wspomnial o paliwie i o cewkach
          wlasnie.
    • Gość: karol Re: Fiat Brava czy Renault Megane? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.03, 20:57
      dzieki wszystkim za informacje!!!
    • Gość: yooyo Re: Fiat Brava czy Renault Megane? IP: *.acn.pl 12.08.03, 21:38
      Zgadza się co do Meganki i cewek, bo u mnie poleciały po 35000 km i następna po
      35000 ale niestety za usługę musiałem płacić bo było po gwarancji.
      • Gość: Vaterland Re: Fiat Brava czy Renault Megane? IP: *.fttd-s.tudelft.nl 12.08.03, 22:36
        Ja tez wymienialem po gwarancji z upustem 40% i to w Holandii, a samochod
        oczywiscie kupiony w Polsce i na polskich blachach. Twoj serwis Cie oszukal,
        bo upust ten daje centrala Renault, a nie serwis, wiec oni pewnie zainkasowali
        pewnie ta kase.
    • Gość: erit Re: Fiat Brava czy Renault Megane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 22:05
      A ja juz sie 6 rok bujam Megane 1.4 RT i nie mam zamiaru sie jej pozbywac bo
      to swietne autko. Bardzo oszczedne i komfortowe. Z napraw tyko to co potrzeba
      + skutki stłuczki. Silnik 1.4 jest wystarczjacy do jezdzenia po miescie
      (głownie jezdze sam lub z 1 pasazerem), a na trasie podróż autostradą przy
      predkisco rzedu 140 -160 km/h to tez nie problem w srodku nadal w miare cicho.
      Samochod ma 110 000 przbiegu i nie moge mu nic zarzucic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka