Dodaj do ulubionych

Zmieniłam taryfe na g 12 i ......

08.03.11, 14:26
W piatek byli Panowie z RWE aby załozyć mi nowy licznik. Zmieniłam taryfe na g12 ( czyli zmienną ) za zmiane nie płaciłam bo przy okazji przepisałam na siebie umowę. Dziś spisywali w bloku prąd ( 3 dni raptem ) to się śmiałam.Facet spisujący pokazał jak sprawdzić w liczniku ile na jakiej taryfie "spaliłam " energii i co ? 13 kilowatogodzin mam na tańszej ( 13 - 15 , 22 - 6 rano ) a na dziennej 15 kilowatogodzin. Kurwa mać ! Pralkę i zmywarkę włączałam tylko w tańszych porach, np o 4 rano pralkę a zmywarkę po 22, i teraz na godzinkę pralkę. Poza tymi godzianami tylko komp,światło, telewizor ( ale w ciagu dnia nie oglądam ) ( mam energooszczędne świetlówki ) . Czyli co wyszłam jak zabłockina mydle ? nic innego nie chodziło.W ciagu dnia światła nie włączam, a jesli tak mam w pokoju halogeny.Pytam faceta jak to jest ? On mi na to że muszę poczekać... na co kurwa się pytam ? a taki zachód był,żeby to załatwić .
Obserwuj wątek
    • nvv Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 08.03.11, 15:04
      W G12 koszt prądu w "nocy" nie jest symetryczny względem kosztu "dziennej" taryfy; jeśli dobrze pamiętam, to zwykle opłaca się mieć taryfę G12 nawet gdy trochę więcej zużywa się w taryfie dziennej (szczegóły oczywiście zależą od stawek danego dostawcy, zapamiętałem mniej więcej jako 60%/40%, ale najlepiej samemu sobie policzyć z kalkulatorem biorąc aktualne stawki od swojego dostawcy prądu).

Po drugie, raptem 3 dni nie są miarodajne, szczególnie jeśli założyli Ci licznik np. o 8 rano, a kontroler przyszedł 3 dni później o godzinie 13, bo w tych 3 dniach będzie wtedy więcej "dnia" niż "nocy".
      • ada16 Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 08.03.11, 15:24
        ja mam taryfę weekendową.Zużycie 40% drogi/ 60% tani.
        Pranie,zmywarka, odkurzacz - w tanim pradzie.
        Gotowanie, oświetlenie, sprzęty - bez względu na taryfę .
        • czekolada72 Ada16 08.03.11, 17:19
          Kto dostarcza u ciebie energie? Tauron?
          I jak sie dokładnie nazywa ta taryfa?
    • linn_linn Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 08.03.11, 15:37
      Ja porownuje np. marzec tego roku z marcem ubieglego roku / mieszkam we Wloszech i mam inna taryfe /. 3 dni to zadne porownanie.
    • johana75 Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 08.03.11, 17:43
      U nas dokładnie tak jak u ciebie pranie zmywanie i pieczenie na tańszej taryfie , cała reszta (laptop, tv, lodówka i oświetlenie na obu taryfach).
      Od 17.09-16.11 zużyliśmy 280 kW (156 dziennych i 124 nocnych) - przy tym zuzyciu koszt równoważył się z taryfa G11
      Od 16.11-21.01 zużyliśmy 350 kW (70 kW więcej chyba na oświetlenie, bo jesli nie to nie mam pojęcia na co). 197 dziennych i 153 nocnych - przy tym zużyciu płacimy ok 20 zł. taniej niz płacilibyśmy za taryfę G11.

Zobacz na starym rachunku ile zużywałaś kilowatów przy taryfie G11, jaj mam prąd z Enea u nas nie ma innej mozliwości...
      • jagoda85 Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 08.03.11, 18:18
        Mamy taryfę G12E. Zużycie od 1.08 2010 do 26.01.2011, dziennych kilowatów 644, nocnych 886. Pranie, prasowanie, odkurzanie, zmywarka, pieczenie i gotowanie w tańszej taryfie. Wiadomo, że zdarzają się różne sytuacje, ale staramy się maksymalnie robić wszystko w tańszej taryfie. Odczyt w tak krótkim czasie jest nieporównywalny, nie należy się stresować. Najlepiej porównać zużycie w analogicznym okresie czasu, wtedy jest to najbardziej miarodajne.
    • quri3 Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 08.03.11, 19:27
      G12 nie zawsze się opłaca.

Opłaca się w zasadzie w 2 przypadkach:

1. ogrzewanie podłogowe na prąd (nocą podgrzewasz nośnik ciepła, który za dnia oddaje ciepło) lub

2. podgrzewanie wody, tzw. bojler (w nocy grzejesz wodę, potem korzystasz)

W innym przypadku zyski są okupione niewygodą użytkowania i samoograniczania się.

Moi znajomi mają dom. Dom jest mały, bardzo dobrze ocieplony. Ogrzewanie podłogowe na prąd i bojler + kominek z płaszczem (na wszelki wypadek). Mają g12. Im się opłaca. Ogromna wygoda. Nieporównywalna z innymi systemami grzewczymi.

Musieli jednak wymienić większość AGD, na takie które da się programować, tzn. ustawić czas pracy. Tak więc pralka i zmywarka nowe. Podobnie z zamrażalnikiem i lodówką (warto policzyć, co się bardziej opłaca: lodówko-zamrażalka, czy zamrażalka i chłodziarka osobno).

Tak więc zmiana taryfy nie zawsze się jednoznacznie opłaca. Ale się nie załamuj. Kilka dni, to za mało, by oszacować oszczędności.

• pulcino3 Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 08.03.11, 19:58
        A na czym gotujesz? Też na prądzie?
        Ja mam taryfę g12 i jestem zadowolona, u mnie: zmywarka, pralka również w godzinach tańszego prądu. Ja mam kuchenkę na butlę z gazem i odkąd zrezygnowałam z czajnika elektrycznego ( w czerwcu ubiegłego roku), to widzę, że jest jeszcze lepiej, bo dostaję nadpłaty po okresie rozliczeniowym, co wcześniej nie zdarzało się smile
        • 2-aleksandra1981 Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 08.03.11, 21:12
          Z czajnika elektrycznego zrezygnowałam dawno. Gotuje na gazie ( gazociąg ) jesli uzywam mikrofalówki to też 13 - 15. Załozyłam sobie 200 kw na m-c. ciekawe czy się uda. u nas mieszka 5 osób, przez dzieci jest więcej prania. a o zmianie pościeli nie wspomne. Mam jeszcze suszarkę ( mała łazienka ) al euzywam tylko do ręczników poscieli. Wyłaczam także urządzenia z stany spoczynku ( czyli gdy swieci czerwona lampka )
          • johana75 Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 08.03.11, 21:27
            u nas 2+1 i zużywamy 350 kW na 2 miesiące, też wyłączam sprzęt ze stand-by na noc (listwa). Gotuje na gazie wodę na kawę również. Suszarki brak (strych)
          • alpepe Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 08.03.11, 22:29
            odłączaj przy gniazdku. Kiedyś oglądałam odcinek jakiegoś programu interwencyjnego, gdzie ojciec dużej rodziny twierdził, że licznik zawyża zużycie. Przyszedł niezależny ekspert i pokazał te wszystkie kable podłączonych urządzeń elektrycznych. Trzeba wyjmować wtyczki z kontaktu, wtedy zaoszczędzisz naprawdę.
      • 2-aleksandra1981 Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 08.03.11, 21:05
        Sprawę przeliczyłam. Uzywam opóźnionego wlączenia i po sprawie. a w domu 13 - 15 ( u mnie tańsza pora ) w większosci jestem bo mam małe dzieci.
    • mm2.7 Zmiana Licznika 14.05.14, 13:20
      Witam......
      Mam pytanie dotyczące zmiany taryfy w tym licznika.od końca lipca mamy założony licznik w energa G12w.W dniu 03.04 podpisaliśmy umowe o zmniane taryfy dzisiaj mamy już 14.05 i jeszcze nikt nie zmienił nam taryfy ani licznika dzwoniliśmy tam do nich to niby nasze zlecenie sie zgubiło.Moje pytanie jest następujące ile Energa ma czasu na zmianę licznika od czasu podpisania umowy.Nie wiem co mam zrobić bo rachunki to mieliśmy mega wysokie np: niecałe 3mc ok 900zł
      • dorota_11 Zarejsestuj się w e-bok 15.05.14, 14:08
        Radzę zarejestrować się w e-bok i załatwiać tam sprawę. Tam pytać i ew. składać reklamacje. Na to Energa reaguje szybciej - tak wynika z mojego doświadczenia. BTW też mam taryfę G12
    • kasiek-kd Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 15.05.14, 15:14
      taka sama głupote palnełam - i rzez rok zapłace wyższe rachunki za..2 mieszkania!
      dwie taryfy opłacaja sie np moim rodzicom kt mieszkaja w domu i noca grzeja wode na cały dzień
    • siata2 Re: Zmieniłam taryfe na g 12 i ...... 23.05.14, 13:36
      Naprawdę gotujecie, pieczecie dopiero w nocy? Pralka, zmywarka - to ok, rozumiem.

W godzinach 13-15 nie ma mnie w domu. Chyba nie opłaca mi się zmieniać taryfy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka