Dodaj do ulubionych

Zmywarka - funkcja ECO.

25.07.12, 22:23
Nie wiem co robię nie tak, ale przy użyciu funkcji ECO (funkcja mająca na celu oszczędność wodu i prądu) naczynia przezroczyste są matowe wręcz białe i z zaciekami. Również wnętrze zmywarki jest matowe a nie jak do tej pory przy myciu normalnym programem - błyszczące. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Aha, dolałam nabłyszczacza gdy zaobserwowałam taki efekt na szklankach, i po ponownym umyciu naczyń z funkcją ECO efekt jest w dalszym ciągu ten sam.
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Zmywarka - funkcja ECO. 25.07.12, 23:16
      am zmywarke od ponad 2 lat i dosłownie kilka razy użyłam programu innego niż eco. Myję dużo szklanek, dznabki, miski i to jest codziennie myte a szkło nie jest matowe.
      Na pewno ma też znaczenie czym myjesz, bo my testowaliśmy polecane tabletki w5 i tragedia. Z biedronki też, tesco to w ogóle jakisz szajs nieziemski ;P.
      Więc kupujemy somat albo calgonit ( zależnie od tego co na promocji) te wersje all in 1 itp.
      Ach, zwróć też uwagę,że nie każdy all in1 etc nadaje się do programu eco, bo ten program to niska temperatura a niektóre pastylki i żele dobrze rozpuszczają się i spłukują tylko w wyższej temp. Zakup pierwszych z brzegu może skutkować np. matowym szkłem.
      A teraz idę pisać doktorat o myciu w zmywarce ;P

iza
      • pindzia.lindzia Re: Zmywarka - funkcja ECO. 25.07.12, 23:54
        Popieram przedmówczynię, programy ECO korzystają z zimniejszej wody. Czy używasz tabletek? Rozpuszczają się do końca po myciu czy znajdujesz resztki w zmywarce? Może pomóc dolanie wrzątku do zbiornika na kostkę, ja tak robiłam w domu.
        Koniecznie daj znać, czy pomogło.

==============================
        ZAPRASZAM NA MOJE AUKCJE ALLEGRO:
        allegro.pl/listing/user.php?us_id=19292476
        • mamaalana1 Re: Zmywarka - funkcja ECO. 26.07.12, 06:40
          U mnie szkło jest takie samo jak po innych programach. Tylko, że eco trwa 199 minsad Używałam więc jedynie ze dwa razy.
          Pozdrawiam
          • iberka Re: Zmywarka - funkcja ECO. 26.07.12, 12:43
            u nas trwa 2h35 min więc ciut mniej

iza
    • jagoda85 Re: Zmywarka - funkcja ECO. 26.07.12, 12:07
      Czasami brak soli w układzie jonizującym daje taki efekt. Sprawdź sól, dodaj jak masz mało. Moja bratowa tak miała, uważała, że jak ma tabletki 5 w 1 to wystarczy.
    • semi-dolce Re: Zmywarka - funkcja ECO. 26.07.12, 15:58
      Może dosyp soli? My uzywamy głównie eco i wszystko domyte i błyszczące, nie ma różnicy między eco a zwykłym programem w czystości naczyń. A może za wcześnie otwierasz zmywarkę i naczynia sa jeszcze mokre?
      • nvv Re: Zmywarka - funkcja ECO. 26.07.12, 17:46
        co do tej soli (nie wiem czy to akurat główny problem autorki, ale tak czy inaczej dobry pomysł pojemnik na sól uzupłenić jeśli jest pusty), to mam tylko dwie informacje do dodania:
        1. nie powinna to być sól spożywcza (jodowana) ale taka bez dodatków (niejodowana, trudną ją jednak dostać, ale czasem jest sprzedawana np. w Makro jako np. sól do przetworów) lub po prostu "sól do zmywarki" (ta wychodzi kilka razy drożej, ale ją łatwiej dostać w każdym markecie, a to wciąż tylko kilka złotych i starcza na parę miesięcy)
        2. warto wiedzieć że to nie przyniesie natychmiastowego efektu, tylko po którymś myciu (zależnie od zmywarki i ustawienia twardości wody)
    • falllen_angel Re: Zmywarka - funkcja ECO. 26.07.12, 17:18
      steefen napisał:

> Trzeba wiedzieć na początek jak dobrze wybrać zmywarkę, żeby te wszystkie funkcje były przydatne i żeby faktycznie były używane,

A potem trzeba ja jeszcze z konfigurować, mało osób wie, że na przykład w Whirpool'u ustawia się rodzaj środka z jakiego będzie się korzystało.

W.
    • michalina0612 Re: Zmywarka - funkcja ECO. 27.07.12, 08:51
      sól jest i była, nie brakowało jej w zmywarce (mąż sprawdził osobiście)

Przyczyna jednak nie była w soli, ani też w nabłyszczaczu, bo jakby w tym upatrywałam przyczynę. Wszystkiemu jednak była winna akcja "puste denka" i Mąż wink.

Mój mąż czasami robi zakupy, i to w dodatku bardzo przykładnie, robi sobie listę w domu kontrolując zawartość lodówki i szafek (listę robi samodzielnie wink ). Następnie z zapisanymi na kartce brakującymi artykułami udaje się do sklepu. Jednak po dokonaniu zakupów, ulegając promocjom pojawia się w domu z kilkoma dodatkowymi ponadprogramowymi produktami. Najczęściej to te same artykuły, które mi przybywają w rekordowych ilościach. A więc, są to: papier toaletowy (który w zastraszającym tępię zużywa moja starsza córka), makaron świderki (bo taki makaron w/g mojego męża jest dobry na wszystko, czyli zastosowanie do rożnego rodzaju potraw), cukier (bo tylko on go używa, to i też kontroluje wink, a z lenistwa po 1kg co chwile nie chce mu się biegać do sklepu), no i następna rzecz kupowana w nadmiernej ilości często zresztą w ramach promocji to tabletki do zmywarki. No i ja się zbuntowałam wink i dostał zakaz kupowania tych artykułów póki nie zużyjemy tego co mamy. W związku z tym dotarłam w ostatnim czasie do dna specjalnego pudełka gdzie zostały na dnie niewiadomego pochodzenia 3 rodzaje tabletek (jedne zostały rozpoznane to "w5") i one właśnie były wykorzystywane do zmywania.

Czyli przyczyną powstałego efektu nie domycia naczyń w programie ECO, były niewłaściwe tabletki. Zrobiłam doświadczenie, umyłam naczynia z użyciem tabl. SOMART z zastosowaniem prog. ECO będąc świadoma, których używam tabletek, i wszystko domyło się OK bez smug. W sumie to przestraszyłam się, że może zmywarka mi się zepsuła, więc dobrze, że jednak przyczyna tkwi w marce preparatu do zmywania, a nie w sprzęcie.

Mam jeszcze pytanie: czy wypróbowaliście tabl. Ludwik do zmywania przy temperaturze 30 stopni? I jak efekt?
      • iberka Re: Zmywarka - funkcja ECO. 27.07.12, 10:05
        Ludwika testowali rodzice w swoim smegu i fatalnie wypadły
        Iza
    • madziulka1982 Re: Zmywarka - funkcja ECO. 27.07.12, 09:05
      ja do EKO stosuje proszek do zmywarek, dopelniam tez sól w zbiorniku i jest ok. Jak dawałam tabletkę to nie rozpuszczała się cała i były smugi na naczyniach.
      • johana75 Re: Zmywarka - funkcja ECO. 29.07.12, 08:24
        Ja stosuje proszek do zmywarek i najczęściej program ECO i nie mam zadnych przykrych niespodzianek. ostatnio był proszek do zmywarek w Aldi za 15 zł. na 100 myć, używam go zamiennie z Domolem z Rossmana, ale nie ma go w stałej ofercie. Polecam wypróbować.
        • kasia_wp Re: Zmywarka - funkcja ECO. 29.07.12, 10:14
          Ludwik jest beznadziejny, szkoda kasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka