black_halo 28.05.11, 10:31 Ma ktos jakiekolwiek pojecie o cenach i codziennym zyciu studenckim w tym kraju, konkretnie w Rydze? Widzac kurs lotweskiej waluty do zlotowki, (1 lat = 5 zlotych ponad) to chyba dosc drogi kraj? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fraaumiaau Re: Lotwa - ceny 28.05.11, 12:58 W przeliczeniu na naszą walutę to utrzymanie jest droższe. Dla porównania: 3 miesiące temu byłam w stolicy tego kraju i za 1 litr coca -coli zapłaciłam 7 -7,50 zł w markecie, natomiast w Polsce kosztuje ona około 5 zł. Nie wiem jak z mieszkaniem bo akurat nocowałam u znajomych, ale narzekali na rachunki. Odpowiedz Link
virgaaurea Re: Lotwa - ceny 29.05.11, 18:49 ja mam pojecie - jest wyraznie drozej niz w PL, Ryga jest oczywiscie najdrozsza, choc samo miasto piekne; na marginesie - nie mozna wyprowadzac wniosku, ze skoro 1 lat to 5 zlotych to Lotwa jest drozsza od PL, to tak prosto nie dziala dla przykladu rumuski lej jest z grubsza warty tyle, co zlotowka, a w Rumunii jest jednak troche taniej, z kolei np. 1 szekel izraelski to jakies 80-90 groszy, a jest tam o wieeeele drozej niz u nas czy na Lotwie; lotewska waluta jest sztywno zwiazana z euro i od relacji eur/pln zalezy troche jak odczuwamy ceny na Lotwie, ale nawet jak kurs jest dla nas korzystny, to nie jest tani kraj. Odpowiedz Link
agattka_84 Re: Lotwa - ceny 29.05.11, 19:24 > na marginesie - nie mozna wyprowadzac wniosku, ze skoro 1 lat to 5 zlotych to L > otwa jest drozsza od PL, Dokładnie tak - korona duńska przez długi czas kosztowała ok. 0,5 zł, a Dania bynajmniej nie jest tańsza od Polski. Odpowiedz Link