Dodaj do ulubionych

Nowy § - import samochodow

IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.03, 10:21
www.ct.com.pl/article/view.asp?path=gs\820&file=mb_1365.xml
Obserwuj wątek
    • Gość: andrut A nawet 2, bo jeszcze karta pojazdu staniała IP: *.goleniow.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 11:39
      z 1000 na 500 zł (rozporządzenie wejdzie w życie 21 sierpnia). Wygląda na to,
      że nasze władze jednak stopniowo przystosowują nasze przepisy do wymogów
      unijnych. Za miesiąc, może dwa, pewnie przyjdzie kolej na wyrównanie akcyzy, a
      potem już tylko zniesienie wymagania euro2 zostanie. W sumie jak zrobiąto
      stopniowo to nawet lepiej będzie, bo nie będzie takiego oblężenia urzędów
      celnych jak na początku 2002. Dodatkowo jeśli euro2 zniosą na koniec to jest
      sznasa, że wcześniej dużo ludzi ciesząc się z niższej akcyzy pokupuje samochody
      i potem nie będzie już takiego popytu na starocie. Ale pożyjemy, zobaczymy.

ps: a patrzyłaś już jak to jest w innych krajach unijnych? (kiedyś chciałaś
      linka)
      • mooj Re: A nawet 2, bo jeszcze karta pojazdu staniała 13.08.03, 11:42
        w innych to chyba najciekawiej w Danii (a przynajmniej było)
        • Gość: Michal Re: A nawet 2, bo jeszcze karta pojazdu staniała IP: *.telia.com 13.08.03, 12:17
          Tak musi byc i dojdzie ,ze tylko bedzie sie oplacac vat i nic wiecej,ale to od
          1maja2004.No warunkiem bedzie jak z Niemiec to wazny TUV lub innego panstwa z
          EU i chyba max do 1993 ponizej niemozna.Tutaj sie moge mylic.Pzdr.Michal
          P.S nie moze byc rozbitek,lub do naprawy lub uszkodzomy.
          • Gość: andrut Re: A nawet 2, bo jeszcze karta pojazdu staniała IP: *.goleniow.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 14:31
            Gość portalu: Michal napisał(a):

> Tak musi byc i dojdzie ,ze tylko bedzie sie oplacac vat i nic wiecej,ale to
            od
            > 1maja2004.No warunkiem bedzie jak z Niemiec to wazny TUV lub innego panstwa z
            > EU i chyba max do 1993 ponizej niemozna.Tutaj sie moge mylic.Pzdr.Michal
            > P.S nie moze byc rozbitek,lub do naprawy lub uszkodzomy.

Wytłumacz mi dlaczego niby uszkodzonego nie będzie można (bo to teraz u nas
            jest odpad), skoro będzie można nawet makulaturę i złom wozić np do Niemiec i w
            drugą stronę?
            • Gość: Michal Re: A nawet 2, bo jeszcze karta pojazdu staniała IP: *.telia.com 21.08.03, 11:23
              Gość portalu: andrut napisał(a):

> Gość portalu: Michal napisał(a):
              >
              > > Tak musi byc i dojdzie ,ze tylko bedzie sie oplacac vat i nic wiecej,ale t
              > o
              > od
              > > 1maja2004.No warunkiem bedzie jak z Niemiec to wazny TUV lub innego panstw
              > a z
              > > EU i chyba max do 1993 ponizej niemozna.Tutaj sie moge mylic.Pzdr.Michal
              > > P.S nie moze byc rozbitek,lub do naprawy lub uszkodzomy.
              >
              > Wytłumacz mi dlaczego niby uszkodzonego nie będzie można (bo to teraz u nas
              > jest odpad), skoro będzie można nawet makulaturę i złom wozić np do Niemiec i
              w
              >
              > drugą stronę?
              -----------------------------------------------------------------------------
              Bedziesz mogl,ale bez prawa wlaczenia do ruchu,tylko na czesci zamienne.Za
              zlamanie tego i wprowadzenie takiego pojazdu do ruchu,sa kary pieniezne i
              surowe wiezienie.Pojazd taki figurowac bedzie w sieci komputerowej jako juz
              wylaczony z ruchu bez prawa powrotu.Pzdr.Michal
              Za udowodnione sfaszowanie np wstawienie numeru chassi innego pojazdu odpowiada
              sie z paru paragrafow i mozna zainkasowac,ze sie to nigdy ten proceder nie
              oplaci.
              • Gość: andrut Re: A nawet 2, bo jeszcze karta pojazdu staniała IP: *.goleniow.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 13:14
                Gość portalu: Michal napisał(a):

> Gość portalu: andrut napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: Michal napisał(a):
                > >
                > > > Tak musi byc i dojdzie ,ze tylko bedzie sie oplacac vat i nic wiecej,
                > ale t
                > > o
                > > od
                > > > 1maja2004.No warunkiem bedzie jak z Niemiec to wazny TUV lub innego p
                > anstw
                > > a z
                > > > EU i chyba max do 1993 ponizej niemozna.Tutaj sie moge mylic.Pzdr.Mic
                > hal
                > > > P.S nie moze byc rozbitek,lub do naprawy lub uszkodzomy.
                > >
                > > Wytłumacz mi dlaczego niby uszkodzonego nie będzie można (bo to teraz u na
                > s
                > > jest odpad), skoro będzie można nawet makulaturę i złom wozić np do Niemie
                > c i
                > w
                > >
                > > drugą stronę?
                > -----------------------------------------------------------------------------
                > Bedziesz mogl,ale bez prawa wlaczenia do ruchu,tylko na czesci zamienne.Za
                > zlamanie tego i wprowadzenie takiego pojazdu do ruchu,sa kary pieniezne i
                > surowe wiezienie.Pojazd taki figurowac bedzie w sieci komputerowej jako juz
                > wylaczony z ruchu bez prawa powrotu.Pzdr.Michal
                > Za udowodnione sfaszowanie np wstawienie numeru chassi innego pojazdu
                odpowiada
                >
                > sie z paru paragrafow i mozna zainkasowac,ze sie to nigdy ten proceder nie
                > oplaci.
                Czyli np. jak masz w Niemczech stłuczkę i rozbijesz lampę, a policja zabierze
                ci dowód rejestracyjny to jak komuś sprzedasz taki samochód, to on nigdy już
                nie będzie go mógł zarejestrować? Może rzeczoznawca orzeka czy samochód nadaje
                się jeszcze do naprawy, czy nie? U nas to jest kompletnie wolna amerykanka,
                można sprzedać rozbity samochód bez dowodu rejestracyjnego (wiem, bo sam to
                zrobiłem), a facet go zrobi i zarejestruje jeśli tylko uda mu się załatwić
                przegląd (niezależnie od stopnia uszkodzeń, bo nikt tego po wypdaku nie
                sprawdza). Więc jeśli w Niemczech ktoś ocenia samochód po wypadku i przy dużych
                uszkodzeniach wpisuje go na jakiśtam rejestr wraków bez prawa rejestracji
                (równieżu nas po wejściu do UE) to myślę że należy się z tego cieszyć.
      • Gość: SK Re: A nawet 2, bo jeszcze karta pojazdu staniała IP: 212.160.156.* 21.08.03, 10:19
        Gdzie publikowane jest to nowe rozporządzenie (karta pojazdu) w LEX'e go nie
        widzę :(
        • Gość: andrut Re: A nawet 2, bo jeszcze karta pojazdu staniała IP: *.goleniow.sdi.tpnet.pl 21.08.03, 10:53
          Gość portalu: SK napisał(a):

> Gdzie publikowane jest to nowe rozporządzenie (karta pojazdu) w LEX'e go nie
          > widzę :(
          bo było opublikowane na początku sierpnia (wchodzi w życie dziś, czyli
          opublikowane było 2 tygodnie wcześniej). Możesz je znaleźć na www.mi.gov.pl.
    • Gość: marco Re: Nowy § - import samochodow IP: *.senet.pl 13.08.03, 13:53
      Do tej pory myślałem, opłaty celne liczy się od wartości Eurotaxu w następujący
      sposób (na przykładzie podanym w artykule):
      wartość auta - 50300
      czyli akcyza: 50300x0.63 = 31689zł
      vat: (50300+31689)81989x0.22= 18037zł
      według wyliczenia z artykułu:
      vat: 50300 : 1.22 = 41229 -> 50300-41229= 9071 zł
      akcyza: 41229 : 1.63 = 25293 -> 41229 - 25293 = 16000 zł
      Czyli według autora artykułu cena padana przez eurotax zawiera już podatek vat
      i akcyzę.
      Czy mam rację?
      A jak było w takiem razie do tej pory?
      • Gość: crx Re: Nowy § - import samochodow IP: *.kghm.pl 13.08.03, 14:35
        Gość portalu: marco napisał(a):

>
        > A jak było w takiem razie do tej pory?

pranoja i złodziejstwo...
      • radek_75 Re: Nowy § - import samochodow 13.08.03, 19:03
        Gość portalu: marco napisał(a):

> Do tej pory myślałem, opłaty celne liczy się od wartości Eurotaxu w
        następujący
        >
        > sposób (na przykładzie podanym w artykule):
        > wartość auta - 50300
        > czyli akcyza: 50300x0.63 = 31689zł
        > vat: (50300+31689)81989x0.22= 18037zł

No niecalkiem. Wszystkie podatki liczy sie narastajaco (nie pamietam w jakiej
        kolejnosci ale AFAIK vat na koncu, najpierw clo a potem akcyza wiec:

50300x 1.clo (w tym wypadku 0) = 50300
        50300x 1.akcyza (63%) = ok 82000
        82000x 1.vat (1.22) = czyli pod 100tys zl

w sumie auto bedzie nas kosztowac okolo 100tys zl a samych podatkow (clo,
        akcyza, vat) wyjdzie ok 50tys.

wg nowych przepisow od wartosci auta 50300 odjete bedzie 22% vatu i odpowiednia
        dla danego auta akcyza. Czyli pi razy oko w tym przypadku obnizy to koszty
        celne o polowe. To tak liczac z glowy i raczej mocno na oko.

• jetbang nie rozumiem!!!! 13.08.03, 15:09
      nie czaję!!!

Przymierzam sie do kupna octavi 99 - 99 lub carismy też z tych lat!!!

w niemczech można mieć cuś takiego za 8000 euro

niech ktoś mądry (bo wychodzi na to że jestem głupi) przeliczy ile cuś takiego
      będzie kosztować!!!

plizzzzzzzzzz!!!

Pozdrawiam!!! :)
      • jetbang Re: nie rozumiem!!!! 13.08.03, 15:19
        do tej pory było tak:

Kalkulator ceł (www.autocentrum.pl)
        Tabela wysokości opłat (wszystkie ceny w PLN)
        Cena auta: 35.200,00 (8000 euro)
        Koszty transportu i ubezpieczenia: 440,00
        [i] Wartość celna: 35.640,00
        [i] Wysokość cła: 0,00
        [i] Wysokość akcyzy: 9.658,44
        [i] Wysokość podatku VAT: 9.965,66
        Wysokość należności celno-podatkowych: 19.624,10
        Całkowita cena samochodu: 55.264,10

A teraz ????

• Gość: darek Re: nie rozumiem!!!! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 19:03
          Kalkulator ceł
          Tabela wysokości opłat (wszystkie ceny w PLN)
          Cena auta: 34.400,00
          Koszty transportu i ubezpieczenia: 1.892,00
          [i] Wartość celna: 36.292,00
          [i] Wysokość cła: 0,00
          [i] Wysokość akcyzy: 1.125,05
          [i] Wysokość podatku VAT: 8.231,75
          Wysokość należności celno-podatkowych: 9.356,80
          Całkowita cena samochodu: 45.648,80
      • Gość: crx Re: nie rozumiem!!!! IP: *.kghm.pl 14.08.03, 13:27
        jetbang napisał:

> nie czaję!!!
        >
        > Przymierzam sie do kupna octavi 99 - 99 lub carismy też z tych lat!!!
        >
        > w niemczech można mieć cuś takiego za 8000 euro
        >
        > niech ktoś mądry (bo wychodzi na to że jestem głupi) przeliczy ile cuś
        takiego
        > będzie kosztować!!!
        >
        > plizzzzzzzzzz!!!
        >
        > Pozdrawiam!!! :)

ja też nie czaję po kiego ciągnąć to z niemiec, jak za te 35kPLN kupisz to w
        kraju,
        a wracając do tematu jak celnik zobaczy fakture na skode 99' na 8k€ to okresli
        wartość celną właśnie na tyle, bo na pewno nie jest ona zanizona (IMHO sporo
        zawyzona, no chyba że to L&K, lub inne "cudo" skody"
        • jetbang Re: nie rozumiem!!!! 14.08.03, 13:48
          a ja to akurat rozumiem!!!

Poszukaj takiego samochodu!!! Zobaczymy co znajdziesz!!!krótko powiem są
          faktycznie ale ja chcę wersję 1,6 z klimą (101 KM) i najchętniej jeszcze kombi
          (octavia)!!! no i oczywiście nie z przebiegiem 250000 km!!! a tylko takie są
          (przez chwilę bo zaraz znikają)

A co do carismy to oglądałem kilka w pl i cóż zapomnij o kupnie
          bezwypadkowego. Kazda zaliczyłą w swym życiu już jakiegoś dzwona!!!

wiec powód jest!!! a tym bardziej że jak włączysz www.mobile.de albo
          www.autoscout24.pl to można znaleźć dużo ciekawszych ofert np A4 z 97 przeb.
          89tys. z klimą 1,6 za 6-7 tys euro!!! a to już coś!!!

Tymabardziej że 100000 km w niemczech to jak 40000 w pl. a to chyba już jest
          dobry powód do ściągnięcia czegoś takiego!!!

• Gość: kiepski Re: nie rozumiem!!!! IP: *.bmwgroup.com 14.08.03, 15:18
            jetbang napisał:

> a ja to akurat rozumiem!!!
            >
            >
            > Poszukaj takiego samochodu!!! Zobaczymy co znajdziesz!!!krótko powiem są
            > faktycznie ale ja chcę wersję 1,6 z klimą (101 KM) i najchętniej jeszcze
            kombi
            > (octavia)!!! no i oczywiście nie z przebiegiem 250000 km!!! a tylko takie są
            > (przez chwilę bo zaraz znikają)
            >
            > A co do carismy to oglądałem kilka w pl i cóż zapomnij o kupnie
            > bezwypadkowego. Kazda zaliczyłą w swym życiu już jakiegoś dzwona!!!
            >
            > wiec powód jest!!! a tym bardziej że jak włączysz www.mobile.de albo
            > www.autoscout24.pl to można znaleźć dużo ciekawszych ofert np A4 z 97 przeb.
            > 89tys. z klimą 1,6 za 6-7 tys euro!!! a to już coś!!!
            >
            > Tymabardziej że 100000 km w niemczech to jak 40000 w pl. a to chyba już jest
            > dobry powód do ściągnięcia czegoś takiego!!!

szczegolnie jak kupujesz u Turka, Ruska, Polaka...
            taaaa
            ci to maja bryki w swoich salonach...
            i my goworim po ruski pisza.
            • jetbang Re: nie rozumiem!!!! 20.08.03, 21:06
              mogę poprostu kupić u rodziny!!!

Akurat teraz jest do wzięcia focus ghia 99` kombi. Przebieg 58000 km

cóż życie jest zaskakujące. prawda????

• Gość: andrut ...a jeszcze jeden w przygotowaniu. IP: *.goleniow.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 20:07
      Na stronie Ministwerstwa Finansów jest projekt ustawy o akcyzie (dostosowany do
      ue) i jest tam akcyza na samochody przewidziana do regulacji rozporządzeniami
      ministra w zakresie od 0 do 65%. Jest też projekt rozporządzenia ustalającego
      zwolnienia i stawki akcyzy i jest tam też pozycja "samochody osobowe". Niestety
      zamiast cyferek w tabelce są kropeczki :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka