Dodaj do ulubionych

Tanie meble

28.01.11, 10:56
Jutro się znów przeprowadzam do kolejnego mieszkania w obrębie Warszawy. Tym razem będziemy jednak skonfrontowani z brakiem meblisad

Mieszkanie dwupokojowe - jeden duży pokój (ok. 19 mkw.), drugi mniejszy jest połączony z kuchnią, stare budownictwo, więc wysoko.

Na miejscu jest urządzona kuchnia, jest dużo szaf z drzwiami przesuwnymi i… jedna wersalka. My mamy tylko biurko, komodę i regał na książki z Ikei. Na pewno będziemy potrzebowali stołu, jakichś krzeseł, może jakiś regał, przywykliśmy też do dużego łóżka…

Gdzie to wszystko kupić, aby nie zbankrutować? Meble mają nam służyć przynajmniej rok, zanim kupimy swoje mieszkanie, i być w miarę „neutralne” (żadne ornamenty itp.).

Pierwsza myśl to oczywiście Ikea, ale nie wiem czy nie idę na łatwiznę. Kopię po Allegro i znajduję jakieś małe firmy, które robią takie podstawowe meble na zamówienie. Poza tym Gumtree.pl i Gratyzchaty.pl. Jeszcze jakieś oszczędne typy? Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • anusiiia1313 Re: Tanie meble 28.01.11, 11:02
      zajrzyjcie może do sklepu Black Red White, mają teraz fajną wyprzedaż. Możesz obejrzeć sobie gazetkę w internecie na stronie brw.com.pl/pl/promocje/53
      • annie_83 Re: Tanie meble 28.01.11, 12:04
        anusiiia1313 napisała:

> zajrzyjcie może do sklepu Black Red White, mają teraz fajną wyprzedaż. Możesz obejrzeć sobie gazetkę w internecie na stronie brw.com.pl/pl/promocje/53

BRW niestety ma większość produktów w stylu wystroju a la meblościanka, ława & wersalka. Chyba nie o to autorce chodzi.
        • duchess85 Re: Tanie meble 28.01.11, 12:16
          ja kupiłam bardzo ładne meble BRW do swojego mieszkania, miał być tanie, max. na rok. Potem miałam wymienić na jakieś ładniejsze. Oczywiście BRW zostało wink Nie wszystko to BRW, mam też stół z Ikei i dwie rzeczy robione przez stolarza, ale ogólnie BRW daje radę. Choć wiadomo, jakość może nie jest powalająca. Więc bez przesady, część rzeczy jest tam całkiem niezła.
      • akozlowskaa Re: Tanie meble 09.01.12, 12:23
        Jestem z Warszawy, w sobote panowie z firmy VISMEB skonczyli montowac zamowiona przeze mnie szafe wnekowa oraz szafki w lazience. Wyszlo super! Jestem bardzo zadowolona. Nie mialam jak sie odwdzieczyc, wiec pomyslalam ze chociaz moge ich polecic innym bo naprawde fachowcy wiedza co robia.

Pozdrawiam
        A.Kozlowska
        • kugorki Re: Tanie meble 09.01.12, 17:52
          aha i dlatego Pani ten sam post wkleiła na trzy kolejne fora? proszę poczytać o marketingu szeptanym, zanim zacznie Pani/Pan pisać gdzie wlezie smile
    • konwalia-82 Re: Tanie meble 28.01.11, 11:05
      ja preferuje ikea za neutralny design i ceny(no nie wszystkie serie)
      co do łóżka, to może lepiej jak na rok dobry materac tylko, który wykorzystacie później w kolejnym mieszkaniu?
      • jagoda_pl Re: Tanie meble 28.01.11, 11:28
        Na studiach koleżanka miała materac na takiej fajnej podkładce (jakby drabince) - nie wiem skąd to było, ale taka opcja też byłaby niezła.
        • aga.andro Re: Tanie meble 28.01.11, 11:42
          Witam - myślisz pewnie o materacu skrzyniowym : takim, który jest niestety jednostronny, ale ma w środku drewnianą ramę - bardzo praktyczna rzecz - można postawić bezpośrednio na podłodze, albo dokręcić nóżki. Może też zostać włożony w normalną łóżkową ramę. Ikea takie w ofercie ma i nóżki do tego też.
        • jezozwierzynka Re: Tanie meble 28.01.11, 11:44
          chyba z Ikei smile))
        • burina Re: Tanie meble 18.05.12, 09:48
          A nie był to po prostu futon?
      • annie_83 Re: Tanie meble 28.01.11, 12:02

Nie każdy materac nadaje się do tego, aby położyć go na podłodze i przez rok wygodnie na nim spać. Niektóre potrzebują tzw. stelaży pracujących - weźcie to pod uwagę przy zakupie.
      • ewe_g Re: Tanie meble 28.01.11, 23:12
        Ja mam od 6 lat materac z ikei, ze sprężynami i już przestałam się łudzić, ze szybko łóżka się dorobię, bo najpierw jedno dziecko skakało nałogowo, a teraz drugie spędza uważa to za świetną rozrywkę. Materac te wszystkie skoki wytrzymał bez problemów i śpi się na nim też wygodnie.
    • emkaska Re: Tanie meble 28.01.11, 11:37
      jeśli potrzebujesz mebli tylko "na chwilę" to może rozejrzyj się za komisami meblowymi w twojej okolicy - stół i krzesła będziesz mogła tam kupić, łóżko to raczej nie (zresztą nie polecam używanych łożek, no chyba że chodzi o samą ramę a materac nówka sztuka).
      A może zastanów się, czy nie kupić od razu porządnych mebli, takich, które potem wstawisz "na stałe" do nowego mieszkania? Wydatek jeden, a skoro w tym mieszkaniu masz mieszkać tylko rok, to chyba się meble tak bardzo nie zniszczą. Skoro łóżko ma być duże, to i w tym, i w nowym mieszkaniu będziesz chciała takie mieć, więc dlaczego nie od razu kupić?
      • jagoda_pl Re: Tanie meble 28.01.11, 11:47
        Myślałam o tym. Niestety mam obawy, że na tzw. porządne meble nas teraz niekoniecznie stać, a nie wynajmujemy większego mieszkania, aby zbierać na kasę na stół i półki żyjąc "na kartonach". Poza tym, w swoim upragnionym mieszkaniu będę pewnie szaleć z wystrojem i bym pewnie chciała, aby wszystko ładnie do siebie pasowało. A to jaki rozkład będzie miało nowe mieszkanie jeszcze nie wiemsmile

Komisów poszukam - ma ktoś jakieś typy w Wawie?
        • ewe_g Re: Tanie meble 28.01.11, 23:16
          W Warszawie to na Towarowej koło IPN, był komis Okazja, nie wiem, czy jeszcze jest. Przed klku laty wybór mebli był spory
          • ophelia78 Re: Tanie meble 09.01.12, 22:38
            >W Warszawie to na Towarowej koło IPN, był komis Okazja, nie wiem, czy jeszcze jest. Przed klku laty wybór mebli był spory

3 lata temu kupiłam tam szafę za 80 zł, komodę za 100 i regał za 90zł.
            Warto zaglądać. Meble bardzo różne i w bardzo różnych cenach, ale warto zajrzeć. Towarowa róg Prostej (chyba...), właśnie przy budynku IPN.
    • jezozwierzynka Re: Tanie meble 28.01.11, 11:43
      Wspieram pierwszą myśl czyli Ikea - stół + 4 krzesła - całkiem dobre, chociaż warto polakierować jeszcze raz - jakieś 350zł.
      Co jeszcze ? Im mniej mebli tym lepiej, a w zasadzie większość można upchnąć w szafach.
      Warto różne gumtree odwiedzić, kupić puszkę białek farby, barwniki i lakier i ... dać się ponieść smile
      • jagoda_pl Re: Tanie meble 28.01.11, 11:52
        > Wspieram pierwszą myśl czyli Ikea - stół + 4 krzesła - całkiem dobre, chociaż w
        > arto polakierować jeszcze raz - jakieś 350zł.

To są te meble do bejcowania? Za taką kasę bym się skusiła!

Co jeszcze ? Im mniej mebli tym lepiej, a w zasadzie większość można upchnąć w
        > szafach.

No właśnie z uwagi na przepastne szafy wybraliśmy to mieszkanie. Oglądaliśmy świetne lokum, ale tylko z 1 szafą, a na dodatek jakieś takie pozawijane, że drugiej już byśmy nie wstawili.
        • konwalia-82 Re: Tanie meble 28.01.11, 12:33
          jagoda_pl napisała:

> > Wspieram pierwszą myśl czyli Ikea - stół + 4 krzesła - całkiem dobre, cho
          > ciaż w
          > > arto polakierować jeszcze raz - jakieś 350zł.
          >
          > To są te meble do bejcowania? Za taką kasę bym się skusiła!
          >
          chyba w tej cenie jest komplet jokkmok czy jakoś tak, mam 3 lata i jest super i jest juz zabejcowany

zalezy jaki wystój, w ikei jest tez komplet za 199 stół +4krzesła(plastik)
    • agni71 Re: Tanie meble 28.01.11, 11:57
      Jesli mają byc tanie, ladne i nowe - to IKEA. Jesli tylko tanie i nowe - to może BRW. Ja bym sie jeszcze rozejrzała za uzywanymi, np. na Allegro mozna naprawdę niedrogo wyczaić coś fajnego (ale trzeba sie przekopać przez tone szmiry, więc wymaga to czasu). No i na All., żeby było tanio trzeba szukac w swojej okolicy, zeby nie bulic za transport.
    • burza4 Re: Tanie meble 28.01.11, 12:12
      Kup sobie dzisiejszą wyborczą i popatrz na ogłoszenia o używanych meblach. Kupiłam w ten sposób parę rzeczy za bezcen.
      • jagoda_pl Re: Tanie meble 28.01.11, 12:29
        Właśnie przejrzałam - ceny niesamowite! Ciekawe tylko jak te okazje wyglądająwink Dzięki!
    • happy_time Re: Tanie meble 28.01.11, 12:20
      Na pewno Ikea, ale możesz też sprawdzić w black red white, abra albo jysk. Tam na pewno znajdziesz tanie meble, ale zależy co miałaś na myśli pisząc przynajmniej rok bo może to być 2-3 lata, a może być i więcej. Jeżeli więcej to wtedy tylko ikea albo brw.
      • jagoda_pl Re: Tanie meble 28.01.11, 12:33
        Napisałam przynajmniej rok, żeby uprzedzić wpisy "e, to po co Wam meble skoro to i tak mieszkanie przejściowe" smile Nie sądzę, aby to jednak było więcej niż 2 lata.
    • konwalia-82 uzywane meble uwaga 28.01.11, 12:35
      moim zdaniem ważne, jak kupowac, to w całości i tak przewozić, bo po rozkreceniu może się nie dac już skręcić, nikt ci zwrotu takiej używki nie przyjmie, wiec kasa w bloto
      • jagoda_pl Re: uzywane meble uwaga 28.01.11, 12:46
        Spotkałam się z teorią, że meble z Ikei tak się właśnie po rozkręceniu zachowują...
        • mujer_bonita Re: uzywane meble uwaga 28.01.11, 13:16
          jagoda_pl napisała:
          > Spotkałam się z teorią, że meble z Ikei tak się właśnie po rozkręceniu zachowują...

I tak i nie smile To nie zależy od Ikei tylko od sposobu montażu. W 'I' w tych najtańszych seriach jest często tak, że np. element łączy się ze sobą poprzez śrubę, która jest wkręcana w płyty wiórowe. I wtedy rzeczywiście po rozmontowaniu jest ciężko znowu to poskładać.
    • joana.mz Re: Tanie meble 28.01.11, 12:57
      Ikea owszem, choć pewnie chodzi przedmówczyniom o komplet sosnowy - niestety nie jest on zbyt trwały. Zajrzyj również do Jysk - tam też mają tanie zestawy.
    • reni_78 Re: Tanie meble - polecam na zamówienie 28.01.11, 20:28

ja miałam puste ściany : )
      schodziliśmy pełno sklepów, salonów, wystaw...
      meble prosto od lokalnego producenta. który także prowadzi własny salon, wyszły mnie dużo taniej niż gdybym je kupowała w tradycyjnych sklepie
      sama wybierałam tapicerki, kolory, modyfikowałam gabaryty
      /niestety meble w sklepach nie są przeznaczone do mieszkań, to oferta raczej dla właścicieli domów i apartamentów/

meble pokojowe wzorowane na takich za prawie 10tys wyniosły mnie 1200zł
      łóżka dzieci w sklepie ok 750-800zł, kosztowały mnie po 630zł
      narożnik pokojowy rozkładany do spania 1200zł, w sklepie zaczynają się od 1800zł
      narożnik kuchenny standardowy 110x150 plus stół i 2 taborety to wydatek powyżej 1tys zł,
      ja za 140x150 plus większy stół i 3 taborety zapłaciłam 840zł

oczywiście są niewielkie mankamenty, ale nie takie jak w meblach zakupionych w sklepach typu black-red-white, które 'rozłupują' się już przy montażu czy próbach pierwszego użycia - ty wkręta, a po drugiej stronie dziura... kleje meblarskie klejami są tylko z nazwy...
      z producentem mamy bieżący i ciągły kontakt w miłej atmosferze, można zadzwonić z każdym pytaniem i dostać konkretną odpowiedź /bez kombinowania, jak w sklepie bez serwisu montażu, producent masowy 500km dalej, a wady towaru zrzuca się na nieudolność klienta/
      • rudyocicat Re: Tanie meble - polecam na zamówienie 28.01.11, 20:46
        reni lubię jak piszesz ale
        > z producentem mamy bieżący i ciągły kontakt w miłej atmosferze, można zadzwonić
        > z każdym pytaniem i dostać konkretną odpowiedź /bez kombinowania, jak w sklepi
        > e bez serwisu montażu, producent masowy 500km dalej, a wady towaru zrzuca się n
        > a nieudolność klienta/

Producent czy stolarz? Chyba, że jednoosobowy producent (o ile taki istnieje) czyli stolarz... Lubię renia Twoje wpisy, i szanuję Cię za Twoje podejście, ale ciężko mi sobie wyobrazić, że producent mający np. 200 ludzi w fabryce (a nawet 5 osób) zawraca sobie tyłek kimś kto chce mieć tańsze meble....

Jeśli chodzi o meble, zachęcam do skorzystania z usług stolarza. Każdemu się kojarzy stolarz z kolesiem co nam z drzewa meble zrobi, a on korzysta dokładnie z takich samych materiałów co firmy sprzedające meble. Umawiasz stolarza, pokazujesz mu co chcesz i masz meble szyte na miarę, taniej niż w sklepie... Przynajmniej tutaj gdzie mieszkam...

• mirka_sm Re: Tanie meble - polecam na zamówienie 28.01.11, 21:22
          tylko nie jysk! chyba ze rzeczywiscie meble na rok a potem do wrzucenia. w kwietniu 2009 kupilam w jysk dwa lozka- dzis oba nadaja sie do wyrzucenia, a jedno doslownie rozpadlo sie podczas snu i spiacy wyladowal na podlodzesad
        • reni_78 Re: Tanie meble - polecam na zamówienie 29.01.11, 19:16

Na wszelkich materiałach drukowanych - ulotki, wizytówki -> producent mebli.
          W salonie reklama - 'prosto od producenta'.
          Ponadto stolarz sam robi fronty, oni je zamawiają w fabryce frontów.
          Jest to rodzinny interes, i generalnie zajmują się wyłącznie indywidualnymi zamówieniami.
          Nie sprzedają w hurcie ani w wielkim obrocie. Detal tylko w firmowym salonie.
          Sama im 'nagoniłam' kolejnych klientów : )
          Moja Mama robiła wycenę u 'znajomego stolarza' i wyszło jej dużo drożej na to co potrzebuje.
          Generalnie zabiłaś mi ćwieka, i się spytam Pana w przyszłym tygodniu o konkrety
          - jaki faktycznie mają status /nie posiadam krs ani regon, więc nici z wyszukiwarki firm online/

Pozdrawiam
          • rudyocicat Re: Tanie meble - polecam na zamówienie 30.01.11, 09:29
            reni nie pytaj się o krsysmile

Porównując cenę kuchni z salonu a od stolarza, czy meble w dużym pokoju to jest przepaść cenowa na korzyść stolarza, ale to pewnie zależy od stolarza i regionu... Dlatego zanim się kupi meble warto podzwonić, to fakt stolarze mają fronty z fabryki, i nie tylko fronty, materiały muszą gdzieś kupowaćsmile Cena zależna jest od tego co sobie wybierzesz, bo jeśli pragniesz o szufladach, które same wracają, to zapłacisz dużo u stolarza i w sklepie...
            • reni_78 Re: Tanie meble - polecam na zamówienie 30.01.11, 17:18

mnie osobiście stolarz kojarzy się z drewnem, czyli prawdziwymi meblami
              producent bardziej z płytami meblowymi, pilściowymi, tymi z tarcicy i... dyktą

ale i tak się spytam, bom sama teraz ciekawa : ))
              • rudyocicat Re: Tanie meble - polecam na zamówienie 30.01.11, 17:41
                > mnie osobiście stolarz kojarzy się z drewnem, czyli prawdziwymi meblami
                > producent bardziej z płytami meblowymi, pilściowymi, tymi z tarcicy i... dyktą

Właśnie to błąd bo są stolarze i stolarzesmile Teraz ile materiałów tyle możliwoścismile Jak ktoś chce np. zaoszczędzić na szafie typu komandor to nic prostszego jak wziąć stolarza, korzysta z tych samych materiałów i będzie taniej... Korzystałam kiedyś też z usług stolarza, który nie robił mebli, a tylko zajmował się renowacją drzwi i okien itp... Jakby co to nikt z mojej rodziny nie pracuje jako stolarz, sama zauważyłam, że taniej wychodzi zaprojektować sobie mebel i mam szyty na miarę, lepszej jakości i taniej...
                • reni_78 Re: Tanie meble - polecam na zamówienie 30.01.11, 19:26

> Właśnie to błąd bo ...

może to poprostu takie stereotypowe myślenie przeze mnie przemówiło : ((

pozdrawiam
                  i dziękuję : )
                  • rudyocicat Re: Tanie meble - polecam na zamówienie 31.01.11, 09:00
                    reni moja przyjaciółka niedawno zamówiła meble do dziennego u stolarza, zapłaciła za nie 1200 zł, meble szyte na miarę, z dziurkami na kable, idealnie odmierzone, takie jak chciała, na podstawie mebli włoskiej firmy za grube pieniądze...... Dlatego myślę, że się opłaca poszukać, wiadomo można trafić na stolarza, co zawoła za same drzwi 4500zł (tak miałam)...
    • sparkley78 Re: Tanie meble 29.01.11, 11:27
      Ikea, tanie serie. Za tą cenę nie dostaniesz nigdzie innej w miarę przyzwoitego wzornictwa.
    • ren-old Re: Tanie meble 10.06.11, 11:15
      Pewnie ty juz po przeprowadzce, ale widziałam, że szukalaś wcześniej mebli na Allegro, Gumtree i gratyzchaty więc pewnie Panie z pomysłami Ikea czy BlackandWhite nie zainspirowały Ci jakością za cenę.
      Przy trasie gdańskiej w Łomiankach ul.Kolejowa 340 sprzedaja w namiocie super meble, stare meble wiejskie itp w b.dobrych cenach.
      Myślę że warto tam wstąpić przy okazji.
      tel.665 85 00 80
      692 33 65 59
      • jagoda_pl Re: Tanie meble 12.06.11, 15:15
        Nie wiem czy to nie spam, ale odpowię:

W końcu stanęło jednak na Ikeismile
        • jagoda_pl Re: Tanie meble 12.06.11, 15:16
          * oczywiście ODPOWIEM (za dużo czytania forów internetowych i sławnego "współczuję twoim dzieciĄ)
          • madz_ik_k Re: Tanie meble 09.01.12, 12:56
            Nie wiem po co te ciągłe przeprowadzki z oku na rok. Mozna się tak umówić, zeby pomieszkać dłużej i obwarować sankcjami. Na pewno nie kupowałabym nowych mebli, na pewno nie wysposażylabym do pełna wnętrza, a tylko o niezbędne minimum. Kupiłabym coś, czego bym nie ciągnęła do nowego mieszkania, a co można byłoby wyrzucić zaraz po opuszczeniu obecnego. Dlatego z neutralności zrezygnowałabym, na rzecz mebli, ktore mogłyby być np. używane, z komisu.
            • madz_ik_k Re: Tanie meble 09.01.12, 12:56
              to jeszcze aktualne?
            • jagoda_pl Re: Tanie meble 09.01.12, 20:39
              Madzi_ik_ik - Twa bytność na tym forum mnie frapuje... No nic, odpowiem.

> Nie wiem po co te ciągłe przeprowadzki z oku na rok. Mozna się tak umówić, zeby
              > pomieszkać dłużej i obwarować sankcjami.

To kwestia wyboru. Mnie przeprowadzki nie przeszkadzają i nie muszę się z nich tłumaczyć.

Na pewno nie kupowałabym nowych mebli
              > , na pewno nie wysposażylabym do pełna wnętrza, a tylko o niezbędne minimum. Ku
              > piłabym coś, czego bym nie ciągnęła do nowego mieszkania, a co można byłoby wyr
              > zucić zaraz po opuszczeniu obecnego. Dlatego z neutralności zrezygnowałabym, na
              > rzecz mebli, ktore mogłyby być np. używane, z komisu.

Ja niestety nie lubię otaczania się starymi gratami, więc taka opcja odpada. Stanęło w końcu na poczciwej IKEI - tanio, a nowe i wyglądają sensownie. Kupiliśmy najpotrzebniejsze sprzęty (np. stół do kuchni i krzesła), nadal jednak śpimy na materacu.
              • amused.to.death Re: Tanie meble 09.01.12, 21:08
                > Ja niestety nie lubię otaczania się starymi gratami,

stare graty mogą wyglądać np. tak:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,131993685,132148057,0,2.html?v=2
                (też przy użyciu ikea, ale to głównie graty dają tam charakter i wyglądsmile
                • jagoda_pl Re: Tanie meble 09.01.12, 23:30
                  Super! Podziwiam ludzi, którzy robią takie rzeczy! Niestety ja nie mam takich talentów, więc albo odrapana meblościanka i śmierdzący fotel, albo Ikeawink
              • lili377 Re: Tanie meble 11.05.12, 17:41
                Też niedawno się przeprowadzałam i potrzebowałam kilku mebli. Niestety nie mam czasu biegać po sklepach, więc zamówiłam przez internet. Meble naprawdę solidne i nowoczesne i co ważne w przystępnej cenie. Polecam hitmeble.pl.
    • olesia301 Re: Tanie meble 09.01.12, 21:14
      Polecam Jysk. Mają ładne meble i często promocje.
    • mrowka_r Re: Tanie meble 09.01.12, 23:46
      Niemal całe mieszkanie (wynajmowane) umeblowaliśmy na allegro (używane, przede wszystkim Ikea) lub nowe (IKEA, juliet.pl).

Często ludzie meblują pierwsze własne mieszkanie, a za chwilę pojawia się dziecko i trzeba robić przemeblowanie, a meble idą do wymiany. W ten sposób kupiliśmy kilka fajny mebli w świetnym stanie za małe pieniądze.
    • skarpetka82 Re: Tanie meble 16.05.12, 21:34
      A ja polecam komisy meblowe, albo zakup mebli używanych z allegro.
      Ja szukałam czegoś jak najtańszego do umeblowania mieszkania, kupiłam meble w Bodzio - podobno jakość straszna, ale ja jestem zadowolona, Vox to to nie jest, ale nie jest też najgorzej. Za dużą komodę, szafkę pod TV i szafkę-słupek zapłaciłam prawie 1000 zł. Jestem raczej zadowolona, ale z perspektywy czasu zrobiłabym inaczej - kupiłabym coś używanego na allegro z odbiorem osobistym, al o z tablica.pl. Bardzo dużo ofert jest właśnie z Warszawy.
      • fi-ro Re: Tanie meble 16.08.12, 12:57
        Jak chcecie kupić sobie w miarę niedrogie meble to polecam www.dyskontmeblowy.pl Mają bardzo fajny wybór, a ceny są niskie. Myślę, że jak ktoś chce kupić fajne meble i nie przepłacać to jest doskonałe miejsce na to.
    • tapoczta1 Re: Tanie meble 17.08.12, 21:43
      Witam,
      jeśli mogą być używane to zajrzyj do emmaus (sklepowisko). Mają sklep w Warszawie.
      emmaus.org.pl/warszawa/
    • beverly1985 Re: Tanie meble 18.08.12, 15:18
      Do wynajmowanego mieszkania w ogóle nie kupowałabym nowych mebli. Szukałabym wylacznie na gratyzchaty, a po wyprowadzce oddałabym dalej.

Przeciez macie tam mnóstwo mebli! Skoro jest urzadzona kuchnia, dużo szaf, macie też biurko, komode i regał to potrzeba wam wyłacznie lozka oraz stołu i krzesel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka