bambo.pl 03.05.09, 09:58 Witajcie Zastanaiwam sie ile lat wytrzymuje średniej klasy akumulator ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
skyddad Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 03.05.09, 12:02 Zalezy od uzytkownika i jego stosunku do akumulatora.Akumulator zadbany tak wytrzymnuje jak podaje fredoo nie rzadkie sa wypadki dozycia nawet 10 lat.Coz technologia sie zmienia caly czas.To juz nie jest ten sam akumulator ktorym nasz dziadek w czasie wojny dosiadal w Willysie. Tamta technologia poszla do piachu z upadkiem komunizmu i socjalizmu. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
bambo.pl Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 03.05.09, 12:22 jaki stosunek do akumulatora jest właściwy ? Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 03.05.09, 12:34 bambo.pl napisała: > jaki stosunek do akumulatora jest właściwy ? Mówić do niego czułe słowa, czasem zabrać na romantyczną kolację, kupować prezenty Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 03.05.09, 12:28 Z premedytacją nie dbam o moje akumulatory i zamiast bawić się w doładowywanie, wyciąganie i inne tego typu zabawy. Wolę wymienić co 3 lub 4 lata (zamiast inwestować w "prostownik" i sztucznie utrzymywać przy zyciu trupa jeszcze sezon dłużej). Dlatego nie kupuję markowych, ale tanie Centry (ale też nie przeginam z "chińszczyzną" i innymi firmami garażowymi). Link Zgłoś
mariner4 Centra to b. dobry akumulator. 04.05.09, 15:17 Marka znana od przed wojny. Potem się spsiła, ale teraz jest OK. To także kwestia szczęścia. W nowej Hondzie padł mi po roku. Kolejny służył 7 lat. Co do nieopłacalności szczególnej troski o baterię, to mamy takie same zdanie. M. Link Zgłoś
iberia.pl Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 03.05.09, 18:29 zalezy jak auto bylo jezdzone. W Escorcie wytrzymal mia jak dobrze pamietam ok.6-7 lat. Link Zgłoś
skyddad Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 03.05.09, 19:30 Witaj Bambo .pl i analny_wybawca , Wlasciwy stosunek do akumulatora oznacza, Ujme to w paru punktach; 1. po rozladowaniu akumulatora np. niechcacy ,pozostowione swiatla itp. laduje ten nieszczesny akumulator prostownikiem i dosc dlugo.Na poczatkyu ladowania malym pradem. 2.W zimie przy jezdzie miejskiej przynajmniej raz doladowac prostownikiem. 3. utrzymywac w czystosci klemy, 4.Jezeli posiada mozliwosc kontroli i uzupelniania elektrolitu sprawdzac i wykonywac te czynnosc uzupeklninia woda destylowana.Na ogol juz niema takowych akumulatorow. 5. Co jakis czas sprawdzac napiecie ladowania.Bywa ze akumulator jest przeladowywany z powodu niesprawnego alternatora.Napiecie winno wynosic od 14.2 V.Sprawdzac naciag paska wieloklinowego. Wielu uzytkownikow uwaza mam nowke g, mnie obchodzi i pozniej ta rutyna zostaje i sie niesprawdza. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
skyddad Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 03.05.09, 19:32 Wystapilo przeklamanie; napiecie winno wynosic do 14.2V Pzdr.Sky. Link Zgłoś
maczores Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 03.05.09, 21:31 > 4.Jezeli posiada mozliwosc kontroli i uzupelniania elektrolitu sprawdzac i > wykonywac te czynnosc uzupeklninia woda destylowana.Na ogol juz niema takowych > akumulatorow Wbrew temu co pisze Skydad polecam jednak jednak zadac sobie troche trudu i zajrzec do tych rzekomo ,,bezobslugowych'' akumulatorow. Moj tez taki byl nawet nie najgorszej fimy ale po roku od zakupu zdechl.Zajrzalem do srodka a tam plyty zanurzone w 3/4- jak sie okazuje woda tez odparowuje z,, bezobslugowcow''.Dolalem wody i chodzi juz piaty rok. Link Zgłoś
romantic5 Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 04.05.09, 08:08 Nowy montowany u producenta przy normalnej ekslpoatacji wytrzyma 3-4 lata. 5-6 to juz rzadko. Jazda mejska, duzo elektroniki i sterowania elektrycznego skraca zycie. W samochodach ,gdzie zamontowano blisko silnika z ,,ciezkim,, rezymem temperatury (wysilone V6 w przednio napedowych) tez zycia nie przedluza. Zamienniki nawet dobrej firmy tez wiecej nie pociagna - zmniejsza sie pojemnosc. Latem mnej zauwaza sie, ale jesienia zaczyna sie problemy. Na naturalne starzenie sie rady nie ma. A sprawdzac raz miesiac nie zaskodzi. Link Zgłoś
seydlitz Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 04.05.09, 13:46 > Nowy montowany u producenta przy normalnej ekslpoatacji wytrzyma 3- 4 > lata. 5-6 to juz rzadko. Akumulator w mondku TDCi - mam juz siódmy rok i nic. Więc regół nie ma. Jednak najwiecej zależy od eksploatacji codziennie jeżdziłem do pracy 70 km, teraz 10 pewnie niedługo akumulator padnie. Link Zgłoś
xystos Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 04.05.09, 08:13 w garage,moje auto przewaznie stoi,tylko krotkie trasy accu wytrzymuje ~5c lat. Link Zgłoś
mobilnydoradca Re: Akumulator ile lat wytrzymuje ? 04.05.09, 14:59 ja tylko raz w życiu wymieniałem akumulator. jakoś tak wychodziło że sprzedawałem samochód z tym samym akumulatorem z którym był kupiony. obecnie w aucie z 2004 roku mam akumulator z którym auto opuściło salon. Link Zgłoś