Gość: jurek IP: *.acn.waw.pl 29.11.03, 14:06 nosze sie z zamiarem wymiany auta na nowe Mondeo TDCI 115KM. czy jest to warte 74 tys? czy moze rozgladac sie za czyms innym? chodzi mi tylko o diesla. Poradźcie Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: hiro Re: MONDEO TDCI??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.03, 16:12 octavia klasy niżej ale tańsza,zalezy czego oczekujesz. laguna ....tu stawiałbym na Mondziaka jezdziłęm jako pasażer Avensisem ( benzyna) i nie było źle ,lecz była to wersja za 120 tys PLN. Ja stawialbym na Mondeo jesli ma takie zawieszenia jak Focus ( przejechałem nim trochę ) albo skromniejsza Octavia ( klasa nizej ) , miły silniczke i fajan jazda. pzdr poza tym Octavia 1.9 tdi z 130 KM to juz mocniejszy silniczek. Link Zgłoś
Gość: jurek Re: MONDEO TDCI??? IP: *.acn.waw.pl 29.11.03, 18:30 Strasznie napaliłem się właśnie na Mondeo,ale w opcji brałem pod uwagę Octavie albo Leona (tdi) A moze ktoś podkręcał Forda tdci? Link Zgłoś
Gość: hiro Re: MONDEO TDCI??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.03, 18:53 No Mondeo to nie powinienem porównywac do Octavi , ale Ty Leona do Mondeo równiez:)) Polecam jazde próbna Octavią 130 KM. Ma niezłe odejsccie. Miedzy Leonem a Octavia stawiałbym na Octavie. Miedzy Fordem a Skoda na Forda ( jesli nie liczyłbym cashu). Licząc pieniazki kupowałbym Octavkę. pzdr Link Zgłoś
Gość: PiotrL Re: MONDEO TDCI??? IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 29.11.03, 20:03 Poczytaj sobie na grupie wszystkie posty tam będzie też coś o Fordzie TDCi i tuningu forum.streetracing.pl/viewforum.php?f=8 A prywatnie stawiam na Octavia ICE 1.9 TDI 130 KM PD lub jak jest kasa ;))) Seat Leon 1.9 130 KM PD lub 150 KM PD :) Link Zgłoś
Gość: Jako Tako Re: MONDEO TDCI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 16:49 Jesli chcesz "podkrecac" to czemu od razu nie interesujesz sie wersja TDCI 130 KM? Link Zgłoś
mr.elwood Re: MONDEO TDCI??? 29.11.03, 18:46 TDCi tak - ale lepiej chyba wersje 130 KM. Duza roznica w cenie ? Link Zgłoś
Gość: jurek Re: MONDEO TDCI??? IP: *.acn.waw.pl 29.11.03, 18:50 około 16tyś. za to można dołożyć wyposażenie i pewnie niezle podkręcić Link Zgłoś
mr.elwood Re: MONDEO TDCI??? 29.11.03, 19:07 Podkrecac nowe auto ?? Chcesz gwarancje od razu stracic ? Lepiej doloz te pieniadze do silnika.... Link Zgłoś
Gość: jurek Re: MONDEO TDCI??? IP: *.acn.waw.pl 29.11.03, 19:27 Znajomy wczoraj podkręcił nową A4 1,9 tdi 130km do 170km, ale z wrażenia jazdą zapomniałem spytać o gwarancję.Robił to w firmie VTG. Chodzi mi ogólnie co sądzicie o Fordzie. Link Zgłoś
Gość: PiotrL Re: MONDEO TDCI??? IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 29.11.03, 20:06 Powiem ci szczerze że nie mam zaufania do firmy Ford :( ale jest to tylko i wyłącznie moje zdanie na ten temat :) Jak wsadzisz chip-a to serwis ci go nie wykryje ale jak z tuningujesz przez BOXa to moga zobaczyć że na wiązce z kompa masz coś i wtedy gwarancja leci ;( Link Zgłoś
Gość: manix Re: MONDEO TDCI??? IP: *.espol.com.pl 29.11.03, 20:19 motoryzacja.interia.pl/motorelacje/konfrontacje/artykul?art_id=19918 Link Zgłoś
Gość: Christopher Re: MONDEO TDCI??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 00:23 Diesle Forda nie rzucają na kolana , poczytaj posty o kłopotach z nimi.Czasem pomaga wymiana oprogramowania , ale nie zawsze . Nowa generacja jest konstruowana we współpracy z francuzami , sam ford , mimo medialnego huku wokół niby tych cudownych wyrobów, sobie nie radzi.popytaj mechaników w serwisach. Silniki sa głosne , o przecietnej dynamice ,nadmiernym, jak na diesla spalaniu , awaryjne , o wyraznej turbodziurze.bierz TDI z koncernu VW , fiatowski JTD lub francuza. Z dwojga złego faktycznie już lepiej ten 115 KM niż felerny 130 KM . Dla mnie jednak ford to złom. Link Zgłoś
Gość: kyglo Re: MONDEO TDCI??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.03, 10:28 Dzisiaj taki "klęknął" przy starcie ze świateł i nie mógł mnie dogonić przez 2 km,a jechałem tylko Cordobą 1,4 60 KM,potem nasze drogi "rozeszły się".Być może jest ekonomiczny,wygodny itd,ale z pewnością nie dynamiczny. Link Zgłoś
Gość: gość Re: MONDEO TDCI??? IP: *.acn.waw.pl 30.11.03, 10:58 taki bajki możesz opowiadać swoim dzieciom jaki to ich tatko ma cudowny szybki wóz, mondziak w dieslu ma ok 11s. do paki a seacik coś ok15, może chciał żebyś poczuł się demonem szos w swoim sportowym bolidzie Link Zgłoś
Gość: kyglo Re: MONDEO TDCI??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.03, 13:21 Nie mam zamiaru niczego udowadniać,ani wdawać się w jałowe dyskusje,na bajki też już za późno-dorosłe dzieci.Stwierdziłem tylko fakt i nic poza tym.Uważasz,Szanowny Gościu,że to niemożliwe?Dane,które przytaczasz,to czasy podawane przez producenta.Weź jednak pod uwagę,że rzecz rozgrywała się w terenie zabudowanym,prawie centrum miasta,w normalnym ruchu i tylko samobójca mógłby tam ciąć do 100 km/h,faktycznie dochodziło do ok.70 km/h.Ponadto auto samo nie pojedzie,potrzebny jest jeszcze kierowca.PZDR Link Zgłoś
Gość: Jako Tako Re: MONDEO TDCI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 16:57 Prawdopodobnie nie nie umial Cie dogonic tylko z politowaniem patrzal na goscia probujacego sie dowartosciowac. Link Zgłoś
Gość: kyglo Re: MONDEO TDCI??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.12.03, 17:06 nie wiem czy patrzył z politowaniem,ale zapewniam,że nie mam kompleksów,przynajmniej z racji posiadanego samochodu,jego wartości etc. Link Zgłoś
mr.elwood Re: MONDEO TDCI??? 30.11.03, 13:49 Mam w firmie Mondeo TDCi i zapewniam Cie ze jak sie chce to jest on dynamicznym autem. Z calym szacunkiem dla Twojego auta - 60 KM a 130 KM to jest naprawde spora roznica (wiem ze roznica mas jest tez znaczna). Poza tym nie jest powiedziane ze facet w Mondeo sie staral. Moze po prostu swobodnie ruszal -dynamicznie ale bez zylowania.. Tez czasem tak ruszam i niekiedy nawet rozne Seicento jada przede mna. Ale to ze mam ponad 200 KM nie znaczy ze ciagle to musze wykorzystywac. I na pewno nie bede na tej podstawie wyrabiac sobie opinii na temat poszczegolnych modeli aut... Link Zgłoś
Gość: somebody Re: MONDEO TDCI??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 12:44 Gościu Gościu: Kyglo może mięć racje. Przejedż sie mondeo to zrozumiesz kiedy jego Tdci nabiera mocy, rzeczywiście w startach spod swiateł z benzynówką nie ma szans , do 2000 obr/min jest słaby jak nowonarodzone kocię a i zgasnąc lubi.Dalej ma niezłą dynamike, ale driver z benzynowką o porównywalnej mocy, który wie do czego ma skrzynie biegów , spokojnie go " objeżdża".Choć zgadzam się, że "wyczyn" Kyglo na 2 km ,wynikł pewnie stąd,że nie każdy własciciel Tdci notorycznie musi udowadniać " przewagi" swego silnika. Link Zgłoś
Gość: gość Re: MONDEO TDCI??? IP: *.acn.waw.pl 30.11.03, 13:10 drriver w benzynowce o porównywalnej mocy tak! ale czy można porównać 60km benz do 115km disla? cisnołem kiedyś cupetą matki9 za peugotem 2.0 HDI ta sama moc 110km i różnica była naprawdę niewielka,do 180km/h siedział mi na zdeżaku Link Zgłoś
Gość: kyglo Re: MONDEO TDCI??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.03, 13:31 oprócz mocy istotny jest moment obrotowy (w Cordobie 116 już przy 3000 obr.)i krótkie przełożenia biegów.Reszta jest wyżej. PZDR Link Zgłoś
Gość: gość Re: MONDEO TDCI??? IP: *.acn.waw.pl 30.11.03, 13:54 mondeo tdci 115KM moment 280nm/1900obr. 10.6s -100km/h vmax 197km/h i nadal się upierasz? Link Zgłoś
Gość: kyglo Re: MONDEO TDCI??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.03, 14:24 Oczywiście,bo to ja jechałem ... PZDR Link Zgłoś
Gość: gość Re: MONDEO TDCI??? IP: *.acn.waw.pl 30.11.03, 14:30 i napewno typ w mondeo "ścigał" się z tobą chłopie pomyśl smrodu z rurki nawet byś nie poczuł gdyby chciał się z tobą brać na serio Link Zgłoś
Gość: kyglo Re: MONDEO TDCI??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.11.03, 14:45 a czy ja pisałem,że on się ze mną ścigał?Wyraziłem swoją,subiektywną opinię o tym samochodzie na bazie zdarzenia,w którym ja brałem udział i nie interesowały mnie możliwości(teoretyczne) mondeo,które tak często przytaczasz.Z pewnością,gdyby to było na tzw. trasie lub gdyby "wziął mnie na serio" to jednak trochę poczułbym smród z jego rurki(ciekawe,gdzie w PL pojedzie owe 197).Poza tym,takie moje zachowanie wymuszone było sytuacją na drodze-ale to nie należy do tematu. PZDR Link Zgłoś
Gość: koralgol Re: MONDEO TDCI??? IP: 80.50.28.* 01.12.03, 10:01 a może ty zwyczajnie minąłeś te mondeo. może ono stało zaparkowane, a tobie tylko się wydawało, że kierowca tekiego złomu, gniota, bez tradycji z lipnym silniczkiem 130KM chciał się zmierzyć z całą sportową tradycją seata. i w tłumie upatrzył sobie właśnie CIEBIE w super niedoścignionym SEACIE 60KM. Myślisz, że wyprzedzając Cię mógł się dowartościować? Wydaje mi się, że ludzie którzy jeżdża autami za 80tys i więcej nie muszą sobie udowadniać, że są w stanie objechać SEACIKA w podstawowej wersji za 30tys (a może i mniej bo twój ma pewnie już swoje lata). pozdrawiam i życzę przyjemnych refleksji Link Zgłoś
Gość: kyglo Re: MONDEO TDCI??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.12.03, 17:16 złośliwości mnie nie ruszają-jak już napisałem wcześniej,nie mam kompleksów,zwłaszcza jeżdżąc samochodem i nie rozumiem ,co tu ma do rzeczy wartość pojazdu?Poczytajcie ludzie co pisałem wcześniej i starajcie się to zrozumieć... PZDR Link Zgłoś
Gość: Jako Tako Re: MONDEO TDCI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 17:00 W Mondeo 320Nm juz przy 1800 obr. Link Zgłoś
greenblack Re: MONDEO TDCI??? 30.11.03, 15:09 Ciekawe, czy nowe diesle z PSA pojawią się jeszcze w obecnym Mondeo czy już w następnym. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: MONDEO TDCI??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 10:28 > Ciekawe, czy nowe diesle z PSA pojawią się jeszcze w obecnym Mondeo czy już w > następnym. bedzie Mondeo 2.2 TDCi w czerwcu, wiec chyba jeszcze w aktualnej budzie, ale czy to silnik PSA to nie wiem Link Zgłoś
Gość: km Re: MONDEO TDCI??? IP: *.escom.net.pl 30.11.03, 16:08 Octavia wcale nie musi być 130-konna. Mam od roku TDI-110KM,jestem zadowolony bardzo z silniczka. 5000zł mniej od 130KM.A jaka oszczędność w porównaniu do Mondeo. Przemyśl to.Pozdrawiam. Link Zgłoś
mic4 Re: MONDEO TDCI??? 01.12.03, 13:22 jezdze takim samochodem (ale z silnikiem 130 KM) od jakichs 9 miesiecy, przejechalem ponad 50000 km. Mysle, ze jest to samochod, ktory mozna polecic. Wersja z silnikiem 115 KM tez jezdzilem - jest faktycznie slabsza, ale nie na tyle, zeby powodowalo to jakis odczuwalny dyskomfort. Jezeli sie nie myle to roznica pomiedzy wersja 115 a 130 KM sprowadza sie do turbiny z lopoatkami o zmiennej geometrii i bez. Oba samochody wg mnie wykazuja jednak dynamike pozwalajaca na bezproblemowe jezdzenie - w kazdych warunkach. Z silnikiem mialem jeden powazny problem po 30kkm - awaria ukladu wtryskowego. Usuniete na gwarancji przez Forda. Oprocz tego kolumna kierownicza wymagala jakiejs regulacji (auta wyprodukowane na przelomie 2002 /2003 mialy podobno taka przypadlosc) - tez w ramach gwarancji w ciagu 2h. Nie przejmowalbym sie specjalnie opiniami o tym jak to mondeo nie moglo doscignac 60 konnego seata i innymi opowiesciami na temat wyciszenia silnika, zuzycia paliwa itd. Wszystkie te opinie wydaja mi sie byc nie tyle efektem faktycznej eksploatacji i wrazeniami uzytkownikow a raczej powtarzaniem zaslyszanych / przeczytanych gdzies opowiastek. Mondeo w srodku oferuje znacznie wiecej miejsca niz Octavia (ktora tez jest dobrym samochodem) - roznice widac bardzo z tylu. Pozdrawiam, mic Link Zgłoś
stadox Re: MONDEO TDCI??? 01.12.03, 15:24 A propos "chipowania". AFIK róznica w cenie pomiędzy wersją 115 KM a 130 KM to nieco ponad 3.000 zł (jesli mówimy o tej samej wersji wyposażeniowej). Więc IMHO nie ma sensu kupować słabszej wersji, bo tuning elektroniczny zje całą oszczędność. Poza tym (piszę teoretycznie, bo jeździłem tylko wersją 130 KM) silnik ze zmienna geometrią łopatek turbiny (130 KM) powinien być bardziej elastyczny i bardziej harmonijnie rozwijać moc, co oznacza wyższy komfort jazdy. pozdrawiam, Link Zgłoś
mic4 Re: MONDEO TDCI??? 01.12.03, 15:33 > > Poza tym (piszę teoretycznie, bo jeździłem tylko wersją 130 KM) silnik ze > zmienna geometrią łopatek turbiny (130 KM) powinien być bardziej elastyczny i > bardziej harmonijnie rozwijać moc, co oznacza wyższy komfort jazdy. > Zgadza się. W poprzednim poście napisałem tylko, że wersja 115KM też w zupełności nadaje się do jazdy. Jeżeli różnica w cenie wynosi faktycznie 3.000 to ma to chyba większy sens niż chip-tuning Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: MONDEO TDCI??? IP: *.acn.waw.pl 01.12.03, 17:06 dzięki za opinię,chodziło mi właśnie o zdanie użytkownika. Powiedz mi jeszcze jak tam serwis czy jesteś zadowolony?A różnica w cenie to 4tyś. i do tego skrzynia 6-cio biegowa,ale ja kupuję dopiero w styczniu i ceny mogó być już nie aktuakne. Może możecie mi polecić jakiś dobry salon w stolicy,bo byłem w ursyn car i w salonie ale chyba ze względu na mój wiek nie potraktowali mnie poważnie i nie doczekałem się jazdy próbnej. Jezdziłem natomiast octawią 110km(w salonie przy grochowskiej,jazda od ręki) silnik dobrze sobię radzi,natomiast trochę gorzej z wyposażeniem.Jednak mondeo wypada tu lepiej. pozdrawiam i zapraszam użytkowników Mondeo tdci do podzielenia się swoimi opiniami. Link Zgłoś
mic4 Re: MONDEO TDCI??? 01.12.03, 17:23 Co do serwisu - generalnie nie jest zle -> Auto Plaza na Popularnej. Ale tu dochodza dwie okolicznosci: po pierwsze jest to auto z dosc duzej floty, ktora Auto Plaza serwisuje wiec sa mili, grzeczni i sie staraja. Nie wiem czy tak samo obsluguje sie klientow prywatnych (w auto plazie wyodrebniona jest obsluga firm). Ale co najwazniejsze pracuja tam chyba niezli fachowcy Po drugie moj punkt odniesienia to renault kilijanczyk z ktorym kilkakrotnie toczylem walki. W porownaniu z nimi pijany i niedouczony mechanik w przydomowym garazu zasluguje na najwyzsza ocene :) Generalnie serwis forda robi znacznie lepsze wrazenie niz to co pamietam jako byly uzytkownik produktu renault. Przynajmniej w Warszawie. W Krakowie znam dobrą ASO Renault. W moim samochodzie skrzynia jest 5 biegowa (auto zostalo wyprodukowane w 2002 - wtedy jeszcze nie bylo dostepnej 6 stopniowej). Sprobuj auto plazy moze cos Ci znajda po troche lepszej cenie. Mozna na przyklad zrezygnowac z lakieru metalic (teraz ford ma w ofercie niemetaliczny granat, ktory wyglada calkiem dobrze) i zaoszczedzona kase przeznaczyc na wersje mocniejsza. Nie umiem Ci doradzic czy warto dolozyc 4 tysiace czy nie... To wszystko zalezy od budzetu i tego jak planujesz eksploatowac ten samochod. Jezeli duzo na trasach i do tego obciazonym samochodem to moze i warto. Moze nawet kosztem jakich dodatkow. Wersja 130 KM jest elastyczniejsza niz 115KM. Ale ten drugi tez pozwala na przyjemna jazde. Jezeli chcesz wiedziec cos wiecej to daj znac. Pozdrawiam, M. Link Zgłoś
Gość: jurek Re: MONDEO TDCI??? IP: *.acn.waw.pl 01.12.03, 17:31 dzieki jak mi coś przyjdzie do głowy to dam znać. Link Zgłoś
Gość: pazdzioch Re: MONDEO TDCI??? IP: *.chello.pl 01.12.03, 17:50 Pozwole sobie wetknac swoje trzy grosze.Miałem Sierre-2000DOHC,Nubier- 2000DOHC,teraz mam Mondeo-1800/125KM. Niewiem czym jezdziłes wczesniej ale radził bym Ci jazde próbna tym cienkim dizelkiem,ja jestem rozczarowany tym co moje mondeo moze na drodze!Pozdr:) Link Zgłoś
stadox Re: MONDEO TDCI??? 01.12.03, 18:52 Jeżeli chodzi o porównanie 1.8 125 KM z tdCi 130 KM to nie ma nawet o czym mówić. Nie chciałbym wywołać kolejnej odsłony sporu pt. "benzyna czy diesel" ale według moich skromnych doświadczeń, subiektywną przyjemność z jazdy (przyspieszenia, elastyczność) porównywalną do tdCi 130 KM, daje TYLKO motor V6 (chyba 170 KM). Kto jeździł ten wie. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: jurek Re: MONDEO TDCI??? IP: *.acn.waw.pl 02.12.03, 21:18 może wiecie gdzie w Warszawie bez problemów umówię się na jazdę testową mondeo? byłem w ursyncar i w salonie przy Radzymińskiej ale nie potraktowali mnie powarznie. Link Zgłoś
stadox Re: MONDEO TDCI??? 02.12.03, 23:01 Może Szymi coś doradzi, - to ekspert od jazd próbnych :) pozdrawiam, Link Zgłoś
Gość: jurek Re: MONDEO TDCI...jazda próbna IP: *.acn.waw.pl 02.12.03, 23:15 mam nadzieję bo nie chciałbym kupić prztsłowiowego "kota w worku" Link Zgłoś
Gość: jurek Re: MONDEO TDCI??? IP: *.acn.waw.pl 03.12.03, 12:40 no udało się w piątek testuje mondziaka tdci. Link Zgłoś