Dodaj do ulubionych

IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004

29.10.03, 13:01
Witam serdecznie,

W niedawnym dodatku Moto SuperExpressu znalazłem informacja nt. prognoz cen
samochodów po wejsciu Polski do UE.
Była tam symulacja na przykładzie Nissana primery 1.6 z 1991 roku.
Przybliżona wartość rynkowa w polsce obecnie to 12 tys. w mysl przepisów
unijnych takie auto (identyczny stan, przebieg itd) bedzie mozna sciagnąć 4
maja za ok6-6,5 tys (ze wszelkimi koniecznymi opłatami)
To coś zbyt piękne by było prawdziwe. Wychodzi na to, ze np. auto mojej
ulubionej marki - Mazdę626 kosztującą ok. 30tys. (powiedzmy 98-99rok) będę
mógł sciągnąć za 15tys????
Myślę, że nasze kochane państwo coś wymyśli (podatek od ...., albo opłatę
jakąś tam) aby nie umilić życia potencjalnym nabywcom i by uchronić DajEwo i
Fijata..
Czy macie jakieś informacje na ten temat?
Czy też może w maju stanie się cud...? :))
Pozdrawiam
S.

Obserwuj wątek
    • Gość: Muminek Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: *.sggw.waw.pl 29.10.03, 13:10
      Powiem tak !
      Wiele zamieszania o nic !
      • slavecky1 Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 29.10.03, 13:20
        Gość portalu: Muminek napisał(a):

> Powiem tak !
        > Wiele zamieszania o nic !
        No tak...
        To wiele tłumaczy..
        • niknejm Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 29.10.03, 13:26
          Na razie za wcześnie na takie pytania.
          Z przecieków pojawiających się w prasie wiadomo, że chłopaki z rządu kombinują,
          żeby nam nie było za dobrze, ale żeby zrazem nie łamać prawa unijnego.
          Coś pewnie wykombinują... :-( Ale jest szansa że i tak bedzie trochę taniej...

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Michal Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: *.telia.com 29.10.03, 13:32
            Tak Niknejm ma racje. Mysmy mieli najdrozsze auta w europie i najstarsze
            wiekiem jezdzace po szosach no i chyba jeszcze mamy.Po wejsciu ceny polecialy
            na leb na szyje i dzisiaj sie dopasowaly do rynku,ale jeszcze ciagle jest
            taniej zakupic nowe w Dani a uzywane w Reichu.Automatycznie ceny uzywanych tez
            spadly a tych najtanszych spotkal los zlomu.Pzdr.Michal
            P.S Handel zlomami czyli autami podrasowanymi upadnie,nikt tego nie bedzie
            chcial kupic i oto miedy innymi idzie.Zycie wyczysci rowno jak Wojtek mawial
            przejedzie walec i bedzie g.....
            • slavecky1 Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 29.10.03, 13:41
              > P.S Handel zlomami czyli autami podrasowanymi upadnie,nikt tego nie bedzie
              > chcial kupic i oto miedy innymi idzie.Zycie wyczysci rowno jak Wojtek mawial
              > przejedzie walec i bedzie g.....
              I słusznie!
              Ja mając na mysli auto uzywane widzę oczyma wyobrażni piękną 626 SW z 98-99
              roku z przebiegiem 50 tys km, nie bitą kupioną od doktora w Scharzwaldzie ;-)
              S.
              • Gość: mim Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: *.bphpbk.pl 29.10.03, 14:07
                Jeżeli chodzi o starsze samochody to moga potanieć,
                ale biorąc pod uwagę auta nowsze właśnie wymieniane tu np. mazdy z lat 1998 -
                2000, to proponuję zaglądnąć na niemieckie strony z ogłoszeniami i sprawdzić
                ich ceny. Nikt na zachodzie nie sprzedaje za pół ceny takich aut. Sprzedają
                starsze, których nikt na zachodzie nie chce kupić.
                Można tanio kupić auto na zachodzie ale bite, bo nie opłaca im się ich
                naprawiać, koszty robocizny.
                Więc takie podniecanie się nie ma sensu. Tanio ewentualnie będzie można
                przywieżć ( nie bite) coś co ma co najmniej 10 lat.
                pOZDRAWIAM
                • Gość: andrut Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 22:04
                  > Więc takie podniecanie się nie ma sensu. Tanio ewentualnie będzie można
                  > przywieżć ( nie bite) coś co ma co najmniej 10 lat.
                  jeśli nie będzie trzeba płacić akcyzy i vatu to nawet 3-5 letnie auta będzie
                  się opłacało sprowadzać w całości (chyba że euro będzie dalej szło w górę).
                  gdyby jakimś cudem nic się pod tym względem nie zmieniło to rzeczywiście
                  zostałyby nam rozbitki. zresztą to, że za kilkunastoletnie samochody trzeba u
                  nas zapłacić 4-5 razy tyle co w niemczech nie jest chyba twoim zdaniem powodem
                  do radości? bardziej mnie martwi, że wszystkie artykuły na temat importu
                  używanych są w tonie: "zaleje nas fala złomu, niech rząd zrobi coś żeby nas
                  ratować!". wypisywanie takich bzdur ma przekonać opinię publiczną, lub stworzyć
                  wrażenie, że ona taka jest. tymczasem w komentarzach do każdego artykułu widać,
                  że 90% pragnie utonąć w tym "złomie" bo to dla nich szansa na kilka lat młodszy
                  samochód.
                  pozdrawiam mając nadzieję, że tym razem naszej władzy nie uda się uszczęśliwić
                  narodu kolejnymi ograniczeniami
    • Gość: Andrzej Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.03, 13:31
      Wyglada to wszystko bardzo zachęcajaco,boje sie jednak o pomysły rzadu majace
      ochronić "rodzima" produkcję samochodów. Zauważalnym faktem związanym ze
      zbliżającym się terminem maja przyszłego roku jest kłopot ze sprzedażą
      używanego auta w kraju. Wszyscy potencjalni klienci czekaja na "darmowe"
      samochody z krajów UE. Ktoś dzisiaj w prasie napisał, że na Polaków już
      czekaja pełne place używanych samochodów. Jednym słowem, szum informacyjny,
      zgodnie z zasada, nikt nic nie wie.
    • Gość: Kugel "& & #35 8230; chłopaki z rządu już coś wykombinują& & #35 IP: 62.181.161.* 29.10.03, 14:21
      Powiem tak, nie będzie obowiĄzkowej normy Euro II, co umożliwi ściąganie
      samochodów starszych niż '96 r. Zniesiony będzie też VAT.

Ze zdziwieniem przeczytałem natomiast informację, że jakoby rząd chciał
      utrzymać akcyzę która, jak przypominam wynosi od 3% aż do 65% wartości
      samochodu! Utrzymują, że jakoby akcyza leżała tylko w gestii państwa i Unii nic
      do tego. Chcieć to oni sobie mogą, ale unijne prawo stanowi, że każda opłata,
      taksa czy jak go tam zwał, która nakładana jest tylko na dobra ściągane z
      zagranicy, JEST AUTOMATYCZNIE TRAKTOWANA JAKO CŁO, i tu będzie koniec żartów.
      Czyli: albo akcyzą będzie obłożona też sprzedaż samochodów na polskim rynku
      wtórnym (np. na giełdzie!), albo ma zniknąć wcale.

Zainteresowałem się trochę tym tematem i dzwoniłem nawet do przedstawicielstwa
      UE w Wawie. Twierdzą, że jeśli rząd rzeczywiście będzie chciał utrzymać tą
      absurdalną akcyzę, to każdy obywatel będzie mógł zaskarżyć państwo polskie. Ja
      w każdym razie nie będę miał żadnych skrupułów, skandalem jest że w przyszłym
      najbiedniejszym kraju Unii, gdzie zarobki są o 8 razy średnio niższe niż w
      Niemczech czy Belgii, fiuty z rządu bezczelnie domagają się od obywateli
      kupowania nowych samochodów, bezwstydnie udając że nie wiedzą, że za 1000 czy
      1500 złotych, bo takie są wg GUS-u przeciętne polskie pensje, nie tylko nowego
      samochodu kupić się nie da, ale i wyżyć za to niełatwo.

Obywatel kupuje to, na co go stać. Jasne, że każdy wolałby pachnącą lakierem
      nówkę z salonu. Ale jeśli nie ma na to kasy, kupuje używany, bo czymś jeździć
      trzeba. Niewysłowionym świństwem i arogancją rządzących jest to, że celowo
      mnożą biurokratyczną mitręgę i zamiast ułatwiać, celowo komplikują życie
      uczciwym ludziom, którzy kierują się po prostu zdrowym rozsądkiem.
      • Gość: Kugel Sorry za te idiotyczne znaczki, nie wiem skad sie IP: 62.181.161.* 29.10.03, 14:27
        wziely.
      • Gość: WS Re: '& & & #35 35 8230; chłopaki z rządu już coś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 20:55
        Zgadzam się z Tobą Kugel ,musi nastąpić zmiana przepisów tak ,aby były zgodne z
        prawem w UE .Jest przygotowany stosowny projekt Ustawy ,pozostaje tylko to
        wdrożyć . A również Ministerstwo moze zmienić akcyzę na samochody używane
        najbliższym czasie .Stąd wniosek : samochody używane sprowadzane będą tanieć .
        • Gość: andrut Re: '& & & & #35 35 35 8230; chłopaki z rzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 22:13
          > Jest przygotowany stosowny projekt Ustawy ,pozostaje tylko to
          > wdrożyć . A również Ministerstwo moze zmienić akcyzę na samochody używane
          > najbliższym czasie.
          ten projekt jest gdzieś publicznie dostępny, czy tylko ty to wiesz, bo masz
          znajomości? w dostępnym na stronach sejmu i mf projekcie ustawy o podatku
          akcyzowym i rozporządzeniu do niego ustalającym stawki są tylko puste miejsca :-
          (
      • greenblack Re: "& & & #35 35 8230; chłopaki z rządu już coś 29.10.03, 22:15
        A w którym kraju Unii nie płaci się Vatu od samochodu? Akcyza też pozostanie.
        • Gość: andrut Re: "& & & & #35 35 35 8230; chłopaki z rzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 23:00
          > A w którym kraju Unii nie płaci się Vatu od samochodu? Akcyza też pozostanie.
          nie wiedziałem dlaczego tytuły niektórych wątków na tym forum zdają się
          wskazywać, że nie cieszysz się tu dużą sympatią, ale zaczynam się domyślać.
          może ty po prostu zabierasz głos mentorskim tonem we wszelkich dyskusjach
          niezależnie od tego czy się na temacie znasz, czy nie?
          w każdym kraju ue nie płaci się vatu jeśli kupujesz od osoby prywatnej.
          dodatkowo w ue nie ma podwójnego opodatkowania, a na samochód używany vat
          został już zapłacony jak był on kupiony jako nowy. akcyza może zostać i co z
          tego jak będzie musiała być równa niezależnie od wieku? myślisz że lobby które
          doprowadziło do 65% akcyzy za starsze samochody łatwo zgodzi się np na tką
          stawkę również na nowe?
          masz dla nas jeszcze jakieś rewelacje, czy już wyczerpałeś limit na ten miesiąc?
          • Gość: andrut Re: "& & & & & #35 35 35 35 8230; chł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 23:16
            > A w którym kraju Unii nie płaci się Vatu od samochodu?
            odpowiem jeszcze raz, tym razem cytatem z dokumentu dostępnego na stronach ue o
            tytule TAXATION OF CARS TRANSFERREDWITHIN THE COMMUNITY OR USED REGULARLY ON
            CROSS-BORDER JOURNEYS:
            "A private party buys a car that is no longer "new" in one Member State
            with the intention of moving it to another
            Here the status of the seller dictates which VAT rules apply:
            - If the seller is a private individual (or a trader who has not deducted the
            VAT he paid on the car), no VAT is due on the purchase, either in the
            State of departure or in the State of destination.
            - If the seller is a taxable re-sale business, that business usually applies the
            special rules on taxing profit margins. This means that the business will
            apply the amount of VAT due in its State on the profit made from selling
            the second-hand car (but the amount will not be shown in the invoice).
            This purchase will then not be subject to VAT in the Member State of
            destination.
            - If the seller is a taxable trader who has himself deducted the VAT due on
            the car, the normal tax rules apply. This generally means that the seller
            invoices the VAT due in his own Member State. However, supply of the
            vehicle may be subject to VAT in the Member State of destination if, for
            instance, the car is moved there by the seller - or on his account - and
            supplies by this trader to the Member State of destination exceed a given
            threshold (set by each Member State), or if the seller elects to be taxed in
            the Member State of destination. In either case it must be stressed that
            VAT on such a sale may be charged in only one of the Member States
            involved. The possibility of double taxation is therefore prevented."
          • Gość: Joasia VAT IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.03, 04:07
            Gość portalu: andrut napisał(a):

> w każdym kraju ue nie płaci się vatu jeśli kupujesz od osoby prywatnej.

Jak to nie placisz skoro jest zawarty w cenie.

Firma wystawia rachunek netto + VAT = brutto
            a prywatny sprzedawca tylko rachunek z cena brutto
            Rachunek z wyszczegolnionym VAT-em moze wystawiac tylko ten kto rozlicza sie z
            VAT-u z urzedem skarbowym czyli tylko firma
            • devote rejestracja w innym panstwie 30.10.03, 04:43
              a czy po wejsciu do UE mozna bedzie zarejestrowac auto w innym stanie/panstwie?
              • Gość: Joasia Re: rejestracja w innym panstwie IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.03, 14:41
                Samochod mozesz tylko tam zarejestrowac gdzie mieszkasz/masz zameldowanie.
            • Gość: andrut Re: VAT IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 30.10.03, 09:31
              > Firma wystawia rachunek netto + VAT = brutto
              no ok, jak kupujesz w komisie to oni płacą vat, ale tylko od swojej marży, a
              kupujący w swoim kraju nie płaci już nic (vau oczywiście, bo pozostają jeszcze
              opłaty rejestracyjne). a chodzi głównie o to, że dotychczas płaci się u nas vat
              od wartości auta niezależnie od tego co było zapłacone w kraju kupna.
              • Gość: Joasia Re: VAT IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.03, 14:50

> no ok, jak kupujesz w komisie to oni płacą vat, ale tylko od swojej marży,
                jak samochod byl od osoby prywatnej to masz racje
                jak auto sprzedala (ostatni wlasciciel) firma to caly VAT
                bo firma rozliczaja sie netto a nie brutto

> płaci się u nas vat
                > od wartości auta niezależnie od tego co było zapłacone w kraju kupna.

W kraju kupna zawsze placiles VAT ale mogles dostac jego zwrot o ile byl na
                rachunku wyszczegolniony.
                • Gość: andrut Re: VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 17:41
                  > W kraju kupna zawsze placiles VAT ale mogles dostac jego zwrot o ile byl na
                  > rachunku wyszczegolniony.
                  nie twierdzę że było inaczej. cały czas piszę tylko, że nie będzie podwójnego
                  opodatkowania, więc jedyną możliwością zapłacenia w Polsce vatu za używany
                  samochód z innego kraju ue będzie jego kupienie w kraju pochodzenia za cenę
                  netto, i w tym przypadku nie będzie różnicy między tym co jest teraz i tym co
                  będzie w ue. dobrze mówię?
                  więc kupując używany samochód osobowy nie będziemy w Polsce płacić vatu
                  (zakładam, że większość takich aut kupuje się od osób prywatnych za
                  pośrednictwem komisów, lub bez nich; oczywiście mogę się mylić, bo statystyk na
                  ten temat nigdzie nie widziałem)
                  miło było wymienić poglądy z kimś, kto wie o czym mówi. pozdrawiam!
                  • Gość: Joasia Re: VAT IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.03, 18:12

> że nie będzie podwójnego
                    > opodatkowania, więc jedyną możliwością zapłacenia w Polsce vatu za używany
                    > samochód z innego kraju ue będzie jego kupienie w kraju pochodzenia za cenę
                    > netto, i w tym przypadku nie będzie różnicy między tym co jest teraz i tym co
                    > będzie w ue. dobrze mówię?
                    Dobrze, nowe samochody sa jedynym towarem ktory w UE kupuje sie w innym kraju
                    netto i placi VAT w kraju rejestracji.
                    Nie jestem pewna czy nie bedzie trzeba placic roznicy w VAT np. w PL 22% a w D
                    16% do zaplacenia - 6% jak auto kupione (brutto) w D a zarejestrowane w PL.

Pozdrawiam
                    • Gość: andrut Re: VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 19:48
                      > Nie jestem pewna czy nie bedzie trzeba placic roznicy w VAT np. w PL 22% a w
                      D
                      > 16% do zaplacenia - 6% jak auto kupione (brutto) w D a zarejestrowane w PL.
                      w informacjach ue na ten temat znalazłem, że po prostu płacisz vat za samochód
                      w kraju przeznaczenia, nie było nic o dopłacaniu różnicy (chociaż było coś
                      wspomniane o przypadku gdy kupujesz nowy samochód od osoby prywatnej, ale tylko
                      o tym, że sprzedający dostanie tylko tyle zwrotu vatu ile nabywca zapłaci w
                      swoim kraju; czyli dla kupującego bez różnicy, bo zapłaci vat obowiązujący w
                      kraju przeznaczenia tak czy inaczej; jeśli samochód ma ponad pół roku to wtedy
                      jest uważany za używany i wtedy sprzedawca prywanty nie dostanie już zwrotu
                      vatu a kupujący nie płaci w kraju docelowym, czyli zachodzi sytuacja, o której
                      pisałem wcześniej)
                      i przy okazji jeszcze jedno pytanko. z tego co piszesz wynika, że sporo wiesz
                      jak to jest w Niemczech, możesz napisać jak to tam jest przy sprzedaży
                      samochodu? gdzieś czytałem, że w momencie sprzedaży tam się samochód zawsze
                      wyrejestrowuje (obojętnie czy kupuje ktoś z kraju czy zza granicy) i nabywca
                      musi wykupić tablice tymczasowe. chodzi mi o to ile one kosztują w przypadku
                      Niemca, bo czytałem gdzieś, że ważne za granicą 150 euro na 2 tygodnie. mam na
                      myśli to, że jak będziemy w ue to może wystarczą takie tablice jak dla niemców,
                      to możnaby trochę zaoszczędzić przy kupnie samochodu.
                      • Gość: Joasia Re: VAT IP: *.dip.t-dialin.net 31.10.03, 16:45

>
                        > gdzieś czytałem, że w momencie sprzedaży tam się samochód zawsze
                        > wyrejestrowuje.
                        TAK
                        bo tak dlugo jak auto jest na mnie zarejestrowane musze placic podatek drogowy,
                        ubezpeczenie, mandaty czyli jestem odpowiedzialna za wszystko zwiazane z autem.
                        > nabywca musi wykupić tablice tymczasowe.
                        Nie musi, tablice tymczasowe (5-cio dniowe) potrzebuje tylko jak chce
                        wyrejestrowanym samochodem poruszac sie po drogach publicznych.
                        Kupuje auto , rejestruje na siebie i gotowe.
                        Tymczasowe tablice moze dostac tylko osoba majaca miejsce
                        zamieszkania/zameldowanie w Niemczech.
                        Koszt: 10 Euro oplata rejestracyjna + koszt zrobienia tablic (ok. 30 Euro) +
                        ubezpieczenie (koszt zalezny od ubezpieczyciela)
                        Oficjalnie takie tabkice wazne sa poza D tylko w NL, CH, A, I
                        ale slyszalam ze przeworzac auto do PL mozna wykupic na graqnicy ubezpieczenie
                        i dojechac na nich do domu.

> że ważne za granicą 150 euro na 2 tygodnie.
                        masz na mysli tablice wywozowe/exportowe
    • Gość: Mar ale ja 12 letniego Nissana nawet za darmo nie chcę IP: *.skorosze.2a.pl 30.10.03, 07:59
      A ciekawe za ile uda mi się kupić 2-letniego Nissana bezwypadkowego, którego
      niemiecki właściciel sprzeedaje WYŁACZNIE dlatego, że mu się znudził? Obawiam
      się, że takich okazji po prostu nie ma albo cena wcale nie jest taka znowu
      atrakcyjna.
    • Gość: Jasiu Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 12:27
      Od 1 maja 2004 r. rzad planuje wprowadzenie oplaty za pierwsza rejestracje auta
      na terenie naszego kraju w wysokosci 10 000 pln,albo mozliwosc nie
      przerejestrowywania auta za czym ida wyzsze oplaty ubezpieczenia macierzystego
      w kraju w ktorym auto jest zarejestrowane.Dla obywateli innych krajow oplaty
      ubezpieczenia za granica sa srednio o 400 Euro wyzsze na przelomie okresu 6
      miesiecy.Na razie jest to projekt ale prawdopodobnie przejdzie aby "ratowac"
      nasz rynek motoryzacyjny.
      • Gość: zx Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 30.10.03, 12:49
        Jeśli to prawda, to ten kraj to najgorsze ścierwo, traktujące swych obywateli
        jak bydło...
      • Gość: andrut Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 30.10.03, 14:32
        Gość portalu: Jasiu napisał(a):

> Od 1 maja 2004 r. rzad planuje wprowadzenie oplaty za pierwsza rejestracje
        auta
        >
        > na terenie naszego kraju w wysokosci 10 000 pln albo mozliwosc nie
        > przerejestrowywania auta za czym ida wyzsze oplaty ubezpieczenia
        macierzystego
        > w kraju w ktorym auto jest zarejestrowane.Dla obywateli innych krajow oplaty
        > ubezpieczenia za granica sa srednio o 400 Euro wyzsze na przelomie okresu 6
        > miesiecy.Na razie jest to projekt ale prawdopodobnie przejdzie aby "ratowac"
        > nasz rynek motoryzacyjny.

to co piszesz jest bez sensu bo:
        1. 10 000 za rejestrację zarżneło by np. fiata, bo panda podrożałaby z 30 do
        40tys i nikt by jej wtedy nie kupił
        2. w ue samochód musisz mieć zarejestrowany w kraju zamieszkania i w związku z
        czym nie ma czegoś takiego jak "ubezpieczenia za granicą dla obywateli innych
        krajów"
        3. więc nie zaśmiecaj wątka.
        • Gość: grzek Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: 213.77.31.* 30.10.03, 15:23
          Może chodziło mu o samochód sprowadzony z inneg kraju, ale nie nowy, i wtedy
          rejestracja w Polsce traktowana jest jako pierwsza.
          • Gość: andrut Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 17:28
            Gość portalu: grzek napisał(a):

> Może chodziło mu o samochód sprowadzony z inneg kraju, ale nie nowy, i wtedy
            > rejestracja w Polsce traktowana jest jako pierwsza.
            problem w tym, że gdyby na nowy nie, a na używany tak, to by była
            dyskryminacja, a to już niedozwolone.
            • Gość: Dungood Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: 57.67.177.* 31.10.03, 11:39
              Z tą opłatą za pierwszą rejestrację to bym się nie zdziwił - nasi posłowie
              często bywają w Brukseli, a w Belgii takie opłaty obowiązują i są zależne od
              mocy silnika. Stawki od 61 Euro (moc do 71KW) do 4,957 Euro (moc ponad
              155KW)!!! Ja za swoje auto musiałem zapłacic w 2000r. 100,000 BEF, czyli
              10,000PLN. Ponadto, kiedy kupuje się używane auto, nowy właściciel musi
              również zapłacić za "pierwszą" rejestrację, a opłata zmniejsza się wraz z
              wiekiem samochodu (np. stawka wyjściowa 4,957 Euro po 3 latach spada do 3,965
              Euro). Opłaty za diesle są mniejsze, stąd 70% rejestrowanych w Belgii aut to
              diesle.
              • Gość: andrut Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: *.ps.pl / *.tuniv.szczecin.pl 31.10.03, 13:02
                oczywiście opłaty rejestracyjne mogą być uzależnione od różnych czynników, np
                mocy silnika, pojemności, ale nie od wieku. opłaty liczone procentowo są
                zazwyczaj liczone od wartości auta, a w innych przypadkach (nielicznych) muszą
                spadać wraz z wiekiem auta (i to proporcjonalnie do wartości). jeśli jest
                inaczej to można odwoływać się do sądu i dalej do europejskiego trybunału
                sprawiedliwości. takie sprawy już były, zostały wygrane przez importerów
                (zarówno prywatnych jak i firmy) i doprowadziły w niektórych państwach ue do
                zmiany przepisów.
                oczywiście nie dotyczy to opłat np. za wydanie tablic rejestracyjnych i kartę
                pojazdu, ale ich wysokość też musi być uzasadniona.
    • Gość: panda Re: IMPORT SAMOCHODÓW UŻYWANYCH - 1 MAJA 2004 IP: *.slawno.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 13:10
      To jest kwestia naszego państwa a nie UE. Przecież cło jest na zerowym
      poziomie. Akcyza i podatek pozostaną takie same!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Kugel Mija czas... IP: 62.181.161.* 24.11.03, 14:07
      Czyli co, czas mija, a wiarygodnych informacji nadal brak. Zniesienie cla i VAT-
      u jest pewne, ale co z qrewską akcyzą ? (przy okazji, czy ktoś zauważył jak ten
      podatek jest nadużywany w tym kraju? W normalnych państwach obkłada się nim
      gorzałę i fajki, a u nas : samochody, kosmetyki (nawet tanie), prąd, aparaty
      fotograficzne, elektronikę i co tam jeszcze !).

Wielce uczona Rzeczpospolita wydała specjalny dodatek pt. Akcyza po wejściu do
      Unii. Akcyzie na samochody nowe i używane poświęcono bite 2 strony plus
      część "Pytań i odpowiedzi". Produkowały się wielce uczone persony
      z "renomowanej firmy doradczej E & Young". Napuszonych słów-wytrychów
      ("implementacja", "przetransponowanie", etc.), a jakże, zatrzęsienie, a ja nie
      znalazłem odpowiedzi na proste pytanie : czy Ministerstwo Finansów będzie
      usiłowało obkładać akcyzą sprowadzane prywatnie samochody. Wot, i
      profesjonalizm Rzeczpospolitej.

Piszę celowo "będzie usiłowało", bo nie wierzę że Trybunał w Strasburgu nie
      obali takiej dyskryminacyjnej interpretacji przy jakiej upiera się ten
      pzemądrzały, ogolony fiut z Ministerstwa Finansów Krzyżanowski.
      • Gość: andrut Re: Mija czas... IP: *.wel.tuniv.szczecin.pl 24.11.03, 15:32
        a co to za dodatek w rzeczpospolitej był i kiedy się ukazał? chętnie bym na
        niego rzucił okiem.
        • Gość: Kugel Re: Mija czas... IP: 62.181.161.* 24.11.03, 15:43
          Prosze bardzo :

www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Akcyza/akcyza_spis.html#0
          Archiwum maja platne niestety, ale cena nie jest zaporowa.

Ale jak napisalem wczesniej, jesli chodzi o kwestie zwiazane z importem
          samochodow uzywanych, konkretow tam nie znajdziesz. Sporo wodolejstwa, jakby
          autorzy byli wynagradzani od wierszowki.
          • Gość: andrut Re: Mija czas... IP: *.wel.tuniv.szczecin.pl 24.11.03, 16:14
            narazie nic konkretnego nie wiadomo, bo nie ma konkretnych przepisów, więc
            tylko lanie wody im pozostaje. co do ogólnych zasad (że akcyza może zostać, ale
            musi być jednolita nizależnie od wieku auta) to już dawno to wiadomo i nie
            zamierzam płacić 9 zeta + vat za to żeby dwie strony na ten temat przeczytać.
      • Gość: al Re: Mija czas... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.03, 15:46
        Wiele się nie zmieni, akcyza zostaje bo nie ma nawet żadnego projektu
        zmniejszającego ten podateczek, norma spalin zostaje a że nieuszkodzone
        samochody na europejskim wtórnym rynku z reguły tansze nie są.
        • Gość: Kugel Re: Mija czas... IP: 62.181.161.* 24.11.03, 15:59
          Tu nie chodzi o to czy ktoś w Polsce zniesie tą normę czy tą chorą akcyzę,
          tylko o to, że te (krypto)podatki i cła są sprzeczne z zasadą jednolitego
          rynku, a więc z prawem UE. Dzwoniłem w tej sprawie do przedstawicielstwa KE w
          Warszawie i taką informację uszyskałem. To, czy urzędasy zdążą usunąć chore
          przepisy Unii nie obchodzi, pobrana niesłusznie akcyza będzie musiała zostać
          zwrócona, a państwo polskie ryzykuje wysoką grzywnę za niezgodność. Ale
          polskich urzędasów ch... to obchodzi, budżet to dziura bez dna, a oni sami nie
          są materialnie za nic odpowiedzialni, co jest skandalem.
    • Gość: marcinc3 od marcinaq IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.11.03, 14:34
      jezeli potanieja to auta starsze ktorych teraz jest niedosyt tzn takie ktorych
      nie mozna sprowadzac bez euro 2 ale nie duzo bo vat i akcyza zostanie
      • Gość: jurek Re: auta po 1 maja IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.03, 14:41
        jak chcecie wiedzieć ile będą kosztowały auta to np . obejrzeć stronę www.ah-
        net.de tam rozbicielców nie ma i po 1 maja u nas też ich nie będzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka