1pedro 06.12.08, 14:24 podobają się Wam włoskie auta? jakich macie faworywów (mówimy o wyglądzie)? moje typy: Alfa Romeo 159 Ferrari 430 Fiat Dino Link Zgłoś Obserwuj wątek
lupus1 Re: włoskie auta 06.12.08, 14:58 Jak dla mnie: Alfa Romeo Tipo 33 Stradale Alfa 159 Farrari F40 Link Zgłoś
dr.rocco Re: włoskie auta 06.12.08, 17:24 Ferrari 355 alfa romeo brera , 159 , spider lancia delta nowa Link Zgłoś
parise Re: włoskie auta 06.12.08, 20:54 podobają a zwłaszcza: 1. Fiat Grande Punto 2. Masserati Gran Turismo 3. Fiat 500 4. Fiat Bravo 5. Ferrari 612 Sciagletti Link Zgłoś
1pedro Re: włoskie auta 07.12.08, 10:12 o właśnie: Fiat Bravo i Fiat Barchetta przed liftingiem (ktoś kojarzy?) Link Zgłoś
parise Re: włoskie auta 08.12.08, 23:27 Fiat Coupe też nie był/jest brzydki (tylko te błotniki takie sobie) Link Zgłoś
111slavo Re: włoskie auta 09.12.08, 00:18 159 choc piekna z przodu to jednak brakuje jej lekkosci i drapieznosci z tylu. Fiat Coupe nawet dzis 15 lat po premierze robi wrazenie. Link Zgłoś
januszz4 Re: włoskie auta 09.12.08, 00:47 Podobają mi się linie włoskich aut, ale to wszystko. za nic w zyciu nie kupie już włoskiego samochodu. całe życie nimi jeżdziłem, ostatnio 10 lat temu Fiatem Tipo (ładne auto), ale powiedziałem basta. Dość miałem wizyt w serwisach i różnych czasochłonnych drobnych usterek. Kupiłem Opla Astrę II (w 1999 r.) i znalazłem się w innej rzeczywistości. Na gwarancji może byłem ze dwa razy w serwisie, a później przez 8 lat praktycznie raz w roku na przeglądzie w autoryzowanej stacji. Między rocznymi przeglądami w ciągu tych ośmiu lat raz tylko trzeba było wymienić sondę lambda i to wszystko. nawet oleju nie musiałem dolewać. teraz jeżdżę Toyotą i też nie narzekam. Fiaty po prostu są ładne, dużo ładniejsze niż Toyoty, ale auto nie kupuje się dla jego urody. Link Zgłoś
cisowskibartek Re: włoskie auta 09.12.08, 01:53 Z tego co mi wiadomo, to Fiat obniżył ceny o 20 procent, a Toyota je podniosła... Pewnie pomyśleli sobie, że jak zastosują ten tani chwyt marketingowy, to się ludziska rzucą kupować... Jeszcze pewnie w tym roku będą musieli obniżyć ceny. Nic tak na Polaków nie działa, jak solidna obniżka cenowa. Link Zgłoś
111slavo Re: włoskie auta 09.12.08, 11:57 Na zachodzie ludzie nie maja takich cisnien jak Polacy na wsiach i jesli podoba im sie Fiat to kupuja Fiata. jesli podoba im sie Kia czy inny Land Rover to kupuja, a nie zastanawiaja sie co pod kosciolem zrobi lepsze wrazenie. Z tego tez powodu Fiat ma sie bardzo dobrze: Oponad 300 proc. wzrosła wartość koncernu Fiat w ciągu ostatnich trzech lat. To rekord świata wśród wielkich korporacji przemysłowych. Jeszcze w 2003 r. firma stała na krawędzi bankructwa, a prezes General Motors zapłacił 2 mld USD, by nie wywiązywać się z umowy kupna 80 proc. akcji włoskiego koncernu. Teraz tego żałuje. Dziś Fiat jest bowiem wart więcej niż General Motors i Ford razem wzięte. A prezes koncernu Sergio Marchionne uchodzi za bohatera narodowego. Marchionne, 56-letni Włoch z kanadyjskim paszportem, zamierza do końca 2010 r. wprowadzić na rynek 20 nowych modeli, zwiększyć sprzedaż o 40 proc. (do 2,8 mln aut) oraz powiększyć udział Fiat Automobiles (Fiat, Lancia i Alfa Romeo) w europejskim rynku samochodów z 8 proc. do 11 proc. Jeżeli mu się powiedzie, Fiat wyprzedzi General Motors i Forda i stanie się trzecim po Volkswagenie i Peugeocie producentem aut w Europie. Zrodlo: Wprost Link Zgłoś
1michalk Re: włoskie auta 09.12.08, 12:33 I bradzo dobrze. Fiat oglenie jako spolka, robił i nadal robi samochody bardzoprzyjemne dla oka. mam nadzieje ze najnowsze modele , beda pozbawione swojej usterkowosci (o ile juz tak nie jest, nie jezdzilem nowym fiatem) przez co stana sie na pewno bardzioej konkurencyjne niz vw czy audi ze swoimi blizniakami w kazdej klasie (np adui a4 a6 a8 bryla i charakterystyka praktycznie identyczna) Link Zgłoś
al9 Re: włoskie auta 09.12.08, 12:36 slavo ma rację w dodatku - bądźmy szczerzy - fiat robi auta coraz lepsze.. małe - 500, punto czy mito - są świetne od lat większe - patrz 159 - też ewoluują w dobrym kierunku... Zwracam też uwagę, ze maserati, lambo, ferrari - to tez włoskie produkty... A ich kuchnia, opera, moda, kawa, kobiety..... al Link Zgłoś
simr1979 Re: włoskie auta 09.12.08, 12:54 al9 napisał: > (...) fiat robi auta coraz lepsze.. > małe - 500, punto czy mito - są świetne od lat > większe - patrz 159 - też ewoluują w dobrym kierunku... Większe auta to niestety u Fiata 30-letni ciąg porażek. Nie bardzo rozumiem dlaczego, bo przecież to fiat 128 ( a nie golf wcale) był pierwowzorem współczesnego kompaktu. > A ich kuchnia, opera, moda, kawa, kobiety..... Co do opery, to jestem niemuzykalny, kawa jest z pewnością najlepsza na świecie, moda - być może, ale monotematyczna kuchnia nie dorównuje francuskiej, a kobiety to już w ogóle porażka (jedna Carla Bruni wiosny nie czyni) - jak Polak może takie rzeczy pisać ? ;) :)) Link Zgłoś
gzagorski FIAT - Fatalna Imitacja Auta Turystycznego!!!!!!!! 09.12.08, 20:31 Właśnie moje grande stoi w serwisie, jak policzyłem 11 raz na 22 miesiące. Świetna jakość. Gratuluję poczucia humoru. FIAT - Fatalna Imitacja Auta Turystycznego Pozdrowienia! Link Zgłoś
cisowskibartek Re: włoskie auta 09.12.08, 23:37 500-tką już jechałem. Brat kupił. A jeżeli chodzi o kobiety, to nawijaj... i tylko nie mów, że też jest promocja 20- procentowa :) Link Zgłoś
januszz4 Re: włoskie auta 09.12.08, 21:25 Życzę Fiatowi jak najlepiej, ale tak jak wyżej napisałem miałem kiedyś z tymi samochodami sporo problemów i dlatego Fiata chyba już nie kupię (chociaż są bardzo ładne). Pamiętam jak kilka lat temu byłem w Szwecji usłyszałem taki dowcip: W ramach procesów integracyjnych Komisja Europejska wymusiła również utworzenie na tamtym świecie Euronieba i Europiekła. Różnica między nimi jest następująca: W Euroniebie Francuzi są kucharzami, Włosi - kochankami, Szwajcarzy - urzędnikami, Anglicy - policjantami, a Niemcy robią samochody. W Europiekle Anglicy są kucharzami, Szwajcarzy - kochankami, Francuzi - urzędnikami, Niemcy - policjantami, a Włosi robią samochody. Link Zgłoś
111slavo Re: włoskie auta 10.12.08, 03:27 Tak naprawde Wlosi w d...e maja co o wloskich i o samochodach w ogole sadza inni. Wlosi (wszyscy: od wiesniaka po glownego inzyniera w Ferrari) w miejscu krwi maja benzyne. Samochody produkuja znacznie dluzej od japoncow i rownie dluga jak Niemcy. Mieli wystarczajaco duzo czasu by robic samochody niezawodne czy trwale. Wybrali inna droge i chwala im za to bo na swiecie sa jeszcze ludzie dla ktorych wyglad i przyjemnosc z jazdy jest na pierwszym miejscu, a jesli samochod sprawia problemy - kupuja nastepny. Inna sprawa to fakt, ze nie ma co histeryzowac z ta usterkowoscia, czasy Ritmo dawno mamy za soba, a Siena czy podobne wynalazki na podstawie ktorych Polacy wyrabiaja sobie zdanie to ulamek produkcji wloszczyzny. Czy Corrado, silniki serii G40, G60, zamarzajace 1.2 i 1.4 lub 2.5 TDI to cala historia VW? Nikt juz nie pamieta gnijacych Opli az do pierwszej polowy lat 2000 czy gnijacych do dzisiaj Fordow? Pamietacie blachy japoncow z podobnego okresu? Ford i Opel do dzisiaj nie potrafia skonstruowac przyzwoitego diesla i kupuja silniki badz od Fiata badz od PSA. Komu zawdzieczamy 'TDI' i common rail? Czy Mercedes A jest dwa razy lepszy od Punto czy Polo skoro kosztuje dwa razy wiecej. A 1 BMW od Civica? Jesli zaplacimy za Punto 20 000 euro to i materialy beda z kosmosu. Jakiejs czesci ludzi w Polsce wydaje sie, ze swiat zatrzymal sie na Golfie II czy moze gdzies w pierwszej polowie lat `90 tych. Na szczescie tak nie jest, a na dokladke kazdy moze robic badz kupowac to na co ma ochote. pozdr Link Zgłoś