Dodaj do ulubionych

Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód.

03.10.03, 22:14
Jak w temacie. Chcę kupić dla syna jakiś ciekawy wózek, wybór padł na Skodę
Fabię 1.9 TDI (100 KM). Znajomi mówią ze to rewelacyjne połączenie, świetne
osiągi i elastyczność + bezpieczne zawieszenie.
Co sądzicie?
Wasz Barkas, 1.8T L&K.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. 03.10.03, 22:17
      Czy to prowokacja? Dobry samochód, ale za drogi.

Pozdrawiam
      • tutu3000 Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. 03.10.03, 22:41
        ...za 3d. Punto Activ 1.3JTD 16v zaplacisz wg. cennika 46.400 /bez upustu/
      • Gość: fanfan Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 04.10.03, 14:21
        Ale mądra odpowiedź - a znasz inny o podobnych walorach, ale tańszy ? Coś mi
        się widzi, że wielu ma rację pisząc, że się wymądrzasz !
        • greenblack Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. 04.10.03, 16:06
          Możliwe, ze to najtańszy 100-konny diesel w klasie B, ale to nie zmienia faktu,
          że za jako tako wyposażoną wersję trzeba zapłacić ponad 60 tys. zł.

Pozdrawiam
          • Gość: pidżej Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.10.03, 17:30
            greenblack napisał:

> Możliwe, ze to najtańszy 100-konny diesel w klasie B, ale to nie zmienia
            faktu,
            >
            > że za jako tako wyposażoną wersję trzeba zapłacić ponad 60 tys. zł.
            >
            >
            > Pozdrawiam
            za tyle to mam focusa tdci w wersji x100 - porównanie do fabii jednak
            niestosowne.
            Pzdr
          • Gość: Woj Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: 62.29.254.* 05.10.03, 04:28
            greenblack napisał:

> Możliwe, ze to najtańszy 100-konny diesel w klasie B, ale to nie zmienia
            faktu,
            >
            > że za jako tako wyposażoną wersję trzeba zapłacić ponad 60 tys. zł.
            >
            >
            > Pozdrawiam

Jako taką?
            Klima, 4 poduchy, full elektryka. ABS, ASR, EDS, spriskiwacze leflektorow,
            plus wiele dupereli...
            Czego chcesz więcej? Żeby jeszcze krawaty wiązazła i kawe pażyła?
            Stronniczy jestes i tyle.
            • greenblack Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. 05.10.03, 14:39
              Przecież to dzisiaj prawie standard w klasie kompakt, a nawet częściowo w
              klasie B (np. Clio). Poza tym są tańsze, chociaż słabsze, diesle w tej klasie -
              np. Punto 1.3 JTD. Żeby wyższa cena zakupu 1.9 TDI zaczęła się zwracać, trzeba
              duuuużo jeździć, a kto dużo jeździ takim samochodzikiem? Tylko akwizytorzy.

Pozdrawiam
              • Gość: Woj Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: 62.29.254.* 27.10.03, 23:59
                greenblack napisał:

> Przecież to dzisiaj prawie standard w klasie kompakt,

Jak pamiec mnie nie myli, to od samego poczatku wbijales zauroczonym Skodami
                userom, ze Fabia to nie kompakt, tak jak Octavia to nie Passat.
                Znowu kurek zapieje jak wiatr zawieje :-P

> a nawet częściowo w klasie B (np. Clio).

Prosze o pokazanie mi Clio ze 100-konnym silnikiem 1.9 diesla (nie ma takiego,
                wiec moze cos najbardziej zblizonego) z wyposazeniem takim jak w Fabii
                elegance, ktore jest tansze od niej. Zapewne w standardzie takowego nie
                znajdziesz, wiec nalezalo by go doposazyc wg cennika Renaul Polska. Udanego
                szukania :-)

Poza tym są tańsze, chociaż słabsze, diesle w tej klasie -
                >
                > np. Punto 1.3 JTD.

Nie porownujmy tu klekociarskiej kosiarki, tylko silnik o przyzwoitej
                pojemnosci :-)...znowu trzeba doposazac, bo w standardzie nic ciekawego nie ma
                a wtedy cena.... :-(

Żeby wyższa cena zakupu 1.9 TDI zaczęła się zwracać, trzeba
                > duuuużo jeździć, a kto dużo jeździ takim samochodzikiem? Tylko akwizytorzy.
                >

Mi sie zwrocil po 30 tys km :-)

> Pozdrawiam

Rowniez
    • Gość: ARAFAT SKODA FABIA 1.9 TDI dla młodego czlowieka? IP: *.pl / *.utp.pl 03.10.03, 23:24
      Prosze Barkas kup mu np. Megane coupe 2.0 IDE albo cos podobnego a nie Skode
      Fabie!!!

Nie przesadzaj!!!

Nie bede sie rozwijal ale nie rob tego temu mlodemu chlopakowi!

Pozdrawiam ARAFAT
      • Gość: MYJEK Re: SKODA FABIA 1.9 TDI dla młodego czlowieka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 09:39
        Zajebisty , sam mam , 4 poduszki , klima , wszystkie systemy poza ksenonami -
        ale tez mozna zamówic, polecam , zwłaszcza na miasto
        • Gość: verte Re: SKODA FABIA 1.9 TDI dla młodego czlowieka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.03, 16:40
          Gość portalu: MYJEK napisał(a):

> Zajebisty , sam mam , 4 poduszki , klima , wszystkie systemy poza ksenonami -
          > ale tez mozna zamówic,

Nawigację też sobie strzeliłeś?
          • Gość: MYJEK Re: SKODA FABIA 1.9 TDI dla młodego czlowieka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 19:33
            nie było w ofercie i w polsce sie nie nadaje do uzytku chyba , standart
            Elegance ma wszystko poza ksenonami, czyli 4 poduchy, wszystkie systemy, pelna
            elektryka no i ten silnik, zajebisty
      • Gość: Turbex Re: SKODA FABIA 1.9 TDI dla młodego czlowieka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.03, 11:38
        Mam SKODE FABIE 1.2 12V 64KM wersja Classic Run,super samochod,i na pewno duzo
        lepszy od Fiata Punto,wystarczy poczytac tesy w magazynach motoryzacyjnych i
        zajsc do salonu SKODY i FIATA i obejrzec samochody,wnetrze Fiata jest nie
        dorobione!!!No i bryla duzo gorzej sie prezentuje.Napewno bedzie bardziej
        niezawodna od megi i punciaka!!!
        • Gość: paw_dady Re: SKODA FABIA 1.9 TDI dla młodego czlowieka? IP: *.76-136-217.adsl.skynet.be 04.10.03, 13:42
          >wnetrze Fiata jest nie
          > dorobione!!!No i bryla duzo gorzej sie prezentuje.

no tak wszyscy wiedza, ze wloscy stylisci sa do dupy. A taki fiat, lancia czy
          ferrari to bleeee ale skoda ah skoda ! to lepiej niz auto !

> Napewno bedzie bardziej
          > niezawodna od megi i punciaka!!!

buhahahahahahahahhaahah mialem cos powiedziec ale jak sie odesmieje wroce ;-)
        • atlon Re: SKODA FABIA 1.9 TDI dla młodego czlowieka? 08.10.03, 21:45
          Gość portalu: Turbex napisał(a):

> Mam SKODE FABIE 1.2 12V 64KM wersja Classic Run,super samochod,i na pewno
          duzo
          > lepszy od Fiata Punto,wystarczy poczytac tesy w magazynach motoryzacyjnych i
          > zajsc do salonu SKODY i FIATA i obejrzec samochody,wnetrze Fiata jest nie
          > dorobione!!!No i bryla duzo gorzej sie prezentuje.Napewno bedzie bardziej
          > niezawodna od megi i punciaka!!!

Ja rozumiem, że to forum Skody i Fabia jest The Best, ale to co ten koleś pisze
          to jawna kpina. Przypuszczam, więcej jestem przekonany, że gostek Punto widział
          na plakacie. Jeżeli chodzi o to, że Punto przy Fabii sie gorzej prezentuje
          to .... nie mam słów, nie mówiąc już o tym wspaniałym silniku w Fabii........
          Punto II Dynamic 80 KM był rok temu jedynym rozsądnym wyborem (w tej klasie
          cenowej), przypuszczam że dalej tak jest dlatego od ponad roku jeżdże takim
          właśnie wózkiem i jestem baaaaaaardzo zadowolony. Pozdrowionka.
          • Gość: Zybi Nie ma gorszej tandety niz FIATY.To poza dyskusja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 17:23
            Skoda jaka jest kazdy widzi. Ale Fiat to nie konkurencja.
        • Gość: Mr x Re: SKODA FABIA 1.9 TDI dla młodego czlowieka? IP: *.toya.net.pl 13.10.03, 21:20
          Może testy w autoświecie? No ale wiadomo, tylko ci co czytają i wierzą w to co
          pisza w tego typu pismach moga KUPIC SKODE... Polecam test fabii na 100 tys z
          AUTOŚwiata. Mimo wymiany skrzyni na nowa i problemów z komputerem test
          podsumowano jako wściekle udana... Nic dodać nic ująć.
          • Gość: Woj Re: SKODA FABIA 1.9 TDI dla młodego czlowieka? IP: 62.29.254.* 28.10.03, 00:02
            Gość portalu: Mr x napisał(a):

> Może testy w autoświecie? No ale wiadomo, tylko ci co czytają i wierzą w to
            co
            > pisza w tego typu pismach moga KUPIC SKODE... Polecam test fabii na 100 tys
            z
            > AUTOŚwiata. Mimo wymiany skrzyni na nowa i problemów z komputerem test
            > podsumowano jako wściekle udana... Nic dodać nic ująć.

A doczytales do konca ten akapit? Nic dodac nic ujac :-P
            Niestety w kazdym ASO obecnie potrafia TYLKO wymieniac, a nie naprawiac - wiec
            wymienili cala skrzynie, choc zepsula sie duperela warta 200 zl.

Popatrz jak sie psuja nowe Laguny :)
            • h.i.p Re: SKODA FABIA 1.9 TDI dla młodego czlowieka? 28.10.03, 07:46
              Gość portalu: Woj napisał(a):

> Popatrz jak sie psuja nowe Laguny :)

hip: I nie tylko laguny. Ale ten chłopaczek ma klapki na oczkach, więc trudno
              mu będzie cokolwiek dostrzec. Jedni zamiast paciorka powtarzają
              bezustannie "Balcerowicz musi odejść", inni - "fabia to gówno, fabia to gówno,
              fabia to gówno,...".
              pozdrawiam
    • Gość: robert dobry, ale dla kowboja IP: *.acn.pl 04.10.03, 10:41
    • Gość: andrzej Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy z?y samochód. IP: *.chello.pl 04.10.03, 22:24
      Nie rozumiem po co ci silnik 1,9 do takiego badziewia. To tak jakbys
      wlozyl silnik od motorowki do mydelniczki i probowal plywac po jeziorze.
      • Gość: Woj Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy z?y samochód. IP: 62.29.254.* 05.10.03, 04:32
        Włóż sobie lepiej rysik od ołówka w pewne miejce.... Porównanie jest adekwatne
        do Twoich wypocin.
    • Gość: mr x Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: *.toya.net.pl 04.10.03, 22:32
      A ile kosztuje? Strzelam w ciemno że przewartościowany!
      • Gość: Woj Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: 62.29.254.* 05.10.03, 04:33
        Gość portalu: mr x napisał(a):

> A ile kosztuje? Strzelam w ciemno że przewartościowany!

Lepiej nie strzelaj w ciemno bo sie postrzelisz i krzywde sobie zrobisz.
    • Gość: micz Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: *.crowley.pl 05.10.03, 10:11
      Powiem tak. Mam A3 1,9 tdi z 2001 roku. Jeżeli chodzi o silnik -bo w fabii był
      by taki sam tylko 10 km słabszy to miodzio. Świetnie sie wkręca, jest
      elastyczny i bardzo oszczędny. Hamulce przednie identyczne-miodzio. Niestety z
      tyłu fabia ma bębny co jest niestety, dla mnie, sporą wadą. Można jednak
      wstawić tarczowe hamulce od rs. W samochodzie miejsce jest przygotowane. Jeżeli
      chodzi o zawias, to do dynamicznej jazdy jest taki sobie. Można jednak go
      niewielkim kosztem ulepszyć wymieniając amory. W czechach kosztują grosze.

Jeżeli chodzi o fabię w środku, to mój kolega ma F. kombi. W środku wykończona
      bez rewelki ale solidnie. Ogólnie polecam. Jak dobrze pójdzie to do końca roku
      tez będę miał fabię. Krótką, taką do śmigania. Pozdrawiam
      • Gość: jarek Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: *.fastres.net 05.10.03, 12:48
        Dobre porownanie, Pana samochod w dalszym ciagu jest warty okolo 16 tys Euro, a Skoda 2 dwoch latach jest warta polowe, ale na pewbo nie jest o polowe gorsza.
    • Gość: mist Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: *.home.se 05.10.03, 10:26
      ok ale za drogi chyba. lepiej cos rocznego
    • Gość: marcinc3 renault megane 2 1.5 dci chyba lepiej IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.10.03, 13:06
      skody nie znam byc moze ze jest dobry ale polecam reno moja zona ma i jest
      super spalanie nieduze osiagi dobre czasem ja jezdze a jezdze wiekszymi autami
      i tez jak jade jest super bezpieczne trzyma sie super drogi jak bys
      potrzebowal szczegolow spalanie glosnosc predkosc itp pytaj
    • Gość: kj Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: 194.9.223.* 05.10.03, 14:57
      tez sie zastanawialem nad tym, ale zdecydowalem sie na Honde Accord '97, 2.0
      iES, 113 tys km, pelna opcja bez skóry, do tego wrzucilem sobie gaz i sobie
      jezdze i nie narzekam i za mniejsze pieniadze
    • Gość: Miki Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 09:30
      Ja jeżdzę 1.2 64 km kombi Fresh+ (4pp, Abs i inne przydatne pierdoły). Bardzo
      fajny samochodzik.Mało pali (miasto 6.6 - 7 l/100 - spokojna jazda), trasa 5.5 -
      6 l /100 (100 - 120 km/h). Duży kuferek, w środku znośna ilość miejsca (do
      wielkoludów nie należę). Co do zwieszenia, nie jest złe, jednak na ostrych
      zakrętach trochę za mocno się przechyla. A 1.9 TDI to super motor, w połączeniu
      z niedużym autem daje dobre osiągi.
    • Gość: Wiatr Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: 158.75.50.* 06.10.03, 10:45
      Swoje F 1.9 TDI podkręciłem do 130 KM. Rewelacja i te zdziwione miny
      wyprzedzanych...
      • Gość: Woj Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.03, 11:35
        Ooo... prosze! :-)

Gdzie? Jakie wyniki z hamowni? Jakies pomiary czasow?

Pozdro
    • dywersant1 Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. 06.10.03, 11:20
    • Gość: Niezależny Nie rób tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 11:39
      Jak młody jest Twój syn? Pewnie 18-23 lata bo inaczej byś mu auta nie kupował.
      Zrozum, Fabia to auto dość dobre, tanie w standardzie, ale to jest auto dla
      dziadków i szaraczków którzy chcą ukryć się w tłumie 5 tys innych fabii
      stojących pod ich blokiem. To jest auto dla SZARYCH LUDZI - bez urazy ale tak
      jest (pomijam tych, którzy kupuja najtańsze Fabki bo na nowe lepsze auto ich
      nie stać a oszczędzali całe życie i w końcu chcą mieć jakies nowe autko lepsze
      od malca i poldka którymi wczesniej jeździli). Nikogo nie oskarżam, wiem, ze to
      w dużej części wina systemu, w którym przyszło nam żyć. Ludzie mieszkają w
      blokach, niczym się od siebie nie wyróżniają, nie odnoszą spektakularnych
      sukcesów zawodowych i tak już wrośli w ten schemat, że się do niego
      przyzwyczaili i chcą się schować w tłumie bo wtedy czują się bezpiecznie.
      Wybacz, ale taki jest profil psychologiczny klientów kupujących tego typu
      towary, towary które pozawalaja się ukryc w tłumie. Nie dotyczy to tylko
      samochodów lecz ubrań, butów, domów ale również noszonej fryzury, sposobu
      chodzenia itd. I dlatego Fabie sprzedaja się tak dobrze, bo w kazdym
      społęczeństwie odsetek tych, którzy chca się zlać z masą bezimiennego tłumu
      jest zawsze bardzo wysoki. Wiem, ze zaraz posypie się niewybredna krytyka pod
      moim adresem ale szczerze mówiac mam to w d... bo ja wiem co piszę, wiem bo sam
      zajmuję się budowaniem strategi marketingowych róznych marek (
      niekoniecznie samodchodów) w zależności min. od profilu psychologiczno
      społecznego przyszłych odbiorców - taki zawód, taka praca.

Ale wracajac do Twojego syna, jest chyba młody i on z pewnością nie chce się
      jeszcze chować w tłumie, on chce sie czymś wyróżnić, chce się podobać sobie,
      kolegom, dziewczynie i auto ma mu w tym pomagać i nie piszcie mi tu, że pie..e
      farmazony, bo tak właśnie myśli normalny młody człowiek - tu działają chormony!
      Takie są prawa młodości. A jeśli wy w jego wieku tak nie myśleliście, to
      znaczy, ze od dziecka byliście starymi piernikami i kapciami.

Ja gdy miałem 18 lat kupowałem sobie auto za własną kasę bo już ja miałem, ale
      mój ojciec namawiał mnie właśnie na jakieś takie miejskie badziewie dla
      szaraków (chodziło o Uno), ale to była moja kasa moja decyzja i kupiłem sobie
      sportową wyścigówkę (wcale nie nową) z której byłem 100 razy bardziej
      zadowolony niż wszyscy moi kumple w Unach razem wzięci.

• Gość: Miki Re: Nie rób tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 12:28
        Kup P206, to najcześciej kupowany samochód przez SZARE BEZIMIENNE masy ludzi w
        EUROPIE. Peugeot tak konstruuje swój marketing, aby sprzedać jak najwięcej
        samochodów i to mu się udaje.

Ale wracajac do Twojego syna, jest chyba młody i on z pewnością nie chce się
        jeszcze chować w tłumie, on chce sie czymś wyróżnić, chce się podobać sobie,
        kolegom, dziewczynie i auto ma mu w tym pomagać i nie piszcie mi tu, że pie..e
        farmazony, bo tak właśnie myśli normalny młody człowiek - tu działają chormony!
        Także porponuje Tobie zakup Ferrari Modena. Autko fajne, syn na pewno będzie
        się wyróżniał w tłumie. Dowartościuje się bardziej przed kolegami,
        dziewczynami. Będzie nr jeden w Twoim mieście, a nie nędznym konformistą
        jeżdżacym Peugeotem (przecież wszyscy bogatsi koledzy w jego wieku wybierają to
        auto - aby się dowartościawć).

A tak szczerze mówiąc to Niezależny bełkocze. Akurat w Polsce najlepiej
        sprzedaje się Fabia, we Francji P206, jeszcze gdzie indziej Punto. Po prostu
        pierdoły i dyrdymały powielane po tysiąckroć na tym forum. Po przeczytaniu
        takich niezależnych bierze człowieka na wymioty. Bo to jest tak żałosne...
        • Gość: Niezależny Re: Nie rób tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 16:24
          Tylko uważaj żebyś się nie uświnił jak będziesz puszczał pawia.

Nie znam dokładnego profilu psychologiczno-społecznego osób kupujących we
          Francji P 206. Jest jednak pewne ale, jest to ich rodzimy produkt a Francuzi
          zawsze stawiali swoje auta na 1 miejscu, po drugie konkurencja w postaci C3
          jest jaszcze bardziej awangardowa a Clio przestarzałe. Nie mają więc wyboru i
          kupują 206. Nie ma zresztą problemu bo tam na każdym roku ulicy stoi 206 więc
          nikt się tym nie rzuca w oczy.
          Co do Polski to u nas jednak 206 kupują zdecydowanie inni klienci niż Fabie.
          206 kupują przeważnie ludzie młodzi, ambitni, modnie ubrani, odnoszący już
          pierwsze sukcesy zawodowe, mający dużą siłę przebicia w pracy i w środowisku
          rówieśników. Niezwykle rzadko zdarza sie, że po 206 przychodzi klient ze
          spuszczona głową, który nieśmiało patrzy w oczy sprzedawcy ucieka wzrokiem itp.
          206 w Polsce jest może i dosyć częsta, ale jest niewątpliwie ładna, agresywna,
          wyzywająca, przyciągająca uwagą - idealna dla ludzi młodych i "młodych duchem"
          czyli profilu o którym pisałem nieco wyżej.
          O Fabii juz pisałem wiec nie będę się powtarzał. Tym autem z pewnością nie da
          się wyróżnić z tłumu bo po pierwsze Fabii wszędzie pełno, po drugie Fabia
          brzydka może nie jest, ale z pewnością w żaden sposób nie przykuwa wzroku poza
          wzrokiem dumnych właścicieli, którzy już ją pokochali i dla nich jest autem
          najpiękniejszym i niepowtarzalnym - taka jest siła sugestii. Fabia jest
          poprostu bezpłciowa, jak wiele innych aut.

Jeśli jeszcze nie rozumiesz i chcesz puszczać na klawiaturę pawie proponuję Ci
          małą psychozabawę - rozejrzyj się dookoła i zauważ jeśli jeszcze tego nie
          zauważyłeś jak ubierają się, malują, jakie fryzury noszą, jak chodzą itp.
          ludzie pewni siebie, ambitni i chcący do czegoś w życiu dojść (tzn. czymś się
          z tłumu wyróznić bo tłum jako tłum jest szarą masą - cały tłum nie odnosi
          sukcesów), a jak chodzą ludzie pogodzeni z tym, że są na poziomie tłumu,
          ludzie, którzy juz nie wierzą, bądź nigdy nie wierzyli, że mogą być ponad
          tłumem, lub co gorsza nie chcą sie z tłumu wydostać.

Proponuję podstawy psychologii, potem nieco marketingu, może cos zrozumiesz -
          ja studiowałem ten temat a teraz pracuję w tym zawodzie więc uwierz, ze wiem o
          czym mówię.

Ach i na koniec, żeby nie było, ze jestem marceli.szpak 2 - to o czym pisałem
          nie dotyczy tylko Fabii, lecz również innych aut, czasem oczywiście trudno
          przeprowadzić taka klasyfikację, lecz Fabia jest tego idealnym przykładem
          podobnie jak kiedyś Uno, Tico, Nexia ....i nie ma nic w tym dziwnego bo to auto
          jest adresowane do TAKIEGO WŁAŚNIE KLIENTA czyli BEZIMIENNEGO KOWALSKIEGO !!!!
          No i oczywiście musimy pamiętać, ze np. na Kubie Fabia może być autem kupowanym
          przez takich właśnie wybijających sie przebojowych ludzi. Wszystko zależy od
          tego na jakim poziomie ekonomiczno-społecznym jest społeczeństwo, czym się w
          danym kraju jeździ itp. W Niemczech np. Fabia jest autem poniżej tłumu )dla
          byłego DDerowca), tam role Fabki pełni Golf. VW doskonale o tym wie (juz sama
          nazwa wiele mówi - auto ludowe), wie również, że szary tłum stanowi zawsze
          najliczniejsza grupę odbiorców.

Przepraszam moze ktoś sie na mnie denerwuje jak czyta "szary tłum" - w takim
          razie powiedzmy inaczej "lud" - znaczenie to samo, lecz lepiej brzmi.

• Gość: Miki Re: Nie rób tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 08:25
            I dalej bełkoczesz, bo we Francji P206 jest taką ich Fabią, we
            Włoszech "włoską" Fabią jest Punto - są to auta dla ludzi mniej zamożnych,
            których nie stać np. na BMW 3. A ci ludzie opisanie przez Ciebie to wg mnie
            pozerzy (znasz takie określenie), którzy potrafią wybić się jedynie poprzez
            wygląd (oczywiście liczy się dla nich bardzo znaczek na masce). Są to jednak
            ludzie puści, odnoszący może sukces ekonomiczny, ale wcale nie społeczny, czy
            życiowy. Dla mnie nie jest sukcesem jazda samochodem z drogim znaczkiem na
            masce, czy spodnie za 700 PLN na d...e, ale szczęście w rodzinie, dziecko,
            własne mieszkanie.
            Wiesz, znam też ludzi pokroju opisywanego przez Ciebie, albo starających się
            takimi być. Co ich charakteryzuje: drogie ciuchy, perfumy, drogi fryzjer,
            wystawne życie, lepszy samochód na kredyt, super wakacje. Niestety wynajmują
            oni mieszkania (ja mam własne), żyją na kredyt. A gdyby przyszło co do czego to
            ich stan posiadania skończy się na lepszej marce samochodu i dwóch torbach
            ciuchów. Ja mam rodzinę, własne mieszkanie, własny samochód, może się nie
            wyróżniam tak jak oni, ale jestem szczęśliwy i nie patrzę na wszystko przez
            pryzmat pieniędzy i marki. Bo marka to coś wykreowanego. Można mieć dobrą
            markę, a robić g...a. Przykładem może być P307 (ładne opakowanie, a w środku
            szajs), czy R Laguna (ładne opakowanie, a przestarzała technologia i wysoka
            awaryjność). I pomyśl sobie, że nie każdy w społeczeństwie chce się wybijać, bo
            gdyby tak było to zamiast Fabii mielibyśmy na ulicach same P206. Pozdr. Miki na
            poziomie tłumu.
            • Gość: Niezależny Re: Nie rób tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 12:03
              Po pierwsze nawet jeśli nie puściłes pawia to z pewnością zaplułes całą
              klawiarurę ze złości. Więcej luzu, to tylko rozmowa...

Jesli chodzi o 206 w krainie żabojadów to przecież napisałem, że nie znam
              profilu tamtych użytkowników, ale prawdopodobnie jest tak jak piszesz, 206 robi
              tam za auto szare, masowe dla przecietnego Chiraqa, tak jak w Niemczech Golf
              dla Schmita.

Po drugie nie odrózniasz ludzi ambitnych, kreatywnych życiowo i radosnych (to
              sa klienci 206 w Polsce) od pozerów, którzy rzeczywiscie istnieją a jak, i
              tylko nasladuja tych pierwszych. I załosne jest to, ze szaraczki patrzac na
              tych co sa "ponad nimi" uważaja wszystkich za pozerów. Skad wiesz kto w 206
              jest jednym a kto drugim? Człowiek pierwszego pokroju źle sie czuje jako mrówka
              w mrowisku, jest ambitnym indywidualistą i nie chce byc szarą masą. Pozer chce
              być tylko zauważony i takie auto kupuje by błysnać w towarzystwie, ten pierwszy
              bo źle czułby się w kolejnej 15 juz Fabii stojącej w jednym korku po swiatłami,
              czułby się jak za komuny stłamszony.

W watku chodziło o doradzenie kupna auta dla młodego chłopaka. Napisałem co
              napisałem, bo jestem na 90% pewien, że chłopak wolałby jeździc
              ładnym, "seksownym" autem niż szarą mydelniczką i marka skoda nie jest tu
              akurat przeszkodą, lecz bezpłciowosć modelu Fabia i jej podobnych samochodow.
              Młodzi ludzie jak juz pisałem w zdecydowanej większosci chcą czuć sie
              indywidualistami, a jak indywidualista moze dobrze czuć się w takim szarym
              bezpłciowym aucie?
              Z wiekiem ludzie "kapcieją" i gubia swoja indywidualnosć poddając się coraz
              łatwiej unifikacji, stąd w kazdej społeczności odsetek szaraczków jest
              największy. Bunt młodzieńczy mija u nich bezpowrotnie, u innych jednak zostaje
              .
            • Gość: Niezależny Re: Nie rób tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 12:32
              Badania wsrod mlodych pokazuja dobitnie o czym marza nastolatki Honda, BMW, no
              i oczywiscie Ferrari i Porsche, ma byc szybkie i sportowe,agresywne zadnych
              dislie, to dla dziadkow. Tak odpowiadaja nastolatki w ankietach. Wybacz ale
              skodzie Fabii baaaaaaaardzo daleko do tego wzorca, Fabia dla nastolatka to
              brzmi jak jakas kara. Oczywiscie nie kadego stac na sportow honde czy BMW o
              Ferrari juz nie wspominajac, jednak jesli za te same pieniadze mozna kupic cos
              blizej marzenia np. 206 uzywana Pume lub Tigre, mazde MX3, Citroena C3 itp to
              po co unieszczesliwiac chlopaka?
      • Gość: micz Re: Nie rób tego... IP: *.crowley.pl 09.10.03, 09:53
        Ja kupuję samochód bo:
        -dobrze przyśpiesza
        -ma dobre zawieszeniae i hamulce
        -jest rozwojowy pod względem modyfikowania silnika
        i naprawdę nie interesuje mnie, że nie będę się wyróżniał z tłumu. Nie po to
        kupuję samochód.
        • Gość: Niezależny Re: Nie rób tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 12:13
          Gość portalu: micz napisał(a):

> Ja kupuję samochód bo:
          > -dobrze przyśpiesza

Fabia pryzspiesza TRAGICZNIE mul niesamowity- nie liczac modelu TDI ale ten
          jest zdecydowanie za drogi jak na takie male autko

> -ma dobre zawieszeniae i hamulce

Fabia ma przecietne - kazde auto w tej klasie tak jezdzi

> -jest rozwojowy pod względem modyfikowania silnika

Ten TDI jest taki rzeczywiscie, ale nie za taka cene w takim samochodziku

> i naprawdę nie interesuje mnie, że nie będę się wyróżniał z tłumu. Nie po to
          > kupuję samochód.

Tu juz nie chodzi o wzroznianie, lecz przynajmniej o niezlewanie sie z polowa
          sasiadow z Twojego bloku. No ale skoro jestes szaraczkiem... to nic strasznego
          jeszcze, wiekszosc ludzi nimi jest.

P.S.
          Naprawde nie przeszkadza ci, ze jestes Jan Kowalski nr 24587452145 ? Tak jak
          Twoj sasiad z dolu Jan Kowalski nr 24587452146 i z gory Jan Kowalski nr
          24587452147 i cala reszta Janow Kowalskich w Twoim bloku? Czy tylko boisz sie
          do tego przyznac sam przed soba ? Naprawde dobrze sie z tym czujesz? Taki
          bezimienny?
          • Gość: Miki Re: Nie rób tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 12:19
            Nie rozumiem określenia "seksowny" samochód (czy to oznacza powodujący
            podniecenie seksualne).W moim wypadku samochód może podnieść poziom adrenaliny
            we krwi. Niestety będzie to "szare" wg Twojego poglądu na auta Subaru Impreza.
          • Gość: Miki Czym jeździsz Niezależny ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 12:21
            To ważne pytanie.
          • Gość: Miki Re: Nie rób tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 12:24
            > Fabia pryzspiesza TRAGICZNIE mul niesamowity- nie liczac modelu TDI ale ten
            > jest zdecydowanie za drogi jak na takie male autko
            A który jej konkurent z podstawowym silnikiem (z reguły 60 km) przyspiesza
            zdecydowanie lepiej ???
            > Fabia ma przecietne - kazde auto w tej klasie tak jezdzi
            Jest na porównywalnym poziomie z "markowymi" autami
            > Tu juz nie chodzi o wzroznianie, lecz przynajmniej o niezlewanie sie z polowa
            > sasiadow z Twojego bloku. No ale skoro jestes szaraczkiem... to nic
            strasznego
            > jeszcze, wiekszosc ludzi nimi jest.
            To co powiesz o posiadaczach Seicento - ichh jest najwięcej ??
            • Gość: Niezależny Re: Nie rób tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 12:39
              Jezdze Chryslerem 300M.

Jesli chodzi o kierowcow SC i CC to sprawa jest zupelnie inna. W tej klasie
              cenowej nie ma zadnej konkurencji, jak ktos nie chce miec uzywanego auta to nie
              ma wyboru, choc zaraz ma jest przeciez SC sporting, tanie auto dla
              indywidualisty bez grubego portfela.
              • Gość: Miki Re: Nie rób tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 12:45
                No to jeździsz "markowym", a nie markowym samochodem. I w porónaniu do
                właścicieli luksusowych Mercedesów, BMW, Volvo, czy Lexusa jesteś cienki Bolek.
                Bo nawet w USA uważają Chryslera za bardzo przeciętną markę. Może się
                wyróżniasz, ale jeżdzisz kiepskim samochodem - słabe osiągi, niski poziom
                bezpieczeństwa.Pozdr.

A dla SC jest konkurecja. Np Hyundai Atos, R Twingo, teraz Citroen C2. Poza tym
                SC to jeżdżąca trumna-szanse przeżycia masz tylko w spotkaniu z maluchem. Pozdr.
                • Gość: Niezależny Re: Nie rób tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 12:56
                  No tak widac zes nic nie zrozumial, tu nie chodzi o jezdzenie markowymi
                  pojazdami. To o czym mowisz to jest wlasnie pozerstwo, gdy ktos kojarzy
                  indywidualim i wybijanie sie z szarosci tylko z drogimi snobistycznymi markami.
                  Takie cos nazywa sie w ekonomi efektem snobizmu i dotyczy rynku wszystkich dobr
                  i uslug a nie tylko samochodow. Indywidualizm jest czyms zupelnie innym czyms o
                  czym pisalem w poprzednich postach.

Dosc darmowych lekcji ekonomi. Kup sobie jakis podrecznik i poczytaj a pozniej
                  wroc do dyskusji.

• Gość: Miki Re: Nie rób tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 13:04
                    Akurat pojęcia marketingu nie są mi obce. Niezależny nie zmienisz nic swoimi
                    postami. Indywidyalistów jest niestety mało. W Polsce jeździ dużo Fiatów i
                    Skód, w Niemczech najwięcej Golfów itd., itp. Mało jest ludzi z irokezem na
                    głowie. Szara masa do której i ja należę nie wyróżnia się niczym specjalnym.
                    Jeździmy Fabiami, oglądamy telewizję, robimy zakupy. I co z tego. Nie jest mi
                    źle. Nie muszę na siłę pozować, czy starać się wyróżniać z tłumu. Nie widzę
                    takiej potrzeby. Wystarczą mi wakacje w Chorwacji, indywidualiście Tybet to
                    mało. Chwała wam za to, że istniejecie, że wyróżniacie się z tłumu.
                    Potrzebujecie tego, nikt wam tego nie zabroni. Tylko nie mów, że ktoś bardziej
                    wyróżni się z tłumu jeżdżąc P206, Clio,Punto, czy innym jeździdełkiem, których
                    wyprodukowano w Europie X razy więcej niż Fabii. Acha, gościu we Francji
                    jeżdżący Fabią będzie większą indywidualnością niż drugi pomykający P206.
            • Gość: Niezależny Re: Nie rób tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 12:42
              Nie rozumiesz stwierzenia seksowne auto bos stary kapec !!!

A Impreza jest wyjatkowym autem dla indywidualsty, auto zdecydowanie nie szare
              no moze z wygladu, ale zala reszta.
              Auto nie musi sie wyrozniac wygladem ale czymkolwiek, a Fabia nie wyroznia sie
              NICZYM !!!
              • Gość: Miki Re: Nie rób tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 12:57
                Jakto Fabia się nie wyróżnia. Spójrz na zainteresowanie tym samochodem na
                forum. Nawet jest podforum sprecjalnie stworzone dla tego auta. I dobrze się
                sprzedaje i ma wielu zadowolonych użytkowników. A stary kapeć to nie jestem
                skoro marzę o Imprezie. Pozdr.
              • elita.pl Re: Nie rób tego... 09.10.03, 13:17
                W Szwajcarii jezdzi cala masa szarych Mercedesów SLK i dużo Imprez, dużo Porsche
                Carrera (dziadki) i troche Cayenne (trzydziestoparolatkowie). Które z nich są
                autami dla indywidualisty?

• Gość: micz Re: Nie rób tego... IP: 217.153.131.* 15.10.03, 07:34
            Wiesz dlaczego się dobrze czuję. Bo jest 1000 spraw w których się wyróżniam z
            tłumu. I żadna z nich to samochód. Jeżeli ty musisz się wyróżniac za pomoca
            samochodu to dopiero jesteś kowalski-współczuję
      • Gość: Agata.. Re: Nie rób tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 09:48
        No tak.. czytam tak sobie te wypociny biednego Niezależnego i pusty śmiech mnie
        ogarnia.. wydaje mi się ,że sam powinien sobie ocenić swój stan psychologiczno-
        społeczny skoro uważa się za takiego fachowca..(jaki skromniś...) ile ty masz
        lat kochasiu...? bo wyglądasz mi na szczyla..:) sądząc po twoich wypowiedziach..
        albo to zwykła niedojrzałość (psychiczna nie fizyczna..)
        Są faceci, którzy swoje zrujnowane EGO próbują podpierać drogimi zabawkami,
        otaczają się gadgetami przesłaniającymi ich niedociągnięcia w oczach kobiet,
        ale gdyby zabrać im te wszystkie zabawki to co pozostanie..? mały,
        zakompleksiony człowieczek... spotykam czasem w towarzystwie facetów, którzy
        właśnie zgodnie z tą strategią chcą się wyróżniać, próbują błysnąc, a ja widzę,
        że jedyną rzeczą jaką mogą błysnąć to jest złoty ząb w górnej szczęce..:)))
        ..i właśnie agresywna reklama jest skierowana do takich ludzi..pustych jak
        bęben Rolingstonsów..chcących wyskoczyć ponad tłum..nasz ekspert naczytał się
        książek.. ale życia nie zna zupełnie... nie ma osobowości więc przykleił się do
        teorii socjologicznych,by na ich tle lepiej wyglądać..i serwuje nam tu
        pouczające pogadanki na temat budowania image.. jacy faceci są zabawni..
        doprawdy... prowadzą spory o kupę żelastwa.. prawdziwy facet nie potrzebuje
        takich protez a i tak kobieta oszaleje na jego punkcie... to tyle.. buziaki..
        chłopaki..:) spierajcie się dalej...
        • kempal Re: Nie rób tego... 10.10.03, 10:05
          Dobrze powiedziane Agata :)

A co do samochodów - Ludzie to przecież tylko blacha na kołach, która ma nas
          wozić w miarę wygodnie, bezpiecznie i możliwie tanim kosztem, żeby zostało na
          inne przyjemności życia, a nie tylko psychiczne onanizowanie się widokiem
          swojego auta.
          To tylko przedmiot, który powinien przede wszystkim mieć wartość użytkową.
          Jesli ma głównie prestiżową, znaczy, że coś jest nie tak z Waszą samooceną albo
          innymi możliwościami np. intelektualnymi czy seksualnymi.
          I to nie jest tylko moja opinia, ale fachowców w tej materii.

Pozdrawiam
          • Gość: Miki Re: Nie rób tego... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 12:22
            Ale dla Niezależnego bardzo ważne jest pojęcie "seksowny samochód",
            dowartościowanie poprzez markę. W moim przekaonaniu tacy ludzie są bardzo
            prości, ale dyskutować z nimi warto. Przynajmniej Niezależny potrafi utrzymać
            kulturę wypowiedzi i czymś się podpiera, więc ma (wg mnie niesłuszne)
            argumenty.
        • Gość: Niezależny Re: Nie rób tego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 12:39
          Ile mam lat? Odpowiem nieco pokrętnie miedzy 25 a 30

Gdzie pracuję? juz pisałem

Czym jeżdżę? Juz pisałem

A co mnie odrzuca u kobiet takich jak Ty (nie tylko zreszta u kobiet)? Brak
          umiejętnosci elastycznego myslenia, fakt, że potrafisz patrzyć na swiat tylko z
          prespektywy w której się znajdujesz, a przeciez punkt widzenia zależy od punktu
          siedzenia.

Nie znasz czegos, nie rozumiesz, więc to odrzucasz, bo swiat wygląda tylko tak
          jak Ty go widzisz.

Internet jest miejscemm anonimowym, wiec łatwo dać się ponieść pokusie (jak Ty
          to zrobiłas), aby rozmówcę wyobrazić sobie i opisać jako małego
          zakompleksionego chłopaczka siedzacego po lekcjach przy komputerze - a ktos
          taki przecież nie moze mieć racji. To do niczego nie prowadzi i dlatego
          internet jest bardzo kiepskim sposobem na porozumiewanie się. Tak czy inaczej
          nie udowodnię Ci kim jestem, nie zależy mi zresztą na tym. Jeśli zas
          przychodzisz pogadać w necie, a każdego, kto nie zgadza sie z Twoimi racjami
          uważasza za małolata przed kompem to tracisz czas. Szukasz tylko poklasku.
          Niczego z takiej rozmowy nie wyniesiesz, bo nie chcesz, Ty juz wszystko wiesz,
          na marketingu znasz sie lepiej od kogoś kto to studiował a teraz sam
          przygotowuje tą reklamopwą papke dla Ciebie (swoja drogą potwierdzasz
          skutecznosć reklamy, nawet nie wiesz, że jestes manipulowana - wypierasz sie
          tego, jak większosć ludzi). Prawdziwej rozmowy nie znajdziesz. Do Twojego
          poziomu się nie zniżę.

Jeśli chdzi o sedno sprawy czyli emocjonalne traktowanie samochodu to po
          pierwsze jestes kobietą wiec są większe sznse, ze traktujesz go wyłacznie
          przedmiotowo i jak dałaś tego obraz nie potrafisz zrozumieć, że ktos moze
          traktować auto zupełnie inaczej. Piszesz, ze nie znam ludzi, ale jesteś w
          błędzie to Ty ich nie znasz. Napisz moze ile masz lat. Jeśli skończyłaś juz
          liceum to o ile nie byłaś zamkniętą w sobie dziewczynka która jak dziś nie
          potrafiła spojrzeć na swiat z innej perspektywy to z pewnośącią powinnaś
          zauważyć w jaki sposób do samochodów podchodzili Twoi koledzy z klasy -
          EMOCJONALNIE KOBIETO EMOCJONALNIE. Chyba to przegapiłaś i juz teraz wiesz
          dlaczego.
          Każdy normalny chłopak (nie liczac tych zakompleksionych) gdy juz dorwał się do
          swojego samochodu, a był to zazwyczaj maluszek, przerabiał go w taki sposób by
          był jedyny niepowtarzalny, by miał charakter. Jedni poprzestawali na maskotce
          pod lusterkiem, inni szli dalej - naklejki, jeszcze inni spojlery. Kazdy
          chłopak marzył oczywiscie o BMW, ospojlerowanym golfie czy sportowej Hondzie
          Civic. Żaden z nich nie marzył o szarym zwykłym aucie takim jak Fabia. Jest to
          całkowicie naturalne. Młody człowiek swoje pierwsze kontakty z motoryzacja
          traktuje bardzo emocjonalnie. Sam to pamiętam. Po nocach sie nie spało myślac o
          ostatniej przejażdżce. I to jest fakt, tkórego Ty nie potrafisz zauważyć.

Rozumiem, że Fabia moze być całkiem poprawnym autem w swojej klasie, jednak jej
          wyglad sprawia, że nie budzi ona u większosci zadnych emocji, ani pozytywnych,
          ani negatywnych, jest nijaka i bezpłciowa - czyli nie nadaje sie dla kogos kto
          z pasja podchodzi do motoryzacji. I nie chodzi tu o znaczek czy pieniadze.
          Pasjonujacym autem wsród studentów jest do dzisiaj np. garbus.

Jedni ludzie się nie zmieniają i z pasją podchodzą do motoryzacji przez całe
          życie inni kapcieja i zaczynaja auto traktować wyłącznie przedmiotowo. Dla nich
          skoda to ideał. Niemal równie dobra jak VW ale duzo tańsza. Pasjonacie jednak
          nie pasuje jej bezpłciowosć. Niestety żyjemy w Polandii i często również
          pasjonata jest skazany na skodę, bo nie stać go na autko które budzi jego
          emocje.

W wątku chodziło o doradzenie jakie auto kupić młodemu chłopakowi a jest za co
          kupować. Sam jeszcze niedawno miałem tyle lat i doskonale pamiętam jakie miny
          mieli chłopacy, gdy któryś z rodziców kupił im Fiata UNO 1.4 Takie są prawa
          natury, to ze schowasz głowę w piasek nie zmieni tego. Mozesz za to starać sie
          to zrozumieć. Jesli nie wierzysz mi jako specjaliscie od marketingu to postaraj
          się zaufac mi jako jeszcze niedawno młodemu chłopakowi, który zaczynał swoja
          przygodę z motoryzacją i który miał oczy otwarte i potrafił zauważyc, ze nie
          tylko on tak widzi świat.
          • duch.lasu kolego Niezależny obudź się... 15.10.03, 10:24
            dostarczyłeś mi solidną porcję śmiechu:)

> A co mnie odrzuca u kobiet takich jak Ty (nie tylko zreszta u kobiet)? Brak
            > umiejętnosci elastycznego myslenia, fakt, że potrafisz patrzyć na swiat tylko
            z
            >
            > prespektywy w której się znajdujesz, a przeciez punkt widzenia zależy od
            punktu
            >
            > siedzenia.

Przecież Ty też patrzysz z takiej właśnie perspektywy. Teorie marketingowe,
            kampanie reklamowe i plany sprzedaży przysłoniły Ci realny świat.

> Nie znasz czegos, nie rozumiesz, więc to odrzucasz, bo swiat wygląda tylko
            tak
            > jak Ty go widzisz.

Zwłaszcza to zdanie przeczytaj uważnie jeszcze raz a potem pomyśl co sam
            piszesz:) To zdanie pasuje przecież idealnie do Ciebie:)

> Jeśli chdzi o sedno sprawy czyli emocjonalne traktowanie samochodu to po
            > pierwsze jestes kobietą wiec są większe sznse, ze traktujesz go wyłacznie
            > przedmiotowo i jak dałaś tego obraz nie potrafisz zrozumieć, że ktos moze
            > traktować auto zupełnie inaczej. Piszesz, ze nie znam ludzi, ale jesteś w
            > błędzie to Ty ich nie znasz. Napisz moze ile masz lat. Jeśli skończyłaś juz
            > liceum to o ile nie byłaś zamkniętą w sobie dziewczynka która jak dziś nie
            > potrafiła spojrzeć na swiat z innej perspektywy to z pewnośącią powinnaś
            > zauważyć w jaki sposób do samochodów podchodzili Twoi koledzy z klasy -
            > EMOCJONALNIE KOBIETO EMOCJONALNIE. Chyba to przegapiłaś i juz teraz wiesz
            > dlaczego.

A czy Ty potrafisz zrozumieć że ktoś może traktować auto bez zbędnych emocji a
            jednocześnie cieszyć się z przyjemności jaką daje jego prowadzenie? Ot po
            prostu kolejny użytkowy przedmiot którymi się otaczamy, w niczym nie lepszy od
            np. sprzętu stereo, kina domowego, mebli, mieszkania itd. Kupujesz go kierując
            się wieloma czynnikami. Dla jednego decydujące będzie to czy nikt z sąsiadów
            nie będzie miał takiego samochodu (bo wtedy będzie czuł się wyjątkowy:))) a dla
            drugiego cena, wyposażenie, osiągi itd

> Każdy normalny chłopak (nie liczac tych zakompleksionych) gdy juz dorwał się
            do
            >
            > swojego samochodu, a był to zazwyczaj maluszek, przerabiał go w taki sposób
            by
            > był jedyny niepowtarzalny, by miał charakter. Jedni poprzestawali na maskotce
            > pod lusterkiem, inni szli dalej - naklejki, jeszcze inni spojlery.

Powinieneś napisać każdy normalny chłopak z tych którzy obecnie przesiadują na
            wielkomiejskich blokowiskach odziani w dresy... Z moich doświadczeń wynika że o
            ile w czasach szkolnych czy studenckich każdy chciał mieć samochód to normalnym
            i inteligentnym facetom wszelkie spojlery, maskotki czy płyty cd pod lusterkiem
            były kompletnie obojętne a jeśli już to kojarzyły z się właśnie z kolesiami
            popijającymi piwko pod klatką w rytm łudubu wydobywającego z samochodowych
            subwooferów. Samochód miał byc do jeżdżenia a nie do oklejania go naklejkami. W
            czasach studenckich nikt normalny nie wydawał pieniędzy na spoilery i alufelgi.

>
            > Jedni ludzie się nie zmieniają i z pasją podchodzą do motoryzacji przez całe
            > życie inni kapcieja i zaczynaja auto traktować wyłącznie przedmiotowo. Dla
            nich
            >
            > skoda to ideał.

Na koniec jeszcze ogólniejsza uwaga. Ocenianie kogokolwiek na podstawie tego
            jakim samochodem jeździ jest wybacz ale zwykła głupotą świadczącą o
            niedojrzałości osoby wyglaszającej takie oceny. Jeżdzący Fabią to szary niczym
            niewyrózniający się plebs zaś BMW to jednostki wybitne i indywidualiści:) Mam
            nadzieję że takie poglądy masz tylko w godzinach w pracy (jak rozumiem twoje
            zadanie polega na podważaniu wizerunku Skody) zaś prywatnie bardziej rozsądnie
            patrzysz na ludzi. Natomiast jeśli naprawdę czujesz się w jakiś sposób
            wyjątkowy dlatego że jeździsz Chryslerem a nie Fabią czy Seicento to chyba nie
            ma sensu dyskutować. Zazdroszczę prostego spojrzenia na świat:)
            Pzdr
            • h.i.p Re: kolego Niezależny obudź się... 15.10.03, 10:41
              duch.lasu napisał:

Zazdroszczę prostego spojrzenia na świat:)

hip: Ja też jak miałem 10 latek to moje spojrzenie na świat było proste i
              wszystko wydawało się jednoznaczne. Dzieciństwo to jednak fajny okres...
              pozdr
    • Gość: Wolf Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: *.opa-carbo.com.pl 13.10.03, 12:41
      Nie wiem czy już wybrałeś.To napewno solidny samochód, ale jak zobaczysz
      wnętrze to ciarki przechodzą!TOPORNE!Ja polecałbym coś z tej samej stajni ale
      o niebo lepsze,porównaj z SEAT-em IBIZĄ!Cena podobna a samochód bez
      porównania. Pozatym jesli chłopak jest rzeczywiście młody to kolor czarna
      perła i wszystkie laski jego!Aha!Siedzenia przednie się bardziej rozkładają :P
    • Gość: mr x Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: *.toya.net.pl 13.10.03, 21:16
      zapomniałeś podać najważniejszego, ceny? Może zły ten samochód nie jest ale
      pewnie cena za niego to kosmos... Dlatego to burakowóz bo nie jest warta i
      trzeba być idiotą żeby je kupić! No ale ten nowy dezajn kołpaków i wzór
      tapicerki...
    • Gość: zbyszko Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: *.cezex.pl 15.10.03, 15:56
      Dzień Dobry

A ja kupiłem żonie Fabię. Sam nie prowadzę - wada wzroku. Chciałem jej przedtem
      kupić Cordobę - śliczną czerwoną. Ale pomyślałem, żeby się nie wyróżniać na
      szosie i na parkingu i przed domem - wiadomo pełno złodziei. Fabia to według
      mnie niezbyt rewelacyjna bryła ale w miarę bezpieczna. Ale dla młodego chłopaka
      to chyba nie to.

Pozdrawiam
      Pozdrawiam
    • agata.pl SALONY SKODY - ROZPACZ !!! 15.10.03, 18:06
      Mam Skode Fabie. Po kazdej wizycie w salonie firmowym czuje sie przegrana.

Proba reklamacji czegokolwiek w ramach gwarancji jest syzyfowa praca.
      Zawieszenie ktore mi skrzypi - salon stwierdzi, ze w Fabi ma tak skrzypiec.
      Dmuchawa szumi na maxa (wpadaja liscie) - salon twierdzi: prosze sie cieszyc
      ze ma Pani tak mocna dmuchawe.
      W innym salonie po dokonaniu naprawy (platnej bo tylko takich dokonuja) klapa
      z tylu sie nie zamykala. (!) znowu jazda do salonu - co za problem - przycieli
      mi poleczke z tylu zeby sie domykalo! Nawet bym o tym nie wiedziala ale jak
      cieli to nie sprzatneli wior z bagaznika.
      Mogla bym tu pisac i pisac - niestety.

Mam Fabie - samochod nie jest taki zly. Ale jak bede tylko mogla to zmienie,
      napsuli mi krwi w tyhc salonach :)
    • Gość: remi Re: Skoda FABIA 1.9 TDI - dobry czy zły samochód. IP: 217.153.180.* 21.10.03, 12:30
      Mam 1,9 TDi 130kM. Nie kosztowała wcale tak dużo. Full opcja 2001. Odjazd jest
      niezły. I te zdziwione miny snobów w "lepszych" samochodach gdy wąchają dymek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka