Dodaj do ulubionych

Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu?

24.09.13, 15:21
Moja mama musi ubezpieczyć dom. Nie mogę trafić na jakąś sensowną porównywarkę ubezpieczeń, może coś doradzicie? Jakie towarzystwa mają dobrą relację cena-jakość.
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 24.09.13, 15:28
      ja mam w warcie.
      porownywalam ich z allianzem i avivą, ale ich zakresy mi nie odpowiadały.
      niby taniej ale nie było tam tego co mialam w warcie.

pytanie na czym Ci/mamie zalezy: czy tylko same mury, czy ruchomosci, czy jakies tam assistance, czesto OC prywatne jest w pakiecie etc.
    • izzunia Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 26.09.13, 14:43
      sprawdź w interrisk.
    • ona_zmeczona Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 26.09.13, 21:26
      kalkulator nie dziala bez podania danych osobowych
    • ona_zmeczona Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 26.09.13, 21:36
      ja mam mieszkanie ubiezpieczone w Generali, od wszystkiego, bardzo tanio moim zdaniem, nie mialam zadnej szkody, wiec nie wiem jak sprawnie dziala wyplacanie pieniedz. ale za to szkoda zgloszona na samochod zostala zalatwiona szybko i sprawnie,
      • b-b1 Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 26.09.13, 21:55
        Mam ubezpieczenie w warcie-już skorzystałam kiedy mi świetlik wywiało. Wystarczyły fotki szkody i faktura od firmy za naprawę-(a szkoda spora-do kupienia okno dachowe, zrobienie kawałka dachu i całego sufitu w łazience)-do 7 dni kasa była na koncie-więc nie mogę złego słowa powiedzieć. Płacę 385zł na rok-a ubezpieczenie obejmuje nawet huraganybig_grin( stąd bezproblemowe załatwienie sprawy z oknem-przy czym oczywiście ubezpieczyciel sprawdził pogodę w danym dniu na danym obszarze).
        • joanna_poz Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 27.09.13, 09:22
          to u mnie podobne załatwienie szkody w warcie - skany dokumetow, mail, telefon i szybciutko kasa na koncie.
    • red_chil13 Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 27.09.13, 08:51
      Zdecydowanie ODRADZAM ubezbieczenia w towarzystwie INTER Polska; w czerwcu spadł nam cały sufit na klatce schodowej (błąd wykonawcy; niestety gwarancja na mieszkanie już upłynęła). Okazało się że ubezpieczenie nie obejmuje czegoś takiego jak zawalenie się sufitu, ale np. gdyby spadł nam na głowę samolot, to i owszem. Pewnie to moja wiina, bo nie doczytałam do końca OWU, ale.... Polka mądra po szkodzie - juz nigdy nie ubezpieczę u nich mieszkania; i odradzam innym
      • gat_t_a Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 27.09.13, 11:01
        obawiam się, że w wielu towarzystwach takie zdarzenie nie będzie objęte ochroną ubezpieczeniową

a nie czytanie OWU to jak nie czytanie umowy przed podpisaniem

btw ubezpieczenie od huraganu to najczęściej nie nawet od huraganu ale dopiero od huraganu, jeśli ubezpieczenie obejmuje huragan a nie obejmuje silnego wiatru, to odszkodowanie przysługuje tylko w sytuacji, gdy miał miejsce huragan (patrz definicja w OWU), a nie przysługuje gdy tylko wiał silny wiatr
        • tiszantul Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 27.09.13, 11:05
          > btw ubezpieczenie od huraganu to najczęściej nie nawet od huraganu ale [
          > u]dopiero[/u] od huraganu, jeśli ubezpieczenie obejmuje huragan a nie obejmuje
          > silnego wiatru, to odszkodowanie przysługuje tylko w sytuacji, gdy miał miejsce
          > huragan (patrz definicja w OWU), a nie przysługuje gdy tylko wiał silny wiatr

może się też okazać, że to słaby wiatr zerwał dach, wtedy tym bardziej nie przysługuje
          • gat_t_a Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 27.09.13, 13:23
            Dobrze że zwróciłeś na to uwagę, zwykłe zdarzenia typu "słaby" wiatr, "średni" deszcz itp. nie są objęte ubezpieczeniem.

Wychodzi się z założenia, że w prawidłowo zbudowanym domu słaby wiatr czy deszcze nie wyrządzi szkód, a jeśli wyrządzi to oznacza wadę konstrukcji i ubezpieczyciel nie bierze za to odpowiedzialności, z tego samego powodu wszelkie "samoistne" zawalania się czegoś nie są ubezpieczone.

Zakres ubezpieczenia zawsze trzeba sprawdzić w OWU, na początku ogólnych warunków zawsze są definicje wyjaśniające jakie natężenie deszczu, wiatru, powodzi, trzęsienia ziemi itp jest objęte ubezpieczeniem. Można kupić ubezpieczenie od wszelkich zdarzeń (zdecydowanie droższe).
        • joanna_poz Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 27.09.13, 12:18
          podobnie jest z ubezpieczeniem "od deszczu"
          nie od byle deszczu, ale deszczu nawalnegosmile
          • tiszantul Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 27.09.13, 13:46
            > podobnie jest z ubezpieczeniem "od deszczu"
            > nie od byle deszczu, ale deszczu nawalnegosmile

jeśli klient nie ma ochoty na długie rozmowy o gatunkach deszczu czy też odmianach śmierci, może od razu przekazać sprawę kancelarii za jakiś procent odszkodowania:

wyborcza.biz/finanse/1,105725,14679018.html
            • gat_t_a Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 27.09.13, 14:09
              W przypadku OC można, w przypadku, gdy słaby wietrzyk uszkodzi Ci dom kancelarię nic nie wywalczą od ubezpieczyciela (i pewnie nawet nie wezmą takiej sprawy). Zauważ, że oni uzyskują głównie zadośćuczynienia a nie odszkodowania.
    • ekspert_link4 Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 11.10.13, 13:38
      Zachęcamy Panią do wyliczenia składki ubezpieczenia w LINK4. Kalkulator znajdzie Pani tutaj: link4.pl/ubezpieczenie-domu-i-mieszkania
      • izzunia Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 11.10.13, 13:49
        a ja powiem tyle odnośnie Link4 - jakiś czas temu zmieniła się kadra zarządzająca w Link4 i od tego momentu spadła jakość na pysk. O ile byłam klientką przez kilka lat nawet kiedy już dawno zakończyłam pracę w Link4, to od mniej więcej 1,5 roku jest tam jakaś masakra, w skutek czego wycofuję powoli wszystkie polisy z linka (a miałam 2 na samochody i 2 na nieruchomości).
    • trawaa Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 20.11.13, 06:29
      Nie mogę się doczekać, az w Polsce wprowadza wymog dokladnej dokumentacji sporzadzanej przez brokera ubezp. Póki co taka osoba porównuje tylko skladki i później kasuje prowizję- chyba ze ktoś zna inny przypadek.
    • zuz-a-31 Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 25.01.14, 16:55
      www.nu.waw.pl mają chyba wszystkie firmy i można przez telefon lub internet.
      Z kalkulatorów w internecie przestałam korzystać bo wyliczenia - wyliczeniami a jak przychodzi do polisy to składka jest wyższa nie mówiąc już o wszystkich wyłączeniach. Tam Agent mi przygotowuje ofertę i chociaż jestem pewna za co mi firma odda a za co nie.
    • upartamama Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 27.01.14, 14:02
      A czy ktoś ubezpieczał się w TUW Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych?
      • zuz-a-31 Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 27.01.14, 14:10
        upartamama napisała:

> A czy ktoś ubezpieczał się w TUW Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych?
        Dobra ,stara firma
    • merlejka Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 28.03.14, 13:33
      Ja mogę polecić Sygma bank ubezpieczenie, które nazywa się "Bezpieczne wnętrze". Mąż wykupił to dwa lata temu i póki co na szczęście nie mieliśmy nieciekawej sytuacji ale podoba mi się parę zapisów tam, między innymi że nie muszę być właścicielką domu (my wynajmujemy jeszcze uncertain) i mało płacimy - tylko 18zł przy zabezpieczeniu do 25 000.
      • kasiam79 Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 30.03.14, 17:09
        Ja też mam ubezpieczenie Bezpieczne Wnętrze w Sygma Banku. Składka jest niewielka, a suma ubezpieczenia całkiem wysoka. I można ubezpieczyć także mieszkania wynajmowane.
        • lisia312 Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 30.03.14, 20:06
          a po co ubezpieczać nie swoje mieszkanie? Odszkodowanie i tak wypłacają tylko właścicielowi. Chyba myślicie o ruchomościach? Czyli swoich rzeczach, ew. OC w życiu prywatnym?
          • merlejka Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 31.03.14, 13:28
            Jeśli my zalalibyśmy np. sąsiadów to my pokrywamy koszty. Mieszkamy w dosyć starym budownictwie więc od tego woleliśmy się zabezpieczyć szczególnie, że sąsiedzi na dole mają tak wypasioną łazienkę i kuchnię, że nie spłaciłabym im się do końca życia big_grin
            • lisia312 Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 31.03.14, 22:16
              to chcesz ubezpieczyć OC w życiu prywatnym smile, a nie mieszkanie
          • kasiam79 Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 28.04.14, 19:08
            To,co piszesz nie jest do końca prawdą. Za stan mieszkania w świetle kodeksu cywilnego w trakcie wynajmu odpowiada najemca. Oczywiście płaci się kaucję po to, żeby można było pokryć jakieś szkody. Jednak kaucja przy dłuższym wynajmie to pikuś. Oczywiście mam na myśli także ruchomości w mieszkaniu, ale to ubezpieczam przy okazji ubezpieczania mieszkania. I ubezpieczenie wynajętego mieszkania jest w sygma.
    • nives1 Re: Gdzie najlepsze ubezpieczenie domu? 01.04.14, 10:41
      Ja mam avivę, ale z racji tego że mam tam też ubezpieczenie na dwa auta i na zycie to miałam trochę zniżek, rabatów. Od lat z nich korzystamy, mam bardzo fajnego agenta. Z wypłatą odszkodowania też nie było problemu (z OC -kumpela złamała u mnie na schodku nogę).
      • dariamax Stanowczo odradzam Alianz 09.04.14, 21:18
        Ubezpieczałam parę lat dom i wyposażenie, ale jak przyszło do wypłaty po włamaniu to kicha i zero pomocy od agenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka