Dodaj do ulubionych

Fiat Punto II SX

18.03.08, 23:30
Zmierzamy do kupna naszego pierwszego samochodu, dlatego nie chcięlibyśmy wydawać na niego za dużo pieniędzy (max 12 tys) zaproponowano nam punto II SX z 2000r. ze 105 tyś na liczniku, raczej wygląda że większość rzeczy została powymieniana na nowe (m.in. alternator, akumulator, amortyzatory, pompa wodna,rozrząd) co wy o tem samochodziku myślicie? Zaznaczam, ze to pieszwsze auto tuż po uzyskaniu prawa jazdy przed 4 laty, nidy nie jeździłam, więc właściwie zaczynam.
Obserwuj wątek
    • cloclo80 Re: Fiat Punto II SX 18.03.08, 23:46
      Auto jest OK. Sugerowałbym wersje 5d (to na wypadek gdyby musiał czekać długo na
      następce :-) ). Brak doświadczenia nie jest tutaj przeszkodą wszakże Punto było
      i jest jednym z najpopularniejszych auto w szkołach jazdy. Motor 1.2 (60KM) nie
      jest narowisty, ale można jechać nim i 130km/h gdy się go trochę podepcze. Poza
      tym auto jest pozbawione znienawidzonej przeze mnie wady tj. szybko opadającej
      linii dachu dzięki czemu nawet dość wysoki pasażer tylnej kanapy nie przyłoży
      łbem w dach. Dodatkowo niepodzielona szyba w tylnych drzwiach (rzadkość w tej
      klasie aut).
    • jacek671 Re: Fiat Punto II SX 19.03.08, 10:37
      www.autocentrum.pl/?FF=25&makeid=6&modelid=181&genid=1560620777&bid=583&engineid=3439&yea
      rfrom=2000&yearto=2000&filtr=1&trybopinii=1&komentarze=12&submit.x=38
      &submit.y=12

teraz bedzie troche wolnego to polecam te lektóre.

i wystrzegajcie sie jednego przy kupnie samochodu , a mianowicie
      pośpiechu i napalania do kupna pod wpływem pierwszego wrażenia.

lepiej dołożyć 2-3 stówy na profesjonalny przegląd i je stracić w
      przypadku rezygnacji niż wydać 12 tyś a potem długo załować.
    • jacek671 Re: Fiat Punto II SX 19.03.08, 10:50
      skleroza nie boli !
      - napisaliscie że wygląda na to że było to i to wymieniane
    • lupus1 Re: Fiat Punto II SX 19.03.08, 22:12
      Jestem użytkownikiem Punta MK II 1,2 8v. Auto przejechało 130 kkm i jak narazie poza typowymi awariami (czytaj padający alternator)nie mam z nim problemów. Do auta przekonują mnie śmiesznie niskie koszta części (np tarcze hamulcowe oryginalne + klocko LUKAS na przód do wersji 1,2 8v kosztują niecałe 120 zł!!)w miare niskie spalanie (od 5,2 w trasie do 7,8 zimą w mieście). Zdarzają się też awarie elektrycznego wspomagania kierownicy, alw w większości przypadków da się to naprawić tanim kosztem, trzeba tylko wiedzieć gdzie pytać bo w aso od razu kompletne wspomaganie chcą wymienić. Inne upierdliwości to uszkadzające się mechanizmy wycieraczek przednich i tylnich, ale gdy się je smaruje nie ma z nimi problemów. Nawet na padający alternator jest sposób... trzeba wsadzić alternator z Seicento. Pasuje idealnie, trzeba tylko minimalnie zmodyfikować instalace elektryczną (wstawić diode w odpowiednim miejscu)... Ogólnie polecam, jak za te pieniądze autko naprawde przestronne (a mam 195 cm) i idealne do miasta. Wspomaganie kierownicy ma 2 tryby. Parkingowo miejski, który automatycznie wyłącza się powyżej 50 km/h oraz tryb "na trase" kiedy to kierownica chodzi roche ciężej. to by było na tyle. Troch się rozpisałem :)
      • buczkowscy Re: Fiat Punto II SX 20.03.08, 12:02
        lupus1 a kierownica nie dotyka ci do kolan, bo jak pierwszy raz wsiadłam to miałam wrażenie że leży mi ona na kolanach a nie chciałam dalej odsuwać fotela bo nie docisnęłabym do konca sprzegła
        • lupus1 Re: Fiat Punto II SX 20.03.08, 13:55
          Nie dotykam. Fotel odsuwam maksymalnie do tyłu i jest ok... ale ja mam długie nogi. Za mną raczej się nikt nie wciśnie, ale to nie jest rodzinne auto :) Robiłem już nim trasy po 300 km z 4 dorosłymi na pokładzie i dało rade, musiałem tylko troche podjechac do przodu. Zawsze możesz też poszukać wersji ELX lub HLX one mają regulacje wysokości w standardzie.
    • wilk11 Re: Fiat Punto II SX 20.03.08, 12:08
      Polecam.
      W tych autach mam tylko zastrzeżenia do tłumików (padają za szybko)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka