Dodaj do ulubionych

Galaxy 130 PS

07.01.09, 23:48
Mam Galaxy TDI 130 PS, rocznik 2006, skrzynia szóstka. Przy panujących
ostatnio temperaturach otoczenia nie chce się bestia rozgrzać. Temperaturę ok.
90 stopni osiąga rzadko, po przejechaniu minimum 20 km, a i ona natychmiast
spada po zdjęciu nogi z gazu i odczekaniu choćby minuty na światłach do ok
50-60 stopni. We wnętrzu zimno. Podobno to choroba Galaxy, Sharanów i Alhambry
TDI 130PS. Prawda to? Czy ktoś jeszcze ma podobne problemy. Webasto działa,
silnik pracuje ok, tylko zimno w nim i pali bestia w mieście między 9 a 10
l/100 km.
Podzielcie się proszę własnymi doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • frequentflyer Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 09:46
      moje doświadczenie jest takie że PS to po szwabsku a KM po polsku. miałeś
      dziadka w Wehrmachcie?
      • drab59 Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 10:20
        Oczekiwałem na merytoryczne odpowiedzi, niestety zawsze jakiś dureń się
        zaloguje. PS to powszechnie w niektórych kręgach używany skrót zapożyczony z
        języka niemieckiego. Natomiast język szwabski nie istnieje, w Szwabii
        porozumiewano się po niemiecku. Kompleksy leczysz, bo na zadany temat nie masz
        nic do powiedzenia i w dodatku ze znajomością języków krucho? Współczuję,
        zalecam kilka głębokich oddechów przy otwartym oknie.
        • frequentflyer Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 11:20
          sam żeś dureń jeżeli bronisz powszechnego zachwaszczania języka przez niektóre
          kręgi wnuków soldatów Wehrmachtu.
          • drab59 Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 11:24
            A wyraz "soldat" jest rusycyzmem. Bronisz polszczyzny przed zachwaszczaniem,
            wnuczku starszyny Krasnoarmiejca? Mój dziadek chociaż z dziadkiem Donka służył,
            a twój?
      • misiak.bk Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 10:38
        Może to jest tak, że 130 PS to 130 psów a 130 KM to 130 koni. W sumie i to i to
        może ciągnąć sanki:)
        BTW. Trza przysłonić chłodnicę w dolnej części, mniej więcej do połowy. W tych
        temperaturach niedogrzany silnik to normalka.
        • michal05 Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 10:57
          misiak
          > BTW. Trza przysłonić chłodnicę w dolnej części, mniej więcej do
          połowy. W tych
          > temperaturach niedogrzany silnik to normalka.

To nie jest "normalka" że silnik traci temperaturę z 90 do 50 stopni
          bez gaszenia go. Może termostat jest padnięty.
          • drab59 Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 11:20
            A pytanie jest skierowane do tych, którzy mają samochody z silnikiem VW 1.9 TDi
            96 kW ( czy ta forma jest do przyjęcia dla ortodoksyjnych miłośników
            motoryzacji? ). Czy mają podobne problemy? Czy jakoś je rozwiązaliście?
        • drab59 Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 11:15
          Chłodnicę to przysłoniłem pod koniec listopada w ok. 60%. Dalej nic, jest
          niedogrzany. Przy dobrze działającym termostacie przysłanianie chłodnicy nie ma
          sensu, bo woda i tak nie krąży na dużym obiegu. Chłodnica jest zimna, węże do
          chłodnicy też, wnioskuję więc że termostat działa i cały czas jest zamknięty. Co
          dalej?
          • misiak.bk Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 11:41
            > niedogrzany. Przy dobrze działającym termostacie przysłanianie chłodnicy nie ma
            > sensu, bo woda i tak nie krąży na dużym obiegu. Chłodnica jest zimna, węże do
            > chłodnicy też, wnioskuję więc że termostat działa i cały czas jest zamknięty. C

Może się mylę ale moim zdaniem błąd w myśleniu. Termostat nie otwiera się w
            sposób zero-jedynkowy. Raczej nie ma takiej opcji, żeby silnik chodził cały czas
            w krótkim obiegu po przejechaniu paru kilometrów. Tutaj raczej może być
            niedomykanie się termostatu i zbyt szybkie chłodzenie - przewody i chłodnica
            będą zimne(jak zaczyna się psuć to efektem jest niedomykanie się lub pełne
            otwarcie, nigdy pełne zamknięcie - taka konstrukcja).
            To wszystko gdybanie, bo może być wiele przyczyn łącznie z za wcześnie
            załączającym się wiatrakiem, czy zaworami nagrzewnicy. Jedź do mechaniora.
            • drab59 Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 12:00
              Bo ja wiem, czy błąd w myśleniu? Termostat otwiera się prawie zero-jedynkowo.
              Powinien być całkowicie zamknięty do temperatury ok. 86 stopni, potem częściowo
              otwarty do ok. 92 stopni, a całkowicie otwarty od ok. 93 stopni w górę. Węże są
              zimne, a ciecz chłodząca cały czas ledwie ciepła, bo temperatura ok. 50 stopni
              nie wystarcza do nagrzania wnętrza samochodu. Gdyby był niedomknięty, to wąż tuż
              za termostatem byłby ciepły, a jest zimny. I ten samochód stygnie dosyć szybko
              po zdjęciu nogi z gazu. Obawiam się, że przez to trochę więcej pali, poza tym
              rodzinka mi marznie :-)
              • misiak.bk Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 12:25
                Nie wiem. Moje hobby to stare mercedesy:. Zawsze sprawdzam termostaty przed
                założeniem, nawet nowe (czasami trudno o oryginał, więc idzie mniej pewny
                zamiennik) i z moich obserwacji wynika, że większość zaczyna się otwierać (a
                raczej traci szczelność:)) po przekroczeniu około 65 stopni, pomimo napisu np.
                temp. zamknięcia 86 stopni.
                Zajrzyj jaki masz układ ogrzewania wnętrza (oprócz webasto). W MB jest takie
                rozwiązanie, że jest oddzielna pompka płynu do nagrzewnicy zasilana z małego
                obiegu ( po przejechaniu 300 m masz ciepły nawiew nawet w obecne mrozy), może u
                Ciebie jest coś takiego i niedomaga?
                Generalnie diesle przez swoją sprawność wydzielają mniej ciepła niż benzyna,
                dłużej się nagrzewają i po prostu twój wóz tak ma? Jak jest bliżej zera stopni
                to nie ma problemu, tj. czy problem występuje tylko przy dużych mrozach?
                • drab59 Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 14:03
                  Problem stanął i nabrzmiewa właściwie od początku zimy czyli powiedzmy od czasu,
                  gdy temperatury spadły poniżej +5 stopni. Ale w ostatnich dniach stał się
                  bardziej dokuczliwy.
                  Z moich obserwacji wynika, że normalnie samochód pozostawiony na wolnych
                  obrotach rozgrzeje się do temperatury maksymalnej, tzn. w którymś momencie
                  włączy się wentylator na chłodnicy. Mój, nawet z wyłączonym ogrzewaniem, czyli
                  klimatronik ustawiony na minimum, nie rozgrzeje się nawet do 50 stopni,
                  wskazówka temperatury nawet nie drgnie. A do końca zimy jeszcze kilka miesięcy.
                  • misiak.bk Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 19:57
                    Ja bym chyba zaryzykował wymianę termostatu (najlepsze moim zdaniem są firmy
                    Wahler). Podane przez Ciebie objawy wskazują na problem z termostatem. Koszt w
                    sumie niewielki, nie zaszkodzi a może pomóc
                    :)
                    • tomek-u Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 21:25
                      Przyłączę się do twierdzenia że to termostat.
                      • drab59 Re: Galaxy 130 PS 08.01.09, 23:02
                        A zimne węże do i z chłodnicy?
                        • misiak.bk Re: Galaxy 130 PS 09.01.09, 07:24
                          Jest jeszcze taka opcja , że masz zapowietrzony układ chłodzenia, ale raczej to
                          niemożliwe - zbyt nowa konstrukcja. Sprawdź czy przewód do chłodnicy podczas
                          dodawania gazu (gazowania) wyczuwalnie nie twardnieje. Podczas pracy silnika na
                          wolnych obrotach pościskaj przewód idący do chłodnicy (takie prymitywne
                          pompowanie) i sprawdź czy nie zaczyna się nagrzewać. Generalnie i tak najlepiej
                          podjechać z tym do mechanika.
                          • drab59 Re: Galaxy 130 PS 22.01.09, 14:02
                            No i termostat był ok. Dalej jest niedogrzany. Doraźnie pomaga opakowanie rurek
                            do nagrzewnicy (pod podłogą, pod lewym progiem) taką otuliną, jaką stosuje się
                            do izolacji rurek CO i wyłączenie nadmuchu na tył, ale generalnie jestem
                            rozczarowany. Widać te typy tak mają.
                            • misiak.bk Re: Galaxy 130 PS 22.01.09, 14:09
                              No to faktycznie bryndza:). W sumie to trochę dziwne, że tak szybko
                              wychładza płyn.
                              • drab59 Re: Galaxy 130 PS 22.01.09, 16:36
                                Dziwię się, że bądź co bądź takie farfocle wypuszczają renomowane firmy obyte z
                                naszym klimatem, nie ważne,czy to VW czy Ford. Przecież Niemcom musi to
                                doskwierać podobnie jak mi>
                                Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka