Dodaj do ulubionych

bagażnik dachowy i box do Seicento

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.08, 10:38
Witam! Mam Seicento 1100 Schumacher, jest z tyłu 2 cm a z przodu 4,3 cm szerszy od "cywilnej" wersji i 0.8 cm niższy,opony 14-to calowe niskoprofilowe,to wszystko seryjnie dla tej wersji. W papierach fiat podaje nośnośc dachu 30 kg.
Czy w tej (lepiej trzymającej się drogi) wersji nie można go więcej obciążyc? Jaki kupic do niego bagażnik? Chcę żeby był aerodynamiczny,nie rdzewiał i najchętniej ze szczeliną w kształcie T odwróconego do montażu boxa z adapterem do niej zamiast np cybantów i oczywiście w miare zabezpieczony przed odkręceniem.Thule Aero, a może Fapa odpowiednik(100 zł taniej, a może coś innego, lub bez szczeliny T?
I jaki box? Szukam "letniego" do 145-150 cm, mozliwie pojemnego i przyzwoitego w miare jakościowo. Ja np.biorę pod uwagę Thule Ocean 80 ,Pacyfic 100 i Junior 420. Ocean waży 10 a pozostałe 12 kg. Wagę biore pod uwage, bo 30 kg to nie tak wiele. Na pewno do 130 km/h będę jeżdził czasami, z czterema w porywach do 5-ciu osób dwa,trzy razy do roku.
Może maciek1956 cos doradzi-sprzeda? Ew. dobry sklep w pobliżu Buska Zdroju tj. np. Kielce poleci. No i gdyby to był zestaw cały Thule to chciałbym go zakupic z jednym kluczykiem do całości (a może lepiej nie?). Pozdrawiam macka1951, przeczytałem wszystko na tym forum i sie polecam.
Obserwuj wątek
    • maciek1956 Re: bagażnik dachowy i box do Seicento 14.06.08, 12:16
      Witam, dzięki za pozdrowienia. Ciekawi mnie dlaczego Fiat podaje tak niską
      nośność dachu, z czego to wynika. "Normalne" wersje Seicento mają nośność min 50
      kg, a stosując niektóre bagażniki, nawet 60 i 75 kg.
      Bagażniki z rowkiem T to Thule alu aero w cenie ponad 600 zł i często
      sprzedawany LP, w cenie ok 500 zł z zamkiem, z systemu wymiennych łap. LP jest
      bagażnikiem trochę lepszym od Fapy.
      Boxy--Junior 420 to zdecydowanie niższej klasy box od Oceana, czy Pacifica. Jego
      niewątpliwą zaletą jest pojemność i cena. Porównywalny pojemnością i ceną do
      Pacifica 100, box Kamei Delphin 380. Cena ok 1090, gwarancja producenta 6 lat,
      box bardzo mocny, sztywny. Niestety najcięższy z omawianych.
      W przypadku zakupu zestawu Thule jeden zamek jest w opcji.
      Kielce , Sandomierska 192
      Telefon: (041) 344 64 51 to jest jedyny znany mi sklep w Kielcach, nie znam
      jego asortymentu, ale Thule powinien oferować.
      Jeśli faktycznie prawdą jest w/w nośność dachu radziłbym wybrać najlżejszy box,
      czyli Oceana 80 lub Juniora 420 (większy) i jakiś bagażnik zamykany na klucz z
      belką alu standard, np LP, cena ok 400 zł. Taka belka jest wyrażnie lżejsza od
      stalowej i od alu aero. Lp możliwe do zakupu w Krakowie lub u mnie, ew kontakt
      na allmot@autko.pl
      Belki z rowkiem T ładnie wyglądają, ale są szerokie i uchwyty np rowerowe,
      narciarskie muszą być specjalne, często droższe od standardowych.
      Pozdrawiam
      • ja_iwo Re: bagażnik dachowy i box do Seicento 14.06.08, 14:31
        Dziękuję za szybką odpowiedź.Mam oryginalną instrukcję obsługi do wszystkich modeli Seicento i taką podali nośnośc dachu.Jest to prawdopodobnie błąd,diler Fiata poinformował mnie że na ich oryginalnych bagażnikach jest podane obciążenie 50 kg, tak że rozumiem że 50-75kg wchodzi w rachubę i kryterium wagi nie ma aż takiego znaczenia.Bagaznik LP alu występuje w wersji zwykłej i aero.
        Różnica cenowa jest juz niewielka przy cenie całości, który wybrac?
        Kamei Delphin 380 jaką ma ładownośc (kg) i sposób mocowania?
        Czy przy szerokości 94cm nie będzie problemu z mocowaniem do bagażnika LP? Rozumiem że Junior 420 będzie trochę mniej trwały niż Thule czy Kamei. Czy Pacific 100 i Kamei Delphin 380 maja możliwośc mocowania w belce T i czy to jest najlepszy sposób mocowania? Czy tylko w przypadku mocowania boxa cybantami jak np Ocean 80?
        Może kiedyś na bagazniku kóry zakupię będę woził rowery.
        • ja_iwo Re: bagażnik dachowy i box do Seicento 14.06.08, 17:55
          Ładownośc Kamei Delphin 380 znalazłem - 50 kg i waga jego 16 kg - razem 66 kg.
        • maciek1956 Re: bagażnik dachowy i box do Seicento 16.06.08, 12:56
          Witam, weekend był powodem mojego milczenia, wyjazd.
          Nośność wyjaśniona super.
          Standard czy aero--sprawa gustu i ew wydatków na dodatkowe uchwyty, szersze
          belki najczęściej wymagają droższych uchwytów.,ale są często cichsze.
          94 cm trochę łatwiej zamocować do belki aero, nie przeszkadzają stopy, dotyczy
          boxów i uchwytów wsuwanych. Delphi na adapter gratis, Pacific montowany na
          specjalnych, bardzo wygodnych cybantach, ew adaptery płatne. Junior ma cybanty
          wąskie, ew adaptery płatne i trochę "kombinacji".
          Rowery--do aero najlepiej na wsuwkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka