Dodaj do ulubionych

BMW M5 killer

27.08.08, 04:34
Cadillac CTS-V nie tylko jest szybszy na prostej ale takze w
slalomie i do tego jeszcze lepiej hamuje niz BMW M5 czy Mercedes E63
AMG. Zapowiada sie ciekawie.
www.edmunds.com/insideline/do/News/articleId=131106?tid=edmunds.il.home.photopanel..1.*
Obserwuj wątek
    • sniperslaststand Re: BMW M5 killer 27.08.08, 13:59
      wowo5 napisał:

> Cadillac CTS-V nie tylko jest szybszy na prostej ale takze w
      > slalomie [...]

Liczby robią wrażenie. Ale CTS-V bardziej konkuruje z M3 i RS4. I slalom oraz płytę poślizgową robi lepiej niż poprzednie RS4 [1], mocne wejście. Ale już nie niż M3 [2][3], które się po prostu klei do drogi.

Ciekawe, czy nowe RS5 będzie w stanie to pobić. S5 nie było [3].

Szukałem jakiegoś fajnego źródła porównania aut na mokrym, aby zobaczyć, ile quattro umie tak na serio, bo to: www.fastestlaps.com/track34.html jest kompletnie niewiarygodne, jak każde, które usiłuje przekonać, że dwulitrowe Audi TT turbo jest szybsze na wodzie niż Carrera Turbo z napędem na cztery koła.

[1] www.edmunds.com/insideline/do/Drives/FullTests/articleId=115689/pageId=98163
      [2] www.edmunds.com/insideline/do/Drives/FullTests/articleId=124954/pageId=136254
      [3] www.edmunds.com/insideline/do/Drives/Comparos/articleId=125265/pageId=136890
    • kodem_pl Re: BMW M5 killer 27.08.08, 14:13
      Siedzialem w 'normalnym' CTSie i bylem pod mega wrazeniem... Sa pewne braki, ale
      w 5er tez sa, a ogolne wrazenie lepsze w CTS (mowie to jako fan BMW).

No i CTS to konkurent 5 z tego co jednak wiem...
    • karakalla Re: BMW M5 killer 27.08.08, 14:30
      Już tego testa wklejałem, ale raz jeszcze nie zaszkodzi.

www.autozeitung.de/online/index.php?render=137386
      Wygląda na to, że GM udało się zrobić bardzo porządne auto ze świetnym układem jezdnym (zresztą w innych kategoriach, łącznie z wykończeniem wnętrza, też widać, że się nie idzie do CTS przyczepić). Niestety, Cadillac w Europie to żadna marka, stylistyka pozostaje kontrowersyjna, więc chyba nawet zapowiadane zamontowanie Diesla 2,9 niewiele tu da. A na to, żeby te bebechy opakować po skandynawsku i sprzedawać jako Saab 95 się nie pokuszono.
      • sniperslaststand Re: BMW M5 killer 27.08.08, 14:35
        karakalla napisał:

> A na to, żeby te bebechy opakować po skandynaw
        > sku i sprzedawać jako Saab 95 się nie pokuszono.

Jakbyś musiał grzebać w śmietniku, też byś się nie pokusił, hehe.
        adamduda.wordpress.com/2008/08/24/general-motors-szerzej-odkrywa-szaty/
        adamduda.wordpress.com/2008/08/22/general-motors-odkrywa-szaty/
        • karakalla Re: BMW M5 killer 27.08.08, 14:50
          No tak, wygląda to rewelacyjnie, jak w ekonomii kwitnącego socjalizmu realnego.

Ale co za różnica w sumie, opakowanie Insigni czy CTSa, chłopaki w centralach wiedzą chyba, że upaść to sobie może zakład Smitha zatrudniający 100 czy 1000 osób, ale oni mogą spać spokojnie i pobierać tłuste apanaże, bo to już problem polityczny. Pewnie można by ich wymienić z zarządem PKP albo czegoś podobnego i nikt by nie zauważył różnicy :)
          • sniperslaststand Re: BMW M5 killer 27.08.08, 15:07
            karakalla napisał:

> No tak, wygląda to rewelacyjnie, jak w ekonomii kwitnącego socjalizmu realnego.

Bo to jest socjalizm realny. Kluczowa zasada kapitalizmu ostatnich lat to prywatyzacja zysku i nacjonalizacja strat.

> Ale co za różnica w sumie, opakowanie Insigni czy CTSa, chłopaki w centralach w
            > iedzą chyba, że upaść to sobie może zakład Smitha zatrudniający 100 czy 1000 os
            > ób, ale oni mogą spać spokojnie i pobierać tłuste apanaże [...]

Prawda. Na najwyższych stołkach w zasadzie nie ponosi się odpowiedzialności za nic. Ile to już korporacji upadło, a ich CEOs i członkowie management board w ramach pokuty zostali zwolnieni z pracy z wielomilionową odprawą i często dodatkowo polukrowanymi pakietami emerytalnymi, tak na otarcie łez.

Ostatnio jak się dziwiłem, czytając, że GM potrzebuje pożyczki od obywately oprocentowanej niżej niż wycenia to rynek "aby budować bardziej oszczędne samochody", byłem zaskoczony, czemu oni po prostu nie wezmą europejskich Opli i nie zaczną ich tam sprzedawać. I dopiero po jakimś czasie połapałem się, że przecież od dawna to robią, pod marką Saturna. W takim razie musi być na serio cienko z kasą, skoro nawet to ich nie ratuje.

Chociaż na pewno po części wina leży w używaniu dawniej marki Saturn do oferowania samochodów niedorobionych lub robionych palcem: en.wikipedia.org/wiki/Image:Saturn-VUE-1.jpg

Ople powinny chodzić jako Chevrolety. Ale to już związki zadowowe General Motors niech decydują.

A ostatnio zrobili chyba najładniejsze auto na świecie... www.edmunds.com/insideline/do/MediaNav/articleId=131090/firstNav=Gallery/photoId=61780

Z 6-litrowym silnikiem V8 jak znalazł na czasy początku końca ropy naftowej.
            • karakalla Re: BMW M5 killer 27.08.08, 23:13
              Ładnie wygląda to rozpadanie się podstaw naszej cywilizacji, nie ma co.

Do tych Opli zabrano się od dupy strony, zamiast pchać 3,5 V6 trzeba było raczej 2,2, 2,0 t, nie wiem, cz fiatowskie CDTi nie mogły spełnić tamtejszych norm emisyjnych...

Szczytem wszystkiego jest jednak startowanie teraz z produkcją Pontiaca G8 ST, pick-up z silnikiem 6,0 i mocą 367 koni. Na recesję jak znalazł.
              • v-6 Re: BMW M5 killer 27.08.08, 23:42
                karakalla napisał:

> Ładnie wygląda to rozpadanie się podstaw naszej cywilizacji, nie ma co.

Dopiero co wychynąłem z lasów tucholskich, zmoknięty jak pies, a tu już się rozpada?! Ale shell v-power racing dalej po pięć trzydzieści ...

> Do tych Opli zabrano się od dupy strony, zamiast pchać 3,5 V6 trzeba było racze
                > j 2,2, 2,0 t, nie wiem, cz fiatowskie CDTi nie mogły spełnić tamtejszych norm e
                > misyjnych...

Oj, tylko nie diesel! Przeciętnego Jankesa strasznie trudno przekonać do diesla w osobówce, nawet w małym trucku. Już prędzej do hybrydy! No i wszelkiego rodzaju downsizing - to od niedawna.

> Szczytem wszystkiego jest jednak startowanie teraz z produkcją Pontiaca G8 ST,
                > pick-up z silnikiem 6,0 i mocą 367 koni. Na recesję jak znalazł.

Wiadomo, gdy Titanic tonie, orkiestra gra najgłośniej.
                Pozdrawiam szanownych kolegów
                v-6
                • sniperslaststand Re: BMW M5 killer 28.08.08, 00:44
                  karakalla napisał:

> Do tych Opli zabrano się od dupy strony, zamiast pchać 3,5 V6
                  > trzeba było raczej 2,2, 2,0 t

To samo sobie myślałem, szukając w ofercie Saturna 1.6 turbo. I, jak mówiłem, to powinny być Chevrolety, a nie kojarzące się z dziwolągami jakieś Jowisze.

> nie wiem, cz fiatowskie CDTi nie mogły spełnić tamtejszych norm
                  > emisyjnych...

Pewnie nie, tak samo jak TDI i CDI nie spełniły. Touareg V10 był jakiś czas sprzedawany gdzieś, ale miał bardzo mały zasięg z powodu właśnie emisji. Mercedes i VW musieli więc kazać właścicielom sikać do katalizatorów, aby pchnąć swoje diesle. Do dziś nie wiem, czemu to się nazywa Bluetec i BlueMotion, a nie Yellowtec i YellowMotion. Nazwy Goldtec, od wiadomo czego, poprawność polityczna nie pozwala mi zaproponować.

Warto też uświadomić sobie, że diesle jednak to wcale nie taki skarb, ze względu na wspomniane rakotwórcze emisje (i filtr cząstek stałych tu nic nie zmienia) oraz że jeśliby liczyć efektywność diesla w litrach nie paliwa na kilometry czy jednostkę wytworzonej energii, a w litrach ropy nieprzetworzonej (crude oil), też nie wypada już tak fajnie.

Stąd alergicznie reaguje na ten ordynarny marketingowy "Clean Diesel". "Cancerous Diesel"... tak byłoby słuszniej.

> Szczytem wszystkiego jest jednak startowanie teraz z produkcją
                  > Pontiaca G8 ST, pick-up z silnikiem 6,0 i mocą 367 koni. Na
                  > recesję jak znalazł.

Sam też nie wiem, o co im chodzi. Może im po prostu o nic nie chodzi.

v-6 napisał:

> Dopiero co wychynąłem z lasów tucholskich, zmoknięty jak pies, a
                  > tu już się rozpada?! Ale shell v-power racing dalej po pięć
                  > trzydzieści ...

Raz, że nastąpiło odładowanie na rynku ropy, długo zresztą oczekiwane i tylko pozorujące zmianę ogólnego trendu w górę. Dwa, że sumaryczna ilość produkowanej ropy (każdego rodzaju, tzw. all liquids) ogólnie wzrosła na świecie, niemniej to efekt podniesienia produkcji w Arabii Sauryjskiej, podczas gdy praktycznie wszędzie indziej spadła. Gdzieś mi wsiąkł odnośnik do theoildrum.com z tym ogólnym opracowaniem.

> Oj, tylko nie diesel! Przeciętnego Jankesa strasznie trudno
                  > przekonać do diesla w osobówce, nawet w małym trucku.

Ostatnio już im rura mięknie. Amerykanie odkrywają, że taka Jetta 2.0 TDI spali niewiele więcej niż Prius. Że nieduże auto z niedużym dieslem nie musi robić 20 MPG. Są tym faktem wysoce zszokowani. Na widok E320 CDI szeroko otwierają ze zdumienia oczy.

Czytałem już wystarczająco dużo wypowiedzi członków nowego amerykańskiego kościoła współczesnego diesla.

A i pisałem o tym na swoim blogu. Weźcie to kurde czytajcie, bo nikt inny nie chce, hehe.

> Już prędzej do hybrydy!

Dzieje się w tym. Będzie hybrydowy Hyundai, "sportowa" hybryda Infiniti, VW jest z hybrydowym TDI jeszcze w krzakach, ale coś tam zostało powiedziane.

To wszystko jednak dupa, bo ciągle nie ma hybryd wtyczkowych, przyszłości motoryzacji (moim zdaniem), które realnie kasują każdą spalinową konkurencję. Gdzie jest Prius III PHEV? Gdzie Chevrolet Volt? Czemu to tyle trwa?

O tym też piszę na blogu.

> No i wszelkiego rodzaju downsizing - to od niedawna.

Ale też tu trzeba zastrzec coś. Niedawno o tym czytałem, nie chce mi się za tym szukać, ale jest jakby co.
                  Niemniej - pewna część ludzi zatroskanych o przyszłość naszych dzieci twierdzi, że społeczeństwo ma gdzieś tak w sobie zaszytą dbałość o środowisko, tylko trzeba to w nim wyzwolić. Jak ostatnio Amerykanom spadły lekko ceny paliw... to już dała się zaobserwować zmiana trendu w sprzedaży hybryd i SUVów, już te ostatnie odbiły nieco.

Wniosek - ogromna większość ma kompletnie w dupie oszczędzanie ropy i, ogólniej, energii czy tam jakieś środowisko. Szukają ekonomiki tylko, jak cena rośnie, jak spada, wracają na stare śmiecie. Wniosek nr 2 - wyłącznie podnosząc ceny paliw, czasami nawet sztucznie, można cokolwiek ugrać w sensie ekologii.
                  • wowo5 Re: BMW M5 killer 29.08.08, 03:56
                    Diesle sie nie oplacaja wedlug Lutza - zastepca dyrektora
                    naczelnego. Volt juz niedlugo sie pojawi. Problemem spowalniajacym
                    jest oprogramowanie. Co ja zreszta bede opowiadal oto wywiad z
                    Lutzem:
                    www.leftlanenews.com/lutz-interview-part-2-no-diesels-volt-future.html
                    • v-6 Re: BMW M5 killer 29.08.08, 18:48
                      wowo5 napisał:

> Diesle sie nie oplacaja wedlug Lutza
                      Ale klasyczne hybrydy też nie, co jasno wynika z artykułu snipera na jego blogu. Dopiero "wtyczkowe" hybrydy dają imponującą oszczędność paliwa. Teoretycznie pasuję na klienta plug-in: rzadko kiedy przejeżdżam więcej niż 25 mil dziennie, prawie nigdy więcej niż 50 (poza wakacjami oczywiście). Jednak interesują mnie 3 rzeczy:
                      1.Cena oczywiście
                      2.Przestrzeń w bagażniku pozostała po zapakowaniu ogniw
                      3.Przyspieszenie - jednak te 10 sek. do setki powinno być
                      Niestety nie mogę sprawdzić danych priusa z ogniwami breeze OEMteku. Po powrocie z wakacji chciałem zaktualizować kompa i ściągnąłem sobie jakiegoś pieprzonego syfa - wszystkie pdf-y wyświetlają mi się w formie robaczków.
                      Pozdrawiam
                      v-6
                      • sniperslaststand Re: BMW M5 killer 31.08.08, 20:01
                        v-6 napisał:

> Ale klasyczne hybrydy też nie, co jasno wynika z artykułu snipera
                        > na jego blogu.

A więc ktoś to przyczytał! Jaki prezent! I to na dzień bloggera!

> Dopiero "wtyczkowe" hybrydy dają imponującą oszczędność paliwa. Teoretycznie
                        > pasuję na klienta plug-in: rzadko kiedy przejeżdżam więcej niż 25 mil dzienni
                        > e, prawie nigdy więcej niż 50 (poza wakacjami oczywiście).

> Jednak interesują mnie 3 rzeczy:
                        > 1.Cena oczywiście
                        > 2.Przestrzeń w bagażniku pozostała po zapakowaniu ogniw
                        > 3.Przyspieszenie - jednak te 10 sek. do setki powinno być

Powinienem był dodać to to wpisu, chociaż tematykę opłacania się różnych sposobów napędu, w tym hybrydowego, podjąłbym w innym wpisie.

Do to tej modyfikacji Priusa, dodaje ona sporo, po 1/2 ceny. Z 20 tys. USD robi się 30 tys., jeśli dobrze pamiętam.

Warto jednak zauważyć, że przy produkcji seryjnej, ten narzut cenowy istotnie się zmniejszy.

> Niestety nie mogę sprawdzić danych priusa z ogniwami breeze OEMteku. Po powroci
                        > e z wakacji chciałem zaktualizować kompa i ściągnąłem sobie jakiegoś pieprzoneg
                        > o syfa - wszystkie pdf-y wyświetlają mi się w formie robaczków.

Próbowałeś ustawić ponownie skojarzenia plików, co czym otwierać?

Mój komputer -> Narzędzia/Tools -> Opcje folderów/Folder options -> Typy plików/File types, na bardzo długiej liście zarejestrowanych typów (rozszerzeń) plików znajdź PDF, wybierz i poniżej zmień, czym dany typ (w tym przypadku PDF) ma być otwierany, wskazując na Adobe Readera lub czym tam sobie PDFy otwierasz.

Ewentualnie ściągnij najnowszego Adobe Readera www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html podczas instalacji powinien zapytać się, czy skojarzyć PDFy ze sobą.

Działa którakolwiek z tych metod?

----------

> wowo5 napisał:
                        >
                        > > Diesle sie nie oplacaja wedlug Lutza

Małe diesle są zazwyczaj (procentowo) bardziej kosztowne od małych benzynowców, niż duże diesle są od dużych silników benzynowych. Nie wiem, czy wynika to z kosztów stałych (małe auta jednak częściej kupuje się benzynowe niż diesla, podczas gdy w takiej klasie wyższej jest dokładnie odwrotnie), czy z przyczyn konstrukcyjnych czy jeszcze innych kwestii. Co wiecej, w małym litrażu owa 10% lepsza efektywność diesla przekłada się na fizycznie mniejsze ilości paliwa.

W hybrydach wtyczkowych to już w ogóle diesel nie podziała, bo to auto przez większość swojego życia ma się przemieszczać z wyłączonym silnikiem, a diesel zamortyzuje się tylko jak pracuje.
                  • black_code Re: BMW M5 killer 29.08.08, 21:24
                    sniperslaststand napisał:

> karakalla napisał:
                    >
                    > > Do tych Opli zabrano się od dupy strony, zamiast pchać 3,5 V6
                    > > trzeba było raczej 2,2, 2,0 t
                    >
                    > To samo sobie myślałem, szukając w ofercie Saturna 1.6 turbo. I,
                    jak mówiłem, t
                    > o powinny być Chevrolety, a nie kojarzące się z dziwolągami jakieś
                    Jowisze.
                    >
                    >
                    > > nie wiem, cz fiatowskie CDTi nie mogły spełnić tamtejszych norm
                    > > emisyjnych...
                    >
                    > Pewnie nie, tak samo jak TDI i CDI nie spełniły. Touareg V10 był
                    jakiś czas spr
                    > zedawany gdzieś, ale miał bardzo mały zasięg z powodu właśnie
                    emisji. Mercedes
                    > i VW musieli więc kazać właścicielom sikać do katalizatorów, aby
                    pchnąć swoje d
                    > iesle. Do dziś nie wiem, czemu to się nazywa Bluetec i BlueMotion,
                    a nie Yellow
                    > tec i YellowMotion. Nazwy Goldtec, od wiadomo czego, poprawność
                    polityczna nie
                    > pozwala mi zaproponować.

Twoja poprawnosc polityczna rowniez ma duzo wspolnego z prawda i
                    to nie poraz pierwszy zreszta
                    Aktualnie silniki VW i zapewne mercedesa rowniez spelniaja normy
                    w 50 stanach a *nie chce mi sie teraz szukac - udzial
                    passatow tdi w usa wynosi w tej chwili ponad 30% a laczna
                    sprzedaz vw z silnikeim diesla zwiekszyla sie w ostatnich dwoch
                    latach o 80%
                    W 2009 do sprzedazy diesli szykuje sie bmw a wiec mysle ze
                    wiedza co robia

> Dzieje się w tym. Będzie hybrydowy Hyundai, "sportowa" hybryda
                    Infiniti, VW jes
                    > t z hybrydowym TDI jeszcze w krzakach,
                    ale coś tam zostało powiedziane.

W krzakach tyle ze 50 prototypow juz jedzi i nie sa to
                    hybrydy ktore jak toyota sa wstanie przejechac na silniku
                    elektrycznym cale3! km
                    • sniperslaststand Re: BMW M5 killer 31.08.08, 22:19
                      black_code napisał:

> Twoja poprawnosc polityczna rowniez ma duzo wspolnego z prawda
                      > i to nie poraz pierwszy zreszta

A konkretnie?
                      Napisz, z czym się nie zgadzasz i dlaczego, a odniosę się do tego.

> Aktualnie silniki VW i zapewne mercedesa rowniez spelniaja
                      > normy w 50 stanach

Nieprawda.

Żaden z obecnie oferowanych Mercedesów CDI, nawet z systemem Bluetec, nie spełnia norm spalin wszystkich 50 stanów. Można o tym przeczytać sobie na stronie producenta [1][2].

Oczywiście, napis ten jest wyszarzony, o zmniejszonym kontraście, o zmniejszonym kontraście, w przeciwieństwie do wielkiego napisu BLUETEC i CLEAN DIESEL, który jednak okazuje się nie być taki "clean".

Jeśli chodzi o Volkswagena, to Touareg II w 2009, mimo wielkiego napisu CLEAN DIESEL obok nazwy modelu, także nie jest w stanie spełnić bardziej rygorystycznych norm emisji. O czym również można sobie przeczytać na stronie producenta [3].

Jeśli przypadkiem te auta mają obniżone normy emisji po klasyfikowaniu ich jako ciężarówki (trucks)(tego jednak nie jestem pewien i nie chce mi się sprawdzać), tym gorzej dla nich.

Jedynym autem, które owe normy spełnia, jest Jetta TDI z systemem dopalania tlenków azotu (bez użycia adblue), poniekąd pewnie dlatego, że samo auto po prostu mało pali, więc i siłą rzeczy mniej emituje.

> a *nie chce mi sie teraz szukac - udzial passatow tdi w usa
                      > wynosi w tej chwili ponad 30%

To bardzo interesujące, bo "w tej chwili" Passaty TDI nie są w USA oferowane, co także można na stronie producenta sprawdzić [4]. Ciekawe, jak nieoferowane samochody mogą wyrobić 1/3 sprzedaży modelu.

> W krzakach tyle ze 50 prototypow juz jedzi

Najnowsze wieści mówią o odwołaniu hybrydy TDI twin-drive [5], (mimo deklarowanego testu aut flotowych) i zastąpieniu jej silnikiem TSI. Też dobrze, o ile będzie to hybryda wtyczkowa. Obecnie prototypy Priusów wtyczkowych już są (+ pojazdy modyfikowane dostępne dla każdego, pisałem o tym na blogu), ale nic nie jest dostępne seryjnie, więc się jako takie nie liczy. Honda FCX też została w paru egzemplarzach sprzedana, podobnie jak Prius na wodór, ale co z tego?

> i nie sa to hybrydy ktore jak toyota sa wstanie przejechac na
                      > silniku elektrycznym cale3! km

I bardzo dobrze, że nie są, bo nie mają być.

[1] www.mbusa.com/mercedes/MBHome.html#/vehiclesMenu/exploreOverview/?vmf=E320BTC&yr=2009&vc=E
                      [2] www.mbusa.com/mercedes/MBHome.html#/vehiclesMenu/exploreOverview/?vmf=ML320CDI&yr=2008&vc=M
                      [3] www.vw.com/touareg/completespecs/en/us/#/show_all
                      [4] www.vw.com/passat/completespecs/en/us/#/show_all
                      [5] www.autobloggreen.com/2008/04/23/vw-golf-tdi-hybrid-probably-dead-in-the-water/
                  • karakalla Re: BMW M5 killer 30.08.08, 12:08
                    Hm, te Ople to by mogli może sprzedawać nawet jako... Ople - europejski wóz, nie jakaś rodzima tandeta :)

Faktycznie, wbrew temu, co pisze kolega niżej na stronach VW USA nie znalazłem TDI. Mercedes wydaje się nie oferować CDI.

Diesel może cudem nie jest, ale daje szanse osiągnięcia oszczędności right here, right now, a nie po wpompowaniu 50 mld $...
                    • v-6 Re: BMW M5 killer 30.08.08, 14:13
                      Witam!
                      Wywiad z Lutzem przywołany przez wowo5 to jedno, komentarze amerykańskich internautów poniżej to drugie. Widać wyraźnie co sądzą o propozycji auta za 45000$, wartego w ich mniemaniu 15000. No i czy można się im dziwić?
                      Pozdrawiam
                      v-6
                      • wowo5 Nawet Europa odwrace sie od diesli 30.08.08, 22:38
                        Olej napedowy ma wiele wiecej zastosowan od benzyny. Dlatego ceny ON
                        wzrosly bardziej niz benzyny. Juz nawet w Europie to zauwazono.
                        moto.pl/MotoPL/1,90109,5633773,Powrot_bezolowiowki.html
                        • wowo5 Re: Nawet Europa odwrace sie od diesli 31.08.08, 00:13
                          Pierwszy pelny test Cadillaca CTS-V. Potwierdza wyniki
                          wczesniejszych wstepnych testow. GM nareszcie stworzyl auto godne
                          marki Cadillac.
                          www.edmunds.com/insideline/do/Drives/FullTests/articleId=131206?tid=edmunds.il.home.photopanel..2.*
                          • karakalla Re: Nawet Europa odwrace sie od diesli 31.08.08, 10:03
                            Cieszy się Lutz, niech się cieszy, ale trzeba pamiętać, że ustrzelono już dość leciwe modele, za jakiś rok z kawałkiem pokaże się nowe M5 i nowe AMG, takoż RS4, ciekawe, czemu robiąc to porównanie nie zająknięto się nawet o istnieniu RS6.
                            • wowo5 Re: Nawet Europa odwrace sie od diesli 31.08.08, 18:26
                              Ma sie z czego cieszyc. CTS-V jest najszybszym seryjnie
                              produlkowanym sedanem na swiecie. Pewnie nie na dlugo ale to jest i
                              tak osiagniecie zwazywszy, ze jeszcze pare lat temu Cadillac
                              produkowal wylacznie przednionapedowe dziadkowozy. Co ciekawe auto
                              ktore przejechalo Nurburgring w rekordowym czasie mialo automatyczna
                              skrzynie.
                              windingroad.nextautos.com/windingroad/200809web/?folio=27
                              • jackk3 Re: Nawet Europa odwrace sie od diesli 31.08.08, 19:34
                                Moze i jest najszybszy ale bardzo niepopularny. Nie ma wejscie do
                                tego segmentu w ktorym sa M3/M5 nie ma najmniejszych szans. Troche
                                jak Jeep SRT8, auto chyba szybsze od Cayenne Turbo, ale ile z nas
                                wybralo by Jeepa?
                                • wowo5 Re: Nawet Europa odwrace sie od diesli 01.09.08, 02:53
                                  Po pierwsze to Jeep SRT8 nie jest konkurencja dla Cayenne Turbo. Te
                                  dwa auta sa w roznych segmentach. Po drugie zaloze sie, ze SRT8 ma
                                  wieksza sprzedaz niz Cayenne Turbo. CTS-V jest w tym samym segmencie
                                  co M5/M3. Czy sie bedzie sprzedawal? Zobaczymy. Jak do tej pory
                                  sprzedaz aut z serii V jest dosyc slaba ale CTS-V jest znacznie
                                  lepszy od swoich poprzednikow. Problemow jest wiele - Cadillac nie
                                  jest znany jako producent aut sportowych, marka jest szczegolnie
                                  malo popularna poza Ameryka Polnocna, ceny paliwa sa wysokie, a
                                  normy spalania/wydzielania CO2 sa coraz bardziej restrykcyjne. Tym
                                  nie mniej CTS-V wydaje sie miec wieksze szanse z niemiecka
                                  konkurencja niz Lexus IS-F.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka