Gość: pio Re: Opel Vectra B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 20:36 Polecam porównać raporty awaryjności TUV- "bezawaryjna" Vectra jest tam 20 miejsc niżej niż w innym artykule "awaryjna" Xantia;) Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Opel Vectra B IP: *.metrolink.pl 18.08.10, 20:39 czujnik wału korbowego, wszędzie o tym piszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Opel Vectra B IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.09.10, 01:25 pytanie..opel vectra b 1.8 16 v 95 rok wymieniony cały rozrząd...znika mi woda z układu chłodzenia...nie mam wody w oleju ani oleju w wodzie...wężei i złączki ok...czy to może być uszczelka pod głowicą???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Opel Vectra B IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.10, 21:17 witam sprawdz sobie chlodnice bo moze w niewidocznym miejscu puszczac ma tak u siebie i cieknie w takim miejscu ze trudno było to zdiagnozowac co i gzie wycieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budzin Re: Opel Vectra B IP: *.inetia.pl 28.09.10, 18:26 witam w mojej vectrze zaczeły stukać zawory i świeci się kontrolka smarowania .Pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Re: Opel Vectra B IP: *.tktelekom.pl 02.10.10, 14:36 mam vectre 3latka-2,0dti. auto super wymienilem gumy pod zawieszeniem i smigam dalej.minusy skrzypi fotel kierowcy,problemy z odpalaniem, glosno chodzi silnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał1986 Re: Opel Vectra B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 10:38 Mam Vectrę z 99r 2.0 DI 16V 3 lata 205 tys. km i mnie mnie nigdy nie zawiodła, zawsze pali za pierwszym pyknięciem, żadnych awarii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lg Re: Opel Vectra B IP: *.multi-ip.pl 18.11.10, 21:03 Mam 5-drzwiową Vectre B 2.0 DTI z 2000 roku, przebieg 265 tys. km. W ciągu 3,5 roku przejechałem nią 58 tys. km i nie mam powodów do narzekań. Ta wersja sprawdza się bardzo dobrze. Silnik ma łańcuch rozrządu więc teoretycznie rozrząd jest bezobsługowy. Problem może pojawić w przypadku pompy paliwowej tego silnika i może to być tańsza wersja czyli awaria elektroniki pompy lub ta droższa czyli usterka mechaniczna pompy i wtedy najczęściej regeneracja lub jej wymiana. Z awaryjnością tego podzespołu bywa różnie, w jednym modelu awaria wystąpi przy np.150 tys., w innym przy 300 tys. a w niektórych wcale. Duży wpływ ma tu jakość paliwa (którego dodatki uszlachetniające są czynnikami smarującymi elementy układu dlatego warto tankować na sprawdzonych stacjach), regularna wymiana filtra paliwa, ważne jest również żeby nie jeździć z prawie pustym bakiem bo wtedy łatwiej o dostanie się do układu zanieczyszczeń. Ja bynajmniej tych zasad przestrzegam, ale pewności nigdy nie ma. Po za tym pompy tego typu montowane były również w innych markach, m.in. w modellach BMW. Spalanie w moim przypadku jest zadowalające i w codziennej eksploatacji nie przekracza 5,5 l/100 km (dojazdy do pracy 30 km dziennie, w tym 2 km w mieście). W dłuższej trasie można zejść poniżej 5 l. W mieście około 7-8 l. Na autostradzie do 140 km/h - 6,0l, do 160 - 6,5 l. Są to wyniki wyliczone z tankowania, komputer pokładowy wskazuje zawsze około 0,4-0,5 l/100 km więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Opel Vectra B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 15:14 mam vectre b 1.8 16v z 97r. na wolnych obrotach swieci mi sie lampka z silnika ale gdy dodaje gazu to gasnie,co to moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: Opel Vectra B IP: *.radom.vectranet.pl 28.12.10, 16:51 witam moze mi kos powiedziec gdzie jest rozrusznik opel vectra b nie moge go znalesc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Re: Opel Vectra B IP: 80.50.132.* 30.12.10, 17:54 mam vektre B 1,8 16V i mam problem wymieniłem silnik a silnik nierówno chodzi jak jest zimny na wyrzszych obrotach nie chodzi równo obroty raz w dół raz w góre.wymieniłem silniczek krokowy razem z przepystnicom,cyrkulator spalin też wymieniony.CO MORZE BYC KTOS WIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaguar Re: Opel Vectra B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 23:21 Kolego, to jest komputer Odpowiedz Link Zgłoś
ablus1970 Re: Opel Vectra B 17.01.11, 11:35 Mam pytanie czy ktoś się orientuje jak skasować wyświetlające się komunikaty np. o serwisie hamulców lub oleju w vectrze b? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Opel Vectra B IP: *.radom.vectranet.pl 18.01.11, 20:05 podlacz pod komputer wejscie masz przy hamulcu recznym klapke sciagasz i jest wejscie na stacji diagnostycznej to zrobia albo gdzies gdzie sie ajmuje elektronika samochodowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Opel Vectra B IP: *.radom.vectranet.pl 18.01.11, 20:07 koszt jakies 30 zl sam chyba nie zrobisz trzeba komputer oprogramowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek K Re: Opel Vectra B IP: *.pub.krusz-lan.pl 28.05.11, 01:04 Nie potrzeba komputera, ani oprogramowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Opel Vectra B IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.11, 13:18 ja swoja vectra na 36 litrach gazu robie 500km ale niestety na 10 tys km musze dolac 2 litry oleju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Opel Vectra B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 11:49 Mam vectre 2.0 dti i przy dodawaniu gazu dławi się przy mocniejszym naciśnieciu pedału gazu jest wszystko ok. czy ktoś miał taka dolegliwość?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vectra fan Re: Opel Vectra B IP: *.rdnet.pl 16.02.11, 20:50 Panowie o czym wy mówicie , ja mam vectre 16v 97 rok na gazie pali 6 litrów , oleju dużo nie bierze , ale już wymieniłem 2 silniki i działa także nie narzekam mam do niej sentymenty i jeździ się dobrze poza tym nic się nie psuje. HAY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: despero 22 Re: Opel Vectra B IP: *.play-internet.pl 20.03.11, 00:36 Mam ectrę 1.8 16V 125KM jej słabe punkty to skrzynia biegów i kolektor wydechowy. A pozatym wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guess Re: Opel Vectra B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.11, 21:41 Tak, ta skrzynia jest za wolna. Chyba, że mam może już słabe sprzęgło. Ale chętnie widziałbym tu coś szybszego, bo szkoda zepsuć tej:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jachuuu Re: Opel Vectra B IP: 80.54.136.* 18.04.11, 22:02 A ja tam i tak zostanę przy Opelkach :) zdarłem już 2 astry teraz drę vectrę :) auta dla zwykłego obywatela jak ja :) nik się nie przywala że burżuj ze mnie i na parkingu się zostawić tych paści nie boję :) a autka z pod znaku błyskawicy sprawują się bez zarzutu! Wiadomo szału nima ale w końcu tak samo dojadę do celu vectrą jak audi, albo BMW więc po co przepłacać :) Autko super w codziennym nieszpanerskim urzytkowaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arko Re: Opel Vectra B IP: 178.218.236.* 25.04.11, 18:33 mam vectre i jakas wadliwa jest wczesniej mialem sierre gdzie nie mialem z nia problemow nie kupilbym drugi raz opla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Opel Vectra B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.11, 02:38 Opel to dobre autko za połowę ceny volkswagena. Pękają kolektory wylotowe można kopic sportowy 4-2-1 za 700zł (+10km) problem z głowy. Jeśli zjada olej winny jest albo przebieg ponad 300tys km albo uszczelniacze zaworowe koszt 30 zł x16szt (500zł)i wraca do normy.Najgorsza wada jest skrzynia biegów która przy sportowej jeździe potrafi się zepsuć a na nowa nikogo nie będzie stać.ceny części bardzo tanie.rdza w modelach przed 1999r wychodzi ale jak na 13 lat nie ma tragedii.duzy komfort jazdy i bagażnik 500L to jego atuty.Dobre wyposażenie (el.szyby ,grzane fotele,klimatronic).tania elektronika w porównaniu z fordem (za włącznik zespolony ford :200zł opel:70zł). sprzęgło bez żadnych pier...nych kół 2 masowych za krocie. W oplu koszt całego sprzęgła dobrej firmy to 500-600zł.Rozrząd 400zł z pompą wody !!! a nie jak w Volkswagenie passacie 2000zł (bo jakieś łańcuch jest i napinacz w silnikach 1,8t i wymiana co 150tys km) polecam bo warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc medyk Re: Opel Vectra B IP: *.satfilm.net.pl 24.07.11, 04:53 Witam a ja bardzo sobie chwale opelka mialem juz kilka sztuk min.kadeta w dieslu i w bezynie i dwie vectry model a teraz mam vectre b 2.2 dti i tez jestem bardzo zadowolony.Za te pieniadze nie widze lepszego autka dla siebie ,ktos pisal ze niechce opla bo woli passata oki ale pasat moim zdaniem nie wypada lepiej . Odpowiedz Link Zgłoś