tina181 04.04.08, 11:50 Co byscie kupili: forda fusiona czy focusa? Do jazdy po miescie i wyjazdow niedzielno-wakacyjnych, przy dwojce dzieci. Tylko focus niestety nie jest kombi. Link Zgłoś Obserwuj wątek
iberia.pl Re: Fusion czy focus? 04.04.08, 12:34 a fusion to kombi? Przy dwojce dzieci to zdecydowanie auto kombi a nie hatchback. Link Zgłoś
bishopandroid Re: Fusion czy focus? 04.04.08, 13:52 jak Focus nie jest kombi to czym ja smigam ? zapewne pick-up'em ;-) Link Zgłoś
iberia.pl Re: Fusion czy focus? 04.04.08, 14:14 bishopandroid napisał: > jak Focus nie jest kombi to czym ja smigam ? chyba nie zrozumiales, autorka miala na mysli, ze ten egz., ktory ona chce kupic nie jest kombi, a nie , ze focus nie wystepuje w wersji kombi:-) Link Zgłoś
tina181 Re: Fusion czy focus? 04.04.08, 14:19 Wlasnie to mialam na mysli;-) TEN focus nie jest kombi. I nie wiem, czy w zwiazku z tym fusion nie jest wiekszy, lepszy itd. Link Zgłoś
bishopandroid Re: Fusion czy focus? 04.04.08, 14:29 jeżeli ten nie jest kombi to dlaczego nie kupisz innego który nim jest ? Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Fusion czy focus? 04.04.08, 14:52 fusion jest mniejszy, to taka inna fiesta. nie sądzę żeby w fusionie zmieściło się więcej niż w focusie, ale to musisz sprawdzić np. na stronie forda Link Zgłoś
ajaskolski Re: Fusion czy focus? 04.04.08, 15:08 Focus jest wygodniejszy, bagaznik wiekszy. A jazda bardziej komfortowa niz w Fusionie. Dlatego polecam Focusa ! Link Zgłoś
iberia.pl Re: Fusion czy focus? 05.04.08, 18:35 ajaskolski napisał: > Focus jest wygodniejszy, bagaznik wiekszy. > A jazda bardziej komfortowa niz w Fusionie. jezdziles jednym i drugim autem czy tylko focusem? Link Zgłoś
obii Re: Fusion czy focus? 04.04.08, 15:33 Fusion nie jest ani większy, ani lepszy :) Bagażnik też większy w Focusie hatchback niż w Fusionie. Ale Fusion też tragiczny nie jest. Podłoga wprawdzie Fiesty, ale siedzi się wysoko, więc miejsca więcej niż w Fieście. Jeździłem na wakacjach Fusionem (żeby było śmieszniej, w tym czasie na co dzień jeździłem Focusem, tyle że "jedynką") i podobało mi się. Jeśli więc np. w Fusionie za tę samą cenę mmasz np. lepszy silnik albo znacznie bogatsze wyposażenie, to bym się zastanowił. A propos silników: unikaj benzynowego 1,4 80KM w Fusionie, a tym bardziej w Focusie. To strasznie mułowaty silnik. Pozdrawiam Link Zgłoś
milleniusz Fusion to jest Fiesta, tylko brzydka taka 05.04.08, 17:23 Fusion to jest Fiesta, tylko trochę wyższa, co gwarantuje tylko to, że łatwiej ją wywrócić, czy wjechać do rowu. Szczególnie w porównaniu z Focusem (II), który ma chyba najlepszy układ jezdny wśród kompaktów i nie tylko. W Fusionie pewnie będzie więcej miejsca z tyłu na głowy (ale już nie na nogi), co może mieć znaczenie, jeśli dzieciaki mają po metr dziewięćdziesiąt, ale wtedy lepiej kupić przyczepkę, albo wysłać ich autobusem, w końcu duzi są to dzadzą radę. ;) No i na koniec moich krótkich i subiektywnych dywagacji - Fusion jest szkaradny, szczególnie w porównaniu z Focusem. Reasumując - ja bym wybrał Focusa. :) Link Zgłoś
iberia.pl Re: Fusion to jest Fiesta, tylko brzydka taka 05.04.08, 18:36 milleniusz napisał: > Fusion to jest Fiesta, tylko trochę wyższa, co gwarantuje tylko to, że łatwiej ją wywrócić, czy wjechać do rowu. > ROTFL roku.....na podstawie czego takie bzdury piszesz? Link Zgłoś
milleniusz Re: Fusion to jest Fiesta, tylko brzydka taka 05.04.08, 19:04 > ROTFL roku.....na podstawie czego takie bzdury piszesz? Na podstawie tego, że im obiekt ma wyżej położony środek ciężkości, tym jest mniej stabilny. Na fizyce było. W szkole podstawowej. Link Zgłoś
iberia.pl Re: Fusion to jest Fiesta, tylko brzydka taka 05.04.08, 20:01 milleniusz napisał: > > ROTFL roku.....na podstawie czego takie bzdury piszesz? > > Na podstawie tego, że im obiekt ma wyżej położony środek ciężkości, tym jest mniej stabilny. Na fizyce było. W szkole podstawowej. to proponuje zebys sie takim fusionem przejechal a potem sie podieral fizyka. Poza tym w taklim razie merivy czy agile albo inne wagony R+ powinny byc jeszcze bardziej wywrotne niz fusion, ile z tych aut widziales w rowie tylko z powodu wyzszego srodka ciezkosci?Zapewne ani jednego.Tak samo w rowie moze wyladowac brera jak i ignis. Link Zgłoś
milleniusz Re: Fusion to jest Fiesta, tylko brzydka taka 05.04.08, 20:12 Fusionem jechalem raz, Focusem zrobilem ze 20 tysiecy. Ale ja z kolei proponuje Ci przeczytac moj pierwszy post. Po pierwsze jest utrzymany w tonie zartobliwym, po drugie jest to _porownanie_ miedzy Fusionem a Focusem. Nie trzeba specjalnie jakis wielkich zdolnosci, by stwierdzic, ze wyzsze i krotsze auto bedzie mniej stabilne niz nizsze i dluzsze. Na dodatek ze znacznie lepszym ukladem jezdnym. Tyle i tylko tyle. Czyli, jeszcze raz: Fusiona latwiej wywrocic i prosciej stracic nim przyczepnosc na zakrecie, niz Focusa. Prosciej sie nie da. Link Zgłoś
baartur Re: Fusion czy focus? 05.04.08, 19:31 Jeżeli Focus nie jest w sedanie to lepiej wybrać jego. Link Zgłoś
sniperslaststand Re: Fusion czy focus? 05.04.08, 21:31 tina181 napisał: > Co byscie kupili: forda fusiona czy focusa? Do jazdy po miescie i wyjazdow > niedzielno-wakacyjnych, przy dwojce dzieci. Tylko focus niestety nie jest kombi > . Jeśli to Focus II, to zdecydowanie to. Jest znacznie bezpieczniejszy biernie, także dla dzieci przewożonych w fotelikach, jeden z najlepszych wyników w klasie. www.euroncap.com/tests/ford_focus_2004/204.aspx www.euroncap.com/tests/ford_fusion_2003/170.aspx No i jest bezpieczniejszy aktywnie, w sensie jedno z lepszych, bezpieczniejszych zawieszenień w klasie, seryjna kontrola stabilności (ESP) i oto jest pewnie jeden z najlepiej chroniących pasażerów kompakt w klasie. Link Zgłoś