Dodaj do ulubionych

Krótkoterminowy wynajem samochodu

25.03.09, 04:37
Na kilka dni w Warszawie chciałbym wynająć samochód do jazdy po Polsce.W internecie ogłasza się mnóstwo wypożyczalni, ale ja nie mam żadnego doświadczenia w tej sprawie.Proszę o podpowiedż jak się to wszystko odbywa, na co zwracać uwagę, jakie są procedury , jak odbywa się odbiór i zwrot samochodu. Co robić jak w drodze zepsuje się samochód - kto wówczas ponosi koszty naprawy, sprawy ubezpieczenia itd.Będe wdzięczny za życzliwą poradę.
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Krótkoterminowy wynajem samochodu 25.03.09, 09:56
      www.avis.pl/
      www.hertz.com.pl/
      www.europcar.pl/PL/home.html
      Wielkie sieci takie jak Hertz, Avis, Europcar mają swoje wypożyczalnie także w
      Polsce, ale ceny są wyższe niż na Zachodzie. Gdy jadę do Polski, to taniej mnie
      wychodzi, gdy wypożyczę samochód w Niemczech, przyjadę nim do Polski i znowu
      zwróce w Niemczech po powrocie, niż gdybym miał przylecieć do Polski jakąś tanią
      linią lotniczą i wynająć samochód dopiero na miejscu.
      Przypuszczam, że jakieś polskie małe wypożyczalnie są tańsze, ale nie
      próbowałem. Z tymi wielkimi sieciowymi mam dobre doświadczenia. Rezerwuję
      przeważnie przez internet i od razu płacę kartą kredytową, w ramach opłaty jest
      nieograniczona ilość kilometrów, OC, AC (z udziałem własnym) i pomoc drogowa.
      Odebrać samochód trzeba w godzinach otwarcia placówki, zwrócić możesz także w
      nocy, wtedy papiery wozu wrzucasz do nocnego sejfu.
      Zauważyłem jeszcze, że przeważnie przy pierwszych wynajmach dostajesz bez dopłat
      samochód lepszej klasy, niż zamówiłeś - taka zachęta. Nie podoba mi się
      natomiast to, że aby mieć pewność, że dostaniesz samochód z zimowym ogumieniem,
      musisz dopłacić. Nigdy nie dopłacam, bo znajomy pracujący w stacji Europcar
      powiedział mi, że oni i tak wszystkie samochody mają z zimówkami, a więc ta
      dopłata, to tylko taki trick na wyciągnięcie kasy.
      Jura
    • zdecydowany4 Re: Krótkoterminowy wynajem samochodu 25.03.09, 15:46
      www.unorent.webpark.pl
      Fiat Panda 100PLN doba
      Opel Astra II kombi 150 PLN doba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka