stg44 12.07.08, 11:08 planuję kupić 190 z ostatniej produkcji 91/93 2.5D lub 2.5D turbo. cena realtywnie niska ok.10tyś zł ceny rónież. czy jest ktoś z posiadaczy na forum? Link Zgłoś Obserwuj wątek
misiak.bk Re: mercedes 190 2.5 12.07.08, 21:57 Odradzam 2,5 turbo. Znalezienie egzemplarza w dobrym stanie w tej cenie graniczy z cudem. Zwykły 2,5 jest ok. Licz się z rzeczywistym przebiegiem ok 400 tkm. czyli min. końcówki wtrysków i szklanki do wymiany (razem z 800 pln). 190 ma dość często luźny środkowy drążek kierowniczy. Jak coś najlepiej wymieniać razem z amortyzatorem układu kierowniczego. Na 99 % trzeba będzie wymienić dwie przednie tuleje w wózku tylnego zawieszenia ( ok 70 pln za dwie). W tylnym moście trzeba sprawdzić odpowietrzenie. Jak się zatka wywala olej z mostu i już po nim (będzie wył). Resztę trzeba sprawdzić jak w innych używanych autach. W 2,5 turbo będzie problem z częściami. Dostępność jest w porządku ale ceny x3. Większość mechaniki i zawieszenia pomiędzy 2,5 turbo a zwykłym jest zupełnie inna pomimo, że wygląda podobnie :). Jeśli masz możliwość dołożenia trochę kasy poszukaj c250 25v jest bez turbiny a osiągi ma praktycznie takie same jak 190 2,5 t. diesel i mniej pali. Za rocznik 93/94 zmieścisz się w 15/17 tpln. pzdr Link Zgłoś
stg44 Re: mercedes 190 2.5 13.07.08, 21:33 Dziękuję za inforamcję i owszem , muszę sie zgodzić z tym żeby znaleźć 2,5 turbo trzeba mieć szczęście. 2.0 jest za słabe i ma skromne wyposażenie więc pomyślałem o benzynie 1.8 lub 2.0. byłem dzisiaj na giełdzie i stały 4 łądne sztuki,dwie na tymczasowych niemieckich tablicach rejestracyjnych. poszukam jeszcze w ogłoszeniach i w przyszłym tygodniu chyba się zdecyduję gdyż jestem pewny wyboru. odnośnie następcy 190 to powiem że nie będę przpłacał gdyż zalezy mi na bezawaryjnym samochodzie i stosunkowo tanim gdyż jestem i tak w kredycie a potrzebny jest niezawodny dobry samochód a takim jest z całą pewnością mb190 . rocznik 93 kosztuke ok. 10-12 tysięcy zł z pzrebiegiem ok.320 tyś km z tym że podobno te silniki wytrzymują przebiegi półmilionowe a ceny części są relatywnie tanie i szeroko dostępne. co ciekawe spotkałem się z dziwnym układem - silnik 2.0 benzyna i skrzynia biegów 4 biegowa! a był 1.8 ze skrzynią 5 biegową - oczywiście mówię o manualu gdyż automata sie boję - chodzi o naprawę w razie awarii Link Zgłoś