Dodaj do ulubionych

Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia!

• Gość: czczo Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 22:29
      taki troche ch...owaty jaguarowaty z tylu, przod ma wyraznie saaba
    • Gość: ABas Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.centertel.pl 23.07.09, 23:29
      Faktycznie ten samochód jest podobny do niczego, czyli wszystkich po trochu, tył nijaki od Superba, przód i bok od Insygni, środek od wszystkich po trochu. I nie jest prawdą, że wszystkie samochody są podobne do siebie. Weźmy Insygnie, Mondeo, Lagune. Każdy inny. A tego trochę poskładali, wzieli zliftowanego 9-5 naciągneli go na insygnie i tył mu skopali z Superba, który tez jest mydłkowaty i nijaki.
    • sselrats Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! 24.07.09, 01:38
      Rewolucyjny! Taki sam jak poprzedni.
    • tarura Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! 24.07.09, 04:38
      po prostu tragedia !
    • Gość: zodiac Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.41.233.130.sub.mbb.three.co.uk 24.07.09, 08:06
      I bardzo dobrze.
      Tylny slupek nadaje ksztalt, ktory nie pozostawia watpliwosci z czym mamy do czynienia.
      Deska rozdzielcza ciekawa, tylko jak bedzie z jakoscia plastikow i wykonczeniem?
      Fakt, DNA tego auta jest watpliwej jakosci ale na rewolucje trzeba poczekac do premiery 9-3.
      Prosimy o 9-3t coupe (czarne) ktore zapoluje wreszcie na BMW 325/330/330d coupe.
    • Gość: Bertigo Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 24.07.09, 08:15
      rewolucji nie ma się co spodziewać, to jeszcze projekt GM, konserwatywna linia nadwozia, trochę nawiązująca do poprzedniego 9-5, szczególnie linia boczna i przód, zaś tył żywcem wzięty z jaguara. Wnętrze zmienione dość znacznie, kokpit jak w Alfie, konsola taka sobie, tylko gdzie stacyjka?, zastąpiona badziewnym przyciskiem Start-stop, tego im nie wybaczę. Kierownica od poprzednika tylko plastikowe nakładki pozmieniane, ale największy szok to te pancerne zagłówki, gdzie im do lekkich poprzedników. Zdjęcia tego nie oddają, ale konsola chyba też nie jest skierowana w stronę kierowcy, czyli coś z Saaba zniknęło, coś co stanowiło o jego wyjątkowości.
      Gama silników ta sama, więc też bez wielkiej rewolucji.
      Czekam na projekt Koennigsega.
    • Gość: cherup Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: 89.174.251.* 24.07.09, 08:54
      Wygląda jak Inisgnia. Ta linia, i przetłoczenia na bokach. No ale w końcu do niedawna to jedna firma była z Gm..szkoda. Gdzie te krokodyle!
    • Gość: Apok Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.pgd.pl 24.07.09, 11:07
      Ano, Źle się dzieje w państwie Duńskim (a raczej w Szwedzkim)
      Nie mówie, że jest tragicznie, ale....
      Mają u mnie minusa za wnętrze, gdzie kluczyck obok ręcznego, gdzie nakierowanie na kierowcę?:/
    • jakubg23 Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! 24.07.09, 11:21
      Witam,
      Matko jedyna to przecierz nic tylko Opel Insytrytryty a nie żaden Saab. Żal tylek sciska. Coś co kiedyś było super orginalne teraz jest pospolite. Nie ma najmnniejszej możliwości aby coś tak gó...anego odniosło jakikolwiek sukces. Może i to nie jest zły samochód ale tosz to nie Saab. Chcecie Saaba to sobie kupcie 900 z pierwszej serii albo 9000. Później to już Generał Motors. A teraz to już przestali się nawet z tym kryć.
      Pozdrawiam,
      Jakub
    • Gość: pops Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.chello.pl 24.07.09, 11:27
      Cóż, zdecydowany powrót do tradycji. Znów robią paskudne samochody :D
    • Gość: gold Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 12:34
      brzydki, ciekawe czy będzie trzeszczał po pół roku jak mój 9-3?
      mieć nowego saaba trzeszczącego jak stary gruchot za 30% więcej niż opel - bezcenne!
    • Gość: Nocturno Culto Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.09, 12:43
      Ależ większość przedmówców pierdzieli. Wygląd - rzecz gustu, jednym się podoba, drugim nie. Ale Insignię przypomina ten samochód głównie tym, że jest duży i ma cztery koła. Insignia gó...ana? W porównaniu z czym niby? Bardzo porządny model klasy średniej. Saab opanował umiejętność podrasowywania oplowskiej techniki, o czym świadczą bardzo dobre wyniki 9-3 w ranikingach niezawodności.

?Prawdziwe? Saaby... Większość potencjalnych nabywców chce jeździć samochodem, a nie Historią i Dziedzictwem i tu 9-5 sprawdzi się dużo lepiej niż 20-letnie strucle 900 czy 9000 z zupełnie innej ery techologicznej. Zresztą już ?TRVE? 9000 dzielił płytę podłogową z Fiatem Cromą, Lancią Themą i Alfą Romeo 164. Saab był za małą firmą, żeby się samodzielnie utrzymać, ze wszystkimi tego konsekwencjami, a nie produkował przecież Bóg wie czego, podobne jeździdła jak Opel czy Ford, tylko trochę oryginalniejsze, przeznaczone dla indywidualistów, poza tym kiedyś bezpieczniejsze niż reszta. To nie była marka porównywalna z BMW czy MB.

Ktoś czeka na projekt Koenigsegga. To sobie poczeka, żeby zobaczyć kolejne auta bazujące na Oplach, przecież nowego właściciela (pomijając już to, na ile stanowi on parawan dla tych samych Rosjan, którzy przejmą Opla) nie stać, żeby zaprojektować własny, oryginalny samochód produkowany masowo, koszt opracowania samej płyty podłogowej byłby pewnie większy niż cała wartość Saaba, a gdzie silniki itp.?

A czy 9-5 będzie sensowny, okaże się po ujawnieniu cen, konfiguracji wyposażenia i tak dalej. Jeżeli Saab będzie próbował sprzedawać golasy za ceny takie, jak porównywalne silnikowo A6 czy BMW 5 (nie mówię nawet o rynku polskim, tutejszy dystrybutor jest przypadkiem psychiatrycznym, w ub. roku, kiedy wszyscy obniżali ceny, oni swoje windowali), przewiezie się. Jeżeli jednak zrobią tak, jak Volvo z S80, które jest całkiem fajnie wyposażone bazowo, czemu nie...
    • Gość: Wombat Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 13:09
      W dużej mierze (choć nie w 100%) zgadzam się z Nocturno Culto (btw, Twój nick to TRVE KVLT i ZUO ;-)).

A co do stylistyki - przód fajny, tył fajny, wnętrze dość intrygujące (trochę a'la lata '70- '80) choć bardzo chcę zobaczyć, jaka będzie jakość plastików na desce rozdzielczej - te kratki wokół zegarów (swoją drogą ciekawy pomysł stylistyczny) nie wyglądają na szczególny wypas materiałowy... Natomiast całość sylwetki jakoś mnie nie zachwyca. Tak, jakby nie udało się zgrabnie połączyć przodu z tyłem. No cóż, czekam na kombi - podejrzewam, że będzie ładniejsze :-)
    • Gość: Zeicc Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.cust.tele2.pl 24.07.09, 13:48
      Ech, Saab odchodzi od tego co dobre... :( Po 9 3 X mialem nadzieje, ze nie odejdzie od tej dobrej linii, a tu masz ;/ 9 5, ktory z profilu wyglada jak azjatyckie coś ... :( Źle sie dzieje, J. XJ tez juz nie wyglada jak brytyjski arystokrata. Dokad zmierza motoryzacja pytam ?
    • Gość: Jay Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.09, 15:21
      O prosz... jaka ładna skoda.
    • Gość: gość Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.09, 22:00
      Kto nie jeździł Saabem ... nie wie jak rewelacyjny jest to samochód. Nawet w wydaniu GM to ciągle Saab ... warto spróbować i poczuć moc i wygodę Saaba.

Pozdr.
    • Gość: gosc Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.nyc.res.rr.com 25.07.09, 06:04
      sami "znawcy" Saaba krytykuja nowego 95. Ilu z was kiedykolwiek jezdzilo saabem???
    • Gość: Saabowicz Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.infoprojekt.pl 25.07.09, 11:58
      Ja w podobnym tonie co wyżej. Nie wiem ilu z Was ma SAABa, ale ja jeżdżę 9-3 kombi od 3 lat. Jazda Saabem, to prawdziwa przyjemność. Nie dla tego, że w Audi i Volvo i innych gorzej, ale dlatego, że SAABy mają coś w sobie. Od kilku lat śledzę zdjęcia szpiegowskie SAABa 9-5 i muszę powiedzieć, że nie rozumiem dlaczego SAAB im bliżej produkcji tym bardziej "skiepszcza" końcowy efekt. Najlepsze są zawsze pierwsze prototypy. Potem jest coraz gorzej. W tym przypadku tył faktycznie elegancki, jak ktoś pisał wyżej, trochę zerżnięty z jaguara, przód jako taki, wcześniejsze prototypy były lepsze. W środku skrajnie SAABowato, ale do tego można się przyzwyczaić, chociaż widać, że tym razem ewidentnie przesadzili z tymi krateczkami od nawiewów. W skali 5 stopniowej dałbym 4, ten jeden punkt minus, że faktycznie za bardzo trąci Isignią. Isygnia też jest dobra, ale nie po to ktoś kupuje topowy model saaba, żeby jeździć Insignią.
    • Gość: Saabowicz Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.infoprojekt.pl 25.07.09, 12:10
      Już wiem! Są dwie rzeczy do zmiany jedna prosta i trudniejsza. W środku szpeci ta kierownica. Jeśli Panowie z SAABa udostępniliście te zdjęcia, żeby śledzić pierwsze opinie rynku. To ja zgłaszam wymianę kierownicy. Szpeci strasznie i nie pasuje do SAABa. Druga to tylny zderzak. Zerżnijcie do końca z Jaguara, tam jest to fajnie dopracowane.
    • Gość: Saabowicz Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.infoprojekt.pl 25.07.09, 12:26
      I ostatni mój wpis na ten temat.

Miało być tak pięknie: www.carmagazine.co.uk/Secret-new-cars/Search-Results/Spyshots/Saab-9-5/

A wyszło jak zwykle, czyli jak na powyższych zdjęciach. Nie rozumiem dlaczego zaczęli zmieniać, czy ktoś im powiedział "nie idźcie tą drogą"?
    • Gość: Szkot Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.cable.ubr18.sgyl.blueyonder.co.uk 25.07.09, 15:42
      Mnie rozwalaja SREBRNE OBWODKI wokol lamp w modelach z ostatnich lat.

Dawniej w polsce byla moda wklejac lusterecznka / swiecidelka w tynk domow, mogli takie lustereczka poprzyklejac na calej karoserii.
    • Gość: Gość Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.09, 20:35
      jak dla mnie po prostu piękny, ja tu nie widzę większych podobieństw do Insigni, nie prawda, że Saab odchodzi od swojego stylu; przecież z tego co widać na zdjęciach jest charakterystyczny wlot powietrza, kształt lamp przednich, "kratkowane nawiewy w środku", mimo, że konsola środkowa nie jest zorientowana na kierowcę to koncept pozostał ten sam; mi bardzo podoba się powiedzmy połączenie przedniej i bocznych przednich szyb stylistycznie tak jak w nowej fabii i suzuki swifcie, podkreśla lotnicze korzenie marki.
      niektórzy piszą, że jest niepodobny do niczego. czasami takie samochody są najładniejsze
    • Gość: gość: zakochany w Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.09, 23:42
      Sam jeżdżę Saabem 9-5 i jestem zdruzgotany tym co przedstawiają te zdjęcia - to prawdziwa paskuda najbardziej wew. .No niestety skopany do potęgi wspaniały samochód jakim był SAAB. Zewnętrznie żadna rewelacja, a w środku to zupełnie totalna porażka. To jest samochód zupełnie nie przypominający prawdziwego SAAB-a. I to jest prawda, że SAAB-a kupuje się maksymalnie do rocznika 2004 kiedy jeszcze GM nie zdążył go popsuć swoimi głupimi pomysłami. Taki ananas czy wasli niech nie wypisują, że gó....na Vectra w skórze czy też najbardziej przepłacony samochód. Piszą tak , a sami chyba jeżdżą 20 letnimi starymi pancerwagonami ze znaczkiem VW czy podobnymi gó...nami produkcji niemieckiej. Niech przejadą się chociaż raz w trasę SAAB-em , a docenią klasę tego samochodu i to rzekome przepłacenie. Piszą tak bo ich nowe samochody w pełnym wypasie nie są warte nawet tyle ile koła razem z tapicerką wzięte ze SAAB-a. Motory w Saabie są klasą samą dla siebie. Oczywiście mam na myśli benzynowe. SAAB generalnie jest samochodem dla fanów prawdziwej motoryzacji. W tej marce trzeba się zakochać żeby nią jeździć, a ten kto zacznie już jeździć nie przesiądzie się w inny samochód. Chyba, że faktycznie po prezentacji tego straszydła to można zmienić zdanie. Ja chyba tak właśnie uczynię, ale pozostanę wierny szwedzkiej produkcji. Zacznę się rozglądać za VOLVO.
    • Gość: Jaro Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 17:37
      O rany co kratki w środku! Okropnie to wygląda przy kierownicy. Bylo w starym jest i w nowym.
    • Gość: Leprekan Re: Nowy Saab 9-5 - pierwsze zdjęcia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 11:41
      Mam spore obawy czy Saab utrzyma się długo na rynku jeśli będzie tak kaleczył nowe auta. Modele 9-3 z 2008/9 były ładne i myślałem że w podobnej stylistyce dopracują 9-5, a tu klapa. Płakać mi się chciało jak zobaczyłem deskę rozdzielczą...
      A miało być tak pięknie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka