Dodaj do ulubionych

Smart - mądre to czy nie?

21.10.08, 10:59
Wątki o małych samochodach przewijają się dosyć często i nawet ktoś
zasugerował że facet powinien sobie kupić mały samochód a zonie z dziećmi
oddać samochód z segmentu od D w górę :)
Ostatnio coraz częściej po głowie chodzi mi takie cudo, znaczy Smart. Maiłby
być tylko na dojazdy do pracy. Często wracam z pracy w środku nocy i zaczynają
się schody ponieważ nie ma gdzie zaparkować. Między samochodami postawionymi
jeden za drugim przy krawężniku często zostaje miejsca na 2/3 "normalnego
samochodu" w sam raz na Smarta. To jest jego zaleta wada są tylko 2 miejsca -
problem z odwiezieniem 2 dzieci do przedszkola i szkoły.
Kolejną wadą może być to że weźmie go ktoś pod pachę i zabierze. A tak całkiem
poważnie co warte są takie smarty np. 600ccm turbo?
Obserwuj wątek
    • kodem_pl Re: Smart - mądre to czy nie? 21.10.08, 12:39
      Co sa warte? Ilosc zlotowek odpowiadajaca cenie;-)

Generalnie to rozumiem Cie i popieram sklanianie sie ku smartowi. Smart jest
      spoko dla kierowcy i pasazera, idealne miejskie toczydlo - malo pali, parkujesz
      w kazdej luce (mozna w poprzek!), ma wszystkie dodatki, jakie sie przydaja
      (klima, czamek, radio, elszyby), mozesz dobrac ciekawe opcje (daaaaach). Do tego
      jest tani w zakupie. Jedyny problem to obsluga... czesci sa drogie.
      Ah, jesli chodzi o jazde to wstydu nie ma, osiagi w normie w miejskim zakresie
      predkosci. Choc nie tak dawno temu wsiadl mi na dupe pewien smart i musiala to
      chyba byc jakas wersja brabus czy cos (a byla cala czarna), probowalem go zgubic
      do 150 i w koncu sobie odpuscilem, bo moj zjazd byl zaraz; on pomknal dalej
      rozpedzajac sie wciaz. Bylo lekko z gorki, ale i dla mnie i dla niego...I dam
      sobie krzywde zrobic, ze pomknal wiecej niz 155 (do ktorych niby jego predkosc
      jest ograniczona).
      • magdalaena1977 Re: Smart - mądre to czy nie? 21.10.08, 14:57
        kodem_pl napisał:
        > ma wszystkie dodatki, jakie sie przydaja (klima, czamek, radio, elszyby)
        Ale nie ma bagażnika - dla mnie to dyskwalifikuje samochód miejski
        • tymon99 Re: Smart - mądre to czy nie? 21.10.08, 15:41
          magdalaena1977 napisała:

> Ale nie ma bagażnika

ma.
        • maciejka_04 Re: Smart - mądre to czy nie? 21.10.08, 16:06
          Ma. Taki miejski bagażnik
          • dewulot1 Re: Smart - mądre to czy nie? 21.10.08, 19:55
            Bagaznik ma. To ten "czamek".
        • rickky Re: Smart - mądre to czy nie? 21.10.08, 18:16
          magdalaena1977 napisała:

> kodem_pl napisał:
          > > ma wszystkie dodatki, jakie sie przydaja (klima, czamek, radio, elszyby)
          > Ale nie ma bagażnika - dla mnie to dyskwalifikuje samochód miejski

Drodzy Państwo,
          dyskutujecie o żelaznym wilku i widać, że nie macie pojęcia co to tak naprawdę jest.
          Posłuchajcie więc użytkownika:
          Smart ma bagażnik i to całkiem niczego sobie. Najnowszy model (z 2007 roku) ma 220 litrów pod roletę. W przypadku zwinięcia rolety, jego objętość wzrasta co najmniej podwójnie.
          Nowe Smarty dysponują silnikiem 1,0l z turbodoładowaniem i osiągają moc 84 KM. Przy masie własnej 720 kg dysponują przyspieszeniem, którego nie jest w stanie osiągnąć żaden przeciętny acz "słuszny" samochód. Wystarczy się o tym przekonać ruszając sprzed świateł.
          Wyposażenie Smarta można sobie indywidualnie dobrać. Każdy Smart ma ABS, ESP, automatyczną skrzynię biegów, którą można zamienić na półautomatyczną sekwencyjną.
          Mój np ma półautomatyczną klimatyzację, radio z odtwarzaczem cd, szklany dach, obrotomierz, aluminiowe felgi, centralny zamek.
          Wszystko to sprawia, że jazda samochodem jest prawdziwą przyjemnością.
          W tym roku zrobiłem wycieczkę wakacyjno - urlopową i przejechałem 3155 km przez pół Europy...
          Było super.

• magdalaena1977 Re: Smart - mądre to czy nie? 22.10.08, 23:53
            rickky napisał:
            > dyskutujecie o żelaznym wilku i widać, że nie macie pojęcia
            > co to tak naprawdę jest.
            To gdzie (w necie) jest jakiś opis danych technicznych ze wskazanie wymiarów,
            pojemności bagażnika itp.
            Wszędzie, gdzie ja szukałam na miejscu bagażnik była kreseczka, ewentualnie
            informowali o przestrzeni ładunkowej przy złożonym przednim siedzeniu.
    • katja_24 Re: Smart - mądre to czy nie? 21.10.08, 18:36
      Nie wiem, czy to to madre jest, ale z cala pewnoscia paskudne :)
    • do.ki pozytek ze smarta 21.10.08, 19:45
      Pewan holenderska firma produkuje od niedawna motocykle z silnikiem 800 CDI od Smarta.

www.dieselmotorfiets.nl/

Smart do podrozy po Europie... co za nachalna reklama.
    • jaki71 Re: Smart - mądre to czy nie? 21.10.08, 20:25
      Ok, to teraz uściślijmy.
      Nie musi być funkiel nówka, byle był mało śmigany w cenie do 15kzł. ;) Ceny
      używanych po pobieżnym przeglądnięciu przeglądnięciu ofert są kosmicznie wysokie :(
      Bagażnik nie jest potrzebny.
      Ogień tez nie jest mi potrzebny. Wystarczy żeby faktycznie palił w mieście w
      okolicach piątki. Europy tym nie będę zwiedzał.
      Ma parkować w miejscu o wielkości 2/3 normalnego samochodu (normalny samochód
      ~4m długości) bo po powrocie w nocy z pracy widzę kilka takich miejsc w
      odległości nie większej niż 100m od wejścia do bloku. Miejsce na cały samochód o
      długości 3,75m rzadko jest bliżej niż 300m. Chociaż dzięki temu naumiałem się
      parkować w dziurach takich że po obu końcach w sumie zostaje około 0.5m.

Wada jaka widzę to brak chociażby najmniejszego trzeciego fotela...
      • 7martius Re: Smart - mądre to czy nie? 21.10.08, 23:45
        Smart jest fajny jako drugie czy trzecie auto w rodzinie do jazdy po
        mieście na zakupy itp. Mimo wszystko maluchy takie jak Clio, Fiesta,
        Polo, C2 itp, oferują więcej miejsca, które naprawdę się przydaje.
        Pod względem spalania i osiągów różnice będą minimalne - silniki
        benzynowe 1-1.5l ( chyba, że weźmiemy Clio sport 200KM :-) ) Weź pod
        uwagę, że Smart może finalnie być droższy w utrzymaniu. Wygląd to
        kwestia gustu, dla mnie Smart jest parszywy, że tak powiem
        nieelegancko :-)
      • kodem_pl Re: Smart - mądre to czy nie? 22.10.08, 18:14
        Kup diesla, robi do 300k km przebiegu bez naprawy glownej.

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?isSearchRequest=true&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&lang=de&scopeId=C&_features=on&negativeFeatures=EXPORT&bodyStyleRadio=&makeModelVariant1.makeId=23000&makeModelVariant1.modelId=&makeModelVariant1.modelDescription=&makeModelVariant2.makeId=&makeModelVariant2.modelDescription=&makeModelVariant3.makeId=&makeModelVariant3.modelDescription=&minFirstRegistrationDate=&maxFirstRegistrationDate=&minMileage=&maxMileage=&minPowerAsArray=&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=&maxPowerAsArray=KW&minPrice=&maxPrice=&fuel=DIESEL&transmission=&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&ambitCountry=&zipcode=&climatisation=MANUAL_OR_AUTOMATIC_CLIMATISATION&numSeats=&doorCount=&emissionClass=&emissionsSticker=&adLimitation=&daysAfterCreation=&usageType=&usedCarSeals=

Do 15k zl pelno do wyboru.
    • v-6 Nie lepiej się przeprowadzić? 22.10.08, 23:22
      jaki71 napisał:

> Ostatnio coraz częściej po głowie chodzi mi takie cudo, znaczy Smart. Maiłby
      > być tylko na dojazdy do pracy. Często wracam z pracy w środku nocy i zaczynają
      > się schody ponieważ nie ma gdzie zaparkować. Między samochodami postawionymi
      > jeden za drugim przy krawężniku często zostaje miejsca na 2/3 "normalnego
      > samochodu" w sam raz na Smarta.
      Witam!
      Ja wcale nie żartuję. Smart ma bardzo twarde zawieszenie i tylko przeciętny prześwit (132 mm), a automaty, szczególnie w poprzedniej generacji, bardzo kiepsko pracują. To nienajlepsze cechy auta miejskiego w polskim mieście. Rozwiąże pewnie twój problem z parkowaniem, ale żadnego innego nie. Kiedyś mieszkaliśmy w domu, w którym był garaż na dwa samochody, ale jeden za drugim. A ulica była permanentnie (z wyjątkiem niedziel) zastawiona parkującymi autami. Okazało się to o wiele bardziej upierdliwe niż przypuszczałem na początku i było jednym z głównych (serio!) powodów przeprowadzki.
      Teza to może trochę karkołomna, ale czasem warto spojrzeć na sprawę pod innym kątem. A może są i inne minusy obecnego mieszkania?
      Pozdrawiam
      v-6
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka