Dodaj do ulubionych

Jaki silnik w Bravo?

30.04.09, 19:47
Zastanawiam się nad Bravo, z silnikiem benzynowym. Nie wiem tylko czy
decydować się na T-Jeta, czy jednak 90 KM Dynamic starczy. Jakieś sugestie?
Obserwuj wątek
    • k0los Re: Jaki silnik w Bravo? 30.04.09, 20:19
      może być za słaby:
      różnica
      73KM/t vs 88KM/t (t-jet)
      jest całkiem spora

btw ten nie spodziewałem się że brawo taki ciężki...(1335kg za carfolio.com)

z klimatyzacja 80km to będzie toczydełko
    • matres4 Re: Jaki silnik w Bravo? 30.04.09, 20:21
      Jezdziłem T-Jet 120 KM. Było komfortowo, ale bez szaleństw - 2
      osoby. Może warto dołożyc do 150 KM. Zależy jeszcze na jakie chcesz
      trasy kupić samochód. Ale bez względu na to o 90 KM zapomnij. Taki
      silnik to do Grande, a nie Bravo
      • jbl25 Re: Jaki silnik w Bravo? 30.04.09, 20:38
        Bierz najszybszy na jaki Cie stać. Jak Cie stać na 150 KM to bierz i się nie
        zastanawiaj. Jak będziesz wyprzedzał tiry to będziesz żałował, że nie wziąłeś
        szybszego.
    • remo29 Re: Jaki silnik w Bravo? 01.05.09, 02:09
      Jeździłem i takim, i takim. 90KM to w tym aucie żart. Chodzi jak Stilo 1.2 (był
      taki, poważnie...). Jak koniecznie chcesz benzyniaka to bierz 1.4 T-Jet 120KM
      (mocniejszy jest IMO za drogi), ale uważaj - jak polubisz świst turbiny to
      będziesz musiał się przyzwyczaić do spalania w okolicy 10/100km. Jeśli jednak
      jeździsz dużo, to polecam 1.9 MultiJet. Osiągi te same. Przy zakupie nieco
      droższy, ale średnia spalania w okolicy 6.0/100km zwraca się szybko. Kupiłem go
      w maju 2008, przejechałem 39 tys.km w czterech porach roku i polecam każdemu.
      • femmen4 Re: Jaki silnik w Bravo? 04.05.09, 13:45
        T-Jet 120 KM jest ok, mówisz? Ale Dynamic zwykły czy Dualogic? Różnica w cenie
        to parę tysięcy, opłaca się brać Dualogic?
        • remo29 Re: Jaki silnik w Bravo? 05.05.09, 01:11
          Dual kto? Nie wiem o czym do mnie rozmawiasz :)) Jeśli pytasz o wersję
          wyposażenia, to bierz dynamic i (koniecznie!) pakiet sport z zajebistymi
          17-calowymi felgami i smaczkami, bez których wnętrze wygląda po prostu smutno...
          Rok temu kosztowało to jakieś 3,5 tysiaka, ale do tej pory uważam, że warto.
          • femmen4 Re: Jaki silnik w Bravo? 05.05.09, 13:48
            To ile to w sumie wyjdzie, cały ten pakiet, o którym mówisz? I może trochę
            więcej napisz, możesz? W sensie - poza tym felgami, co tam jeszcze jest?
            • remo29 Re: Jaki silnik w Bravo? 05.05.09, 23:33
              Z tego co pamiętam w pakiecie były 17-calowe alufelgi (chyba najładniejszy
              dodatek), fajnie wyprofilowane fotele (warto!) z tapicerką welurowo-jakąśtam
              (nie wiem jak to nazwać), kierownica i wajcha zmiany biegów obszyta skórą,
              klimatyzowany schowek w podłokietniku, regulacja wysokości fotela kierowcy i
              odcinka lędźwiowego tegoż, delikatne spojlery pod progami i subtelna, ale ładna
              "lotka" nad tylną klapą.
              Warto wziąć czujniki parkowania z tyłu, bo widoczność jest tragiczna oraz
              zamiast alarmu - blokadę mechaniczną skrzyni biegów. Tańsze i skuteczniejsze (na
              cienkich złodziejaszków), bo na alarm i tak nikt już nie zwraca uwagi...
              • programistajava Re: Jaki silnik w Bravo? 06.05.09, 11:07
                Potwierdzam :
                NAPRAWDĘ WARTO dokupić czujniki parkowania tylne (ba nawet przednie by nie
                przeszkodziły :))
                Co do foteli, mam wersję dynamic i trzymanie boczne tych foteli nie jest za
                dobre... więc jesli masz jakąś dodatkowa opcję (droga wersja wyposażenia sport?)
                to może pomoże ci to w wyborze.
                Co do blokady skrzyni.... Za bardzo nie ma miejsca w środku aby ją zamontować.
                Tak mi się wydaje. Poza tym trzeba za każdym razem wkładać i wyjmować... przez
                1szy rok i tak mi z AC zwracają 100% kwoty fakturowej więc przemyślę sprawę
                jeszcze :D
                • ansena Re: Jaki silnik w Bravo? 07.05.09, 13:42
                  Dlaczego uważasz, że trzymanie boczne w dynamic nie jest za dobre? Możesz
                  napisać więcej w ogóle o tym aucie, o pozytywnych aspektach też?
    • programistajava Re: Jaki silnik w Bravo? 04.05.09, 16:59
      NIE bierz 90km za słaby.
    • soliera Re: Jaki silnik w Bravo? 04.05.09, 18:39
      Ja również chcę kupić BRAVO, ale z silnikiem Diesla
      Zastanawiam się powaznie nad MultiJet 1,6 l w wersji 105 KM, tym bardziej, że sa w cenie 90 konnej benzyny (około 55 tys).

Obawy to przede wszystkim turbina, koło dwumasowe (o ile w tym modelu występuje), układ wtrysku.
      Jak z korozja?
      • cloclo80 Re: Jaki silnik w Bravo? 04.05.09, 20:55
        1.6JTD to totalna porażka. Słabe, dużo pali, beznadziejny klang. Nie dorasta
        motorowi 1.9 nawet do korka w misce olejowej.
        A o korozję nie będzie trudno skoro bez problemu odłazi lakier poniżej progów.
        Dokładnie tam gdzie powinien być najmocniejszy.
        • programistajava Re: Jaki silnik w Bravo? 04.05.09, 21:16
          Mam 1.6 105km jak dla mnie dynamika wystarczająca, oczywiście 120km byłby lepszy
          ale 105 na osłodę nei ma DPFa i ma turbinę o stałej geometrii co mam nadzieję
          pozwoli na dłuższą bezawaryjną jazdę. Koło dwumasowe z pewnością jest jak w
          każdym nowym dieslu...
          Przejedź się na jeździe próbnej, jeśli masz wybór pomięzy benzyną 90km a 105km
          Multijet 1.6 to myślę że 1.6 dynamikę ma lepszą.
      • remo29 Re: Jaki silnik w Bravo? 05.05.09, 01:22
        > Obawy to przede wszystkim turbina, koło dwumasowe (o ile w tym modelu występuje
        > ), układ wtrysku.
        > Jak z korozja?

Korozja to chyba jeszcze nikomu nie wyszła, toż to jeździ raptem dwa lata... Z
        chorób dziecięcych (z tego co zauważyłem) pojawiły się parujące klosze lamp
        tylnych, feler włącznika kierunkowskazów (zimą, przy mrozie), tłukąca się tylna
        półka oraz trzeszczący fragment konsoli uciskany prawym kolanem.

Co do turbiny i koła dwumasowego - cóż... Wiem, że są. Wiem, że trzeba traktować
        je lajtowo, ale też i nie słyszałem, żeby padały masowo. Wiadomo - jak będziesz
        auto katować, to i klamkę urwiesz - na rajd Dakaru nikt tego nie przewidział. Ja
        w prawdzie użytkuję już stary i sprawdzony 1.9 i nie wiem jak się będzie za 5
        lat sprawował ten nowy 1.6. Ale myślę, że jeśli chodzi o masowe diesle, to Fiat
        jest klasą sam dla siebie, więc nie powinno być spektakularnych problemów...
      • soliera Re: Jaki silnik w Bravo? 05.05.09, 12:37
        Hm, kilka rozsądnych odpowiedzi się pojawiło.
        Po kolei.

cloclo80, nie siej propagandy, to po pierwsze.
        Nie trafiłeś na laika. Znam doskonale budowę i zasadę działania współczesnych silników Dlesla. Nie znam jedynie specyfiki ich eksploatacji i nie posiadam informacji o ewentualnych awariach, które mogą okazać sie "typowe" dla Fiatów.
        Katalogowo diesle 1,6 nie sa wcale słabe!
        Wypadają wręcz doskonale na tle starszych konstrukcji 1,9, choćby porównując charakterystykę momentu obrotowego, jednostowe zużycie paliwa. Są lżejsze, spełniaja nowsze normy emisji spalin (za 2-3 lata to będzie w Polsce miało znaczenie) EURO5 dla wersji z filtrem cząsteczek stałych.
        • cloclo80 Re: Jaki silnik w Bravo? 05.05.09, 14:05
          soliera napisała:

> Hm, kilka rozsądnych odpowiedzi się pojawiło.
          > Po kolei.
          >
          > cloclo80, nie siej propagandy, to po pierwsze.
          > Nie trafiłeś na laika. Znam doskonale budowę i zasadę działania
          współczesnych s
          > ilników Dlesla. Nie znam jedynie specyfiki ich eksploatacji i nie
          posiadam info
          > rmacji o ewentualnych awariach, które mogą okazać sie "typowe" dla
          Fiatów.

To czy znasz budowe czy nie, nie ma tutaj większego znaczenia gdyż w
          tym co napisałem w poprzednim poście nie odnosze się do rozwiązań
          1.6JTD a jedynie do wrażeń z eksploatacji. Motor 1.6JTD jest za
          krótko na rynku (ok. 1.5 roku) by uogólniać, ale nie spotkałem się z
          informacjami o problemach które cytujesz.

> Katalogowo diesle 1,6 nie sa wcale słabe!
          > Wypadają wręcz doskonale na tle starszych konstrukcji 1,9, choćby
          porównując ch
          > arakterystykę momentu obrotowego, jednostowe zużycie paliwa. Są
          lżejsze, spełni
          > aja nowsze normy emisji spalin (za 2-3 lata to będzie w Polsce
          miało znaczenie)
          > EURO5 dla wersji z filtrem cząsteczek stałych.

Katalogowo to może wyglądać super, ale o ocenie motoru nie decyduje
          tylko hamownia, ale to do czego został włożony i przede wszyskim z
          jaką skrzynią biegów został połączony. A połączenie 1.6JTD + Bravo
          działa bardzo przeciętnie, żeby nie powiedzieć źle, zwłaszcza w
          porównaniu do motora 1.9
          • soliera Re: Jaki silnik w Bravo? 05.05.09, 14:48
            OK, widzę, że trochę wiesz o tych silnikach, a po Twoim pierwszym poście odniosłem wrażenie, że jesteś "krzykaczem forumowym".

Podejrzewam, że nie ma sensu teoretyzować, tylko się na próbna jazdę wybrać trzeba.
            Powiedz mi, na co zwrócić uwagę jadąc BRAVO?

PS
            Odnośnie wychwalanych silników 1,9 l. Wczoraj podpytałem sprzedawcę w salonie o dwumasowe koła itd dla 1,6, że to sie niby psuje ble ble ble.
            Odpowiedział mi, że takie awarie to się zdarzaja w 1,9, ale dopiero przy przebiegach 150k KM. Więc jednak problem jest im znany i wystepuje.
            • vgrin Re: Jaki silnik w Bravo? 06.05.09, 09:55
              Ja byłem na jeździe próbnej Bravo. Silnik 1.6 Dynamic i wrażenia były naprawdę
              ok. Przyspieszenie ok 10 s, w środku dużo miejsca (nie ma takiego problemu, żeby
              kierowca siedział zgięty jak scyzoryk, bo fotela nie da się odsunąć), duży
              komfort jazdy.
              • remo29 Re: Jaki silnik w Bravo? 07.05.09, 00:04
                Kiedyś jechałem jako pasażer z tyłu. Ja mam 186cm wzrostu, gość za kółkiem miał
                też grubo ponad 180cm. Gdyby ktoś moich gabarytów powiedział, że siedziało mu
                się z tyłu dobrze, to może bym wątpił, bo patrząc na rozstaw osi i pojemność
                bagażnika, można by wątpić. Ale sprawdziłem empirycznie - miejsca jest na prawdę
                sporo! Siedzi się nisko i dość głęboko; w wersji, którą jeżdżę, z tyłu jest
                rozkładany płaski i szeroki podłokietnik, wsiadanie - dzięki szeroko otwieranym
                drzwiom - jest bezproblemowe. Szerokość wnętrza - jak w samochodzie półkę wyżej:
                mam wrażenie, że w C5 czy Peugeocie 407 jest identycznie... Bagażnik (400
                litrów) jest bardzo ustawny mimo ostro opadającej linii klapy tylnej (w Golfie
                jest prawie pionowa); może dlatego, że w Bravo bagażnik jest dość głęboki -
                można "na sztorc" zapakować cztery 15-calowe opony i zamknąć bagażnik bez
                demontażu tylnej półki.
                To naprawdę dobre auto za rozsądne pieniądze...
                • programistajava Re: Jaki silnik w Bravo? 07.05.09, 08:04
                  > jest prawie pionowa); może dlatego, że w Bravo bagażnik jest dość głęboki -
                  > można "na sztorc" zapakować cztery 15-calowe opony i zamknąć bagażnik bez
                  > demontażu tylnej półki.

No nie wiem, tą 4ta to na siłę trzeba by wpychać, ja wolałem nie ryzykować i
                  czwartą za siedzenie wrzuciłem. Ale tak czy siak jestem zadowolony z auta . Jak
                  się nie będzie psuło to już będzie niemal ideał :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka