Dodaj do ulubionych

peugeot 205-problem z zapalaniem

29.01.02, 00:27
mam problem z zapalaniem samochodu. silnik 954 ccm.
na poczatku przy wlaczonym ssaniu silnik chwytal ale nie mogl wejsc na obroty i
w koncu zgasl. obecnie wogole nie chce zapalic. (rozrusznik i akumulator jest
sprawny, paliwo w baku tez jest:))
czy moze to byc sparawa swiec? albo gdzie szukac pzyczyny?
jesli tak to jakich swiec powinno sie uzywac i co wiecej, jaki klucz jest
potrzebny do odkrecenia ich. w jakim sklepie w krakowie mozna cos takiego nabyc.
dziekuje za wszelkie informacje
wada
Obserwuj wątek
    • Gość: TadekLis Re: peugeot 205-problem z zapalaniem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 12:55
      Zadzwoń do mojego zaprzyjaźnionego mechanika: Krzysztof Szatkowski 0602218477
      (Warszawa) i powołaj się na dra Tadeusza Lis. Pomoże Ci - to chodząca
      encyklopedia francuskich i japońskich samochodów - przez 10 lat żadnej skuchy w
      jego warsztacie - a robi`lem u niego już rzeczy niemożliwe,

Pozdro
      Tadek Lis
    • Gość: pilot Re: peugeot 205-problem z zapalaniem IP: *.wil.pk.edu.pl 30.01.02, 11:08
      miałem Peugeota 106 z takim samym silnikiem. bez przerwy miałem problemy z
      uruchomieniem silnika. Zimny palił ledwo, ledwo a ciepły wymagał długiego
      kręcenia rozrusznikiem. Byłem w kilku serwisach ASO i każdy z nich twierdził,
      że jest to wada tych silników. Dobierałem oryginalne świece, nowe przewody
      wysokiego napięcia, zmieniałem aparat zapłonowy, kopułkę i palec rozdzielacza a
      ostatnio zminiłem gaźnik (założyłem używany ze "szrotu"). Cały czas to samo.
      Myslę, że może to być problem podciśnienia do ssania. Przy gaźniku jest mała
      (czarna) pompka podciśnieniowa wzbogacająca mieszankę w czasie gdy ssanie jest
      wyciągnięte. U mnie ona nie działa (nowa kosztuje cirka 200 PLN). Jest to
      ostatnia deska ratunku.
      Na razie opracowałem swoją metodę. Wyciągam lekko ssanie, kilka razy dodam gazu
      a w momencie kręcenia rozrusznikiem szybko "pompuję" pedałem gazu. I u mnie
      działa. Wiem że nie jest to metoda, ale jak uda ci się znaleźć feler to
      natychmiast daj znać.
      Niestety tylko tyle mogę napisać z frontu walki między silnikiem 954 ccm a
      Pilotem.
      • Gość: Michal Re: peugeot 205-problem z zapalaniem IP: *.telia.com 30.01.02, 11:12
        Sprawdz kable wysokiego napiecia,rozdzeilacz ,palec(rotor),Tutaj szukaj
        przyczyny.Pzdr.Michal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka