Dodaj do ulubionych

Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ???

IP: *.siemens.pl 28.01.02, 09:15
Przymierzam się do kupna jednego z ww samochodów z rocznika 1997 lub 1998
dlategoteż chciałbym prosić o Wasze opinie na temat tych aut. Awaryjność /
trwałość / na jakie elementy samochodu zwrócić szczególną uwagę przy kupnie.
Jaki silnik benzynowy wybrać 1.4 czy 1.6. Proszę o suche fakty a nie wypowiedzi
zabarwione emocjami.

Dziękuję i miłego dnia
Enzo
Obserwuj wątek
    • Gość: dar Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: 10.1.100.* 28.01.02, 10:35
      Stoisz przed takim dylematem jak ja prawie rok temu. Ja wybierałem między 3D
      modelami.Wybrałem Hondę Civic.Awaryjność w raportach prawie taka sama (trochę
      lepiej wypada Corolla.Atutem jest:mocniejszy bardziej,elastyczny silnik(ten
      dźwięk na wysokich obrotach!!!),ładniejsza sylwetka (rzecz gustu). Bagażnik
      jest trochę za mały ( 225 l) ale mi to akurat nie przeszkadza.Civic pali mi 7-
      7.5 l/100 km ( w zimie 8 l).Do tej pory przejechałem 15 000 km. Nie zepsuło się
      nic (odpukać). Jestem bardzo zadowolony i gorąco polecam. Napisz jakiego modelu
      szukasz ( 3D,4D czy 5 D?)

Pzdr

Zajrzyj na www.hondaorg.pl

• Gość: Enzo Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: *.siemens.pl 28.01.02, 10:50
        Będe szukał 4 lub 5D
        • Gość: dar Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: 10.1.100.* 28.01.02, 10:56
          4 i 5 D Corolle moim skromnym zdaniem są brzydkie. W civicu 4 i 5 D bagazniki
          są większe. Ja bym wybrał Civica.

Pzdr
          • Gość: Michal Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: *.telia.com 28.01.02, 10:58
            Oba dobre,na dluzsza mete wygra Corolla.Pzdr.Michal
      • Gość: Niknejm Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: *.pg.com 28.01.02, 14:02
        Gość portalu: dar napisał(a):

> Zajrzyj na www.hondaorg.pl

Mała korekta: www.hondapl.org

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: Strus Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 14:09
          Strona podana przez Niknejma jest OK, na pewno pomoze Ci w wyborze. Polecam
          Civica z silnikiem 1.5 V-TEC E. Ekonomika idzie w parze z dynamiką. Civic ma
          więcej ikry niż Corolla
          • Gość: bObO Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: *.chello.pl 28.01.02, 21:48
            Gość portalu: Strus napisał(a):

> Strona podana przez Niknejma jest OK, na pewno pomoze Ci w wyborze.

W wyborze Hondy dodajmy. :-)

> Polecam
            > Civica z silnikiem 1.5 V-TEC E. Ekonomika idzie w parze z dynamiką. Civic ma
            > więcej ikry niż Corolla

Tak, Honda stosuje zmienne fazy rozrządu już od wielu lat (nie dotyczy 1.4),
            podczasy gdy Toyota chyba od 2-3. Przygotuj się jednak, że na rynku używanych
            Civiki z silnikami większymi niż 1.4 stanowią 5, może 10% całości. Znacznie
            więcej jest ich w starszym modelu (do '95).
      • Gość: andy Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: 212.76.35.* 30.01.02, 08:57
        hondą civic 3D jezdziłem 2 lata...nie ma się do czego przyczepić... jedyna
        awaria to przebita opona... bardzo dobre auto... od tąd zaczęła się moja miłość
        do hondy. teraz jeźdżę accordem ... i też nie ma się do czego przyczepić...
        pozdr.
    • Gość: cc Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 22:04
      Jak 1.4, wybierz Corollę (VVTi, 97 KM)
      Jak 1.6, polecam Civika (VTEC).

Awaryjność?
      Trudno powiedzieć coś o modelach, które dopiero weszły na rynek. Ale skoro
      nowsze powinno być lepsze (choć bywa inaczej), to pewnie prezentują podobny
      poziom. Obiektywnie patrząc Corolla zawsze była wyżej. Czasami dużo wyżej.

Wygląd?
      Widziałeś Corollę 4D?
      Może się komuś podobać (taka Astra II 4d), ale w porównaniu do sedana Civic -
      dla mnie odpad.

Bagażniki - pewnie model 4D ma większy Corolla. Nie wiem jak jest z 5D, ale
      Honda jest większa w środku i funkcjonalniejsza.

Serwis w pobliżu?
      Nie potrzebny (chyba że masz wypadek, odpukać). Raz na 15-20,000 km można
      pojechac nawet 200 km dalej. Poza przeglądem nie powinieneś tam wstępować. Mogą
      coś popsuć;-))))))

Życzę udanego wyboru.
    • Gość: Sławek Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: 192.168.3.* 28.01.02, 22:30
      Civic głównie za wyglad oraz chyba o 150 mm większy rozstaw osi.Civic zawsze
      miał aspiracje do klasy średniej.
      Wersje 2002 - wybieram Corolle.

pozdrawiam
    • Gość: Krzysiek Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: 10.0.215.* 28.01.02, 23:06
      Mialem takie autka. Komfort i wiecej miejsca w Civicu, ale mialem z nia wiecej
      malych problemow. Jezeli nie lubisz wkrecac silnika na obroty to lepsza Toyota.
      Honada ma inna charakterystyke silnika i trzeba ja bardzie rozkrecac.
      • Gość: Strus Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 00:47
        Ostatnie notowania ADACu aut 5cio i 7mio letnich mówia ze najbardziej
        niezawodna jest Almera, potem Civic i dopiero Corolla. Wiem ze niełatwo o dobry
        egzemplarz V-TEC'a ale warto.
    • Gość: marlesz Re: Corolla / Civic -> awaryjność / opinie ??? IP: 192.168.4.* 29.01.02, 21:30
      Civic 5D 1.4 98r, kupiony nowy 1.01.99r. 47000 km
      Jak dotąd żadnych awarii (mniejszych lub większych)i problemów.
      Silnik wystarcza w zupełności jak się jedzie samemu lub z pasażerem. Przy
      załadowanym jest juz znacznie gorzej. Bagażnik - 370l (starcza na 3 tyg wczasy
      dla 4 osób - z doświadczenia:)). Przeglądy co 20000km ale co 10000 wymiana
      oleju (w modelu 99 jest co 30000/15000km)
      Niestety nie jeździłem żadnym porównywalnym samochodem (a więc i corollą :( ),
      ale myślę że z HC byłbys bardzo zadowolony. Polecam.
      A w ostatnich raportach awaryjności w swojej klasie civic rzeczywiście na 2
      miejscu za almerą a przed corollą.
      pozdrawiam
      • Gość: Enzo Re: Honda Civic - ostatnie pytanie IP: *.siemens.pl 30.01.02, 08:21
        Po zasięgnięciu opinii kilku osób zdecydowałem się na HC ale mam jeszcze kilka
        pytań:

1. Przed kupnem chcę sprawdzić auto - którą z ASO w Warszawie możecie mi
        polecić? I czy robić to w ASO Hondy?

2. Czy orientujecie się czy jest możliwość dokonania na ASO wydruku z
        wszystkich dotychczasowych przeglądów danego samochodu? Chdzi mi tu o
        ewentualne naprawy które były dokonane przy okazji robienia przeglądu.

Dziękuję i pozdrawiam
        Enzo
        • Gość: Enzo Re: Honda Civic - ostatnie pytanie IP: *.siemens.pl 30.01.02, 08:44
          A może ktośz Was wie czy w Wawie jest jakiś punkt specjalizujący się w obrocie
          HC z drugiej ręki?
          • Gość: Niknejm Re: Honda Civic - ostatnie pytanie IP: *.pg.com 30.01.02, 19:40
            Gość portalu: Enzo napisał(a):

> 1. Przed kupnem chcę sprawdzić auto - którą z ASO w Warszawie możecie mi
            > polecić? I czy robić to w ASO Hondy?

ASO Hondy. Zakładam, że chodzi o Warszawę. Mi sprawdzili w Aries Motor, Wybrzeże
            Gdyńskie, jak sam kupowałem. Zrobili to za darmo i naprawdę się postarali!
            Możesz też podjechać do AutoWestu (Połczyńska). Ja miałem z nimi tylko dobre
            doświadczenia, co nie znaczy, że nie zdarzają im się wpadki.
            Co do Chodzenia... Wejdź na www.hondapl.org (Forum Dyskusyjne) i poszukaj sobie
            wyszukiwarką postów (dostępna pod 'info' na belce górnej) opinii na ich temat. Ja
            nic nie będę komentował, bo osobiście nie miałem z nimi do czynienia.

> 2. Czy orientujecie się czy jest możliwość dokonania na ASO wydruku z
            > wszystkich dotychczasowych przeglądów danego samochodu? Chdzi mi tu o
            > ewentualne naprawy które były dokonane przy okazji robienia przeglądu.

Tak, oczywiście w ASO, gdzie samochód był serwisowany.

> A może ktośz Was wie czy w Wawie jest jakiś punkt specjalizujący się w obrocie
            > HC z drugiej ręki?

Sprawdź w Autoweście i Ariesie. Często mają coś do sprzedania. Poszukaj też po
            stronach innych dealerów. Moja koleżanka (z W-wy zresztą) niedawno upolowała
            piękną sztukę w Honda Wielkopolska w Poznaniu. Często mają też coś w Igmar Słupsk
            (jeden z najlepszych serwisów H w Polsce). Poszukaj też na sprzedam-kupię na
            www.hondapl.org. No i u innych dealerów Hondy oczywiście też.

Pozdrawiam,
            Niknejm
        • Gość: 123ryry Re: Honda Civic - ostatnie pytanie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.01.02, 08:57
          Jeśli już dokonałes wyboru to gratuluję. Miałem zaproponować wybór Hondy. Na
          bazie własnych doświadczeń z Hondą Accord 2.0; 16V mogę z czystym sumieniem
          powiedzieć, że Honda to jest to. Mojego Accorda kupowałem jako 3 latka z
          przebiegiem 56 tys a sprzedałem jako 9 latka z przebiegiem 147 tys. Co
          naprawiałem? - Nic. Mobil 1 (5W50) do silnika i olej silnikowy (półsyntetyk) do
          skrzyni biegów co drugą wymianę (20tys/km). Przy przebiegu 98 tys wymiana paska
          rozrządu. Sprzedałem auto, w którym wszystko było sprawne tak jak w dniu zakupu.
          Czytałem wcześniej o Civiku, że bezawaryjnością bije na głowę wszystkie
          konstrukcje w swojej klasie (z prasy motoryzacyjnej niemieckiej).Po własnych
          doświadczeniach z Hondą wiem, że nie był to artykuł pisany na zamówienie.
          Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: Acura Re: Honda Civic - ostatnie pytanie IP: *.sympatico.ca 30.01.02, 21:00
            ..." i olej silnikowy (półsyntetyk) do
            skrzyni biegów co drugą wymianę (20tys/km)"...
            W jakim celu?????
            • Gość: Niknejm Re: Honda Civic - ostatnie pytanie IP: *.pg.com 31.01.02, 09:43
              Gość portalu: Acura napisał(a):

> ..." i olej silnikowy (półsyntetyk) do
              > skrzyni biegów co drugą wymianę (20tys/km)"...
              > W jakim celu?????

Coś często ta wymiana rzeczywiście...
              Natomiast uwaga - olej silnikowy można w Hondach stosować do skrzyń biegów tylko
              jeśli nie ma oryginalnego oleju przekładniowego. Tako rzecze Honda. ;-)) Co
              prawda wielu ludzi jeździ na silnikowym i jest OK, ale tych paru groszy bym nie
              oszczędzał i jednak lał olej przekładniowy zalecany przez fabrykę. Tym bardziej,
              że wymiany oleju przekładniowego są dużo rzadsze niż silnikowego.

Pozdrawiam,
              Niknejm
              • Gość: Acura Re: Honda Civic - ostatnie pytanie IP: *.sympatico.ca 31.01.02, 18:07
                Nie neguje z technicznego punktu widzenia mozliwosci zastosowania oleju
                silnikowego, ale jak mniemam Honda jedynie dopuszcza taka ewentualnosc a nie
                zaleca. Przyznam szczerze, ze nie zwrocilem uwagi na to w materialach Hondy
                jakie mi sie przewinely przez rece. Z ciekawosci poszperam za tym, bo sam nie
                wiem czy to tylko moja nieuwaga, czy na amerykanskim rynku takiej informacji
                nie podaja. W wypowiedzi 123ryry nie tyle zastanowila mnie czestotliwosc
                wymiany oleju (nie znam ani sposobu ani warunkow w jakich eksploatuje swoj
                samochod), co motywacja celowosci stosowania polsrodka, gdy pod reka ma
                zapewne cala game dobrych oleji przekladniowych.
        • Gość: andy Re: Honda Civic - ostatnie pytanie IP: 212.76.35.* 30.01.02, 09:03
          mam doświadczenie z trzema ASO: chodzeń, autowest i autowitolin.
          mój ranking to:
          1- autowitolin (profesjonalizm, i zdecydowanie najtańszy)
          2- chodzeń (profesjonalizm, ale dość drogi)
          3- autowest (bez komentarza... albo nie, powiem coś ... kupowałem u nich nowego
          accorda... dobrze, że byłem nie ufny... od razu pojechałem do witolina, żeby
          sprawdzić czy wszystko ok..; okazało się, że źle ustawili wycieraczki, nie
          zrobili geometrii i źle zamontowali odwarzacz cd... witolin to wszystko
          poprawił oczywiście za darmochę...)
          pozdr.
        • Gość: dar Re: Honda Civic - ostatnie pytanie IP: 10.1.100.* 30.01.02, 09:30
          Gość portalu: Enzo napisał(a):

> Po zasięgnięciu opinii kilku osób zdecydowałem się na HC ale mam jeszcze kilka
          > pytań:
          >
          > 1. Przed kupnem chcę sprawdzić auto - którą z ASO w Warszawie możecie mi
          > polecić? I czy robić to w ASO Hondy?
          >
          > 2. Czy orientujecie się czy jest możliwość dokonania na ASO wydruku z
          > wszystkich dotychczasowych przeglądów danego samochodu? Chdzi mi tu o
          > ewentualne naprawy które były dokonane przy okazji robienia przeglądu.
          >
          > Dziękuję i pozdrawiam
          > Enzo

Gratuluję wyboru :-) Oczywiście sprawdź samochód w ASO Hondy. Nie jestem z
          Warszawy ale forumowicze ze stolicy na pewno Ci pomogą.Zajrzyj na www.honda.pl
          tam znajdziesz listę dealerów. Niektórzy prowadzą handel uzywanymi samochodami.
          Zadzwoń do nich i popytaj. Wejdź na www.hondapl.org. Znajdziesz tam dział "kupno-
          sprzedaż".Poszukaj może coś Cie zainteresuje.A jak juz kupisz Honde to daj znać i
          oczywiście zapraszamy do klubu :-)

Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka