stoova 29.04.09, 15:28 Nie przyjmie się to urządzenie. Ma tylko jedną z funkcjonalności nawigacji - POI - a do wymiany informacji lepsze jest CB. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: zenek Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: 193.109.212.* 30.04.09, 08:03 Znacznie lepszy jest radar detector, tym bardziej, że większość słupów na fotoradary stoi pusta. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.icpnet.pl 30.04.09, 08:20 Yanosik przede wszystkim nie jest nawigacją, tylko komunikatorem wysyłającym kierowcom informację o FOTORADARACH, RADARACH RĘCZNYCH, KORKACH, WYPADKACH, POJAZDACH NIEOZNAKOWANYCH i innych sytuacjach drogowych. Ciekawe którą z tych funkcji ma nawigacja....;) Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.icpnet.pl 30.04.09, 08:22 Ja bym wolał Yanosika od CB. Nie ma żadnych antenek, z nikim nie trzeba gadać itp. CB jest dobre dla tirowców. Link Zgłoś
Gość: R Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 08:50 Większość fotoradarów stacjonarnych jest pusta. Yanosik powiadamia o każdym słupie, więc jest zbyteczny, bo wystarczy zamiast wyświetlacza janosika obserwować znaki informujące o fotoradarach. Antyradar informuje tylko o aktywnych i nawet tych postawionych przed chwilą zanik ktoś zdąrzy wprowadzić ostrzeżenie do yanosika. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.icpnet.pl 30.04.09, 09:25 Antyradar jest nielegalny, co więcej jest drogi. Poza tym w przyszłym roku mają w Polsce postawić kilkaset nowych fotoradarów i uzupełnić puste skrzynki więc Yanosik na pewno się przyda! Link Zgłoś
Gość: wed Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.09, 09:34 ewdewdwedwd Link Zgłoś
stoova Yanosik - na pomoc kierowcom 30.04.09, 09:40 Praktycznie każda nawigacja informuje o fotoradarach - wystarczy wgrać POI (dostępne za darmo w necie). Nie rozśmieszajcie mnie tym Janosikiem - co z tego, że dostanę info o nieoznakowanym patrolu? Na CB usłyszę gdzie stoi, albo przemieszcza się, jak wygląda (kolor, marka), czy aktualnie ma kogoś na widelcu. To samo z suszarkami. Antena komuś przeszkadza? Mi nie. Janosik nie będzie popularny, czyli nie będzie skuteczny. Link Zgłoś
Gość: bigOS Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 09:45 A Wy ciągle o tym samym. Yanosik to nie tylko informacja o fotoradarach. Informuje tez o korkach, zagrożeniach, wypadkach itd. Fotoradary to tylko jedna z możliwości. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.centertel.pl 30.04.09, 10:13 z tego co przeczytałem na ich stronie yanosik.org maja juz wielu uzytkowników(kilka tysiecy). w poznaniu dali czadu z reklamami - dziewczyny palce lizać :) cb w miescie ciagle szumi. cene mają zaj..ista, wiec sukces gwarantowny. ps wielki plus - system jest ciagle aktualizowany. ja swoja nawigacje odswiezam co pol roku i kilka razy juz przejechalem kolo fotoradaru bez info z jego strony. jak mniemam z janosikiem ten problem mam z głowy Link Zgłoś
Gość: fan Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.icpnet.pl 30.04.09, 10:22 Stoova nigdy nie korzystał z Yanosika, ale najlepiej sie zna. Takich pseudo specjalistów jest zawsze najwięcej. Yanosik już jest popularny, a będzie jeszcze bardziej bo jest świetną alternatywą dla CB. O wiele przyjemniej się podróżuje z Yanosikiem jadac z rodziną, czy będąc w delegacji lub wożąc poważnych klientów biznesowych. Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 10:44 atykuł sponsorowany... Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 10:53 " Ja swoja nawigacje aktualizuje co pol roku" - to sie nie dziw ze nie masz aktualnej bazy gamoniu To jest alternatywa dla POI w mapach GPS lub po czesci dla CB, na pewno duzo bardziej kulturalnie jest jechac z janosikiem niz z CB ciable obelgi i udowadnianie cobie nawzajem wyzszosci przez kierowcow TIR i osobowek, jadac z dzieckiem jakos nie wydaje mi sie stosownym wlacznie CB Link Zgłoś
Gość: gość Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 11:09 Kolejny artykuł sponsorowany, tym razem przez dystrybutorów "Janosika". Jeśli jest tak dużo użytkowników tego urządzenia, to czy znasz chociaż jedną osobę która go używa? Podstawa jego działanie to wprowadzanie danych do systemu przez kierowców. Kto ma wprowadzać dane jeśli nikt tego nie używa? Taki TMC dla ubogich. Link Zgłoś
wredny_online Re: Yanosik - na pomoc kierowcom 06.06.09, 18:44 Ja używam... i co teraz??? Nawet zadowolony jestem. O każdym nowym produkcie są albo były artykuły sponsorowane... To jakoś zwie się marketingiem chyba... Link Zgłoś
Gość: sanjaya Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: 193.109.212.* 30.04.09, 11:21 Nawigacja w cywilizowanych krajach, gdzie działa TMC informuje o korkach i utrudnieniach w ruchu i potrafi automatycznie wytyczyć objazdy. Problemem w Polsce jest brak TMC, ale u nas jest ogólne nastawienie na karanie a nie na pomaganie kierowcom. Link Zgłoś
Gość: gość Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 11:31 Nachalna reklama. Widac, że pochwały pisze ciągle ta sama osoba - penie sprzedawca tego urządzenia. Reklama na zasadzie - bółki z mojego sklepu są najlepsze. Nie pisz że nie są najlepsze skoro ich nie spróbowałeś. Strasznie mnie irytuje takie wciskanie kitu. Najlepszy argument z dziewczynami. Na pewno kupię to urządzenie bo reklamują je fajne dzidzie :) To chyba najlepiej świadczy o braku racjonalnych argumentów. Urządzenie nie zawiera aktualnych danych (na daną chwilę) bo nie ma ich kto wprowadzać. Dane do nawigacji o fotoradarach można pobrać bezpłatnie z internetu - te dane są na bierząco uaktualniane przez internautów. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 11:34 Wpisz w google "TMC w Polsce" - dowiesz się, że trwają prace nad testowym uruchomieniem tej usługi w Polsce (w tym roku). Nie wierzyłem ale znalazłem informacje potwierdzające ten fakt. Janosik może się schować, bo i tak nie ma aktualnych danych. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 11:40 Odpowiadam na trzecią wypowiedź (od góry) - na stronie POIPLAZA lub POIPOINT możesz pobrać informacje o: - radarach stacjonarnych - radarach przenośnych - suszarkach - nieozankowanych radiowozach - Dane dla innych krajów, np. miejsca gdzie mierzy się odstępy między pojazdami, czy miejsca gdzie rejestruje się przejazd na czerwonym świetle. Proszę "nie ściemniać" że Janosik ma funkcje niedostępne w nawigacjach. Do każdej nawigacji można sobie dograć dane o radarach i innych punktach POI (miejsca niebezpieczne, czarne punkty, przejazdy kolejowe) Link Zgłoś
Gość: władek Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.net.perfekt.pl 30.04.09, 11:56 Abstrahując od meritum... Chyba im się kiepsko wiedzie, skoro nawet na ładną modelkę nie wystarcza. Link Zgłoś
jaro_ss Re: Yanosik - na pomoc kierowcom 30.04.09, 12:23 CB też informuje o korkach, wypadkach i innych zdarzeniach, a z drugiej strony kogoś szarżującego z CB potrafią inni przez CB utemperować. przez CB można przypomnieć o zapaleniu świateł, poinformować o problemach z pojazdem (np: kolego miotła ci z tyłu wypada, jeszcze kogoś zahaczysz). Link Zgłoś
Gość: WWW Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.icpnet.pl 30.04.09, 12:28 Wole Yanosika stary! - z miotłami nie jeżdżę. Link Zgłoś
Gość: Master Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.icpnet.pl 30.04.09, 12:30 A kiepsko to się wam wiedzie i nie możecie znieść tego, że ktoś wymyślił coś fajnego. Jak widać po sądzie należycie do mniejszości bo większości ludzi głosujących tutaj się Yanosik PODOBA!!! Link Zgłoś
ariaal Re: Yanosik - na pomoc kierowcom 30.04.09, 12:43 jeśli chodzi o wzajemne ostrzeganie- masowe, lepszym pomysłem byłoby po prostu zadzwonić do Radia Kierowców 22 513 11 11 Link Zgłoś
Gość: Master Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.icpnet.pl 30.04.09, 12:47 Chyba nie lepszym bo trzeba wykonać szereg czynności żeby zadzwonić,a jak masz Yanosika to sobie jedziesz i sam Ci mówi co się dzieje. Link Zgłoś
Gość: czernobyl Re: Yanosik - na pomoc kierowcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 12:56 ktoś, kto dużo jeździ i jest zainteresowany tego typu informacjami na drodze, na pewno ma już CB oraz nawigację. po pierwsze, to nie wydadzą kolejnych pieniędzy na sprzęt oferujący im to, co już mają. po drugie, oba te urządzenia naraz oferują znacznie więcej niż janosik. a specowie od szeptanej propagandy na rzecz tego czegoś niech popracują nad technikami - taki naviexpert ma znacznie lepszy pi-ar Link Zgłoś