Dodaj do ulubionych

Renault UWAGA

IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 09:18
Wszyscy miłośnicy bezpieczeństwa i gwiazdek w tym fancuskim szjsie. Koleżanki
miały wypadek 6 miesięcznym autem z salonu . Nie odpaliły poduszki, a przód
auta został kompletnie zniszczony. Jechały w pasach. Obie są w stanie
ciężkim.Obrażenia głów. Chyba przedstawicielstwo Reno będzie miało kłopoty.
Zpewnością nie popuszczą takiego dzidostwa, jak się z tego wykaraskają. Auto
jest w ekspertyzie.
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: Renault UWAGA 04.09.03, 09:34
      Ha!!
      A nie mowilem,ze Renault ma bezpieczenstwo tylko na papierze? Tzn. w
      gwiazdkach! Ciekawe czemu wszyscy kwestionuja "rodzinnosc" Fabii, za to sa
      swiecie oburzeni, gdy pisalem o zludnym poczuciu bezpieczenstwa w Meganie.
      W koncu wyszlo - w rzeczywistych sytuacjach samochody wychodza "cokolwiek"
      inaczej niz w testach laboratoryjnych.
      Ciekawe, czy to jednostkowy przypadek, czy bedzie akcja serwisowa.
      PS.Wiem,ze zniszczenie przodu nie swiadczy o malym bezpieczenstwie,ale
      obrazenia juz tak!
      • Gość: bocian Re: Renault UWAGA IP: 213.76.133.* 04.09.03, 10:23
        sherlock_holmes napisał:

> Ha!!
        > A nie mowilem,ze Renault ma bezpieczenstwo tylko na papierze? Tzn. w
        > gwiazdkach! Ciekawe czemu wszyscy kwestionuja "rodzinnosc" Fabii, za to sa
        > swiecie oburzeni, gdy pisalem o zludnym poczuciu bezpieczenstwa w Meganie.

Co ma jedno do drugiego? Pomijając fakt ze w polsce maluch tez była
        utem "rodzinnym".

> W koncu wyszlo - w rzeczywistych sytuacjach samochody wychodza "cokolwiek"
        > inaczej niz w testach laboratoryjnych.

Ameryki nie odkryłeś.

> Ciekawe, czy to jednostkowy przypadek, czy bedzie akcja serwisowa.
        > PS.Wiem,ze zniszczenie przodu nie swiadczy o malym bezpieczenstwie,ale
        > obrazenia juz tak!

Bzdura. Jeśli przywalisz 150 w ścianę to to ze bedziesz miał "obrażenia" nie
        swiadczy o braku bezpieczeństwa w aucie. Zastanów się co piszesz.
    • greenblack Jaki model? 04.09.03, 10:25
      O jaki model chodzi?

Pozdrawiam
      • Gość: POOL Re: Jaki model? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.03, 17:36
        Thalia.
        • emtoo Re: Jaki model? 08.09.03, 11:37
          Moim zdaniem pecha miały pasazerki i Renault też. Miesiąc temu jechałem ze
          szwagrem Megane II. Jechał jak wariat, przyznać trzeba. Podczas wyprzedzania
          TIRA, na chama, myślał że zdąży przed jadącym z przeciwka busem. Nie zdążył.
          Zrobił czołówkę ze Sprinterem a wyprzeddzany TIR poprawił nam z drugiej strony.
          Wszystko, co miało strzelić strzeliło (poduszki, kurtyny etc.). Straż wycinała
          nas z auta dobre kilkadziesiąt minut. Szwagier ma złamaną nogę, stłuczony
          łokieć i plamę na honorze. Ja złamałem nos i dwa palce prawej ręki. Zadrapań
          nie liczę. Jak na szybkość 100 z haczykiem auto spisało się doskonale, jeździć
          juz nie będzie, chociaż Polska blacharzy ma genialnych i kto wie.
          Jeżeli będę kupował auto to bedzie to Megane. Sprawdzone w praktyce. Na prawdę
          jestem pod wrażeniem.
          • Gość: Tomek F. Re: Jaki model? IP: 195.116.99.* 08.09.03, 11:43
            Moze mialy nie zapiete pasy?

A tak powazniej. Jednostkowy przypadek nie czyni wiosny. Kilka lat temu glosna
            byla sprawa jak w zaparkowanym mondeo wystrzelila sama poduszka raniac siedzace
            dziecko. Dziecko zostalo inwalida. Czy to oznacza ze mamy kupowac auta bez
            poduszek? Albo ze w Mondeo same poduszki odpalaja sie?
          • greenblack Re: Jaki model? 08.09.03, 11:51
            emtoo napisał:

> Moim zdaniem pecha miały pasazerki i Renault też. Miesiąc temu jechałem ze
            > szwagrem Megane II. Jechał jak wariat, przyznać trzeba. Podczas wyprzedzania
            > TIRA, na chama, myślał że zdąży przed jadącym z przeciwka busem. Nie zdążył.
            > Zrobił czołówkę ze Sprinterem a wyprzeddzany TIR poprawił nam z drugiej
            strony.

Szkoda, że nie poprawił jeszcze bardziej.

> Wszystko, co miało strzelić strzeliło (poduszki, kurtyny etc.). Straż
            wycinała
            > nas z auta dobre kilkadziesiąt minut. Szwagier ma złamaną nogę, stłuczony
            > łokieć i plamę na honorze. Ja złamałem nos i dwa palce prawej ręki. Zadrapań
            > nie liczę. Jak na szybkość 100 z haczykiem auto spisało się doskonale,
            jeździć
            > juz nie będzie, chociaż Polska blacharzy ma genialnych i kto wie.
            > Jeżeli będę kupował auto to bedzie to Megane. Sprawdzone w praktyce. Na
            prawdę
            > jestem pod wrażeniem.

A co z tymi ze Sprintera? Jak się chce wyprzedzać, to trzeba mieć samochód z
            prawdziwym silnikiem.
            • niki27 Re: Jaki model? 23.01.04, 19:13
              Taaaak, z prawdziwym silnikiem. A może to był diesel 1.9dCi/120KM, 270 Nm przy
              2000 obr./min. A może 2.0 16V 136 KM 191 Nm przy 3750 obr./min?
              Te dwa wymienione silniki służą oczywiście do napędu motorynek i są najsłabsze
              na drodze.

T'es connard, mec, un connard foutu...
              • Gość: stadox Re: Jaki model? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 18:53
                ... mal foutu....
        • Gość: LOLROTFL Re: Jaki model? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 12:01
          thalia..toz to nie reno..to fabi apo francusku..i AFAIR testowane i
          brandzlowane gwiazdkami niebylo...toz to zwykle clio.
          P.S kolezankom zdrowia zycze..
    • sofia67 Re: Renault UWAGA 22.01.04, 14:04
      Witam!
      Jeśli to możliwe to bardzo proszę o pilny kontakt na adres: kcmargo@wp.pl
      Mieliśmy podobny wypadek z Renault Laguna.
      Pozdrawiam!
    • haloperidol Re: Renault UWAGA 23.01.04, 18:37
      Spokojnie. Jeśli jechały ponad 150 km/h to faktycznie mogą mieć ciężkie
      obrażenia. Pod fotelami w Thalii są kostki od poduszek - nietrudno zaczepić
      żeby przerwać obwód (szczególnie butem na wysokim obcasie). Ale jeśli wszystko
      było OK a poduszki nie wypaliły to Renault może mieć kłopoty. Przedwczoraj
      walnąłem VW Jette. U mnie poszedł w Talii tylko zderzak (reszta okaże się jak
      go zdejmą w serwisie). Do czasu naprawy mogę jeździć. VW pojechał mocno
      uszkodzony na lawecie. "Francuski szajs" okazał się mocniejszy niż myślałem.
      Jakieś bliższe szczegóły odnośnie wypadku koleżanek???
      • sofia67 Re: Renault UWAGA 23.01.04, 18:54
        Jeśli jesteś zainteresowany "bezpieczeństwem" w samochodach Renault Laguna to
        proszę przeczytaj moje wypowiedzi. Podaję temat: RENAULT-Laguna a systemy
        bezpieczeństwa!!! Może będziesz mieć jakieś uwagi czy spostrzeżenia?
        Pozdrawiam!
        • Gość: Wiktor Re: Renault UWAGA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.04, 14:52
          Poduszki odpalają się przy spełnieniu okręślonych warunków - kierunek i
          szybkość "hamowania" - sama informacja typu ciężki wypadek, a poduszki się nie
          odpaliły nie jest sama w sobie szokująca - może samochód został uderzony z
          tyłu, może z boku, może spadł ze skarpy? Przy okazji wie ktoś kiedy powinny się
          odpalić poduszki boczne i skąd o tym wiedzą (jaki czujnik)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka