Dodaj do ulubionych

menu imieninowe

14.11.12, 08:02
Witam
Czytam Was od jakiegoś czasu i wiele z cennych rad tut. forum udało mi się wdrożyć w życie. W związku z tym proszę Was o pomoc w ustaleniu menu imieninowego, takiego abym nie była puszczona z torbami. Do tej pory byly to wystawne przyjęcia na około 10-12 osób, po których nie mogłam finansowo otrząsnąć się do Swiąt. smile)))) ( zresztą z mojej winy, bo tak przyzwyczaiłam moich gości)
Chciałabym to w tym roku znacznie ograniczyć ilość podanych sałatek, mięs zakąsek. Czy możecie mi pomóc i zaproponować jakieś fajne i niedrogie menu?
Obserwuj wątek
    • allybb Re: menu imieninowe 14.11.12, 11:56
      Jestem na czasie, gdyż w przyszłym tygodniu organizujemy urodziny mojej Mamy. Głównymi założeniami było: rozsądny koszt, niezbyt pracochłonne oraz coś nietypowego. No i po dłuższym zastanowieniu postawiliśmy na przyjęcie w stylu "wiejska biesiada". Czyli daniem głównym będą placki po węgiersku/jadło drwala (jak zwał tak zwał, chodzi o placek z gulaszem), surówka z kiszonej kapusty oraz barszczyk czerwony. W ramach zimnej płyty zamiast sałatek, specjały typowo "chłopskie": smalec w kamionkowym naczyniu, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, dobra sucha kiełbasa i ogórki kiszone, może jakaś galaretka mięsna (coś w stylu "wiejskiego stołu" na weselach). Wszystko własnej roboty (wiadomo, nikt nie kisił kapusty czy nie robił kiełbas, ale nie będzie tu żadnych gotowców typu kupny smalec). W karafkach na stole specjalność pana domu - czyli domowe nalewki.
      Oczywiście oprócz tego tort, ciasto, kawa/herbata ale już np. sok jabłkowy zrobię sama.
      To jeszcze nie jest ostateczny kształt menu, jedynie wstępny zarys ale nie powinien ulec jakimś drastycznym modyfikacjom.
    • anika_ic Re: menu imieninowe 14.11.12, 11:59
      Zapraszam Ci ę na mój blog Inspirująca codzienność - zajmuję się racjonalizacją życia codziennego, także menu na święta, które tymczasem możesz wykorzystać na tę okazję imienin. Wkrótce opublikuję post w sprawie listy ciast jakie i ile warto piec.
      Na temat oszczędnego i racjonalnego gospodarowania różnymi zasobami polecam posty dot. KAIZEN
    • 098qwerty Re: menu imieninowe 14.11.12, 13:14
      Jestem akurat w temacie wymyślania menu na urodziny dziecka. Urodziny będą w gronie dorosłych więc chipsy nie przejdą, serwuję obiad, przystawki i tort + owoce. Impreza na 15 osób (to tylko dziadkowie i nasze rodzeństwo z dziećmi).
      Obiad: pieczona karkówka/ schabowe (do wyboru), kluski śląskie + sos z kurek, surówka
      Przystawki: większy talerz wędlin (wędliny kupię), ze 4 szybkie sałatki (po 2 średnie miseczki: gyros, brokułowa, sałatka z selerem ze słoika, mozzarella z pomidorem), kilka jajek z sosem tatarskim (zamiast majonezu), sakiewki z pastą jajeczną (plasterki szynki, w środku pasta, związane szczypiorkiem od góry jak cukierek)
      Tort kupię, robiłam na 1 urodziny i przyznaję się bez bicia że do tortów talentu nie mam.
      Owoce: winogrona i mandarynki.
    • tola_i_tolek Re: menu imieninowe 14.11.12, 13:24
      Ja planuję obiad: przystawka-zupa krem z cukinii, danie główne- jakieś mięsko- karkówka duszona z cebula, albo roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami, pieczone ziemniaki i sałatę, deser- szarlotka za ciepło, titamisu albo lody z sosem owocowym. Zimnej płyty nie planuję, ale jakby mi się jednak zachciało to postawię na stole dwie okrągle deski z trzema rodzajami i sera i dobrą wiejską wędliną plus pieczywo i masełko.
    • anika_ic Re: menu imieninowe 14.11.12, 14:03
      Dodam jeszcze, że naprawdę warto dobrze wyważyć ilość przygotowywanego jedzenia (nie mówiąc o ilości rodzajów): to co wiesz, że ZJEDZĄ WSZYSCY, bo z tego słyniesz, musisz przewidzieć dla każdego + dodatkowo 30%. Reszta potraw - wystarczy, że przewidzisz 0,75 porcji na osobę (zobaczysz, że i tak coś Ci zostanie) smile. A kieszeni będzie lżej.
    • mamona79 Re: menu imieninowe 14.11.12, 14:49
      Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi. Niestety obiad nie wchodzi w grę, ponieważ moi goście lubią posiedzieć, a to oznaczałoby postawienie obiadu, deseru a koniec konców i kolacji. smile))))W związku z tym impreza ograniczona zostaje do 1- 2 rodzajów ciast lub 1 tortu i kolacji.
      • lee-aa Re: menu imieninowe 14.11.12, 17:45
        U mnie na Marcina sprawdza się na popołudniowo-wieczorne posiedzenie forma obiadokolacji - zaczynam od ciepłego dania - w stylu wołowina po burgundzku, zupa gulaszowa, flaczki, barszczyk z pasztecikami, które potem każdy może sobie dołożyć w dowolnym momencie. Piekę też przeważnie udziec z indyka i podaję w podgrzewaczu - kto ma ochotę ten się częstuje. Do tego są przekąski z ciasta drożdżowego lub francuskiego - wjeżdżają na stół ciepłe, ale stoją przez całą imprezę. Nie podaję wędlin/ jajek faszerowanych, śledzi na milion sposobów. Przeważnie robię dwie sałatki.

W tym roku z racji ograniczeń ruchowych i przeszkadzającego brzucha było szybko i mało wymagająco:
        - uproszczona wołowina po burgundzku (robi się sama)
        - przekąski z ciasta francuskiego - z serem pleśniowym i gruszkami, z mozarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami, z szynką i serem
        - mini hot dogi w cieście drożdżowym
        - sałatka brokułowa z fetą i soczewicowo-cieciorkowa z tuńczykiem i kiełkami
        - na deser wu-zetka i owoce
        Wszyscy byli zadowoleni, nie narobiłam się, budżet nie ucierpiał, pomimo, że kupowałam ciasto francuskie i drożdżowesmile.
      • motyllica Re: menu imieninowe 15.11.12, 09:38
        zależy jak długo goście zwykle siedzą. u nas zwykle impreza przeciąga się i lepiej jak jest dużo rzeczy do "dziubania": małe ciasteczka, jajka faszerowane, koreczki, kabanosy, śledziki, szynka zawijana z serkiem chrzanowym, łosoś w galarecie i nieśmiertelne sałatki, chleb upieczony w domu. obiadu zwykle nie podajemy bo i tak nie będą później siedzieć przy pustym stole...
      • newyork32 Re: menu imieninowe 15.11.12, 13:21
        jeśli ma byc deserowo i w miarę niedrogo, to ja proponuję zrobić jakieś ciasto czekoladowe, które można przełozyć konfiturą- efektowne i smaczne. Do tego 2 rodzaje muffinek ( jeśli takie robiłaś), są akurat na kilka gryzów,lekkie,a wrażenie też robią wink
        na kolację to co standardowo: zimna płyta, jakieś kiełbaski na ciepło, jajka.
        U nas się sprawdza wielki gar chili con carne+ świeża bagietka. Ciepłe, pozywne i w miarę niedrogie. A może na kolację też zupa? Cebulowa jest taniutka, a smaczna, a jak podasz z grzankami i serem to już w ogóle wypas smile Albo jakaś zupka-krem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka