Dodaj do ulubionych

Kupowanie auta od firmy.

IP: 195.117.254.* 23.07.01, 09:02
Witajcie, dobrzy ludzie.
Zamierzam w tym tygodniu kupic 3-letniego Fiata UNO 1.0 CLIP, białego i 3-
drzwiowego od firmy (nie mojej). Dostanę rachunek. Poradźcie, może ktoś coś
takiego robił, na co zwracać uwagę: dokumenty, jakieś zdarzające się w takich
wypadkach tricki firm, o co na koniec zapytać. Sam samochód robi poprawne
wrażenie techniczne.
Wydatek 11 000 to dla mnie najpoważniejsza transakcja w życiu, więc poważnie
potraktuję każdą radę, wspomnienie, opowieść.

DZięki
g
Obserwuj wątek
    • Gość: Sven Re: Kupowanie auta od firmy. IP: 212.191.129.* 23.07.01, 14:06
      Auto firmowe to troche jak kobieta lekkich obyczajow - jest rzniete zawsze i przez wszystkich w mysl
      zasady "nie moje wiec depcze". Warto wziasc to pod uwage, bo mimo, ze cena takiego auta zwykle jest
      przystepna to mozna kupic sobie niemaly problem. Na pewno sa wyjatki, ale ja sie z nimi nie
      spotkalem. Poniewaz kwota, o ktorej mowisz jest dla Ciebie wysoka, tym bardziej zbadalbym auto
      dokladnie. Jako alternatywe bralbym ostatni rocznik Favoritki.
      Pozdr.
      Sven
    • Gość: ADAMK Re: Kupowanie auta od firmy. IP: *.members.com.pl 23.07.01, 16:52
      to dobra cena za ten rocznik obejrzyj dokładnie lakier czy nie był robiony i
      czy nie jest poobijany fiat uno to i tak wielkie "G" jeśli nie będzi ci się
      podobał może uda się opchnąć za jakieś 12500-14000
      powodzenia
    • Gość: bocian Re: Kupowanie auta od firmy. IP: 157.25.119.* 23.07.01, 17:46
      Zgadzam sie z poprzednikiem co do kwestji "kobiet lekkich obyczajów" i tym
      podobnych. Najlepszym tego przykładem są auta z wypożyczalni.
      Ze wzgledu na zajecie mam "przyjemność" czestego korzystania z takich aut. I
      oto co mam Ci do powiedzenia:
      - Autko nie ma wlasciciela wiec malo kto patrzy na slupki przy parkowaniu
      tudziez na zderzaki innych aut - przyjrzyj sie lakierowi - jego różnicom na
      poszczetgólnych częściach, ewentualnym zamalowanym opilkom, itd. Poza tym
      obejrz dokladnie zderzaki, mocowani, itd.
      - Ze wzgledu na jakosc korzystania z tych aut zdarzaja sie tez b. nieprzyjemne
      wypadki - obejrz dokladnie nadkola od wewnątrz - jesli sa roznice lub braki w
      wewnetrznych nadkolach - autko bylo bite i to tak ze doszlo do kol. Jesli byl
      skrzywiony uklad jezdny - bezpieczeństwo stoi pod dużym znakiem zapytania.
      Najlepiej przed kupnem pojechac do serwisu i zrobic dokladna diagnostyke autka
      - wyrzucisz na to jakies 100 - 200 PLN ale bedziesz dokladnie wiedzial co
      kupujesz.
      - Czy byl bity sprawdz tez koniecznie przez otwarcie maski silnika i obejrzenie
      klapy od dolu (niektore miejsca trudno jest idealnie naprawic na stelazu
      maski), obejrz sruby mocujace (oryginalne sa zabezpieczone przed korozja -
      jesli byly odkrecane beda korodowac - zobacz czy koroduja). To samo zrob z
      bagaznikiem: podnies wyscielenie bagaznika i obejrz blache porownujac obydwie
      strony. Tymi metodami nie zdarzylo mi sie jeszcze przepuscic bita sztuke.
      - Kolejny problem aut firmowych badz z wypozyczlani to zawieszenie - ludzie
      katuja autko nie patrzac na dziury - w koncu to jedyna okazja zobaczyc czy
      autko przelatujace 140 przez tory tramwajowe oderwie sie od ziemi czy nie.
      - Permanenta sprawa w autkach z wypozyczlni: kazde autko ma rozjechana skrzynie
      biegow. Ona moze byc na tyle rozjechana ze pozyje kolejne 100 tys, ale rownie
      dobrze moze tego nie przezyc.
      Jednym slowem - cena interesujaca - ale ryzyko....
      Trzymam kciuki, i daj znac jak poszlo.
      Bocian
    • Gość: gargulec Re: Kupowanie auta od firmy. IP: 195.117.254.* 24.07.01, 12:45
      Drodzy!
      Właśnie znajomy prawnik powiedział mi, żebym nie godził się na zakup auta od
      firmy tylko na rachunek. Musi być jednak umowa kupna-sprzedaży. Zeby
      zagwarantowac lepiej, ze auto nie ma wad prawnych i ukrytych i żeby musieli mi
      powiedzieć - na pismie- że nie było walone. Mam zgryza -
      G

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka