mechanik1234 31.05.09, 06:47 Jak zachowuje sie samochód z tym turbobenzynowym silnikiem? Link Zgłoś Obserwuj wątek
al9 Re: Opel Insygnia 1,6 ecotec turbo 01.06.09, 10:15 sam jestem ciekaw... ale cos mi sie wydaje, ze moment jest za mały... to nie będzie zrównoważony napęd... al Link Zgłoś
kwahoo_blogsilnika.blogspot Re: Opel Insygnia 1,6 ecotec turbo 02.06.09, 23:33 al9 napisał: > sam jestem ciekaw... > ale cos mi sie wydaje, ze moment jest za mały... 230 Nm to mało? A z resztą jakie to ma znaczenie (nie licząc trwałości sprzęgła i skrzyni)? Link Zgłoś
al9 tak, za mały moment 03.06.09, 11:06 230 Nm to mało? ------- za mało za mało jeżdzę a6 z 3 litrowym dieslem, mam 500 Nm naprzemiennie jezdze accordem 2,4 201 KM z momentem 234 - silnik nazywany tu powszechnie wiertarką.. Wiem zatem jakie są róznice w jezdzie autem z duzym i małym (względnie rzecz jasna) momentem... To co - wieksza moc i osiągi i mały moment w hondzie to wiertarka a w oplu gorsze parametry juz nie? Nie musze jechac oplem, żeby stwierdzic, że ten silnik będzie wymagał kręcenia... al Link Zgłoś
szymizalogowany a6 tdi do usa z pomrocznej ściągnąłeś hyhy? 03.06.09, 11:16 no proszem, jednak wymiana handlowa siem krenci w dwie strony z usa tu płynom a6 3.0tfsi a w drugom stronem jadom sztrucle w dyzlu hehe Link Zgłoś
al9 Re: a6 tdi do usa z pomrocznej ściągnąłeś hyhy? 03.06.09, 11:19 co to jest pomroczna szymi? audi kupiłem w Niemczech, a accorda w sklepie.. al Link Zgłoś
kwahoo_blogsilnika.blogspot Re: tak, za mały moment 04.06.09, 00:05 Załamujesz mnie... Różnica, którą odczuwasz wynika z KSZTAŁTU krzywej momentu, a nie z jego wartości. Wartość momentu możesz sobie dowolnie transformować przełożeniem. Czy masz 200 czy 500 Nm, to nie znaczenia, bo za skrzynią będziesz miał to samo. Tiges o tym pisze: tiges.blox.pl/2009/04/Moc-i-moment-czesc-2.html Ja zresztą też: blogsilnika.blogspot.com/2009/04/od-czego-zalezy-predkosc-maksymalna-i.html Link Zgłoś
al9 Re: tak, za mały moment 04.06.09, 10:29 Załamujesz mnie... Różnica, którą odczuwasz wynika z KSZTAŁTU krzywej momentu, a nie z jego wartości. Wartość momentu możesz sobie dowolnie transformować przełożeniem. Czy masz 200 czy 500 Nm, to nie znaczenia, bo za skrzynią będziesz miał to samo. --------- łatwo Cię załamać... tak - napisałem o wartosciach - jasne - powinienem o wykresie ale nie widziałem wykresu tego motoru... natomiast to: Czy masz 200 czy 500 Nm, to nie znaczenia, bo za skrzynią będziesz miał to samo. to jest bełkot stwierdzam - moment ma znaczenie radzę - zamiast się załamywac - spróbuj pojexdzić autem z dużym momentem.. al Link Zgłoś
robert888 Re: Opel Insygnia 1,6 ecotec turbo 03.06.09, 09:00 Ciekawe, ok. 10 lat temu powoziłem najmocniejszą wtedy Vectrą V6 2,5, która właśnie taki miała moment. Nikomu do głowy nie przychodziło, że to "za mały moment", wszyscy natomiast cmokali z podziwu, że "taka mocna i wypasiona wersja" he he:) Link Zgłoś
szymizalogowany siem wtedy przyspieszalo mocom a tera momentem 03.06.09, 10:51 dyzle wymunisly w pomrocznej zminem technyky jazdy sztruclami hyhy Link Zgłoś