Gość: ouimet IP: *.qc.sympatico.ca 05.01.04, 19:25 no i znowu...poslizg z ustaleniem norm na dodatki.Ktos sobie niezle "pododaje"-nie tylko dodatkow,ale i zlotoweczek... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: enemy Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.04, 19:50 oh, to normalne. typowo polski burdel. Link Zgłoś
Gość: A. Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.nest.gliwice.pl 05.01.04, 20:01 Czy woda jest biokomponentem? Gość portalu: enemy napisał(a): > oh, to normalne. typowo polski burdel. Link Zgłoś
Gość: Andrzej Los biopaliw jest przesądzony IP: *.acn.pl 05.01.04, 20:42 Jestem przekonany, że los ustawy w Trybunale Konstytucyjnym jest przesądzony. Jeśli tam to przegramy, to już z konsumentem będzie można w Polsce zrobić wszystko. www.3maja.pl Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Los biopaliw jest przesądzony IP: 212.14.0.* 06.01.04, 07:54 Ciekai mnie skąd ten sprzeciw wobec biopaliw??? Do tej pory na stacjach benzynowych laliście do zbiorników co dawali (najstarsi górale nie wiedzą co tych paliwach jeste), od cholery ludzi jeździ na LPG i nic się z autami nie dzieje (a czym się różni LPG od etanolu jeżeli chodzi o produkty spalania?), ponad połowa Polaków leje do swych Diesel`i olej opałowy i jakoś samochody jeżdżą, a prosucenci milczą. Dopiero kiedy z wolnej amerykanki komuchy robią jakieś reguły, to się krzyk podnosi, jak z automatami. Lepszy burdel, niż podatki? Ja uważam, że właśnie stąd ten wrzask: skończy się (może nie od razu) jeżdżenie na lewym paliwie, a to paru cwanikom nie w smak. Link Zgłoś
oblesnik Re: Los biopaliw jest przesądzony 06.01.04, 09:39 Po co wypisujesz z uporem te swoje bzdury? Nieuku i obronco "swych zlodzie'i", nauczylbys sie przynajmniej zasad polskiej pisowni. Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Los biopaliw jest przesądzony IP: 212.14.0.* 06.01.04, 10:34 Od moich przyjaciół złodziei i ode mnie: wal się na pysk matołku, a jeżeli poza "zasadami polskiej pisowni" (od kiedy to obowiązują na chatach?)i inwektywami, nie masz nic innego do powiedzenia, to idź do WC i zrób sobie dobrze. Ulży ci. Bez odbioru. Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Los biopaliw jest przesądzony IP: *.cec.eu.int 06.01.04, 14:00 Porządku i tak nie będzie. Każdy będzie dolewał co chce i w jakiej ilości chce. Taki już mamy naród. Link Zgłoś
Gość: josif Re: Los biopaliw jest przesądzony IP: *.edipresse.pl 06.01.04, 14:55 Mam w jednym z samochodów instalację lpg. NIEPRAWDĄ JEST ŻE, LPG NIE WPŁYWA ŹLE NA SILNIK. Co 40 tys. muszę np. wymieniać głowice na skutek wypalenia gniazd zaworów. Człowiek, który remontował mi mieszkanie opowiadał, że przez rok lał do swojej "beczki" olej opałowy ? skończyło się wymianą silnika. I tak mu się opłacało. Jego ryzyko Zauważ że w obu przypadkach mamy wybór. Możemy montować lpg lub nie. Możemy lać nielegalny olej opałowy lub nie. Jeżeli chcesz wspieraj rolników (to wszystko dla nich oczywiście), zalewaj samochód olejem z oliwek, tankuj aceton, bioetanol, bioropę. Ale od mojego baku się (przepraszam za wyrażenie) odpierdol. Co ja leję do mojego baku w moim samochodzie płacąc za to moje legalnie zarobione pieniądze to moja sprawa. Niech stanie drugi dystrybutor, niech benzyna (prawdziwa) będzie droższa nawet o złotówkę. Byle tylko był wybór. Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 20:09 kto wymyślił te biopaliwa - złodzieje czy oszuści z SLD czy PSL Link Zgłoś
Gość: leon Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.miechow.com / 192.168.1.* 05.01.04, 20:49 Nikt po roku nie będzie dodawał żadanych biokopententów tylko normalną benzynę bo będzie tańsza dla producenta paliw. Nikt się nie zorientuje że w sprzedawanym paliwie nie biokomponetów, gdyż samochody bez nich będą tak samo jeździć, a może nawet lepiej. Tak zawane "kontrole" badające ilości dolanego biokompentu możemy sobie w naszym kraju możemy sobie darować. Cały ten cyrk posłuży jedynie do manipulacji i ndaużyciach przy akcyzie, w założeniu mniejsza akcyza ma wyrównywać większy koszt produkcji paliw z biokomnetami, jeżeli biokompentów nie będzie to koszty będą niższe, a akcyza również - czysty zysk! Link Zgłoś
way270 Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te 05.01.04, 21:13 Jest to jedna z typowych sytuacji w kraju; jest ustawa/prawo zezwalajace na pewna dzialalnosc, w tym wypadku dodawanie biokomponentow do paliwa, ale nikt tego nie moze zrobic poniewaz otrzymanie swadectwa jakosci jest niemozliwe. Brawo panowie politycy.... czasami jak czytam o wysokiem poziomie edukacji w kraju i jak dobrze mamy wyksztalcona spolecznosc, to zaraz mysle, czy ci wszyscy "madrzy" rodacy uciekli z kraju zostawiajac samych lewusow i wagarowiczow przy sterach panstwa ? Link Zgłoś
Gość: TadeO Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: 80.50.17.* 06.01.04, 13:22 Pamiętam, gdy tow.Leszek mówił podczas kampanii wyborczej: "mamy wielu kompetentnych specjalistów, szafy pełne projektów ustaw, które uporządkują polską gospodarkę". Specjaliści jacy są - wiemy, ustawy "wrąbały" myszy, a gospodarkę polską uporządkowuje rząd specjalistów pod wodzą "największego" polityka koalicji. Boże! Chroń Polskę i naród przed takimi specjalistami!!!!!!!!!!!!! Link Zgłoś
Gość: Clumsy Lotos 5%, Orlen 5% w 60%... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 21:19 Tak, dodaja DO 5% biododatkow, ciekawe jaka jest prawda.. Jakby sie nie oplacalo to by nie dodawali.... Link Zgłoś
Gość: Mirek Wystrzegajcie się paliw z Orlenu i Lotosu IP: *.telkab.pl 05.01.04, 21:33 Od dłuższego czasu kupuję tylko etylinę 95 o podwyższonej jakości na Shellu. Czuć moc silnika i stabilną pracę. Uważam że warto zapłacić więcej, bo w dłuższej perspektywie to nie kosztuje drożej. Link Zgłoś
Gość: kierowca!!! Re: SLD kreci jak moze!! IP: *.proxy.aol.com 05.01.04, 21:33 Ja mieszkam w Anglii i tam nawet nie slyszano o biokompomentach. A w polsce SLd chce wcisnac kit na uszy.Musi ktos z SLd robic duze pieniadze na tych biokomponentach.Jak dlugo polacy beda mysza doswiadczalna!!! Link Zgłoś
Gość: adam Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 05.01.04, 21:44 Uatawa naruszza moja wolnosc osobista zmuszajac mnie do kupna biopaliwa do poltorarocznego Focusa silnikiem TDCi. Producent w Ksiazce obslugi wyraznie okreslil typ paliwa i ZABRONIL stosowania biopaliw. Silnik najnowszej generacji z mikrowtryskami nie nadaje sie do tego typu paliw , ulegnie zniszczeniu. Starsze diesle moga stosowac takie paliwa.Co mam robic? Oszczedzalem osiem lat na nowy samochod kombi, trwaly i tani w ekspolatacji jezdzac dwunastoletnim maluchem. Mam dziewiecioletnia corke z porazeniem mozgowym i od roku woze ja kilkanascie km do szkoly specjalnej . Wozek corki miesci sie w moim wymarzonym samochodzie i tak sobie mysle, kiedy bede zmuszony pchac go w zimie, jak silnik zapcha mi jakis biodiesel? A co powiedza zagraniczni turysci -potencjalni goscie chlopskich gospodarstw agroturyst.? Czy nie beda Polski omijac duzym lukiem? Moje pieniadze ciulane przez lata / bez jakiegoklowiek wyjazdu na wczasy, nie mowiac o wycieczkach zagranicznych/ sa widocznie tansze niz pieniadze wlascieili samochodow kupowanych na firme , poslow i politykow jezdzacych partyjnymi samochodami, ktorzy nie martwia sie, ze beda zajezdzac silniki, przeciez kupia im / wyborcy, szarzy czlonkowie partii, firmy/ nowe... Cholera mnie bierze na takie traktowanie ludzi w Polsce.A chlopi i tak nic z tego nie beda mieli, oni wyprodukuja biokomponenty na polach, a potem dostana grosze. I znow strajki, blokady drog i..tym razem stacji paliw. Mamy to przed soba . A rzad bedzie ogladal krajobraz z helikopterow. Link Zgłoś
Gość: autochton Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 22:58 a na kogo glosowałeś w ostatnich wyborach? Link Zgłoś
Gość: missu Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.04, 23:46 Zapytaj w Fordzie. VOLVO dopuszcza dla silnikow TDI 5% biokomponentow. Nie mozna tylko jezdzic na 100% biopaliwach. Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: 212.14.0.* 06.01.04, 08:03 A masz pojęcie na czym jeździsz do tej pory??? Nie ma w Polsce paliwa, do którego nie dodają estrów (to samo dotyczy innych państw). I coście sie tak do tych estrów przyczepili? Chemicy od siedmiu boleści. Estry to pop prostu oleje. Olej napędowy też się z nich składa i wszystkie pochodzą z podobnych źródeł. Te biopaliwa są z roślin, a ropa naftowa ze zwierząt. A wszystko to i tak związki węgla, wodoru i tlenu (o ile pamiętam z liceum ;)). Link Zgłoś
oblesnik Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te 06.01.04, 09:51 Przestan wreszcie bredzic od rzeczy pseudochemiku. Co ty na to, ze cala materia jest zbudowana z kwarkow, nie wylaczajac skwarkow - wrzuc wiec sobie do baku skwarkow z kapusta i sprawdz, czy silnik zapali. Twoja glupota jest niebotyczna! Link Zgłoś
Gość: XYZ Mądrala IP: 212.14.0.* 06.01.04, 10:40 Budowa wszechświata oraz teorie dotyczące cząstek elementarnych, to dziedzina fizyki, nie chemii. Wiec jeżeli chcesz kogoś pouczać troglodyto, zacznij od siebie. Natomiast jeżeli chcesz podyskutować, to zacznij używać mózgu. Agresją i ebelgami nic nie zwojujesz. Bez odbioru Link Zgłoś
oblesnik Re: Mądrala 06.01.04, 11:25 A tobie, ciemna materio, wydaje sie, ze masz mozg? Pomylka, masz tylko tkanke glejowa, podobnie jak wielu twoich idoli z SLD i PSL. Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Mądrala IP: 212.14.0.* 06.01.04, 11:57 Moje poglądy polityczne są moja prywatna sprawą i nic ci do nich. Gdybym w miejsce neuronów posiadał tkankę glejową, nie pisałbym nic do ciebie, z racji braku możliwości życia. Biologu z AWS. Moi "idole z SLD i PSL" nie różnią się niczym znaczącym od twoich idoli z AWS i UW (obecnie PO, PiS i LPR). Te niznaczne róznice, które dają pierszeństwo "moim idolom", to brak zapędów do zaglądania mi do łóżka i majtek. I na koniec rada: nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz. Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Mądrala IP: *.kwbturow.com.pl 06.01.04, 13:24 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Moje poglądy polityczne są moja prywatna sprawą i nic ci do > nich. Gdybym w miejsce neuronów posiadał tkankę glejową, nie > pisałbym nic do ciebie, z racji braku możliwości życia. Biologu > z AWS. Moi "idole z SLD i PSL" nie różnią się niczym znaczącym > od twoich idoli z AWS i UW (obecnie PO, PiS i LPR). Te > niznaczne róznice, które dają pierszeństwo "moim idolom", to > brak zapędów do zaglądania mi do łóżka i majtek. I na koniec > rada: nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz nie będę udawał chemika; moim zdaniem problem leży w innym aspekcie całego zamieszania: 1. wiadomo, że taki, a nie inny kształt ustawy jest korzystny dla okreslonych kręgów (producentów), wiadome są też ich powiązania z PSLem, zobacz kto zainwestował w produkcje biokomponentów już dawno temu, WIEDZĄC co się kroi; 2. w swoich zapędach trochę się zagalopowano i uchwalono ustawę niekonstytucyjną (nie wiem czy się zgodzisz, ale wg mnie - niekoniecznie cała, ale z pewnością niektóre zapisy - przepadnie w TK) Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Mądrala IP: 212.14.0.* 06.01.04, 14:50 Tak to juz z tą demokracją (i państwem) jest, że reprezentowane są interesy tych, którzy mają większość (i nie mam tu na myśli partii politycznych sprawujących władzę, jezeli mnie rozumiesz). Zawsze jest tez tak, że kiedy ktoś zarabia inny traci (gospodrka rynkowa). Przepychanki z biopaliwem maja w mediach jedynie walor polityczny, bo i tak ch...j wie na czym jeździmy, tak jak ch...j wie co jemy. Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Mądrala IP: 80.48.74.* 06.01.04, 17:52 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Tak to juz z tą demokracją (i państwem) jest, że reprezentowane > są interesy tych, którzy mają większość (i nie mam tu na myśli > partii politycznych sprawujących władzę, jezeli mnie > rozumiesz). Zawsze jest tez tak, że kiedy ktoś zarabia inny > traci (gospodrka rynkowa). Przepychanki z biopaliwem maja w > mediach jedynie walor polityczny, bo i tak ch...j wie na czym > jeździmy, tak jak ch...j wie co jemy. oczywiście, że jakość paliwa zawsze była gówniana i nigdy nie wiedzieliśmy na czym jeździmy, ale ja osobiście głęboko w jelitach mam PSL i ichnych gorzelników, którzy zamierzają przy pomocy swoich głupkowatych przedstawiciekli przeforsować kolejną w tej kadencji "wysokiej izby" "perełkę legislacji", "stworzyć sobie popyt" i zarobić swoje; oczywiście moje zdanie nic nie znaczy, ale na szczeście jest Trybunał; we wszystkim co sie robi trzeba po pierwsze zachować rozsądek, po drugie być profesjonalnym; gdyby coniektórzy pomyśleli, to już dawno mieliby te ustawę i zbijali kasę (jak można w okresie przedakcesyjnym wpisywać, że surowce do produkcji tego biopaliwa mogą być tylko polskie?) - zachłanność nie popłaca. Link Zgłoś
Gość: Yapa Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.04, 21:25 A rzad bedzie ogladal krajobraz z > helikopterow. Na szczęście im pospadają te ich helikoptery....Chyba że zdążą powymieniać na nowe Link Zgłoś
Gość: Gsl Temu rzadowi zabrakło oleju w głowie, nie w paliwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 21:52 Sld do domu Link Zgłoś
Gość: Wickedway Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 22:25 PSL to trzeba by w kopalni zamknąć albo na Syberię wygonić. Niech sobie do swoich traktorów wlewaja te ścieki a nie do baków naszych samochodów. A Sawicki won z Sejmu. Wiekszy oszołom niż Lepper. Trybunale Konstytucyjny!!! Tyś naszą jedyną nadzieją - błagamy szybko rozpatrz skargę Rzecznika. A prof. Zoll na prezydenta!!!! Link Zgłoś
Gość: kangur Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 23:04 Socjalistyczny rząd znowu popełnił błąd, tym razem nie sięgając do doświedczeń z niedawnej historii PRL, którą przcież politycy SLD tworzyli. Był taki wynalazek, jak "sprzedaż wiązana". Zamiast mieszać benzyny ze spirytusem,trzeba do każdych 10 litrów benzyny wlanej do baku wręczać 0,5 litra spirytusu we flaszce kierowcy. Zużyć trzeba na miejscu-wlewając do baku albo do gardła. Społeczeństwo NA pewno wyraziłoby zachwyt. Notowania SLD wzrosłyby do niebotycznych wartości. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.telia.com 06.01.04, 00:00 Jezeli sie beda trzymac tych obiecanych 5%,to naprawde nikt tego nie odczuje.My jezdzimy na tym juz pare lat i jeszcze nikomu nie nawalil motor.Systemy wtryskowe funkcjonuja jak nalezy.Naprawde smieszni jestescie.Budujcie autostrady to jest problem,brak ich hamuje rozwoj gospodarczy kraju,zwieksza koszty leczenia powypadkowych,utrudnia zycie,do konca dobije i tak juz liche drogi. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: ouimet Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.qc.sympatico.ca 06.01.04, 01:24 A gdzie Wy to tak jezdzicie/kraj/na tych rzepakach? Link Zgłoś
Gość: . Szwecja. Wlasciwy dodatek etanolu jest tam nawet IP: *.server.ntli.net 06.01.04, 02:52 korzystny: zwlaszcza do ropniakow i za kolem polarnym... Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.telia.com 06.01.04, 05:58 W Szwecji jest rowniez nadprodukcja oleji rzepakowych.Najpierw robiono proby z olejem rzepakowym do diesli.To byl poczatek lat 90. Komunalne sluzby jezdzily na tym rakotworczym szaijsie.Kierowcy zaczeli miec problemy z systemem nerwowym po pol roku uzywania czystego oleju jako paliwo do diesla.Zostalo wycofane.Wprowadzono te 5% do benzyn i do diesli,zadnego uszczerbku.Niema znaczenia czy to -20C czy plus+20C startuje jak trzeba ma moc i niejest zwiekszone zuzycie paliwa ,powtarzam tylko te 5%.Czy mozna wierzyc glodnym ludziom z SLD (pieniedzy) o to jest pytanie,byc moze edzie fifty-fifty czyli po polom. tego rzepaczku i oszukanej benzyny. Pzdr.Michal P.S problem lezy w tym , ze biedny jak rzadzi to odrazu chce byc bogaty. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.telia.com 06.01.04, 06:02 A jeszcze biedny i kryminogenny to juz macie przechlapane.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: . To juz wiem,czemu cala Szwecja jezdzi volvo i saab IP: *.server.ntli.net 06.01.04, 02:50 Sami sobie gnoj z paliwem robicie, sami swoje wozy na tym niszczycie (to zart!). Widzisz: JUZ DZIS wiadomo, ze NIKT z producentow zachodnich wozow nie da gwarancji na silniki, chodzace na tej polskiej mieszance!!! I w tym jest, Michale, problem. O co zaklad, ze i wasze volvo z saabem maja o tym polskim zajzajerze taka sama opinie, jak reszta producentow i...polscy kierowcy? Link Zgłoś
Gość: as Czerwone bydlo! IP: *.client.attbi.com 06.01.04, 04:02 Jak sie patrzy na ta nieudolnosc, zwykly wrodzony debilizm ludzi co to tworza "prawo i przepisy" to sie rzygac chce. Czy w polsce nie ma juz inteligentnych i kompetentnych ludzi? Czy tylko ta pokomunistyczna banda scierwa czerwonego bedzie macic, czekac na lapowke, przekret, "porozumienie" "konsultacje" itd. itp. Ludzie, polska to nie jest kraj, to cyrk umyslowo chorej pokomuny. Ci debilni "ministrowie, rzecznicy, eksperci," ich wypowiedzi granicza ze schizofrenia. Co z tym bydlem zrobic? Co zrobic zeby ten kraj zaczal funcjonowac? Spedzic to czerwone bydlo i rozwalic. Rozwalic, spalic, zaorac i zaczac tworzyc panstwo od poczatku! Kurwa!!!!!! Link Zgłoś
Gość: Zorro Re: Wybić prawników oraz polityków IP: 157.25.139.* 06.01.04, 07:33 Wybić prawników oraz polityków, a będzie lepiej Link Zgłoś
Gość: jeździec Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 05:55 jestem za wyborem: paliwo z biokomponentami albo paliwo bez nich. Wybór należy do mnie. To ja płacę. To są moje ciężko zarobione pieniądze. Skurwiele z SLD, PSL i Samoobrony niech się od..dolą od moich pieniędzy i samochodu!!!!! A co ma zrobić Europejczyk, który przyjedzie z wizytą do Polski? Też będzie zmuszony do kupowania trefnego towaru? Kto muwyrówna straty? To nie takie proste. Polska pośmiewiskiem narodów... dzięki SLD. Link Zgłoś
Gość: Markus Jednym słowem wielki burdel w tym pieprzonym rządzie ! IP: hpcache:* 06.01.04, 07:00 Jednym słowem wielki burdel w tym pieprzonym rządzie !!! Link Zgłoś
Gość: tow. stalin NIE TANKUJCIE TEGO BIOSYFU! IP: *.hutakatowice.com.pl / 192.168.16.* 06.01.04, 07:24 i znowu okazało się, że to co dobre dla Partii i jej finansów, jest dobre dla narodu. a ja nie chcę dołożyć nawet grosza do fortuny gudzowatego. Link Zgłoś
Gość: Izabela Czy naprawdę żyjemy w państwie prawa ?!!! IP: *.zchpolice.com 06.01.04, 08:19 Mam coraz poważniejsze watpliwości. Strefy płatnego parkowania też sa nielegalne, ale płacić musimy ! Ja chyba jestem z inego świata , bo nijak tego pojąć nie mogę ! Link Zgłoś
Gość: Gościu Ludzie -przeczytajcie i nie dajcie się zwariować !!!! IP: 195.85.227.* 06.01.04, 10:12 Dodawanie do 5 % biododatków do paliw jest zgodne z zaleceniami ekologicznymi i NORMAMI UNII EUROPEJSKIEJ. Jeżeli jakiś producent samochodów nie da Wam GWARANCJI albo też w Waszym samochodzie ULEGNIE ZNISZCZENIU silnik - to znaczy że samochód ten jest WADLIWY !!!!! Lub że taki producent ŁAMIE PRAWO. Ludzie - wyście się już oduczyli chodzić po ODSZKODOWANIA DO SĄDÓW !!!!!!!!!!! Brać PRAWNIKÓW i do sądu z nimi !!! Choćby do Strasburga !!! Opłaci się to i Wam i Waszym prawnikom. Jeżeli OPEL jako jedyny się wygraża że biododatki niszczą silniki Opla (i tylko Opla) to NIE KUPUJCIE SAMOCHODÓW OPLA. Bo jego zasranym obowiązkiem jest produkować silniki które będą jeździły na paliwie w/g norm Unii Europejskiej czyli z 5% biokomponentów. Albo jeszcze lepiej - kupujcie jego samochody i jeżeli odmówią Wam gwarancji albo coś się zepsuje - to IDZCIE Z OPLEM DO SĄDU. Naprawdę będzie można zarobić na odszkodowaniu !!!!! Link Zgłoś
Gość: Gościu Ludzie -przeczytajcie i nie dajcie się zwariować IP: 195.85.227.* 06.01.04, 10:49 > Dodawanie do 5 % biododatków do paliw jest zgodne z zaleceniami > ekologicznymi i NORMAMI UNII EUROPEJSKIEJ. Jeżeli jakiś > producent samochodów nie da Wam GWARANCJI albo też w Waszym > samochodzie ULEGNIE ZNISZCZENIU silnik - to znaczy że samochód > ten jest WADLIWY !!!!! Lub że taki producent ŁAMIE PRAWO. > Ludzie - wyście się już oduczyli chodzić po ODSZKODOWANIA DO > SĄDÓW !!!!!!!!!!! Brać PRAWNIKÓW i do sądu z nimi !!! Choćby do > Strasburga !!! Opłaci się to i Wam i Waszym prawnikom. Jeżeli > OPEL jako jedyny się wygraża że biododatki niszczą silniki Opla > (i tylko Opla) to NIE KUPUJCIE SAMOCHODÓW OPLA. Bo jego zasranym > obowiązkiem jest produkować silniki które będą jeździły na > paliwie w/g norm Unii Europejskiej czyli z 5% biokomponentów. > Albo jeszcze lepiej - kupujcie jego samochody i jeżeli odmówią > Wam gwarancji albo coś się zepsuje - to IDZCIE Z OPLEM DO SĄDU. > Naprawdę będzie można zarobić na odszkodowaniu !!!!! Link Zgłoś
Gość: G Re: Ludzie - nie dajcie się zwariować !!!!!!!!!! IP: 195.85.227.* 06.01.04, 14:24 > > Dodawanie do 5 % biododatków do paliw jest zgodne z > zaleceniami > > ekologicznymi i NORMAMI UNII EUROPEJSKIEJ. Jeżeli jakiś > > producent samochodów nie da Wam GWARANCJI albo też w Waszym > > samochodzie ULEGNIE ZNISZCZENIU silnik - to znaczy że samochód > > ten jest WADLIWY !!!!! Lub że taki producent ŁAMIE PRAWO. > > Ludzie - wyście się już oduczyli chodzić po ODSZKODOWANIA DO > > SĄDÓW !!!!!!!!!!! Brać PRAWNIKÓW i do sądu z nimi !!! Choćby > do > > Strasburga !!! Opłaci się to i Wam i Waszym prawnikom. Jeżeli > > OPEL jako jedyny się wygraża że biododatki niszczą silniki > Opla > > (i tylko Opla) to NIE KUPUJCIE SAMOCHODÓW OPLA. Bo jego > zasranym > > obowiązkiem jest produkować silniki które będą jeździły na > > paliwie w/g norm Unii Europejskiej czyli z 5% biokomponentów. > > Albo jeszcze lepiej - kupujcie jego samochody i jeżeli odmówią > > Wam gwarancji albo coś się zepsuje - to IDZCIE Z OPLEM DO > SĄDU. > > Naprawdę będzie można zarobić na odszkodowaniu !!!!! Link Zgłoś
oblesnik Re: Ludzie -przeczytajcie i nie dajcie się zwario 06.01.04, 11:37 Tak, tak, slusznie prawisz. Sejm powinien uchwalic, ze najlepszym paliwem jest gnojowka. Wtedy samochod, ktory nie bedzie jezdzic na GNOJOWKE, bedzie WADLIWY. A z pewnoscia bedzie ZASRANY. I bardzo dobrze, przeciez caly ten kraj jest zasrany. Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Czy naprawdę żyjemy w państwie prawa ?!!! IP: 157.25.139.* 06.01.04, 10:48 Bo w polce działa ośmiornica – mafia prawników i polityków z tysiącem macek. Link Zgłoś
Gość: andy Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.tkb.net.pl 06.01.04, 10:30 mój samochód kosztuje ponad 200tys.zł,w razie awarii silnika przy tankowaniu biopaliwa,podam do sądu magistrai jego kolegów. Link Zgłoś
Gość: Helwet Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.ptr_80-238-207-42.customer.ch.netstream.com 06.01.04, 10:51 Gdy w zeszlym roku przyjechalem samochodem do Polski po pierwszym zatankowaniu zuzycie paliwa wzroslo o ok. 1.5 litra/100km. I silnik jakos stracil moc, oczywiscie dlatego mialem wieksze zuzycie. Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: 157.25.139.* 06.01.04, 10:58 Bo w Polsce gdzie nie spojrzysz tam kradną, gdy Ci się samochód zepsuje i wystawisz trójkąt to lepiej zamknij samochód i pilnuj trójkąta, bo Ci go zwiną. A co tu gadać o stacjach tam leją nawet wodę jak nie mają co lać. Przykład zawsze idzie z góry, każdy widzi co wyprawiają posłowie i nic im nie zagraża. To dlaczego szary człowiek nie może zwinąć. I tak się toczy to koło głupoty. Link Zgłoś
Gość: Alex Walić w rogi IP: *.web.thalamus.se 06.01.04, 11:09 Polaka można walić ile się da, banda złodzieji nabija sobie kasę a oni tylko dolewają co tylko im popadnie. Link Zgłoś
Gość: maksik Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.limes.com.pl 06.01.04, 11:52 a ja mam to w nosie bo jezdze z instalacja gazowa - jak kazdy rozsadnie myslacy czlowiek Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: 157.25.139.* 06.01.04, 12:44 Tak. Ciekawe na czym zapuszczasz silnik, jeżeli też na gazie to opatentuj. Link Zgłoś
Gość: arko Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.01.04, 12:56 Uwazam,ze nie powinno sie zmuszac ludzi do kupowania czegos,co pozbawi ich gwarancji na ich samochod.Jest to niezgodne z prawem i jest to dzialanie na szkode wlasciciela pojazdu.Mysle,ze jesli gwaranci nie wydadza zgody jednoznacznej z aneksem do gwarancji moze dojsc wkrotce do tego,ze rzad bedzie musial wyplacac idszkodowania chociazby z powodu utraty gwarancji,co moze okazac sie duzo drozsze niz korzysci zwiazane ze sprzedaza paliwa z biokomponentami.Dziekuje. Link Zgłoś
Gość: Robo Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: 157.25.139.* 06.01.04, 13:19 Prawo tworzą tacy p-osłowie. Gwarant nie da gwarancji. Ucierpi zwykły zjadacz kierowca. Zastanawiam się nad tym czy respektować narzucone bezprawne prawa i nieustawowi własnych. Link Zgłoś
Gość: angus Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.autocom.pl 06.01.04, 18:12 Gość portalu: arko napisał(a): > Uwazam,ze nie powinno sie zmuszac ludzi do kupowania czegos,co > pozbawi ich gwarancji na ich samochod.Jest to niezgodne z > prawem i jest to dzialanie na szkode wlasciciela > pojazdu.Mysle,ze jesli gwaranci nie wydadza zgody jednoznacznej > z aneksem do gwarancji moze dojsc wkrotce do tego,ze rzad > bedzie musial wyplacac idszkodowania chociazby z powodu utraty > gwarancji,co moze okazac sie duzo drozsze niz korzysci zwiazane > ze sprzedaza paliwa z biokomponentami.Dziekuje. ale Gudzowaty i tak zarobi, a nasi politycy i tak kase juz wzieli... Wiec w sumie co ich to obchodzi - odszkodowania?? Przeciez i tak podatnicy je placa... Kur..ica mnie bierze! Link Zgłoś
Gość: pietrucha Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 13:33 Produkcja paliw z materiału biologicznego jest bardziej niż logiczna - ropa naftowa pochodzi przecież z takiego samego surowca. Opowiadanie o szkodliwości metyloestrów dla silnika to pomysły lobbystów naftowych. Stopy odporne na korozję alkoholanową wymyślono już dawno i przynajmniej od 10 lat wszystkie nowe silniki nie obawiają się tego zjawiska. Najlepszym przykładem jest brak uszkodzeń przez benzynę bezołowiową. Co do oleju napędowego, to największym zagrożeniem jest fatalna fizykochemiczna jakość tego paliwa w wielu stacjach, a nie dodatek biodiesla. Ja osobiście mogę tankować nawet czysty metyloester - jedynie wolałbym produkowany metodą kwaśną, bo spełnie rzeczywiście europejskie normy. Natomiast zupełnie innym problemem jest odpowiedź na pytanie, czy rzeczywiście ta ustawa posłuży polskiemu rolnictwu? Moim zdaniem uwzględzniając ziemie nadające się do tej wymagającej i kapryśnej uprawy, konieczność płodozmianu i potrzeby rynku olejów konsumpcyjnych, import rzepaku i innych roslin oleistych lub oleju będzie od początku konieczny, gdy ruszą wszystkie zaplanowane instalacje (w Niemczech na razie dwie fabryki w technologii Agrartechnik splajtowały, więc jest szansa na surowiec) Trzeba też uzmysłowić rolnikom, że olej napędowy z metyloestrami, gdy nie będzie dopłat rządowych, (a z czego?) podrożeje dla wszystkich rolników. I dolary przeciw orzechom, ze w skali kraju wpływy z dodatkowego zbytu rzepaku będą znacznie mniejsze niż wydatki na droższe paliwo. A fatalna praca rządu? Zupełnie mi "dynda", bo czego innego można się po nim spodziewać? Link Zgłoś
Gość: TadeO Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: 80.50.17.* 06.01.04, 13:44 Gość portalu: pietrucha napisał(a): Opowiadanie o szkodliwości metyloestrów dla silnika to pomysły lobbystów naftowych. Ja osobiście mogę tankować > nawet czysty metyloester - jedynie wolałbym produkowany metodą > kwaśną, bo spełnie rzeczywiście europejskie normy. Trzeba też uzmysłowić rolnikom, że olej napędowy z > metyloestrami, gdy nie będzie dopłat rządowych, (a z czego?) > podrożeje dla wszystkich rolników. I dolary przeciw orzechom, ze > w skali kraju wpływy z dodatkowego zbytu rzepaku będą znacznie > mniejsze niż wydatki na droższe paliwo. A fatalna praca rządu? > Zupełnie mi "dynda", bo czego innego można się po nim spodziewać? Link Zgłoś
anduu dodawanie biokomponentów jest ok. 06.01.04, 13:38 dzięki temu w polskim rolnictwie bedzie lepiej. Link Zgłoś
Gość: Maciek1 Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.wat.edu.pl 06.01.04, 14:08 Mój samochód, zgodnie z instrukcją, wykorzystuje jako paliwo etylinę bezołowiową 95 (98) oktanową. Te etyliny mają określony skład i właściwości fizyko-chemiczne, gwarantowane przez stosowne normy techniczne. Jeżeli po zatankowaniu paliwa z dystrybutora, oznaczonego jako dystrybutor etyliny bezołowiwej 95 (98), silnik ulegnie uszkodzeniu, a producent stwierdzi że paliwo w baku odbiega od normy co do składu, lub właściwości, ma on prawo do wycofania się z warunków gwarancji, a skutki prawne i finansowe wynikające z stosowania złego paliwa obciążają właściciela stacji (fałszowanie wyrobu) lub pojazdu. Etylinę 95 (98) otrzymuje się z przeróbki benzyny surowej, przez oczyszczanie i dodawanie określonych składników, między innymi etanolu (może być "bio"), w proporcjach takich aby mieszanina wyjściowa była stabilna i spełniała określone normy. Tak więc, jeżeli ustawa o biopaliwach, dotyczy tego etapu produkcji paliw, to rcję mają ci którzy twierdzą że wszędzie biokomponenty są dodawane i często w ilościach większych niż 5%, ponieważ wynika to tylko z technologii produkcji, a wynikiem produkcji jest etylina 95(98) zgodna z międzynarodowymi normami technicznymi, a z punktu widzenia pojazdu i jego użytkownika nie istotne są komponenty z jakich paliwo zostało wyprodukowane. Jeżeli zaś ustawa o biopaliwach dodawanie biokomponentów ceduje na dystrybutora paliw (musi mieć stosowne linie produkcyjne), to oznacza to że do zakupionej u producenta etyliny 95(98) firma rozprowadzająca paliwo ma obowiązek dodania określonej (przez najbardziej kompetentny technicznie organ, wskazany przez największego znawcę praw boskich, ludzkich i fizycznych Sejm RP, Ministerstwo Rolnictwa), ilości biokomponentów, na dzień dzisiejszy, bliżej nieokreślonej jakości. Taka mieszanina na pewno nie spełnia normy jakościowej dla etyliny 95(98) i nie może być sprzedawana jako etylina 95(98), ergo jakiekolwiek mieszanina biopaliwa z etyliną 95(98), moze być sprzedawana tylko z dystrybutora stosownie oznakowanego znakiem towarowym zastrzeżonym dla tej mieszaniny, w innym przypadku jest to fałszerstwo. Jednocześnie tak rozumiana ustawa zakazuje sprzedaży benzyn gotowych wyprodukowanych poza Polską. Pytanie: Jak w świetle ustawy wygląda sprzedaż w sieci firmy Shell opatentowanych firmowych paliw V-Power, produkowanych poza granicami Polski. Link Zgłoś
Gość: mors@711 Re: Czy dodawanie biokomponentów do paliw jest te IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 15:02 ten kraj i jego mieszkańcy nadal ucza się demokracji z wynikiem bardzo słabym,jedyna nadzieja w profesorze Zoll Link Zgłoś