mobilnydoradca 14.03.08, 15:32 jeśli ktoś posiada takowy pojazd to prosze o info ile wam pali przy: 1) spokojnej jeździe 90-100 km/h 2) nieco bardziej dynamicznej jeździe 120-140 km/h 3) w mieście przy spokojnej jeździe. Link Zgłoś Obserwuj wątek
sniperslaststand Re: ile pali Megane II 1,9 dci 14.03.08, 16:30 www.spritmonitor.de/en/overview/41-Renault/372-Megane.html?fueltype=1&constyear_s=2002&power_s=83&power_e=91 (dla poszczególnych serii wpisów czasami są adnotacje, jaki typ jazdy przeważał) tiny.pl/4t55 (autocentrum) Link Zgłoś
mobilnydoradca Re: ile pali Megane II 1,9 dci 14.03.08, 18:24 dzięki, choć nie do końca o to mi chodziło, bo wiadomo, jazda niemiecą autorstradąto nie to samo co walka o życie na polskich krajówkach ;) no ale może jednak jakiś właściciel meganki na tym forum się znajdzie? Link Zgłoś
sniperslaststand Re: ile pali Megane II 1,9 dci 14.03.08, 18:50 mobilnydoradca napisał: > jazda niemiecą autorstradąto nie to samo co walka o życie na > polskich krajówkach ;) Dlatego dodałem odnośnik do danych z autocentrum, czyli z polskiej rzeczywistości. Tam jest to trochę niedobrze zrobione, ponieważ najpierw trzeba wybrać wersję nadwoziową, a później silnik, co automatycznie mocno ogranicza liczność próby. Ale można popatrzeć na dane dla wersji 3, 4, 5 drzwiowych i kombi i porównać. Próba będzie większa. A co do indywidualnych odpowiedzi - byłbym sceptyczny, ludzie jeżdżą innymi stylami, różnie obciążonymi autami, w różnych warunkach drogowych i dopiero dane od wielu mogą dać jakieś miarodajne odpowiedzi (moim zdaniem). Link Zgłoś
mobilnydoradca Re: ile pali Megane II 1,9 dci 14.03.08, 19:59 wiem wiem, każdy ma inną noge, ale dlatego podałem dokładne parametry, zwłaszcza te poza miastem. jak sie jedzie 90 albo 120 km po płaskim to każdemu chwilowe spalanie na kompie powinno takie samo wyskoczyć (chyba). co ciekawe u niemców prawie nikt nie napisał że miał spalanie poniżej 5 l a na autocentrum chyba blisko połowa przyznała się do takiego wyniku. ciekawe z czego to wynika. Link Zgłoś
sniperslaststand Re: ile pali Megane II 1,9 dci 14.03.08, 21:51 mobilnydoradca napisał: > wiem wiem, każdy ma inną noge, ale dlatego podałem dokładne > parametry, zwłaszcza te poza miastem. jak sie jedzie 90 albo 120 km > po płaskim to każdemu chwilowe spalanie na kompie powinno takie samo > wyskoczyć (chyba). Istotnie, przy zawężaniu kryteriów wyniki powinny być bardziej zbliżone. > co ciekawe u niemców prawie nikt nie napisał że miał spalanie > poniżej 5 l a na autocentrum chyba blisko połowa przyznała się do > takiego wyniku. ciekawe z czego to wynika Może dlatego, iż na spritmonitor wpisuje się średnią z całego baku. Nie wiem, ile taka meganka na nim przejedzie, ale pewnie więcej niż 600 km, trudno więc utrzymać na tak długim dystansie jednolitą kategorię jazdy. Więc wynik będzie czymś bardziej zbliżonym do średniej z miast, autostrad, dróg krajowych etc. i nie zejdzie do spalania podczas spokojnej jazdy w optimum obrotów. Na autocentrum organizacja formatek zachęca za to do wyliczania/szacowania spalania z pewnych szczególnych kategorii jazdy, w tym tej najwydajniejszej. Być może dlatego pojawiają się tam tak niskie wyniki, właściwe tylko dla wspomnianego typu podróży. Link Zgłoś