Dodaj do ulubionych

Bagaznik w Lanosie

IP: *.wroc.gazeta.pl 29.01.02, 13:33
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z pojemnoscią bagażników w Lanosach.
Bo w danych fabrycznych jest 250/330 l (hb/sedan), w innym żródle znalazłem
274/370, a ostatnio natknąłem sie na poj. 404 l w sedanie. To jak to jest w
końcu naprawdę ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Bagaznik w Lanosie IP: *.pg.com 29.01.02, 14:01
      Gość portalu: cactus napisał(a):

> Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z pojemnoscią bagażników w Lanosach.
      > Bo w danych fabrycznych jest 250/330 l (hb/sedan), w innym żródle znalazłem
      > 274/370, a ostatnio natknąłem sie na poj. 404 l w sedanie. To jak to jest w
      > końcu naprawdę ?

Różne źródła podają w/g różnych sposobów mierzenia (np. wkładane do bagażnika
      duże prostopadłościany lub całkiem małe). Często stąd wynikają różnice. A
      zauważyłem, że DU używa różnych, mniej rozpowszechnionych miar, w
      celu 'optycznej' poprawy własności swoich samochodów.
      Sprawdź lepiej w jakimś dobrym, niezależnym katalogu.
      Ostatnio był test porównawczy Lanosa 4D i Thalii w Auto Świecie. O tym piśmie mam
      co prawda nie najlepszą opinię, ale dane n/t pojemności bagażnika może
      znajdziesz...

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: dziubek Re: Bagaznik w Lanosie IP: 168.224.1.* 29.01.02, 15:41
        No właśnie DU podaje, że Lanos 4d ma 320 litrów a AŚ w teście porównawczym z
        Thalią podaje, że Lanos 4dr ma 404 litry. Czyli chyba jednak DU nie zawyża.
        Pozdrawiam
        • Gość: Niknejm Re: Bagaznik w Lanosie IP: *.pg.com 29.01.02, 17:17
          Gość portalu: dziubek napisał(a):

> No właśnie DU podaje, że Lanos 4d ma 320 litrów a AŚ w teście porównawczym z
          > Thalią podaje, że Lanos 4dr ma 404 litry. Czyli chyba jednak DU nie zawyża.

No to sam nie wiem ;-)

Choć te 320L to mi wygląda raczej na hatchback, nie sedan. Ale diabli wiedzą.

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: dziubek Re: Bagaznik w Lanosie IP: 168.224.1.* 30.01.02, 11:46
            DU podaje:
            Lanos sedan 322 litry wg normy SAE, hatchback 250 litrów wg normy SAE.
    • Gość: Sławek Re: Bagaznik w Lanosie IP: 192.168.3.* 30.01.02, 10:50
      Z uwagi na wielkość bagażników w Nexii (390 hb/530! sed) oraz Espero (aż 560)
      zawyżanie ich wielkości mnie nie dziwi :-) Swoja drogą to fakt,że wielkość
      bagażnika Lanosa to żenada (podobnie jak Civic 3D poprzedniej generacji Panie
      Niknejm ;-) hehe

serdecznie pozdrawiam
      • Gość: Niknejm Re: Bagaznik w Lanosie IP: *.pg.com 30.01.02, 19:00
        Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Swoja drogą to fakt,że wielkość
        > bagażnika Lanosa to żenada (podobnie jak Civic 3D poprzedniej generacji Panie
        > Niknejm ;-) hehe

...ale za to jak rzeczony Civic wyglądał! ;-)) A poza tym w środku było, jak na
        rozmiary zewnętrzne, zaskakująco dużo miejsca.
        Swoją drogą - nie dla każdego rozmiar bagażnika jest istotny. Gdyby było inaczej,
        Fiat Siena i Renault Thalia miałyby łącznie 90% udział w rynku. ;-)
        A ja mam Cifka 5D. Ale to nie wielkość bagażnika mnie przekonała do jego zakupu.

Pozdrawiam,
        Niknejm
    • Gość: A Re: Bagaznik w Lanosie IP: 62.231.143.* 30.01.02, 14:13
      Jest kilka norm wg ktorych podaje sie polemnosc bagaznika. W Ameryce uzywa sie
      normy SAE natomiast w Europie normy VDA. Bagaznik lanosa wg SAE ma odpowiednio
      250 i 320l (w sedanie), a wg VDA 273 i 395l. Rozbieznosci wynikaja z wielkosci
      prostopadloscianow uzywanych do pomiaru. Po prostu wypakowuje sie bagaznik
      takimi prostopadloscianami a potem liczy sie ich sumarycza objetosc. Oczywiscie
      im wieksze te "pudelka" tym mniejsza pojemnosc wychodzi (zostaja puste
      szczeliny).
      Deawoo jest o tyle debilna firma, ze podaje pojemnosc bagaznika wg roznych norm
      dla roznych modeli. Mysle, ze w Deu Polska nawet nie wiedza, ze te normy
      istnieja.

Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka