jan1res 12.10.08, 19:42 Co myślicie o zakupie 6-7 letniej skody octavii z silnikiem diesla? Czy jest ona podobnie trwała jak volkswageny? Link Zgłoś Obserwuj wątek
sniperslaststand Re: Skoda Octavia diesel 12.10.08, 19:54 jan1res napisał: > Co myślicie o zakupie 6-7 letniej skody octavii z silnikiem diesla? > Czy jest ona podobnie trwała jak volkswageny? Ale Volkswageny w żadnym wypadku nie są trwałe. Nie wiem, skąd wziął się ten mit. Prawdopodobnie został wypracowany przez popularnego w Polsce Golfa I i II i, podobnie jak to auto, należy już do przeszłości. Link Zgłoś
soner3 Re: Skoda Octavia diesel 12.10.08, 20:21 sniperslaststand napisał: > jan1res napisał: > > > Co myślicie o zakupie 6-7 letniej skody octavii z silnikiem diesla? > > Czy jest ona podobnie trwała jak volkswageny? > > Ale Volkswageny w żadnym wypadku nie są trwałe. Nie wiem, skąd wziął się ten mi > t. Prawdopodobnie został wypracowany przez popularnego w Polsce Golfa I i II i, > podobnie jak to auto, należy już do przeszłości. > Nalezy najpierw ustalic definicje - trwaly . Bo niekoniecznie musi to byc wyciag lubianego przez ciebie raportu zadowolenia w usa . Link Zgłoś
sniperslaststand Re: Skoda Octavia diesel 12.10.08, 21:00 soner3 napisał: > Nalezy najpierw ustalic definicje - trwaly . > Bo niekoniecznie musi to byc wyciag lubianego przez ciebie > raportu zadowolenia w usa . Nie cytowałem żadnych raportów zadowolenia, a tylko raporty niezawodności (reliability, dependability), pojęcia raczej najbardziej tożsamego z trwałością auta. Tu wątpliwości nie ma. Natomiast w kwestii zadowolenia z nabytego pojazdu, satysfakcji z tego, jak auto zostało zrobione i przemyślane, produkty niemieckie stoją wysoko: www.jdpower.com/autos/ratings/performance-and-design-ratings-by-brand/sortcolumn-1/descending/page-#page-anchor I to nie dziwi, ponieważ z miarą o której mowa korelują cechy takie jak: - ogólna prezencja/stylizacja auta - prestiż marki (Niemcy, w przeciwieństwie do Japończyków, sprzedają w USA mało aut tanich, więc mają siłą rzeczy więcej estymy) - jakość materiałów użytych do wykończenia wnętrza - pewne dające sporą satysfakcję z użytkowania rozwiązania technologiczne, jak silniki twinturbo czy z kompresorem, dobre właściwości jezdne, precyzja prowadzenia czy nowatorskie skrzynie biegów. W tych aspektach niemieckie produkty są bardzo mocne i nikt im tego nie odmawia. Link Zgłoś
mobilnydoradca Re: Skoda Octavia diesel 12.10.08, 22:34 przyłączam się do proźby twórcy wątku, też zastanawiam się nad zakupem octavi z rocznika 2000-2001. ile kkm (zakładając w miare sensowne serwisowanie) jest w stanie to autko przejechać nim fotele się zapadną, silnik zdechnie a plastiki zapomną że do siebie kieryś pasowały? Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Skoda Octavia diesel 12.10.08, 23:59 mój tata kupił octavię TDI w 1997r. z pierwszej serii sprzedawanej w Polsce. tak bezawaryjnego auta nie było nigdy w rodzinie. wyszła z rodziny z przebiegiem 240tys. km z pierwszym tłumikiem, sprzęgłem itd. ale może to był wyjątek, nie wiem. Link Zgłoś
v-6 Re: no co jest? 13.10.08, 18:16 mobilnydoradca napisał: > nikt więcej nie jeździ octavią? Jeżdżą, ale się wstydzą ;) Na tym forum skoda jest najbardziej pogardzanym samochodem. Ja za cholerę nie rozumiem, dlaczego. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
sniperslaststand Re: no co jest? 13.10.08, 19:31 v-6 napisał: > Jeżdżą, ale się wstydzą ;) Na tym forum skoda jest najbardziej pogardzanym samo > chodem. Ja za cholerę nie rozumiem, dlaczego. Nie wiem, czy najbardziej czy nie, ale Skoda zawsze była nabytkiem do bólu praktycznym. Filozofia tej marki to zaoferować jak najwięcej kilogramów i metrów samochodu za daną sumę, kosztem awangardowego podejścia do między innymi stylizacji. Trudno się tym ekscytować. Wyjaśnił to Jeremy Clarkson w 4:35 minucie tego filmiku: www.youtube.com/watch?v=r_iMhhQwtTo W obecnej linii skód podobał mi się przód i tyle światła Octavii. Aż do momentu, gdy ich nie zmienili: autozeitung.de/fahrbericht-–-skoda-octavia-14-tsi?vt_id=261796 Link Zgłoś
mobilnydoradca Re: no co jest? 13.10.08, 19:55 wszystko prawda, i dlatego na forach nikt nie pyta jak bardzo bajerancka jest skoda, jaki lakier na niej najlepiej wygląda, jak ją tuningować, itp. każdego interesuje tylko ile kkm można nią jechać bez wymiany tłumika i zawieszenia, jak mało spali i czy zmieszczą się w niej żona, 3 dzieci i ich bagaże. reszta jest nieistotna. Link Zgłoś
sniperslaststand Re: no co jest? 13.10.08, 20:21 mobilnydoradca napisał: > wszystko prawda, i dlatego na forach nikt nie pyta jak bardzo > bajerancka jest skoda, jaki lakier na niej najlepiej wygląda, jak ją > tuningować, itp. > > każdego interesuje tylko ile kkm można nią jechać bez wymiany > tłumika i zawieszenia, jak mało spali i czy zmieszczą się w niej > żona, 3 dzieci i ich bagaże. reszta jest nieistotna. No to tu nie powinno być problemu. Top Gear urządzał corocznie dosyć szeroko zakrojone ankiety zadowolenia z samochodów, z następującymi wagami: www.topgear.com/content/features/stories/2005/11/stories/01/2.html i Skody od zawsze punktowały w nich bardzo wysoko. Z jakiegoś powodu te samochody są znacznie trwalsze niż VW, a ludzie z nich znacznie bardziej zadowoleni. Warto zobaczyć samemu: Za 2006: www.topgear.com/content/carsurvey/2006/features/01/1.html Za 2005 - zestawienie marek: www.topgear.com/content/features/stories/2005/11/stories/01/3.html Za 2005 - zestawienie modeli: www.topgear.com/content/features/stories/2005/11/stories/01/20.html Wartości oczekiwane spalania można bardzo precyzyjnie wysondować gdzie indziej, tylko należy uważnie operować rocznikami, kilowatami mocy silnika i typem paliwa. Są one następujące: Dla 1.9 TDI: - 90-konnego średnio 5,75 l/100 km [1] - 105-konnego 5,68 l/100 km [2] - 130-konnego 5,72 l/100 km [3] Dla benzynowych - 150-konnego 1.8 turbo: 8,50 l/100 km [4] - 100-konnego niedoładowanego 1.6: 7,48 l/100 km [5] Resztę, jak 2-litrową i VRSy możesz znaleźć sobie sam. Tłumik nie wiem ile wytrzymuje, ale i tak jest tani. [1] www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=1&constyear_s=1999&constyear_e=2003&power_s=64&power_e=68 [2] www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=1&constyear_s=1999&constyear_e=2003&power_s=80&power_e=83 [3] www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=1&constyear_s=1999&constyear_e=2003&power_s=95&power_e=105 [4] www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=2&constyear_s=1999&constyear_e=2003&power_s=105&power_e=115 [5] www.spritmonitor.de/de/uebersicht/45-Skoda/399-Octavia.html?fueltype=2&constyear_s=1999&constyear_e=2003&power_s=70&power_e=80 Link Zgłoś
mobilnydoradca Re: no co jest? 13.10.08, 23:02 chyba mały błąd ci się wkradł bo [2] odnosi się do silnika 110 a nie 105 KM. a powiedz jeszcze, czy te silniki TDI to czym różnią się np od dci z renówek? z tego co czaje to TDI to pompowtryskiwacze a dci to commonrail ale co z tego wynika dla użytkowaniu? różnica w awaryjności, kosztach napraw, długości życia silnika, wrażeń z jazdy? sory że o banały pytam ale zawsze miałem benyniaki :) Link Zgłoś
al9 ale nie skoda tylko honda to obciach 15.10.08, 17:04 Jeżdżą, ale się wstydzą ;) Na tym forum skoda jest najbardziej pogardzanym samochodem. Ja za cholerę nie rozumiem, dlaczego. -------------------------- juz nie chińszczyzna? :-) pozdr al Link Zgłoś
enterek221 Re: Skoda Octavia diesel 15.10.08, 13:56 Nie, to nie był wyjątek. Ja jeżdżę Skodą Octavią z 1999 r. 1,9 TDI z 90-konnym silnikiem. Ma na liczniku 170 tys. (jak kupowaliśmy, miała ok. 130 tys.) i żadnych poważnych napraw na koncie - tak naprawdę do robienia było tylko do tej pory zawieszenie, ale to standart na polskich drogach. Średnie spalanie na trasie ok. 4,5 l na 100 km. W mieście ok. 5,5 - 6 l. na 100 km. Mam jeszcze dwóch znajomych, którzy jeżdżą Octaviami i też żaden się nie skarży. Link Zgłoś
enterek221 Re: Skoda Octavia diesel 15.10.08, 13:57 Powyższa wypowiedź była do Wujaszka_Joe:) Link Zgłoś
mobilnydoradca Re: Skoda Octavia diesel 15.10.08, 16:39 a powiedz, jak te 90 KM radzi sobie z rozpędzaniem octavi? nie jest za słaby? bo ja myślałem raczej o zakupie wersji 110 KM ale ich mniej na rynku jest. Link Zgłoś
enterek221 Re: Skoda Octavia diesel 17.10.08, 22:49 Radziłabym ci poszukać wersji 110 KM. 90 KM to jednak trochę za mało jak na taki samochód, szczególnie, gdy jedzie się w kilka osób, a do tego dochodzi jeszcze bagaż. Aha, wcześniej zapomniałam dodać, że zaletą jest też spory bagażnik. Link Zgłoś
yosemitesam Re: Skoda Octavia diesel 19.10.08, 23:32 jan1res napisał: > Co myślicie o zakupie 6-7 letniej skody octavii z silnikiem diesla? > Czy jest ona podobnie trwała jak volkswageny? Zależy kto tym jeździł, jak jeździł i po czym jeździł. No i czy dbał (np. w sensie terminowości przeglądów technicznych, wymiany rozrządu, klocków, tarcz itp.). Ja jeżdże 2 lata Octavią 1.9 TDi (110 KM) i jedyne na co mógłbym narzekać, to że sporo żre oleju. Autko jest trwałe, a co najważniejsze - tanie, jak na swoje parametry. Link Zgłoś